WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona, mnie boli brzuch, nie pachwiny :) już to dość długo trwa, także przyjęłam jako normalny objaw.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Myślałam, że jego rodzinka, w tym siostra, jest ślepo zapatrzona w niego. Miło, że napisała, ale co z tego, jeśli on uparty się nie odzywa.
    W sumie dobrze, że masz wyprawkę na głowie, bo jest mniej czasu na myślenie...a zaraz później będzie Marcysia...jak dobrze, że czas leczy rany..

Kasiulka90, ja jestem za, też wczoraj o tym myślałam. Wystarczy na początek bardziej ogólnikowo, a jak wszystkie urodzimy, to opiszemy swoje historie. Żeby ostatnie rodzące zawału nie dostały ;)

India, pięęęęękne rzeczy :)

Bo jest w niego zapatrzona, napisała do mnie, bo w poniedziałek miała usg połówkowe, tylko dlatego ale one są murem za bratem, nie spodziewałam się innego podejścia :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India piękne rzeczy :) odniosę się jeszcze do Twojego wcześniejszego posta bo dopiero nadrobiłam- 30 tc to naprawdę wcześniak... ale jak mowisz, że z nim ok to tylko powoduje, że czuje się coraz bardziej bezpiecznie :)

A co do tej rolki po papierze toaletowym to mi mama i teściowa opowiadała, że pod koniec ciąży lekarz im przykładał taką jakby trąbkę do brzucha i słuchał serduszka. Więc coś z tą rolką może być :D

B_002, india lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Czyli nie tylko u mnie tak jest.

Dziewczyny apropo wanienki, czy taka 86 cm wystarczająca jest ? Zdecydowałam się na wanienkę ale nie wiem czy przydatny jest ten taki fotelik do wanienki, żeby dziecko można było położyć.

Ja mam wanienkę 86 cm i do niej stelaż- celowo wzięłam mniejszą :) ja uważam ze wystarczy. Nie mam żadnych siedzonek do niej myśle że to zbędne

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeżeli chodzi o ruchy to u mnie też są takie... jakby mniej chaotyczne. Wcześniej to tu się pojawiał kopniak to tam, a teraz mąż trzyma rękę na brzuchu i mówi, że mały „gdzieś idzie” xd
    I w ogóle teraz częściej mam tak, że nie czuje tych ruchów, dopiero jak rękę przyłożę to na ręce czuje.

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pamiętacie jak Wam pisałam o koleżance, która urodziła w 34 tygodniu? Napisała swoją piękną opowieść na blogu. Jeśli macie ochotę to zobaczcie - optymistyczna opowieść:
    https://subie-mum.pl/2019/01/13/spozniony-prezent-swiateczny/

Oczywiście z dzieckiem wszystko ok, waży już 2,7kg, bardzo szybko wyszli do domu (w 4 dobie).

B_002, Wiewióreczka, Karmelllka90 lubią tę wiadomość

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się diabetolog przesunął na środę za tydzień, poczekamy :) nic się złego nie dzieje.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałyście o termoforze z pestek, żeby go wziąć do szpitala. Ale jak go ogrzać w szpitalu?

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny kochane, jeśli Wasze maluchy ruszają się mniej niż wcześniej (ale jednak je czujecie min. 3 razy dziennie), to moim zdaniem tylko dobrze :D Bo ponoć system ten powtarza się po narodzinach - a chyba nie chciałybyście dziecka aktywnego całą dobę ;)

Mam do Was serdeczną prośbę... Chyba że większość mnie zlinczuje, to nie ma tematu. Ja jestem bardzo empatyczna i emocjonuję się Waszymi przeżyciami. Widzę, że Wy też. Mam wrażenie, że jesteśmy coraz bliżej i niektóre z nas wkrótce zaczną. Może uzgodnimy, że póki ostatnia nie urodzi, nie będziemy opisywały tragicznych historii, np. bólu, komplikacji? Żeby nie stresować reszty? Jeśli coś niemiłego czy złego by się działo, to dać znać, że poród się odbył, dziecię żyje, ale bez drastycznych szczegółów. Co Wy na to?
    Nie wiem jak inne dziewczyny, ale ja jestem taka, ze chciałabym wiedzieć jak przebiegły porody, no ciekawskie ze mnie babsko.

A przecież to jak przebiegł poród innej osoby, nie ma wpływu na to jak będzie wyglądał nasz, jak zawsze podchodzę do tego tak, że trzeba mieć do wszystkiego dystans, bo inaczej można zwariować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 13:13

Daffi, Paula 90, KarmeLoVe, Misiabella lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Pisałyście o termoforze z pestek, żeby go wziąć do szpitala. Ale jak go ogrzać w szpitalu?

Też o tym pomyślałam- może na kaloryferze? A czasem są mikrofalówki w takich pokojach „socjalnych” takie jakby aneksy kuchenne

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że każda przejdzie inaczej, ale ja się bardziej stresuję jak czytam straszne historie. Jak miałyście problemy z szyjkami, brzuchami, krwawieniami itp., to ja potem całe dnie się zastanawiałam i martwiłam, ile moja szyjka ma cm. A każdy ból to była panika, że może moja też się skraca. A póki co jestem bardzo pozytywnie nastawiona do porodu, zwłaszcza naturalnego, więc nie chciałabym sobie psuć tego wyobrażenia :D

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    India piękne rzeczy :) odniosę się jeszcze do Twojego wcześniejszego posta bo dopiero nadrobiłam- 30 tc to naprawdę wcześniak... ale jak mowisz, że z nim ok to tylko powoduje, że czuje się coraz bardziej bezpiecznie :)

