♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Odnośnie stresu i poronienia to czytałam kiedyś coś takiego:
"badania wykonane w Izraelu- gdzie pokazano, że nawet ogromny przewlekły codzienny stres związany z realnym zagrożeniem życia, tylko o jeden punkt procentowy zwiększa ryzyko poronienia".
"Najnowsze badania dowodzą, że nie ma związku między poronieniami, a zwykłym codziennym niepokojem i frustracją. Istnieje jednak druga strona medalu. Według zespołu amerykańskich naukowców, stres dotykający kobiety w pierwszych trzech tygodniach ciąży, zwiększa prawdopodobieństwo utraty dziecka aż trzykrotnie. Winę za ten stan ponosi kortyzol – hormon stresu".
Także stres nie jest taką przyczyną poronień, za jaką się go uważa. Trzeba tylko przez pierwsze 3 tygodnie ciąży bardzo uważać. Jak to rozumieć? 3 tygodnie od zapłodnienia czy do 3 tc? 🤔
W każdym razie jeden i drugi termin już u mnie minął, więc chyba spokojnie mogę leczyć zęby, chociaż to jest stres, to prawda.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2020, 10:42
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Cześć Dziewczyny. Jestem sierpniowa mama z 2018 i dziś zrobilam test. Pozytywny A wstępny termin na 29 kwietnia. Zakładam że przesunie się na maj. Bo jestem sierpniowa mama ale córka dopiero 4 września sie pofatygowała po tym jak zaczęli wywoływać porod
w każdym razie gratuluję wszystkim
Roksi, Annie1981, Dorciax, Olciak, Ekta lubią tę wiadomość
-
Annie1981 wrote:Odnośnie stresu i poronienia to czytałam kiedyś coś takiego:
"badania wykonane w Izraelu- gdzie pokazano, że nawet ogromny przewlekły codzienny stres związany z realnym zagrożeniem życia, tylko o jeden punkt procentowy zwiększa ryzyko poronienia".
"Najnowsze badania dowodzą, że nie ma związku między poronieniami, a zwykłym codziennym niepokojem i frustracją. Istnieje jednak druga strona medalu. Według zespołu amerykańskich naukowców, stres dotykający kobiety w pierwszych trzech tygodniach ciąży, zwiększa prawdopodobieństwo utraty dziecka aż trzykrotnie. Winę za ten stan ponosi kortyzol – hormon stresu".
Także stres nie jest taką przyczyną poronień, za jaką się go uważa. Trzeba tylko przez pierwsze 3 tygodnie ciąży bardzo uważać. Jak to rozumieć? 3 tygodnie od zapłodnienia czy do 3 tc? 🤔
W każdym razie jeden i drugi termin już u mnie minął, więc chyba spokojnie mogę leczyć zęby, chociaż to jest stres, to prawda.
3 tygodnie ciąży, to od ostatniej miesiączki się powinno liczyćAntoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
belldandy wrote:3 tygodnie ciąży, to od ostatniej miesiączki się powinno liczyć
Annie1981 wrote:Jeżeli tak to nie miałam stresów, a jeżeli 3 tygodnie od zapłodnienia to miałam dwie stresujące sytuacje. Mam nadzieję, że nie wpłyną na maluszka.
Zdrowej ciąży nic nie ruszyAntoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
Mojanadzieja wrote:Trzeba pamiętać że w 1 trymestrze nie polecają znieczulenia. I kanałowego nie robią. Mogą robić drobne zabiegi ale niestety bez znieczulenia. Chyba że zaawansowana technologia ale pewnie to kosztuje trochę. Bo są jakieś te mikroskopy czy co... Ale ja pewnie jutro się dowiem.
Jeśli nie boli i może poczekać to zawsze odradzają do 2 trymestru- najbezpieczniejszyAntoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
belldandy wrote:Jeśli nie boli i może poczekać to zawsze odradzają do 2 trymestru- najbezpieczniejszy
Znieczulenia tez są w ciąży specjalne.Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
Hej dziewczyny, jestem w tym wątku nową, 12.08, ok 15dpo owu miałam dwie kreski, tego samego dnia beta 213, a 44godz później 385.
