KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
lipa wrote:Ola, jak już pisałam, już jakiś czas przekreca się na obie strony na brzuch. Podnosi pupę wysoko, jak do.pelzania, ale buzia wciąż sunie po podłożu
kiepsko moim zdaniem chwyta zabawki, a leżąc na brzuszku.nie umie sobie sięgnąć po zabawkę. Bardzo mało gada ostatnio. Może dlatego ze głównie płacze.i miauczy w każdej pozycji. Mam nadzieję, ze skończy 19 tygodni i czwarty skok i będzie lepiej.
Wiem ze twoja wlasnie szybciutko na boczki a moja cos tam prubuje ale jeszcze skok juz miala i po tym skoku wlasnie sie zaczela lapac sie za nozki i chustac . Tez sie z nami przedzeznia ,wstydzi sie albo prubuje reka pacbac aby nas uspokic jak cos sie jej nie podoba ,nie wiem kiedy bedzie nastepny😅 A na marudzenie mamy spodoby typu przekszykiwanie jej albo szeptanie do usza ,albo muzyka ktora ja uspokaja i wtedy dziecka nie ma a i ewentualnie polezy sama i podanczyc z nia mozna😂
Okres obwity niestety -
U mnie na razie tez okres raczej skąpy ale ja po CC też długo krwawiłamAnulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer
7dp beta 85,00
9dp beta 205,5 -
Ja kiedyś chciałam mieć duża rodzinę, ale teraz widzę że się do tego nie nadaje, bo nie ogarniam się nawet przy jednym dziecku. Przy bliźniakach może bym dała radę, ale nie wyobrażam siebie że miałabym starsze dzieci odprowadzić do żłobka, przedszkola i podstawówki, posprzątać dom, ugotować obiad i jeszcze zajmować się niemowlakiem 🙉🙈🙊
Zastanawiam się też jak zatrzymać laktację, bo obecnie przez cały dzień ściągam jedną porcję więc jak tak ma.to wyglądać to wolę przejść w 100% na mm 😑 -
Dziewczyny Kaja już po chrzcinach był mega upał 😘 w kościele spala także super potem w lokalu i klima i chłodniej i była grzeczna, ja też nie najgorzej okres nawet mi nie dał popalić
lipa, MaggieMay lubią tę wiadomość
Anulaa
Wiek 31 lat
05.2022 - początek stymulacji in vitro
06.2022 - punkcja
1 zarodek
08.2022 - transfer
beta 7dpo - 46,5
beta 9dpo 125
13.04.2023 Kaja 💕
04.2024 punkcja nr 2
3 zdrowe zarodki ❄️❄️❄️
06.2024 Transfer
7dp beta 85,00
9dp beta 205,5 -
Iga Kwietniowa wrote:Ja kiedyś chciałam mieć duża rodzinę, ale teraz widzę że się do tego nie nadaje, bo nie ogarniam się nawet przy jednym dziecku. Przy bliźniakach może bym dała radę, ale nie wyobrażam siebie że miałabym starsze dzieci odprowadzić do żłobka, przedszkola i podstawówki, posprzątać dom, ugotować obiad i jeszcze zajmować się niemowlakiem 🙉🙈🙊
Zastanawiam się też jak zatrzymać laktację, bo obecnie przez cały dzień ściągam jedną porcję więc jak tak ma.to wyglądać to wolę przejść w 100% na mm 😑
Co do dużej rodziny: ja zawsze chciałam i mam. Owszem, chwilowo jest mega ciężko, ale już i tak o niebo lepiej niz chociażby 3 miesiące temu. Wiem, że za kolejne 3 miesiące będzie już wogole znośnie. Maluchu szybko rosną, szybko się zmieniają. A moja Ola do żadnej zabawki tak się nie cieszy i jej tak.nie zajmuje, jak starsze rodzeństwo
Tak że myślę, że jeśli faktycznie zawsze chciałaś mieć więcej dzieci, to jeszcze wrócisz do tych planów -
anulla super ze sie wszystko udalo🙂 my w tym lub przyszlym tygodniu idziemy do kościoła ustalic termin i chcielibysmy w październiku jak sie da.
Ja tez sciagalam do poczucia ulgi laktatorem recznym tak z 2x dziennie po troszeczku,pilam szalwie i robilam zimne oklady z pieluszek tetrowych.
