KWIECIEŃ 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
cslza wrote:Oczywiście, jeśli coś było nie tak to natura jest jednak mądra. Ja mam ten bol, że u mnie była rozlegla opryszczka, a ja nie otrzymalam leczenia na czas i stąd poronienie... nie badałam zarodka, bo przyczyna była znana...
Cslza miałaś opryszczkę na ustach pierwszy raz ? Czy to była kolejna ?
Mi właśnie wyskoczyło tzw zimno na ustach.. nie jest moje pierwsze, zawsze mam kilka razy w roku. Niby czytam opryszczka wargowa nie jest niebezpieczna jeśli ma się ja któryś raz… ale z drugiej strony i tak sie martwię ;(Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2022, 13:02
-
Elni wrote:Ponowie pytanko
Cslza miałaś opryszczkę na ustach pierwszy raz ? Czy to była kolejna ?
Mi właśnie wyskoczyło tzw zimno na ustach.. nie jest moje pierwsze, zawsze mam kilka razy w roku. Niby czytam opryszczka wargowa nie jest niebezpieczna jeśli ma się ja któryś raz… ale z drugiej strony i tak sie martwię ;(
Wtedy to nie była moja pierwsza opryszczka, w pierwszej ciąży miałam opryszczkę 9x! Możesz brać heviran/acyklowir w dawkach 3x 200mg (200mg dostępne w aptece bez recepty). U mnie smarowanie nie pomagało, bo wysuszało usta i ona wchodziła w kolejne pęknięcia ust.31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
cslza wrote:Wtedy to nie była moja pierwsza opryszczka, w pierwszej ciąży miałam opryszczkę 9x! Możesz brać heviran/acyklowir w dawkach 3x 200mg (200mg dostępne w aptece bez recepty). U mnie smarowanie nie pomagało, bo wysuszało usta i ona wchodziła w kolejne pęknięcia ust.
W pierwszej ciąży tez brałaś te tabletki ?
-
Tak, ale nie byłam pewna od kiedy. Bylam teraz u lekarza w poniedziałek i potwierdził, że można przyjmować ten lek od pierwszego trymestru. Ten lek może ale nie musi powodować, że łożysko będzie mniejsze, a brak leku może prowadzić do wad zarodka. Ryzyko 50/50, ja wolę mniejsze łożysko...31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Elni wrote:Okej
bardzo Ci dziękuje za podpowiedz
Jeszcze i tak będę musiała sie zastanowić
Jeśli masz możliwość, to umow teleporadę, trzymam kciuki za szybkie zejście tego paskudztwa 😘31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Elni wrote:Okej
bardzo Ci dziękuje za podpowiedz
Jeszcze i tak będę musiała sie zastanowić
Ja też miałam mi często wraca nie była to moja 1 opryszczka miałam plasterki maść no i prenalen piłam córka zdrowa...Elni lubi tę wiadomość
mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
No to ja już po. Jak na ten etap wszystko ok, dzidziuś rozmiarowo prawie idealnie z terminem om. Więc CHWILOWO się uspokoiłam. Teraz byle do prenatalnych.
cslza, Elni, MarBal, Jaszczureczka, Leeila26, Taka_Sytuacja, Kosa, Emilia38, mysza89, Nati91 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMarBal wrote:Ja jutro mam wizytę ale na NFZ .tak jak wcześniej sobie wymyśliłam tak zrobię ,moja gin nie ma nic przeciwko żebym te najdroższe badania na NFZ zrobiła.szkoda tylko że ten mój lekarz z NFZ nie ma USG w gabinecie ☹️
A jak to jest z tym 10 tyg? Trzeba się do tego czasu stawić u lekarza że względu na to becikowe?to becikowe itak chyba zależne od dochodów?
Miłej środy Wszystkim 🙂
Z tym 10 tyg, to chodzi o becikowe. I tak jest zależne od dochodu z tego co czytałam. -
ewcik19 wrote:Z tym 10 tyg, to chodzi o becikowe. I tak jest zależne od dochodu z tego co czytałam.