Jestem niby w 5tyg (4+5).
Z objawów to mam bardzo wydety brzuch, momentami skurcze, ukłucia. To normalne objawy ?
Bardzo się boję, nie spodziewałam się, bo ok tydzień po owu byłam u lekarza, gdzie stwierdzono brak owulacji w tym cyklu i torbiel. Test zrobiłam na wakacjach, gdzie 3 dni były bardzo intensywne, chodziłam średnio 25km dziennie, piłam trochę piw.. ostatnie 4 dni byłam w górach, też chodziłam, ale już się bardziej oszczedzalam.
Wizytę mam w sobotę 22.08
Bardzo się bojęRoksi, Olciak, Ekta lubią tę wiadomość
-
Tajka wrote:Hej dziewczyny, jestem w tym wątku nową, 12.08, ok 15dpo owu miałam dwie kreski, tego samego dnia beta 213, a 44godz później 385.
Z objawów to mam bardzo wydety brzuch, momentami skurcze, ukłucia. To normalne objawy ?
Bardzo się boję, nie spodziewałam się, bo ok tydzień po owu byłam u lekarza, gdzie stwierdzono brak owulacji w tym cyklu i torbiel. Test zrobiłam na wakacjach, gdzie 3 dni były bardzo intensywne, chodziłam średnio 25km dziennie, piłam trochę piw.. ostatnie 4 dni byłam w górach, też chodziłam, ale już się bardziej oszczedzalam.
Bardzo się boję
Cześć Tajka! Jeśli zarodek przetrwał kilka intensywnych dni to dobrze to świadczy o zarodku, nic się nie martw. Ładnie pisze o tym Mamaginekolog https://mamaginekolog.pl/hipotetyczna-hania/ -
nick nieaktualny
-
Ja tez mam wydety brzuch, jak w 12 tygodniu 🤷♀️ Potem to się wyreguluje i w 12 tyg będziemy miały mniejsze brzuchy
Ja ledwo obiad wcisnęłam i czuje się przejedzona bleeeRoksi lubi tę wiadomość
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
[*] 2014 i 2016 -
A mi jakby wszystkie objawy minęły, aż dziwnie...jedyne co to baaaaardzo obolałe piersi 🤔
-
Nie dała mi spokoju ta nasza rozmowa o tym czy można leczyć zęby w I trymestrze czy nie i zaczęłam trochę szukać.
Ten artykuł rozwiał moje wątpliwości
https://luxmedlublin.pl/dla_pacjenta/18ar,artykuly,w-ciazy-u-dentysty-%E2%80%93-prawda-i-mity
"Jeśli wizyty są planowane, lepiej wybrać się do stomatologa w drugim trymestrze ciąży. Oczywiście nie mówimy w tym przypadku o stanach ostrych, które wymagają natychmiastowych działań. Zapalenie dziąseł, okostnej czy ropnie mogą być zagrożeniem dla dziecka, spowodować poronienie lub przedwczesny poród.
Podobnie nie można pozostawić zęba, który wymaga leczenia kanałowego. Jeśli nie pozbędziemy się infekcji, doprowadzimy do rozprzestrzenienia się stanu zapalnego. W stomatologii do leczenia kanałowego wykorzystywane są endometry, które pozwalają na mierzenie długości kanału i jego wypełnienie bez konieczności wykonania zdjęć RTG".
Ja mam ropę i ząb do kanalowki, więc to może być zbyt niebezpieczne czekać do II trymestru. Dentystka, u której byłam wczoraj, powiedziała, że gdyby była na moim miejscu, to by pojechała za granicę wyleczyć tego zęba, więc tak zrobię. Mam nadzieję, że ten stres i dotychczasowa infekcja nie odbiją się negatywnie na maluszku.