A co do tej rolki po papierze toaletowym to mi mama i teściowa opowiadała, że pod koniec ciąży lekarz im przykładał taką jakby trąbkę do brzucha i słuchał serduszka. Więc coś z tą rolką może być :D
    Dokładnie, ja rodziłam w 2000r i też lekarz sluchal dziecka taka trąbką. USG miałam tylko 1 przez całą ciążę, ktg dopiero na porodowce.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Wiem, że każda przejdzie inaczej, ale ja się bardziej stresuję jak czytam straszne historie. Jak miałyście problemy z szyjkami, brzuchami, krwawieniami itp., to ja potem całe dnie się zastanawiałam i martwiłam, ile moja szyjka ma cm. A każdy ból to była panika, że może moja też się skraca. A póki co jestem bardzo pozytywnie nastawiona do porodu, zwłaszcza naturalnego, więc nie chciałabym sobie psuć tego wyobrażenia :D

Niestety, ja też tak mam :( też się później mega nakręcam i histeryzuje, taki charakter. Co miesiąc zastanawiam się czy moja szyjka się nie skróciła, czy wszystko jest ok. Złe historie gorzej na mnie wpływają.

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z przyjemnością poczytam jak wam poszedł poród. Może uda się jakoś inaczej nastawić na ten proces :) W szpitalu jak jedna dziewczyna lezaca ze mna na sali zaczęła rodzić i już miała skurcze co.chwile to o mało z nią nie am razem tak mi było bidulki szkoda.
    Co do podgrzewania w mikrofali to uprzedzam że lepiej nie. W swieta moja siostra chciała sobie w mikrofali podgrzać woreczek z solą na zatoki. I nagle krzyk z kuchni xxx mikrofala się pali. I tak miałysmy kominek z mokrofalowki bo ten worek się zapalił :)

Daffi, Wiewióreczka, barbillla86 lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Tylko ze szyjka skracajaca czesto nie daje zadnych boli. Kobiety nawet o tym nie wiedzą a bole często towarzysza naszemu cialu ktore przygotowuje sie na porod naturalny. Cialo nie wie ze ta czy tamta ma miec cc. Wszystko z umiarek to internet. Rownie dobrze analizujac wyniki w internecie mozna przeczytać ze mamy raka juz kazdego narzadu. Nie ma co sobie tego do glowy brac.. Jak czujemy ruchy dzidzi, nie ma krwawien a cos zakluje nie ma sie co obawiać o najgorsze. :)

Zresztą jestem chodzacym przykladem.. Bol krocza mam paskudny, pachwiny ciagna ledwo sie przekrecam w lozku czy siadam z leżenia a moja szyjka jest taka jak byc powinna. Z dzidzia ok lozysko takze. Sa kobiety ktore przechodzą ciaze bez zadnych kluc, boli i ciągniec czuja sie wrecz jak przed a sa takie jak my ze ciagle cos je trapi ale nie zagraza naszym ciazom:) dziewczynki kochane nie stresujcie sie :) juz nam maly kawaleczek do mety pozostal zaraz będziemy sie z tego smiac i opisywac jakie to jestesmy umeczone truposze ze te ciazowe ciągnięcia byly zdecydowanie przyjemniejsze :)
    Obysmy wszystkie bez wyjątku ominęły problem kolek. Tego nam bardzo życzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 13:52

Natalia-tosia, Kasiulka90, Lolka30, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili ale na moim termoforze z pestek wiśni było napisane ze można podgrzewać w mikrofali. Ale współczuje przygody w święta :D

Swoją drogą ja też chętnie czytam te pozytywne porody i te mniej. Tym bardziej te mniej :D po prostu lubię być przygotowana na wszystko i wiedzieć co mnie czeka. Na mnie na szczęście nie działają Wasze opowieści tak, że od razu doszukuje się tych objawów u siebie... ale rozumiem, że na kogoś może to działać odwrotnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 13:48

Natalia-tosia, Daffi, Kasiulka90, Paula 90, Wiewióreczka, barbillla86, Lili90 lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Czyli nie tylko u mnie tak jest.

Dziewczyny apropo wanienki, czy taka 86 cm wystarczająca jest ? Zdecydowałam się na wanienkę ale nie wiem czy przydatny jest ten taki fotelik do wanienki, żeby dziecko można było położyć.
    Jeśli chodzi o długość wanienki to na pewno wystarczająca, są też dużo mniejsze. A co do fotelika w wanience to pisałam o tym gdzieś po północy dzisiaj że ja nie jestem za tym. Miałam okazję kąpać dziecko w takiej wanience i wolę zwykle. Znajdź sobie ten mój wpis bo nie chcę się tu drugi raz rozpisywać o tym samym :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi współczuję stresu, okropny sen nie dziwię się że splakana się obudziłas.

Karolinka a dzieciaczki są też coraz większe i mają coraz mniej miejsca, już nie robią takich fikolkow jak na początku :)

Daffi lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do podgrzewania worka z pestkami wiśni to w socjalach w szpitalu powinna być jakaś mikrofalówka.
    Wczoraj w szkole rodzenia pani nam pogrzewała w mikrofali więc można, ale może trzeba uważać żeby nie za mocno.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem taka specjalistka do mikrofalowek ze podgrzewajac bulke taka podłużna z parowka w srodku ją spaliłam.. Snrod i dym na cala chate. Bardzo rzadko jej uzywam :D zastanawiam sie czy nie oddac jej schronisku bo potrzebuja do podgrzewania płynów infuzyjnych

Co do ruchow to moj mimo wszystko szaleje jak najety a wystarczy ze usiade.. Wlasnie siadlam do obierania ziemniakow i nie wiem co on tam robi ale caly czas sie wzdrygam i podskakuje bo az mnie boli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2019, 14:05

Wiewióreczka, B_002 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
‹‹ 1122 1123 1124 1125 1126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