Ja mam dwójkę dzieci i zawsze chcialam miec dwojke ale kiedyś planowalam roznice wieku ok 3 lata a jest 10 ale coz tak mi sie zycie poukladalo .potem jak rozstalam sie z tata miał jej amelii to pogodzilam sie z mysla ze bedzie jedynaczka i jak poznalam obecnego meza to ciagle mu mowilam ze nie chce wiecej dzieci bo juz jakos to zycie mialam takie stabilne i spokojne ale mnie przekonal i teraz nie zaluje tej decyzji .synek jest przekochany a ja choc czasem ciezko to spelniam sie w roli mamy .ale podziwiam mamy gdzie maja wiecej dzieci z mala roznica wieku bo to jednak ciagla praca i obowiązki.u mnie cora juz umie sie soba zajac a do tego bratem tez sie opiekuje na zasadzie jak np ja chce isc cos porobic do kuchni albo do wc to ona z nim siedzi ,rozsmiesza go ,cos tam mu opowiada 🙂
-
Moja 5 latka też się tak do 10 minut zajmie braciszkiem, tlumaczy mu jak ma leżeć na brzuszku, jak się turlać, śpiewa piosenki z przedszkola albo chwilę zagada w wozku. On jest w nią zapatrzony jak w obrazek. Maly jest bardzo wesolym dzieckiem ciągle sie uśmiecha, od ponad miesiaca wszedk w etap tylko ma rączkach, próbowałam z nosidelkiem ale po 15 min juz mnie boli kregoslup i nie umialabym tak jakos godzine cos robic w domu z nim, do tego ślimta jego szelki w buzi i jest całe mokre 😉
Z umiejetnosci to umie sie utrzymać na boczku, na brzuchu wylezy 4 min a potem juz piąstka w buzi. Nogi podnosi wysoko do zabawek, zabawi sie dluzej maskotką, trzyma ją i ślimta -
U nas Iga chyba przeszła czwarty skok rozwojowy. Zaczęła lepiej operować rękami, przewraca się z lewego boku na brzuch ale nie umie uwolnić rąk spod siebie 😅. Na brzuchu ponad 10min umie wytrzymać i zawsze po jakimś czasie zaczyna jeść swoje ręce ;d. Nogi fajnie podnosi i czasem złapie się za swoje stopy ale to raczej nieświadomie bo nie patrzy wtedy na nie. Ostatnie 2 noce jak się obudziła o 3-4nad ranem to po zjedzeniu cyca sama zasypiała w łóżeczku po jakiś 30min przewracania się z boku na bok 😮 co jest dla mnie wielkim szokiem. Ale się nie przyzwyczajam do tego bo wiem,że u takich niemowlaczków wszystko może się zmienić o 180 stopni za jakiś czas 😅.
-
Synek to jak się budzi na jedzenie w nocy to wali nogami w sensie podnosi je do gory i wali z całą siłą na dół, do skutku aż podejdę, jak nie to po chwili walenia zaczyna stękać. Tym sposobem mnie jego rzucanie wybudza a męża nie bo on tego nie slyszy.
-
Nie straszcie - ja przy synu okres dostałam dopiero jak w pełni odstawiłam po 13 msc. Teraz się nijak nie zabezpieczamy 🤣
To fakt że Mała najbardziej lubi obserwować starszego brata. Nie sądziłam że pomimo 7 letniej różnicy wieku nawiążą taka więź 😍
U Hani te skoki przechodzą niezauważalnie i bardzo płynnie. Poza obrotem z pleców na brzuch robi to co i wasze maluchy.
Po ostatniej szczepionce: hexa, pneumo i rota miała dość wysoka goraczkę prawie 39 i pierwszy raz wjechał ibuprofen.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2023, 22:13
Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
Dziecko 2016 po 18cs
Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI08.22 pozytywny test po biopsji endometrium
Córcia ❤️ tp. 11.04 -
Mamamani wrote:Synek to jak się budzi na jedzenie w nocy to wali nogami w sensie podnosi je do gory i wali z całą siłą na dół, do skutku aż podejdę, jak nie to po chwili walenia zaczyna stękać. Tym sposobem mnie jego rzucanie wybudza a męża nie bo on tego nie slyszy.
Haha moja robi tak samo 😂 az łuzeczko nie raz sie trzesie i przesuwa prawie a sile to ona ma zastanawiam sie czy w przyszlosci nie polamie 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2023, 23:01
-
Taka_Sytuacja wrote:Nie straszcie - ja przy synu okres dostałam dopiero jak w pełni odstawiłam po 13 msc. Teraz się nijak nie zabezpieczamy 🤣
To fakt że Mała najbardziej lubi obserwować starszego brata. Nie sądziłam że pomimo 7 letniej różnicy wieku nawiążą taka więź 😍
U Hani te skoki przechodzą niezauważalnie i bardzo płynnie. Poza obrotem z pleców na brzuch robi to co i wasze maluchy.