Mojanadzieja wrote:Trzeba pamiętać że w 1 trymestrze nie polecają znieczulenia. I kanałowego nie robią. Mogą robić drobne zabiegi ale niestety bez znieczulenia. Chyba że zaawansowana technologia ale pewnie to kosztuje trochę. Bo są jakieś te mikroskopy czy co... Ale ja pewnie jutro się dowiem.
A tutaj ten wspomniany artykuł
"Z pewnością nie powinno być wykonywane leczenie w znieczuleniu ogólnym. Stosowanie środków znieczulających miejscowo u kobiet w ciąży jest bezpieczne. Ciężarna powinna poinformować lekarza o tym fakcie, wtedy dobierany jest właściwy środek znieczulający. U kobiet w ciąży stosuje się znieczulenie pozbawione środków obkurczających naczynia krwionośne".
Tajka wrote:Hej dziewczyny, jestem w tym wątku nową, 12.08, ok 15dpo owu miałam dwie kreski, tego samego dnia beta 213, a 44godz później 385.
Bardzo się boję
Nic się nie bój. Zarodek mniej więcej do terminu @ jest bardzo chroniony i alkohol nie ma na niego wpływu. Pilnować się trzeba po terminie okresu. Ja po owulacji też dużo chodziłam, bo chciałam schudnąć, a jednak udało się zajść. Chyba będziemy miały ten sam termin porodu, bo ja też dziś 4+5 🙂
Hmm ja też mam zęby do zrobienia, dzwoniłam w tym tygodniu, żeby zapytać się właśnie czy mogę w pierwszym trymestrze ciąży, Pani z rejestracji niewiele umiała mi powiedzieć, poza ogólnikowym "raczej tak"
umówiłam wizytę na 26 sierpnia, ciekawa jestem co zaproponuje sama lekarka.
U mnie z objawów mdłości, gdy jestem głodna, senność i zmęczenie jakbym przebiegła maraton... To ostatnie jest strasznie frustrujące, czuję się momentami bezużyteczna, chociaż wiem, że przecież rozwija się we mnie życie i to dopiero jest robota... Ale weź to wytłumacz kobiecieEkta, Czarna_porzeczka lubią tę wiadomość
🩵 04.2021
🩵 05.2024 -
Annie1981 wrote:Miło Cię tu widzieć, gratuluję! 🙂 Pamiętam Cię z innego wątku 🙂 Jest sporo ciąż z "bezowulacyjnych" cykli, więc mnie to nie dziwi 😉
Nic się nie bój. Zarodek mniej więcej do terminu @ jest bardzo chroniony i alkohol nie ma na niego wpływu. Pilnować się trzeba po terminie okresu. Ja po owulacji też dużo chodziłam, bo chciałam schudnąć, a jednak udało się zajść. Chyba będziemy miały ten sam termin porodu, bo ja też dziś 4+5 🙂
Hejdziękuję, Tobie również gratuluję
ja przed owu dużo cwiczylam i biegała, A już po zagniezdzeniu miałam takie intensywne kilka dni...
Czy moja beta 15 dni po 213 jest ok ? Widzę że Ty miałaś dosyć sporą, nie znam się na tym zbytnio ehh pewnie niepotrzebnie panikuj, zamiast się cieszyć -
nick nieaktualny
-
Tajka wrote:Hej
dziękuję, Tobie również gratuluję
ja przed owu dużo cwiczylam i biegała, A już po zagniezdzeniu miałam takie intensywne kilka dni...
Czy moja beta 15 dni po 213 jest ok ? Widzę że Ty miałaś dosyć sporą, nie znam się na tym zbytnio ehh pewnie niepotrzebnie panikuj, zamiast się cieszyć
Na pewno wszystko jest dobrze, trzeba się cieszyć, to bardziej pomoże kropkowi niż stres 🙂
Beta jest w porządku, zobacz jak szerokie są normy
3. tydzień - 5 - 50 mIU/ml
4. tydzień - 5 - 426 mIU/ml
5. tydzień - 18 - 7,340 mIU/mlTajka lubi tę wiadomość
nick nieaktualny