♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
Annie trzeba pisać pewne rzeczy. Tak jak piszesz, może ktoś się jednak da oświecić. Ktoś poczyta, poszuka na necie i będzie odważniejszy. Jeśli chodzi o kp poprzednich pokoleń to raczej kobiety krótko karmiły, bo było to źle widziane.
Kobiety wola się skupiać na wyprawce niż na wiedzy o kp, jak trzymać dziecko podczas kolek, czym jest napięcie, itp. Jak chce kp to jestes zjedzona, jak chce mm to jest super mamą. Takie wpędzanie mam KP do piwnicy. Traktowania ich jak dziwolągi,jak jakiś gorszy, szalony sort. Powielanie tekstów szczęśliwe dziecko to szczęśliwa mama, ale jak kp to jesteś świrem i czemu w ogóle się odzywasz, o kogoś obrażasz 😅Kij że nie piszesz nic złego o mm, tylko dużo dobrego o kp, nikogo nie obrażasz, chcesz się pochwalić bo jesteś dumna. Nieee, nie można. Do piwnicy i siedź cicho😉Annie1981, zokeia lubią tę wiadomość
-
Rozumiem, ze nie masz złych intencji
Wspomniałam o mojej mamie, która przestała karmić po 3 dniach bo krwawiły jej sutki i potem nawiazując do tego pojawiła się informacja ze kobiety łatwo odpuszczają... chyba to mnie tak mocno zabolało.
Ale już nie biorę tego do siebie.🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Ja ma jeszcze takie pytanie w temacie kp. Czy może mi ktoś polecić dobra książkę czy poradnik o tym? Chce ogólnie karmić kp i jak tu to wszystko czytam to mam wrażenie że niewiele wiem A inne chyba co myślałam że wiem to niedokonca tak..
Chciałabym poczytać zeby mieć większą świadomość co się że mną będzie działo, dlaczego i co mogę z tym zrobić.
Nigdy nie karmiła więc się nie wypowiem w temacie, mam za mała wiedzę i o kp i o kpi i o mm.
Ogólnie czuje że mam mała wiedzę 😅Annie1981 lubi tę wiadomość
-
Od kilku dni strasznie bolą mnie żebra po jednej stronie, mała chyba coraz bardziej się rozpycha. Czuję też ruch o wiele wyżej niż wcześniej. Jestem ciekawa czy jak w 29tc mała będzie głową w dół to tak już zostanie czy może się jeszcze obracać dowolnie? Orientujecie się może? Za 1.5 tyg wizyta to na pewno o to spytam.
-
nick nieaktualny
-
koffy wrote:Ja ma jeszcze takie pytanie w temacie kp. Czy może mi ktoś polecić dobra książkę czy poradnik o tym? Chce ogólnie karmić kp i jak tu to wszystko czytam to mam wrażenie że niewiele wiem A inne chyba co myślałam że wiem to niedokonca tak..
Chciałabym poczytać zeby mieć większą świadomość co się że mną będzie działo, dlaczego i co mogę z tym zrobić.
Nigdy nie karmiła więc się nie wypowiem w temacie, mam za mała wiedzę i o kp i o kpi i o mm.
Ogólnie czuje że mam mała wiedzę 😅
Fajny jest blog Hafija, ale ostrzegam, że muszo mieć dystans do tego, bo tam czasem fanatyzmem wieje. Ja syna pierwsze 48h trzymałam przy piersi non stop, i jak widziałam że ładnie się nauczył ssać to dawała mu smoczka. Nie jestem przeciwniczka smoczków. Od razu zaznaczamkoffy, zokeia lubią tę wiadomość
-
m85t wrote:Od kilku dni strasznie bolą mnie żebra po jednej stronie, mała chyba coraz bardziej się rozpycha. Czuję też ruch o wiele wyżej niż wcześniej. Jestem ciekawa czy jak w 29tc mała będzie głową w dół to tak już zostanie czy może się jeszcze obracać dowolnie? Orientujecie się może? Za 1.5 tyg wizyta to na pewno o to spytam.
