X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • zokeia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88 wrote:
    Teraz w ogóle mam wrażenie że wszyscy zachwycają się tymi suszarkami a ja uwielbiam ciuszki szczególnie latem wysuszone na powietrzu ;)
    Też się zastanawiałam czy te ręczniki z kapturkiem to taki must have ale raczej nie tym bardziej że pewnie sa droższe kiedyś tego nie było.
    Ja tez miałam ubranka po dzieciach od siostr i wszystko wywalilam bo juz bylam przekonana że dzieci nie będziemy mieć teraz by się przydaly pewnie dużo wydatków by nam odpadło.

My, już zwłaszcza przy trzecim dziecku traktujemy wiele rzeczy wspólnie. Zwykłe ręczniki, które potem się razem pierze, ubranka to co na kogo pasuje. Wszystko jest prane w proszku dla dzieci (bo lubimy), suszone w suszarce (nie znoszę zapachu prania suszonego na dworze - mdli mnie haha :D). Po prostu teraz kupię całej rodzinie nowe ręczniki, bo stare są już jakieś nie takie, i już. Do tego parę ubranek dla młodego, kołyska, pieluchy. Nic więcej mi nie trzeba.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi ciemnymi kolorami to się zgodzę mają więcej barwników i ponoć często bardziej szkodliwych, ale substancje chemiczne są też używane w transporcie odzieży, aby nie zalęgły się w niej żadne robaczki/grzyby/pleśnie :) I tutaj już kolor nie ma znaczenia.
    Myślę, że warto o tym pisać, a każdy zdecyduje jak uważa. Prawda jest taka, że otacza nas mnóstwo syfu.

Ja kupiłam jeden ręcznik z kapturem, taki ładny co mi się podoba i większy, żeby starczył też na kilka lat. Przyda się np. na plaży :) Dokupię pewnie jeszcze z jedną/dwie sztuki zwykłych dużych z Ikea. My w sumie mamy tylko 6 ręczników, jak dojdą jeszcze te małego to może zmniejszę liczbę do dwóch na głowę, bo pralka szybciej będzie się zapełniać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 13:26

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sporo o tym czytałam i różnice są pomijalne zwłaszcza w przypadku ubranek do produkcji których wykorzystywane są certyfikowane barwniki, ale na pewno jasne są troszkę mniej barwione. Chemia przemysłowa zostaje jednak dokładnie ta sama :)
    Ja nawet swoje ubrania piore zanim zacznę nosić i dlatego zastanawiam się czy dla dziecka ubrać dwa czy trzy razy 🤔 wszyscy znajomi piora po 3 i w książkach też tak pisze. Pieluchy tetrowe to 4-5 razy zeby zwiększyła się ich chłonności, to wiem.
    Wogole strasznie dużo tego prania.. pokrowce na materace, wszystkie koce itd.. masakra.. podziwiam jak ktoś się jeszcze na pieluchy wielorazowe pisze

f2w390bvlnherxsi.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach i upolowalam dziś za 25 złoty przewijak wolnostojący z Ikei z tymi takimi plastikowymi koszyczkami. Nie wiem jeszcze czy zostawię go u nas, przerobie czy zawiozę do rodziców ale za 25 zł żal było nie kupić zwłaszcza że stan igła :D

zokeia, Annie1981 lubią tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można tez ubranka w occie namoczyć żeby ta chemię wyciągnąć ja nie będę moczyć jestem za leniwa.

koffy lubi tę wiadomość

• KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no ocet to już dla mnie przesada :P
    W sensie raz, że by mi się nie chciało, a dwa że takie moczenie wiąże się z zapaszkiem.
    Ja czasem dodaję ocet do pralki w przypadku sportowej odzieży, ale z tym trzeba uważać, bo lubi niszczyć uszczelki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 13:32

koffy lubi tę wiadomość

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ocet jestem zdecydowanie za leniwa i brzmi to hardkorowo. Wolę dwa razy pranie automatyczne.

f2w390bvlnherxsi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale niektóre rzeczy piore ręcznie na przyklad skarpetki :D albo staniki :D jak czasami mi się chce to sweter tez przepiore ręcznie bo się tak nie niszczą te rzeczy kiedyś kupiłam sobie super skarpetki w calzedonii i jedna parę zniszczyłam piorac w pralce :/ pomimo programu ręcznego.

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie to nawet z pięć razy możecie prać, ja po prostu nie widzę sensu. A w proces produkcyjny kompletnie nie wnikam, bo nigdy nie będziemy mieli pewności czy dany barwnik jest faktycznie certyfikowany. Ale naprawdę to każda sama zdecyduje :). Ja marze o suszarce, w bloku suszenie to tragedia szczególnie zima, a pranie suszone na zewnątrz to super sprawa ale szkoda, ze tyle tu spalin.

Koralik super wiesci :) .

