X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie działa na mnie ta no spa max, skurcze co 10-15 min od ponad dwóch godzin. Czekam na te czopki, chociaż jutro powinnam zrobić badanie moczu na wizyte czwartkowa i nie wiem jak to teraz ogarnąć. A w czwartek tez czystość pochwy i GBS mam mieć robione.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Czy do tego łózeczka lionelo trzeba dokupowac materac? Bo nie widze w zestawie.
    mowisz o turystyku? jak tak to w zestawie jest ten taki cieniutki i twardy na ktorym dziecka bym nie polozyla. ja dokupowalam turystyczny materac piankowy osobno. i dobrze ze mowisz bo mialam wyprac pokrowiec a zapomnialam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 20:20

Misiabella lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • stresant Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem Wam ze az wstyd sie przyznac ale ja myciem zebow u dzieci wogole sie nie przejmowalam ......kolezanka szorowala od malego ledwo zabki wyszly .......po karmieniu wieczornym........i ogolnie miala jobla na punkcie zebow.....

ja tam umylam jak mi sie przypomnialo raczej w formie zabawy......a dzieci zeby zdrowsze maja i bez dziur, niz kolezanka myjac 3 razy dziennie........

teraz tez sie zdarza ze wieczorem nie umyja, bo nie przypomne ....i nic sie nie dzieje..... umyja rano......a naprawde maja zdrowe zeby...to tez chyba genetycznie jest ustalone.....

ja sama myje 2 razy dziennie....a zabki mam biale jak porcelanowe nigdy nie wybielalam taki kolor " kosci" nie za zdrowe bo pare wyrwanych, pare koron ale ogolnie dobrze sie prezentuja........maz szoruje, piaskuje, wybiela a zeby zolte jakby palil i kawsko pil calymi dniami......i mycie nic nie daje....

Tunia76 lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zabkow to u nas jak pojawily sie pierwsze zabki mylam ta szczoteczka nakladana na palec ale bez zadnej pasty.. tylko przegotowana woda. dopiero jak wieksza byla cos kolo 1.5 roku uzywalam pasty tej dla dzieci ale mala miala mega frajde ze mogla to wszystko wypluwac i wode rowniez.
    teraz corka myje sama elektryczna szczoteczka.. na ostatniej wizycie jakos miesiac temu.. Pani stomatolog byla pelna podziwu jakie ma piekne zdrowe zeby. ale u nas slodycze sa rzadko... nie moge jedynie pozbyc mlodej nawyku picia wody smakowej...

Aaaa pochwale sie!!! Alunia bratowej na 5 miesiecy przywitala ich ząbkiem. Dolną lewą jedyneczką :)

paula90 orientujesz sie moze czy mozna szczepic psa podczas cieczki? mojej 28.02 skonczyla sie waznosc szczepień a od 20.02 ma cieczkę i nie chcialaby zwlekac z tym za dlugo bo sie Fifi urodzi i boje sie ze zapomne. na swiezo ją odrobaczylam jedynie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 20:24

Wiewióreczka, Fasolka77 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• espoir Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja przyznaję, że ja w drugą stronę - mam jobla na punkcie mycia zębów. wiadomo, że jak dziecko w nocy je, to jest trudno, ale i tak te 2 razy dziennie muszą umyć choćby się waliło i paliło. i to i jeden i drugi - mają swoje szczoteczki z Peppą, żeby bardziej im się "chciało" i sama im szoruję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 20:28

Fasolka77, KarmeLoVe lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    mowisz o turystyku? jak tak to w zestawie jest ten taki cieniutki i twardy na ktorym dziecka bym nie polozyla. ja dokupowalam turystyczny materac piankowy osobno. i dobrze ze mowisz bo mialam wyprac pokrowiec a zapomnialam!
    Nie mowie o tym dostawnym, linelo theo, ale juz widze ze ma materac. Tylko nie widze dedykowanego przescieradla specjalnie do tego lozeczka. Ale moze przescieradlo z chicco next2me bedzie pasowac.