m85t lubi tę wiadomość
-
Ja to moją proszę żeby wylazła główką z szyjki 🙂
03.2025 8 FET 4AB 💔 9/10 tc [*]
12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ETcb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Mąż: MSOME 0%
Walka od 2016 -
m85t. Ja wiem, że też wielu osobom pomogłam ze swoją wiedzą i że kobiety jej potrzebują. Wiele osób mnie zzarlo, ale te uratowane KP bardzo mnie cieszą 🙂
Karola3xJ:D Właśnie o to chodzi, że ja nic złego o MM nie piszę, ani nigdzie nie napisałam, że każda kobieta musi karmić piersią, a komentarze tu są jakie są. Zupełnie tego nie rozumiem.
Olciak. Rozumiem. Nasze mamy często rezygnowały z KP z braku wiedzy, stąd też my jej nie posiadamy. Z Karola bardziej o to nam chodziło.
koffy. Polecam blog Hafija.pl i Mataja.pl. Książkę też czytałam, ale na prawdę wiele jest wiedzy na tych blogach, więc nie jest ona must have. Poniższe są polecane, ja miałam tą pierwszą.
„Po prostu piersią” Rapley Gill
„Karmienie piersią. Siedem naturalnych praw”
Kathleen Kendall-Tackett, Nancy Mohrbacherm85t lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Zosia ja piłam chyba 3 na dobe, wiec to idzie kasy...
Ufało mi się chyba za 100 zł z wysyłka wówczas kupić 5 pełnych opakowań na olx, a od mojej CDL miałam 2 miesięczny zapas piulatte. ( to piłam 2 x dobe ) Widać, ze mieli to od przedstawicieli bo po kilka saszetek były przyklejonych do ulotki. Dała mi taka reklamówkę
W ogóle spoko babka to była, testowałam dla niej nowy laktator Lovi expert, on wtedy wszedł na rynek i około 500-600 zł kosztował. Dla mnie bez szału, sama nigdy bym go nie kupiła.
Ja tak strasznie chciałam kp drugie dziecko... ze babka to widziała i codziennie była u mnie w szpitalu, a w dzień w którym wyszłam ( piątek ) była u mnie pod wieczór ustalić plan karmienia przez weekend j zostawiła mi swoją wagę do ważenia niemowlaka. Przemyciła mi tez dreny do karmienia strzykawka ze szpitala.
Miałam ja za free bo wybrałam ja jako zadeklarowana położna.
Te femaltikery stosowałam jakoś 2 miesiące, a potem już nic bo rozkrecilam laktację.
Po cc miałam opóźniona laktację szczególnie z pierwszym synem- do 5 doby nic...
Mi to nie smakowało zupełnie... a waniliowych chyba nie ma ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 20:33
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
nick nieaktualny
-
Mam pytanie odnośnie skurczy... 😅
Położna kazała mi zwracać uwagę na nie i biorąc pod uwagę moja historie mam odrazu jakby mi się nawet bardzo leciutkie zaczęły jechać na szpital... bo sterydy itd.
No ale skąd ja mam wiedzieć o tych leciutkich?
Wiem jak te mocne porodów wyglądają i wiem ze ich nie przegapcie ale mam wysoki próg bólu i nie wiem czy np coś jest skurczem czy nie...
Przykładowo dziś mam właśnie taka fazę, przechodził mnie jakby raki prąd od góry brzucha do dołu i tak w sumie kilka razy wieczorem, teraz znowu wydaje mi się ze mam napiety brzuch bo jest twardy aż pod piersi wiec to chyba nie możliwe ze mały się wypina tak wysoko 🙈🤷🏻♀️🎈Ciąża donoszona🤰🏻
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Ja tez dis gorszy dzień jeśli chodzi o twardnienia. Jutro będzie lepiej 🙏
Byle do środy do wizyty . Jeszcze wtorek krew i mocz... to aż 2 wyjscia w tym tygodniu 🤭Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 20:53
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
Dzięki:) zacznę od tego blogu Hafija i zobaczę czy mi to coś rozjaśni i czy starczy czasu na coś więcej. O tyłu żeczach trzeba poczytać jeszcze..