Ja ręczników typowo dziecięcych mam z 3 i wszystkie maja kapturek, przydatne jak główkę chcemy wytrzeć.

zOsIa88 lubi tę wiadomość

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się niedługo przeprowadzamy i będziemy musieli kupić suszarkę, bo nie wyobrażam sobie suszenia pościeli na małym metrażu. Ale boję się tego specyficznego zapachu z suszarki, dla mnie wszystkie rzeczy po pralni śmierdzą i obawiam się, że będę miała to samo z ubraniami suszonymi w suszarce...

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja żyłam 2 lata z suszarką, a potem się wyprowadziłam od rodziców i się bimbam z wieszaniem prania 😆 dla mnie suszarka może nie jest niezbędna, ale komfort jest niesamowity. Po pierwsze tradycyjne stojące suszarki nie zajmują miejsca, po drugie i najważniejsze, o ile mniej wilgoci idzie w ściany. Nad tym najbardziej ubolewam, bo mieszkamy w średnio ocieplonym domu i czasem lubi coś na ścianie wyskoczyć 😒
    Miękkie puchate ręczniki to też coś, za czym tęsknię 😂

KiziaMizia, po suszarce nic nie śmierdzi ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 13:47

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JJJ, mam nadzieję :) Ale będę musiała się sama przekonać.

Czy któraś z Was kupowała te pieluchy z allegro?
    https://allegro.pl/uzytkownik/magmed24_pl?bmatch=cl-dict210105-ctx-uni-1-3-0112

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 13:51

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suszarka to coś czego żałuję że nie zaplanowałam przy remoncie łazienki. Czasem się zastanawiam czy jej nie wstawić do szafy na przedpokoju.. weszła by ale zdania są tak podzielone że nie wiem czy warto.. na połowie moich ubrań jest zaznaczone zeby nie suszyć w suszarce więc z tradycyjną rozstawiana i tak się nie rozstane. A dziecięce rzeczy się nie kurcza?

f2w390bvlnherxsi.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiziaMizia wrote:
    JJJ, mam nadzieję :) Ale będę musiała się sama przekonać.

Czy któraś z Was kupowała te pieluchy z allegro?
    https://allegro.pl/uzytkownik/magmed24_pl?bmatch=cl-dict210105-ctx-uni-1-3-0112
    Dokładnie takie dziś dostałam:) 12 białych i 4 kolorowe. Wydają się dużo lepsze niż te które oglądałam kiedyś w sklepach i są chyba takie jak te które pokazywała mi polozna.

f2w390bvlnherxsi.png
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2021, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koffy, właśnie po Twoim poście szukałam pieluch z gramaturą 140 g/m2, te mają też atest Instytutu Włókiennictwa i wydawały mi się OK. W takim razie zamawiam je.

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zdążyłam nawet poszukać dobrze bo dziś je dostałam w prezencie pozawijane w te słodkie ruloniki z tymi karteczkami. Spodobaly mi sie odrazu w dotyku a dzięki Tobie wiem że mają atest i jeszcze bardziej się ciesze :D

f2w390bvlnherxsi.png
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pieluchy tetrowe 140g w koszyku gemini, w sklepie jeszcze dokupie bambusowe kolorowe myślę.

dqprj44j0o4bjh25.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mi paczka z Gemini a w zasadzie 2 ale musiałam się walnąć i chciałam wybrać bephanten 100 + 30 a wzięłam 30 :/ teraz będę musiała w Rosmanie kupić kurcze szkoda oraz nie dodałam sobie tych podkladow poporodowych a bylam pewna ze dalam je do koszyka :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 14:12

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W aptece Gemini da także pieluchy tetrowe, gramatura 140, ale nie są tak pozwijane i są trochę tańsze 🙂
    Ja octu dodaje do prania ręczników i czasem pościeli. Nie moczę, ale dodaje zamiast płynu do płukania. Nic nie ma zapachu octu.
    Suszarkę może i bym chciała, tylko nie mam miejsca i mam podobne obawy do Koffy. Prawie na każdej metce ( tych dziecięcych też) jest zakaz suszenia, bałabym się,że za chwilę po kilku suszeniach zniszczę ubrania. Ale do ręczników, pościeli czy innych gabarytów myślę,że luksus.

Jakie pieluchy typu pampers kupujecie? Jakieś Eco, z wycięciem na pępek, czy pampers (też słyszałam o chlorze w pampersach).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 14:16

• KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2021, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O super, że o tym piszecie! To te z Gemini dorzucę sobie białe do koszyka, a z allegro kupię kilka kolorowych, bo w Gemini kolorowe są chyba tylko cieńsze.

Linka, ja na pierwszy miesiąc wstępnie rozważam Bamboo Nature albo Bambiboo, te drugie są w Rossmanie. Pewnie kupię obie marki i zobaczę, które bardziej mi się sprawdzą. Potem chciałabym przejść na wielorazowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 14:24

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
‹‹ 510 511 512 513 514 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