Po ostatniej szczepionce: hexa, pneumo i rota miała dość wysoka goraczkę prawie 39 i pierwszy raz wjechał ibuprofen.lipa wrote:Po prostu przestań odciągać. Jeśli piersi będą nabrzmiałe i bolące, to ręcznie spuszczaj teoche mleka, tylko żeby przestało boleć. 3-4 dni i produkcja wy hamuje.
Co do dużej rodziny: ja zawsze chciałam i mam. Owszem, chwilowo jest mega ciężko, ale już i tak o niebo lepiej niz chociażby 3 miesiące temu. Wiem, że za kolejne 3 miesiące będzie już wogole znośnie. Maluchu szybko rosną, szybko się zmieniają. A moja Ola do żadnej zabawki tak się nie cieszy i jej tak.nie zajmuje, jak starsze rodzeństwo
Tak że myślę, że jeśli faktycznie zawsze chciałaś mieć więcej dzieci, to jeszcze wrócisz do tych planów
MarBal wrote:anulla super ze sie wszystko udalo🙂 my w tym lub przyszlym tygodniu idziemy do kościoła ustalic termin i chcielibysmy w październiku jak sie da.
Ja tez sciagalam do poczucia ulgi laktatorem recznym tak z 2x dziennie po troszeczku,pilam szalwie i robilam zimne oklady z pieluszek tetrowych.
Ja mam dwójkę dzieci i zawsze chcialam miec dwojke ale kiedyś planowalam roznice wieku ok 3 lata a jest 10 ale coz tak mi sie zycie poukladalo .potem jak rozstalam sie z tata miał jej amelii to pogodzilam sie z mysla ze bedzie jedynaczka i jak poznalam obecnego meza to ciagle mu mowilam ze nie chce wiecej dzieci bo juz jakos to zycie mialam takie stabilne i spokojne ale mnie przekonal i teraz nie zaluje tej decyzji .synek jest przekochany a ja choc czasem ciezko to spelniam sie w roli mamy .ale podziwiam mamy gdzie maja wiecej dzieci z mala roznica wieku bo to jednak ciagla praca i obowiązki.u mnie cora juz umie sie soba zajac a do tego bratem tez sie opiekuje na zasadzie jak np ja chce isc cos porobic do kuchni albo do wc to ona z nim siedzi ,rozsmiesza go ,cos tam mu opowiada 🙂
Mamamani wrote:Moja 5 latka też się tak do 10 minut zajmie braciszkiem, tlumaczy mu jak ma leżeć na brzuszku, jak się turlać, śpiewa piosenki z przedszkola albo chwilę zagada w wozku. On jest w nią zapatrzony jak w obrazek. Maly jest bardzo wesolym dzieckiem ciągle sie uśmiecha, od ponad miesiaca wszedk w etap tylko ma rączkach, próbowałam z nosidelkiem ale po 15 min juz mnie boli kregoslup i nie umialabym tak jakos godzine cos robic w domu z nim, do tego ślimta jego szelki w buzi i jest całe mokre 😉
Z umiejetnosci to umie sie utrzymać na boczku, na brzuchu wylezy 4 min a potem juz piąstka w buzi. Nogi podnosi wysoko do zabawek, zabawi sie dluzej maskotką, trzyma ją i ślimta
Miło się to czyta 😍 -
Iga Kwietniowa wrote:Tylko ja mam naprawdę mało wymagające dziecko, a siedzę w piżamie do obiadu 🙉🙊🙈 Ubieram się dopiero o 14 jak jedziemy do fizjoterapeuty, potem mała je w parku, trochę pospacerujemy i jemy na mieście, a ona drzemie w gondoli 🙈🙊🙉
-
Moje mozna nazwać małowymagajacym- wymaga jedynie i aż noszenia non stop, jak z nim usiade to wyje za 2 min ze mam wstać. Tym sposobem myje sie w 2 min i kompletnie nie mam jak ugotwac obiadu. Najgorzej ze zasypia punkt 23 i nie ma zmiluj, jak wczesniej padnie to pospi 10 min i wstaje. Ja po 23 to jem kolacje i ide spac bo on w dzien nie spi tylko max 2 razy po 10 min, tak mu sie pozmienialo. Źeby odpoczac to jedziemy cala rodzina do centrum handlowgo albo na zakupy np wtedy wylezy w wozku ale czasem jedziemy ma sygnale spowrotem te 10 min
-
Mamamani przykro mi, ale uff. U nas to samo. Tylko na rękach i tylko w ruchu. Mam.kilka Różnych hustawek na ogrodzie, myślałam, ze będziemy siw bujać razem całe lato, a tu nie ma opcji. Wczoraj psYszlo do mnie no Sidło, ale póki co średnio zaakceptowała, może przez upały, mam nadzieję. Bo też nie jestem w stanie nic zrobić. Jedyna róznica - zasypia między 19 a 20. Więc chociaż wieczorem trochę oddechu.
A co so włosów - mi już się normalnie zakola zaczęły robić. Coś strasznego. -
lipa wrote:Mamamani przykro mi, ale uff. U nas to samo. Tylko na rękach i tylko w ruchu. Mam.kilka Różnych hustawek na ogrodzie, myślałam, ze będziemy siw bujać razem całe lato, a tu nie ma opcji. Wczoraj psYszlo do mnie no Sidło, ale póki co średnio zaakceptowała, może przez upały, mam nadzieję. Bo też nie jestem w stanie nic zrobić. Jedyna róznica - zasypia między 19 a 20. Więc chociaż wieczorem trochę oddechu.
A co so włosów - mi już się normalnie zakola zaczęły robić. Coś strasznego.
U mnie zakoli nie ma większych niż wcześniej 🙉🙊🙈 ale mam non stop zatkane odpływy włosami. Kreta muszę wsypywać 2x w tygodniu i codziennie muszę odkurzać bo jest pełno włosów w łóżeczku, na macie i wszędzie 👴👴👴 -
W ostatnich dniach też zauważyłam pełno włosów, to chyba moje 😩
Byliśmy z małym u fizjo i mamy silnie wzmożone napięcie mięśniowe ;/ (pani nawet użyła słów "jak dziecko z porażeniem mózgowym") codziennie prawie 2h z nim ćwiczę 😭 koszmar, nie mam życia, a było tak pięknie. Podobno jego problemy wynikają z problemów z brzuchem które trzeba ustabilizować, wtedy minie też napięcie. Ogólnie jest dość wesoły, jedynie faktycznie robi kupę jedną na kilka dni i ulewa, i po przewertowaniu zdjęć kup w internecie 🤦🏻♀️ wydaje mi się, że jest w niej śluz. Więc odstawiłam nabiał, od wczoraj daje Espumisan i biogaie, może to pomoże, zaliczymy też w pt osteopate. We wrześniu mamy wizytę u lekarza który diagnozuje refluks kładąc do szpitala, zobaczymy co z tego bedzie. Jestem szczerze wykończona, starsza córka poszła w odstawkę 😭, nie mam kompletnie czasu.
W dodatku po roku walki podjęliśmy decyzję, że wycinamy córce 3 migdał i w pon idzie z mężem do szpitala. Z jednej strony czuje ulgę, że kończyny ten temat. Zostanie po tym tylko logopeda, żeby naprawić to co migdał zepsuł.♀️- 01.2018
♂️ - 05.2023 -
U nas też jak miał sraczki po pierwszym szczepienou rota tak teraz po drugim ma kupe co kilka dni i ulewa sporo- chyba jak go zatka z jednej strony to nadmiar misi wypluc, bo doslownie wypluwa co za dużo, mam jedną trasę wyboistą bez chodnika to po niej kupa jest ale przez te upały nie chodzę tam codziennie bo to trochę kawałek i mimo wszystko boję się żeby udaru nie dostał w tym wózku. Ja jak odprawię corke to doleguję z nim do 10 około ile sie da ale wtedy mnie od tej 8 cycka kontrolnie co 10 min i nie wolno mi nawet chodzic po sypialni bo nie ma cyca obok nie ma spania a zalezy mi zeby on dospał no i zawsze to mniej noszenia. Raz wstalam z nim o tej 7 bez dosypiajia to nic nie zyskalam ani spac wczesniej nie poszedl, jedynie ja mialam problem dotrwac do nocy
No i do fizjo bede twraz chodzic 3 razy w tygodniu, bo 2 z lux med a zostawiam ten 1 raz prywatnie bo babka ma lepsze podejscie i inaczej cwiczy, ale wszedzie bobathem. Do luz jezdze z przesiadka ale wole komunikacja bo lubi jezdzic czy autobusem czy tramwajem i ja wtedy siedze i odpoczywam a tak to jakbysmy jechali przez cale miasto w szczycie w korkach to byloby 50 min draki w jedna strone
Tez mam problem bo corka powinna miec wwr i jestem poumawiana i nie wiem jak to ogarniemy, nie mamy nikogo do pomocy, ale chcialabym ją wyprowadzic z mową póki nie pracuję teraz. Na pewno wezmę tez wychowawczy bo jak wroce do pracy to sie nawet o urlop na badania nie doprosze a na zadanie 4 dni, reste trzeba u nas rok naprzod rozplanowac 😟