O tym femaltiker też pierwsze słyszę ale chyba sobie kupię skoro to pomaga.
Co mi się wydaje że zamknęłam listę zakupów to coś dopisuje 😅
-
Ale się rozpisałyście
Temat o kp prawie zakończony, aaaale się wypowiemPopieram wybór każdej kobiety. Serio, rozumiem argumenty przemawiające za każdą z opcji. Jest to tak intymna decyzja, że nie mnie ją oceniać. Poza tym sama przeszłam transformację poglądów od kp 2 lata, kp 15 msc po… nie mam ochoty karmić trzeciego dziecka, chcę mm.
Wrzucę jednak łyżkę dziegciu. Rozumiem, kiedy ktoś mówi "nie chcę kp, nie pasuje mi to, mam powody, wara Wam". Ale nie rozumiem jak ktoś nie mając wiedzy, nie edukując się mówi, że się nie udało. Ja po prostu nie rozumiem indolencji w żadnej dziedzinie życia, czy to kp, kierowania pojazdami, czy sprawach zawodowych.
Sama po to jestem na forum, bo kiedy Was czytam, to podsuwacie mi pomysły o czym jeszcze muszę poczytać, na jaką stronę zajrzeć, że zmieniły się standardy (np. o octenisepcie). Nooo i wygadać też się tu mogę
Któraś z Was pisała, że ważne jest nastawienie. Też tak to czuję. Nie znaczy to, że jak się pozytywnie nastawię do kp, to będę tryskała mlekiem. Chodzi mi o to, że gdy za pierwszym razem byłam nastawiona na kp, to pomimo, że bolało, że bywały gorsze dni i wszystkie inne okropieństwa, którymi się 'straszy', to to przetrwałam i szukałam pomocy, bo nie było dla mnie innego scenariusza (podkreślę, że ja nie mam przeciwskazań medycznych, więc mogłam kp). Cel był jeden. Całe moje środowisko mnie wspierało i umacniało w decyzji. To ja teraz toczę dysputy z mężem, że chciałabym mm, a on mnie błaga o chociaż 6 msc kp
A jeszcze jedna myśl. W edukacji chodzi o to, aby wiedza była dostępna wtedy, gdy ktoś jej szuka. Nie powinnyśmy na forum edukować, jeśli nikt nas o to nie prosi. Może dlatego takie niezrozumienie tutaj obu stron?
Zgadzam się z którąś z Was, że mamy kp, zwłaszcza powyżej roku, traktowane są często jak jakieś nawiedzone. Ale skoro mamy mm też czują się atakowane, to może jest tak, że obojętnie jakimi byłybyśmy mamami, to zawsze znajdzie się ktoś, komu to coś w nas nie pasuje? Wkurzają mnie śmiechy z 'maDek". To jest takie zezwolenie na pogardę.
A zmieniając temat: ZACZĘŁAM KOMPLETOWAĆ WYPRAWKĘ! Tadam. Wiem już co mam na strychu, teraz muszę sprawdzić co powinnam miećWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 21:16
Butterfly02, m85t, Annie1981 lubią tę wiadomość
-
Wtrace swoje 5 groszy. Ja karmilam syna od 4 miesiąca życia przy dawce 3 x 5 mg. Syn był antybutelkowy i inaczej niz z piersi nie chciał zjeść. Na brak pokarmu nie narzekalam, wręcz przeciwnie miałam hiperlaktacje co skutkowało bólami brzuszka Małego. Na szczęście nie miał problemów hormonalnych i tak karmilam lecząc się potem dawka 2,5 mg do 20 miesiąca jego życia. Polecam zbadanie hormonów tarczycy po porodzie, mnie Graves Basedowa prawie zabił, byłam blisko przełomu tarczycowego. Bardzo boje się nawrotu choroby po porodzie.
-
nick nieaktualny
-
Jadę na IP 🙈
Zorientowałam się ze coraz bardziej plecy mnie bolą, a poprzednio miałam parte i krzyżowe przy porodzie, wiec wole skontrolować czy wszystko oki.🎈Ciąża donoszona🤰🏻
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
nick nieaktualny