To prawda, ja się w pierwszej ciąży nie załapałam, a zarabiałam wtedy 3,5K na rękę 🤷♀️ to był 2018 rok, zarabiałam "za dużo na becikowe" 🥲
Edit: ze strony rządowej cytat "Dochód na osobę w twojej rodzinie nie przekracza w miesiącu 1 922 zł netto".Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 09:23
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Eeee to ja się nie zalapie.ja w pierwszej dostałam to becikowe ale wtedy z moim ex oboje mieliśmy na umowie najniższą a pod stołem resztę.
Nieśmiała powodzenia .nie stresuj się będzie dobrze.
Ja właśnie wyszłam z wizyty NFZ i jestem mile zaskoczona .mój lekarz dorobił się USG 🙂 dzidzia podwoiła swoją wielkość i ma się dobrze. Dostalam też skierowanie na prenatalne i umówiłam się na 26.10 .
Po dzisiejszej wizycie nie wiem czy mam zostać na NFZ czy prywatnie.wydaje mi się że ten dr z NFZ ma lepsze to USG niż ta prywatna a z drugiej strony wiem że jak będę chciała L4 to prywatnie nie będzie problcslza, Jaszczureczka, mysza89 lubią tę wiadomość
-
Nieśmiała kop w dope na szczęście!! 🍀🍀🍀 Będzie dobrze!
Lipa super. Ja tak samo mówiłam. Chwilę spokoju, byle do prenatalnych 🙈😅 MarBal gratki! 💪 Zawsze możesz chodzić tu i tu 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 11:52
MarBal, lipa, Nieśmiała lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny
Nastąpił powrót całodniowych nudności. Już się cieszyłam że mam to z głowy.
Między nudnościami pochłaniam na zmianę ogórki kiszone i małosolne.
Ale raczej nie kieruje się tym jaka będzie płeć
Z córcią kiedyś pochłaniałam przez pierwsze 12 tc , po słoiku ogórków dziennie, a z synem jadłam codziennie mleczną czekoladę
Od 2 tyg nie mieszczę się w swoje jeansy. Chodzę już w legginsach i spodniach z pasem.
Przy pierwszych ciążach było tak samo, szybciutka zmiana garderoby. -
nick nieaktualnycslza wrote:To prawda, ja się w pierwszej ciąży nie załapałam, a zarabiałam wtedy 3,5K na rękę 🤷♀️ to był 2018 rok, zarabiałam "za dużo na becikowe" 🥲
Edit: ze strony rządowej cytat "Dochód na osobę w twojej rodzinie nie przekracza w miesiącu 1 922 zł netto".
To obawiam się, że i ja się na becikowe nie zalapie. Dopóki byłam na świadczeniu pielęgnacyjnym, ok 2k to nie liczyło się ono do dochodu. Od roku pracuje, więc mam dochód. A i mój mąż dostał cynk, że może się starać o awans, więc jak go dostanie (oby), to o becikowym mogę zapomnieć...
A już w myślach wydałam tą kasę😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 13:01
-
Dziewczyny wróciłam z pierwszej wizyty
Dziękuje za kopy, przydały się!
Dzidziuś ma się dobrze, ma 1.26cm, wg USG wychodzi 7+4, wg OM dziś 8+0 więc różnica w normie. Serduszko bije ❤️
Dostałam skierowanie na krew, kolejna wizyta 13 października
A no i termin wg USG wychodzi na 30 kwietnia 😅 ciekawe bo mój mąż ma urodziny 1 maja, może będzie prezent 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2022, 14:05
Kosa, cslza, Jaszczureczka, Emilia38, Leeila26, lipa, MarBal, Taka_Sytuacja, mysza89, Solemio lubią tę wiadomość
-
Hej My też po wizycie leżymy nadal na lekach troche tego mamy no ale ...jeszcze jakas bakteria ukladu moczowego się przytrafiła w gratisie , ale już jestem ze skierowaniem na prenatalne.
Nieśmiała lubi tę wiadomość
mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka