X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    widzę, że taniej jest w gemini :)
    No nie wiem skoro za 9litrow ja płaciłam 74 zł a na Gemini za4,7l jest 53,49. Tak samo jak 1,5 litra kosztuje 17,89 kupując hurtem 9litrow i płacąc 74 zamiast 107,34 (1,5litrowe butelki po 17,89)opłaci się bardziej na allegro:) chyba, że proszki są tańsze, ja kupuje mleczka. Tak samo jak płyny do czyszczenia powierzchni, na Gemini 500ml 13,89 a ja za 4 czyli dwa litry zapłaciłam 39,99zl więc zaoszczędzilam na tym akurat 15,57 :) płyn do płukania kupując na raz 8l na allegro zamiast po 2 na Gemini zaoszczędzić można46,97 :D przy wyprawce nawet te 16 czy 30zl robi różnicę :) co do zakupów serio, sprawdzam wszystko :P :D

Lolka30- uważaj bo bobini maja te płyny do prania i płukania też serię nie od urodzenia, a dopiero od 1 miesiąca życia dziecka. Te, które są od 1 miesiąca to koncentraty, ale nie wiem czym się różnią oprócz tego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 00:08

india lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2019, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    a Ty myślisz, że dziecko nigdy nie przesikuje pieluszki? :D ja mam w każdym łóżeczku, bo wolę kupić, niż, żeby mi się materac kisił :)
    Można też podkladac jednorazowe podkłady pod prześcieradło (są tez specjalne większe do łóżeczka np pampers ma takie, huggies też, dry nintes się nazywają bodajże) , ale ja się boję o materac i kupiłam zwykła nakładkę na gumkach :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 00:09

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://s.click.aliexpress.com/e/bPV32Rqu zobaczcie, na wiosne np do wózka. Znajoma kupiła, jakośc jest niesamowita. Zamawiacie coś na alli? Rzucicie linkami? :D

india lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    India wrzuciłaś linka do termometru :) te podklady podgumowane frotte chyba nie mogą służyć jako prześcieradło?
    Na te podkłady nakłada się już prześcieradło właściwe, np bawełniane :)

Fasolka77, india lubią tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczyniłam dziś zakupy, zamówienie w gemini złożone, wzięłam kosmetyki dla małej Dermy i Hippa(czytałam, że mają dobry skład). Resztę dokupię w rossmanie. Wzięłam na chwilę obecną dwie butelki, jedną Aventa i jedną Lovi, zobaczymy. Na Allegro zamówiłam pieluszki muślinowe, przewijak, 3 prześcieradła i na razie jedno do wózka. Dokupiłam sobie 2 koszule jeszcze, także zostały mi staniki do karmienia, klapki i szlafrok. Organizer na łóżeczko też zamówiony i komplet do wózka wafelkowy, poduszeczka i kocyk.

Jestem zadowolona, większość rzeczy mam! :) niedługo odbieram łóżeczko i bujaczek, wózek zostawiam tylko na początek marca.

Jutro zamówię materiały, bo moja mama(krawcowa) będzie szyła Marcelinie ozdobne poduszeczki :)

Właśnie, gdzie kupię jakiś fajny szlafrok ?

B_002, malutka_mycha, Wiewióreczka, KarmeLoVe, india, Fasolka77, Lolka30, martusiawp, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co dziewczyny, przeczytałam gdzieś ostatnio że można już w trzecim trymestrze usłyszeć bicie serca dziecka przykładając do brzucha pustą rolę od papieru toaletowego a z drugiej strony ucho :D
    Wiem, śmiesznie to brzmi ale dziś jak mi się skończył papier i została sama tekturowa rolka to sobie o tym przypomniałam i poleciałam do męża żeby wypróbował. O dziwo usłyszał serce małej w okolicach mojego pępka. Po całym brzuchu szukał, mojego serca też posłuchał żeby umieć odróżnić i mówił że w okolicy pępka było słuchać serduszko bijące dużo szybciej od mojego. Super sprawa! Nie mam detektora więc jeszcze czasem sobie tą metodę wyprobujemy :)

Co do kąpieli w wiaderku to w szkole rodzenia też nam polecano tą metodę. Pani nawet zademonstrowała na lalce jak się w tym wiaderku dziecko trzyma. Może spróbujemy, ale na początek i tak kupujemy wanienkę, pewnie taką najzwyklejszą z IKEA. Niby fajnie wyglądają te wanienki z siedziskiem ale wydaje mi się że one nie działają najlepiej za kręgosłup maleństwa. Poza tym w zwykłej wanience dziecko jest zanurzone bardziej w wodzie i mniej mu jest zimno. Pomagałam kiedyś w kąpieli dziecka które miało miesiąc i siedziało właśnie w takiej wyprofilowanej wanience. Szybka to była kąpiel bo dziecko w dość krótkim czasie zaczęło marznąć i trzeba było wyciągać. Dlatego ja na początek stawiam na najzwyklejszą wanienkę, a z podtrzymywaniem główki sobie poradzimy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 00:59

india, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 01:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina - ja zamawiałam na allegro od dolce sono, wstawialam wcześniej link. Jest naprawdę super, może się wydawać troszkę sztuczny, ale dzięki temu jest elastyczny i rozciagliwy. No i cena jest niska, ja do szpitala wybrałam takie rzeczy, których nie będzie szkoda wyrzucić jeżeli uplamie krwią po porodzie.

Któraś pytała o koszule, ja kupiłam rozpinana z dwoch stron, bo u nas jest duuuzy nacisk na kangurowanie i w szpitalu i w domu, będzie mi wygodniej położyć sobie małego. Do szpitala też wezmę koszule na guziki dla narzeczonego, on też będzie kangurowal po porodzie, będzie wygodniej niż w zwykłej koszulce - u nas taki jest system i praktycznie każda zabiera :D

B_002, Wiewióreczka, india, Sansivieria, martusiawp lubią tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny

Gratulacje dla wszystkich po badaniach :-)

U nas dalej walka z cukrami, jest gorzej. Dziś będę w przychodni u okulisty to podejdę do diabetologa. Oscyluje na czczo koło 110.

Co do pępka - ja sobie nie wyobrażam nie wykąpać dziecka codziennie. Kąpiel to nie tylko obmywanie ciała. Mojej siostrze obcieralismy po kąpieli bagietka zamoczoną w spirytusie i ja też będę tak robić. Te wytyczne zmienia się i tak za chwilę i znowu będą kazali przemywać. Zarówno ja, mój brat jak i siostra oraz Mąż i jego siostry mielismy tak pielęgnowane i wszyscy mają śliczne pępki, nikt nie miał zakażenia.

KarmeLove- co do tych spiworkow z Aliexpress. Musisz bardzo uważać i sprawdzić feedbacki bo widziałam dwa typy które przychodzą i jeden to taka wełniana sztuczna szmatką bez rozpinanych guzików (tylko naszyte guziki na wierzchu).

Co do męża - mój też jest nadopiekuńczy i czasem mnie wnerwia bo ja nie czuje się niepełnosprawna, żeby mi nadskakiwac. Potem po porodzie nie będę mogła non stop leżeć i byłoby to bolesne przebudzenie. Staram się robić sama jak najwięcej, jak czuje, że coś ciągnie albo boli to siadam albo się kładę.

Zbieram się powoli do przychodni bo czeka mnie godzina w autobusie. Auto dzisiaj odbieramy bo jeszcze klocki hamulcowe zrobiliśmy.

Miłego dnia Wszystkim :-)

india, Daffi lubią tę wiadomość

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja dzisiaj przespalam noc! Obudziłam się dopiero o 6 :D Czad :)
    Jeydne, co mnie martwi na teraz to to, że ten ból brzucha dołem nie odpuszcza, trwa to już bardzo długo, więc nic się nie dzieje zapewne, bo byłam w międzyczasie badana. Ale mnie to wkurza, utrudnia mi to funkcjonowanie znacznie.
    Po wczorajszym wykładzie dostałam znów śniadanie do łóżka, więc siedzę i wcinam i popijam kawa ;) Zaraz chłopaki się zbiorą do szkoły i pracy a ja zasadę do mojego domowego kącika biurowego w salonie i spróbuję podgonic projekt
    Chce już wszystko mieć zrobione. Chce mieć pomalowane i czyste ściany, chce zacząć prac, żeby już ogarnąć co muszę dokupić. Chcę spakować walizkę. Takie mam na teraz małe marzenia ;)

DorotaAnna, AniaKJ, Fasolka77, india, Lolka30, Wiewióreczka, malutka_mycha lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Słuchajcie czy tylko ja w zasadzie nie kupuje tego nieprzemakalnego podkładu na łóżko? Ja trochę nie widzę sensu na razie- przecież te dziecko będzie w pieluszce to nie nasika na materac :D niech mnie ktoś oświeci
    Ja też nie kupuje :-) uważam, że tym można zrobić wwięcej szkody niż pożytku, niestety taki podkład mocno hamuje dopływ ppowietrza :-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, ja też raczej chce przemywac pępek. Decyzję podejmę pewnie na gorąco.
    Jeszcze jest coś, co mnie wkurza, a mianowicie nasze auto. Uwielbiam je, bo jest silne i duże, dobrze się nim jeździ, jest mega wygodne. Ale ma problemy z odpalaniem. To jest diesel a my go używamy ostatnio tylko na krótkie trasy i niszczymy tym silnik. Trzeba było kupić benzyniaka i by bylo bez kłopotu. No i jak tylko się obudziłam, zaczęłam sprawdzać ceny aut. I kolejna rozkmina, czy warto.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje ceratke na materac, obowiązkowo! Przesikiwanie, ulewanie, pojenie... To wszystko może szybko i skutecznie zniszczyć materac. I nie wiem, co tam ma nie oddychać, przecież materac, zwłaszcza taki lateksowy, też nie będzie oddychal :)

espoir lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Cały czas po głowie chodzi mi pielęgnacja pępuszka... Artykuł na mamo to ja, potwierdza sposób, który Zalecony miała moja siostra w DE, czyli nie kąpanie dziecka do momentu odpadnięcia kikuta i nie przemywanie go niczym. Czyli sucha pielęgnacja. Zobaczę co powie położna w piątek na SR, i położna środowiskowa jak się spotkamy. Ale chyba poza pielęgnacja w szpitalu w domu go nie będę ruszała.
    https://mamotoja.pl/jak-dobrze-dbac-o-pepek-noworodka-spirytus-i-octenisept-nie-potrzebny,pierwsze-28-dni-artykul,16893,r1p2.html
    No ale jak 5 tygodni dziecko bez kąpieli ? :(

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Organizery do szuflad plus pdf do pobrania i wydruku :-)

http://freelancemama.pl/2015/01/ogranizery-do-szuflad-z-ubrankami/

DorotaAnna, martusiawp, malutka_mycha, Sansivieria lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Paula, ja też raczej chce przemywac pępek. Decyzję podejmę pewnie na gorąco.
    Jeszcze jest coś, co mnie wkurza, a mianowicie nasze auto. Uwielbiam je, bo jest silne i duże, dobrze się nim jeździ, jest mega wygodne. Ale ma problemy z odpalaniem. To jest diesel a my go używamy ostatnio tylko na krótkie trasy i niszczymy tym silnik. Trzeba było kupić benzyniaka i by bylo bez kłopotu. No i jak tylko się obudziłam, zaczęłam sprawdzać ceny aut. I kolejna rozkmina, czy warto.
    My też mamy diesla. I wykorzystujemy ten fakt żeby raz na tydzień-dwa go "przepalić" i sobie z głosno włączona muzyka pojeździć.
    Zazwyczaj organizujemy się tak, żeby pojechać do sklepu gdzieś dalej albo do rodziców. Ale zdarza nam się po prostu zrobić kółko po naszych pięknych trasach gdzie wszędzie są piękne drzewa <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 07:34

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Ja kupuje ceratke na materac, obowiązkowo! Przesikiwanie, ulewanie, pojenie... To wszystko może szybko i skutecznie zniszczyć materac. I nie wiem, co tam ma nie oddychać, przecież materac, zwłaszcza taki lateksowy, też nie będzie oddychal :)
    Dokładnie, zgadzam się. My mamy podkłady te z Ikei, one nie są typowo ceratowe.
    Lepszy taki podkład niż bakterie i syf który rozwinie się w materacach (a już w tych kokosowych i innych "naturalnych" to nawet nie chcę myśleć co) i dziecko będzie to wdychać.

Dziecko ulewa, przesikuje pieluszki i potrafi walnąć takiego klocka że ma go nawet pod pachami.

Zobaczycie zresztą na pewno ;-) Nie z AM dziecka które by się choć raz nie obrobilo po szyję :-D

Lolka30, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do przemywania pępka, będę to robić :-) skoro przemywano mi, potem mama mojemu rodzeństwu, później ja Tosi i wszyscy mamy piękne pępki, ładnie oodpadaly. Nie rozumiem dlaczego nie zalecają przemywania, są na to jakieś konkretne aargumenty?

Paula 90, AniaKJ lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, moglibyśmy tak robić, ale jakoś brakuje nam czasu. Spróbuję namawiać męża, żeby jechał na autostradę raz w tyg się wyszalec ;) Jeździmy bardzo mało teraz w trasy, z maluchem też już pewnie tak nie pojezdzimy,jedynie jakieś wolne, wakacje itd. Ja mam, przynajmniej teraz, bunt na jeżdżenie po rodzinie. Bo zawsze to my odwiedzamy a prawda jest taka, że to taka sama droga dla wszystkich, a ja się robię coraz bardziej wygodna... Starzeje się dupa :P

malutka_mycha lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Paula, moglibyśmy tak robić, ale jakoś brakuje nam czasu. Spróbuję namawiać męża, żeby jechał na autostradę raz w tyg się wyszalec ;) Jeździmy bardzo mało teraz w trasy, z maluchem też już pewnie tak nie pojezdzimy,jedynie jakieś wolne, wakacje itd. Ja mam, przynajmniej teraz, bunt na jeżdżenie po rodzinie. Bo zawsze to my odwiedzamy a prawda jest taka, że to taka sama droga dla wszystkich, a ja się robię coraz bardziej wygodna... Starzeje się dupa :P
    Hahaha :-) jakbym o sobie czytała. Do rodziny mamy 80km i jak już do nich jedziemy to jest święto. A do teściowej jeżdżę tylko od wielkiego dzwonu.
    90% naszych wyjazdów to takie "bez celu" albo do sklepu do sąsiedniego miasta. Teraz głównie jeździ mąż bo mnie wnerwiaja kolejki i ludzie w sklepie. Pomijając fakt że z wiekiem stałam się bardziej pewna siebie (a może to ciąża) i kiedyś stałam grzecznie w kolejkach i tylko patrzyłam. A teraz nie waham się powiedzieć kilku słów.

Ale przejażdżki bez celu lubię. Najbardziej jechać sama. Ale coś czuję że nie będzie mi to już dluuuuugo dane ;-)

Kiwona lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny biorace euthyroks i dopegyt....czy jest Wam niedobrze rano?

ja wstaje z lozka biore euthyrox czekam pol godziny biore dopegyt czekam kolejne pol godziny i dopiero jem sniadanie.....po godzinie od wstania jestem juz tak glodna ze nie moge sie doczekac jedzenia...... zjem kromke chleba i zaczyna mnie mdlic.......

myslicie ze to od tych lekarstw na glodny zeladek?

‹‹ 1117 1118 1119 1120 1121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