X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wyszły u mnie za wysokie ft3 i ft4. Faktycznie, badajcie się dziewczyny. Wiele z objawów chorej tarczycy jest podobnych do codzienności świeżo upieczonych mam, można je łatwo zbagatelizować, np zmęczenie, senność, przygnębienie, nerwowość, problemy ze skórą i wiele innych.

Endokrynolog dopiero na grudzień, ale w przychodni przyjmuje lekarz w trakcie specjalizacji, może on szybciej pomoże.

Mvada lubi tę wiadomość

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2023, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam szczepie normalnie dzieci ale wydaje mi sie ze jak sie urodzil byl calkiem zdrowy nie mial tego napiecia i nawet mowilam ze jak łatwo sie go ubiera, a teraz te rece to chocby pod pachami przyszyte byly, sama nie wiem ale na pewno tak nie mial w pierwszych tygodniach

event.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 05:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:
    No i wyszły u mnie za wysokie ft3 i ft4. Faktycznie, badajcie się dziewczyny. Wiele z objawów chorej tarczycy jest podobnych do codzienności świeżo upieczonych mam, można je łatwo zbagatelizować, np zmęczenie, senność, przygnębienie, nerwowość, problemy ze skórą i wiele innych.

Endokrynolog dopiero na grudzień, ale w przychodni przyjmuje lekarz w trakcie specjalizacji, może on szybciej pomoże.

Ja wczoraj bylam u lekarza i dzis ide właśnie na badania krwi .dostalam tez skierowanie do neurologa w zwiazku z tymi bolami glowy z aurą.ta pani dr stwierdziła ze moga to byc zwykle migreny ale lepiej sprawdzic .dzis bede dzwonic sie umawiac .
    Mamamani u nas to maly do konca 2 miesiąca mial takie sztywne raczki i ciagle zacisniete piesci .nie bylismy u fizjo ale pediatra nam pokazala takie cwiczenie i stwierdzila ze jak mu nie minie przez najbliższy czas to wtedy mamy isc .robilam z nim to codziennie po kilka razy i juz sladu po tym nie ma

05396a9a8c.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaggieMay wrote:

Z tym lekarzem to na spokojnie, że trzeba tyle czekać. U mnie nadczynność i każe co 4 tygodnie powtarzać badania bo mówi że przy zapaleniu poporodowym nie przepisze na razie leków bo bardzo szybko to przechodzi w niedoczynność 🤷 na razie oprócz bezsenności, wypadania włosów, zmęczenia i większej nerwowości doszło trzęsienie się mięśni, ale sporadycznie. No i waga przez to aktualnie -19kg, ale w ciąży przytyłam 22, także 😅

age.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj małemu dałam ten grzybek z mombelli i hak wieczorem go trzymał tak miał go w ręce do 4 jak się obudził. Jest o tyle fajny że ma go na ręce więc zamiast ciumkać rączkę ciumka go no i jakoś łatwo mu go długo trzymać.
    Synek jak się niecierpliwi to albo mówi memeee albo mammmma, a jak się żali np po fizjo to jednocześnie ssie o gada do cycka ijoijoijo 😜

event.png
  • MarBal Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Wczoraj małemu dałam ten grzybek z mombelli i hak wieczorem go trzymał tak miał go w ręce do 4 jak się obudził. Jest o tyle fajny że ma go na ręce więc zamiast ciumkać rączkę ciumka go no i jakoś łatwo mu go długo trzymać.
    Synek jak się niecierpliwi to albo mówi memeee albo mammmma, a jak się żali np po fizjo to jednocześnie ssie o gada do cycka ijoijoijo 😜
    Tez mamy ten grzybek i u nas zainteresowanie nim jest ale maly strasznie sie wkurza na niego .gryzie go i przy tym sie wydziera tak jakby sie denerwowal ze nie umie go wpakowac calego do buzi

05396a9a8c.png
  • Iga Kwietniowa Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:

Muchomorek jest spoko 😀 Reniferek i Pingwinek też - moja dziewuszka robi sobie z nich torebkę 🙃

U mnie koniec laktacji - w sumie nie wiem czy się cieszę czy nie.

I początek okresu - to mnie nie cieszy, ani trochę. Było kilka miesięcy spokoju, ale wróciła 🐒.

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś się strasznie, ale to naprawdę strasznie się zdenerwowowałam na ALLEGRO.

Mało że zapłaciłam za transport, bo nie zauważyłam że teraz tylko główne konto w ALLEGRO SMART ma darmową przesyłkę, a reszta rodziny nie 🤔

Cena na ALLEGRO była wyższa niż bezpośrednio w sklepie mimo płatnej dostawy.

I jeszcze się pomyliłam i zamiast zmówić różowy to zamówiłam zielony, bo nie ten dopisek skopiowałam. Zielony 🤮🤢

A przy rozpakowywaniu uszkodziłam bezpośrednio opakowanie więc teraz nawet tego nie zwrócę.

Brawo Allegro,
    Brawo JA🙉🙊🙈

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co zielonego kupiłaś? Pozostaje Ci wystawic jako nowe na olx czy vinted

event.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Ja tam szczepie normalnie dzieci ale wydaje mi sie ze jak sie urodzil byl calkiem zdrowy nie mial tego napiecia i nawet mowilam ze jak łatwo sie go ubiera, a teraz te rece to chocby pod pachami przyszyte byly, sama nie wiem ale na pewno tak nie mial w pierwszych tygodniach

Moge wiedziec jaka szczepionka szczepiłas ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2023, 21:40

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6- szczepiłam Hexacimą, Prenevar 13 i Rotateq. Drugą dawkę dostał już inną czyli 5w1 Pentaxim bo neurolog napisała zalecenie i dostał za darmo z sanepidu i kolejne dawki też będą darmowe Pentaximu ze wzgledu na wzmozone napiecie.

Nati6 lubi tę wiadomość

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2023, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córkę jak zaszczepiłam po roczku na tą odre, swinke i rozyczke to nie miala nic nawet goraczki ale przestala mowic mama na kilka miesiecy, normalnie mowa ustała. Nie chodziła wredy wiec to nie przez to ze sie skupila na chodzeniu
    Ja tez dostalam strasznych zakoli, najgorzej ze z corka mi fajnie zarosły w ciazy i takie mialam a teraz nie mam nawet jak tego zakryc bo zostalo mi tylko troche puchu, nie obetnę się bo mam falujące włosy i dopiero byłaby porażka, do tego łamią mi się końcówki i już nigdy bym nie zapuściła, zrezygnowałam z grzywki po ciąży z córką i do tej pory nie urosła mi do brody bo ciągle się kruszą a siwa już jestem i farba nie pomaga

event.png
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani widzę, że też macie silnie wzmożone napięcie. Kurcze a ja byłam z małym na szczepieniu w pon i pediatra nic nie mówił o innej szczepionce, a neurologa mamy dopiero 20.11 bo dał mi w pon skierowanie. Mamy Hexacime, Rotateq i Prevenar 13. Co jest z Hexacima, że neurolog kazała Wam szczepić 5w1??

Super, że macie tak sporo fizjo, ja miałam mieć wczoraj wizytę a byłam święcie przekonana że dziś i wizyta przepadła a kolejna dopiero 15.09 😭 walczę z małym sama 😩 aczkolwiek z tego co mówiła fizjo to to wszystko jest doraźnie żeby jakoś funkcjonował póki nie ogarniemy brzucha. Na szczęście jutro osteopata, mam nadzieję że coś pomoże

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po prostu sanepid daje 5 w1 a nie 6 w1 jako bezpłatne, zapewne jest tańsza dla nich niż 6 w 1. Minus taki że teraz dostanie osobno wzw

event.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neurologowi obojetne czy 5 czy 6 w 1, ważne żeby nie szczepić tymi bezpłatnymi bo one maja krztusiec pełnokomórkowu
    U nas już są małe postepy bo zaczyna mu być widać szyję a wcześniej robiły mu się odparzenia szczególnie na lewej stronie ale wykluczyli kręcz, teraz już prawie tego przykurczu nie ma

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2023, 10:36

event.png

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Po prostu sanepid daje 5 w1 a nie 6 w1 jako bezpłatne, zapewne jest tańsza dla nich niż 6 w 1. Minus taki że teraz dostanie osobno wzw

Też właśnie mi lekarz mówił że ta 5w1 jest poprostu tańsza i dlatego dają ją za darmo , a nie dlatego że jest lepsza czy bezpieczniejsza dla dzieci 😑 więc ja już wolę zapłacić i dostać lepszą szczepionkę i mniej zastrzyków.
    Tylko powiem ci że dziwne że zmienili ci po pierwszej dawce, bo mi lekarz mówił że można zacząć szczepić darmowymi i przejść na płatne, ale odwrotnie nie 🤔 Dlatego teraz dużo pediatrów zaleca na cito neurologa przed pierwszym szczepieniem.

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa to ok, już się wystraszyłam, że lepiej nie dawać Hexacimy w przypadku problemów a napięciem, ale jak tak to uff.

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5w1 jest dokładnie taka sama jak 6w1 z tym że teraz dostanie wzw osobno i na dwa latka. Tak samo jest płatna jak ktos sie decyduje tylko pediatra uzasadnia że jest niezbędna i jest wtedy dla takiego dziecka bezpłatna. Gdybym zdązyla z neurologiem przed pierwszym szczepieniem a o tym wiedziala to bym od poczatku miala 5w1 plus wzw. W przypadku córki o tym nie wiedzialam i bylam pozniej u neurologa wiec nie skorzystalam, w sumie jedynie moglabym na te dwa latka

event.png
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2023, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak u waz ze zmozonym napieciem , moja sie sie bila lewa reka jakby nie umiala nad nia zapanowac i wyciagala ja bardziej niz prawa ,teraz po fizjo gdy jej cos kolo szyi na rekach plecach pinaciskala jest lepiej nie bije sie juz tak ta reka jedynie moze ze 3 razy ale zaraz przestaje ale batomiast juz jej nie wyciaga do gory tak jak prawa po zabawki 🤔 czy to jest ok ?
    Dodam jeszcze ze zaczybala juz sie na prawa strone obracac a teraz przestala

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2023, 22:28

• Mamamani Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati6 a nie miała asymetrii? I te obroty wtedy wynikają z wyginania na jedną stronę?

event.png
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