Daffi lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja masowalam dziaselka ale nie ze przed czy po kąpieli, bo jakie to ma znaczenie, jeśli dziecko i tak je powiedzmy co 4 godziny? Po prostu co jakiś czas masowalam gaizkiem, potem jak się pojawil ząbek to mylam go ta szczoteczka na palec. I nie pamiętam, kiedy wprowadziła pastę, nie będę kłamać, ale na pewno wtedy, kiedy uznałam że to będzie miało sens i nie będzie wyglądało jak walka z dzieckiem ;) Syn myje zęby 2 razy dziennie, jeszcze nie miał żadnego ubytku nigdy a ma 9,5 roku. Czasami nie umyje zębów i nie robię z tego powodu tragedii. W tym roku nie zgodziłam się na fluoryzacje w szkole. A to dlatego, że wkurzył am się, że oni to robią tam tasmowo, nie patrza czy dziecko tego potrzebuje czy nie, po prostu lecą z każdym. Probowalam się czegokolwiek dowiedzieć od wychowawczyni już w 3 klasie, jak wygląda ta fluoryzacja (bo jest lakierowanie i coś tam jeszcze), ale pani nic nie wiedziała, po prostu prowadziła dzieci co jakiś czas do przychodni i każde było w jakiś sposób fluoryzowane. Cóż, nie satysfakcjonuje mnie takie podejście do tematu. W klasach 1-3 kupowałam synowi pasty z fluorem i bez, na zmianę. I wtedy chodził na fluoryzacje. W tym roku pasta już tylko z fluorem ale za to bez dodatkowej fluoryzacji w szkole. Ma sprawdzane zęby co jakiś czas i nic się nie dzieje, Pani dentystka zawsze go chwali.
    Szczoteczki używamy różne, bo ja elektryczna ale zwykła oral b, syn nie lubi i używa zwykłej i mąż też.

Fajnie się mówi o tych zaleceniach co do ząbków, ale uwierzcie mi dziewczyny, że w praktyce to jest naprawdę mega trudne do stosowania ;) życzę Wam mimo wszystko powodzenia!

estrella, stresant, Tunia76, espoir, Fasolka77, malutka_mycha lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka co tak cichutko siedzisz ....gadasz z kolezankami z pokoju a na forumowe kichasz?

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2019, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi - nigdy nie szczepiłam podczas cieczki bo u mnie zawsze zwierzęta były sterylizowane/kastrowane. Ale raczej nie powinno być problemu. Wiem, że szczepiło się w schronisku suki nawet w okolicach sterylki aborcyjnej. Ale zadzwoń do weta, bo nie mam doświadczenia w tej kwestii.

My na dwór planujemy wychodzić od razu, ale będziemy unikać skupisk ludzi. Czyli tylko na spacer po dworze, bez wchodzenia do obcych budynków. Moja mama nas "wyprowadzała" od razu :)

Tunia - ja takie bóle mam właśnie od paru dni. Byłam w międzyczasie u gina. I nic się u mnie nie dzieje. Ale jak jest bardzo źle to można zgłosić lekarzowi :)

Daffi, malutka_mycha lubią tę wiadomość

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Wiewiórka, ja już nospę to sobie mogę wsadzić wiesz gdzie ? 😉 może tam mi coś rozkurczy ...
    Dokładnie w to samo miejsce mogę sobie no-spę włożyć ;)
    Dawno nie brałam, myślałam, że trochę pomoże ale gdzie tam ;)

Lolka, obserwuj czy częstotliwość nie rośnie.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona z tym masowaniem po kąpieli to raczej kwestia przyzwyczajenia i wporwadzenia rutyny, mowila zę\eby to robic po kapieli a przed jedzeniem bo jak nie ma zebow to nie trzeba koniecznie po jedzeniu bo bez sensu je wybudzac jak uśnie. Ja tam sobie zdaję sprawę że zarówno ta wiedza o higienie jamy ustnej jak i wiele innych informacji przekazywanych nam to jest teoria, jak to powinno wyglądać w idealnych warunkach wg danego schematu. A życie nie jest idealne i trzeba sie czasem dostosować, pewne rzeczy odpuscic, zmodyfikować, nie dajmy sie zwariować ;).

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wrote:
    Karmelka poszukałam w necie i trafiłam na artykuł dot cukrzycy, w którym jako jedno z powikłań wskazuję się na zzo - zespół zaburzeń oddychania u noworodków. Tak wiec chyba coś w tym jest...
    Ale że powikłanie po zzo?
    Kurcze powiem ci że ja byłam u Nocuń a to jest taki guru wśród lekarzy ona się sławi w Krakowie tym że widzi więcej niż inni lekarze i nie powiedziała mi o tym więc wolę jej wierzyć. Siostra miała duża cukrzycę miała wywolywany poród i mąka bez jakich kolwiek problemów się urodziła. Moja miała podane sterydy na płucka więc jestem dobrej myśli.

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Dokładnie w to samo miejsce mogę sobie no-spę włożyć ;)
    Dawno nie brałam, myślałam, że trochę pomoże ale gdzie tam ;)

Lolka, obserwuj czy częstotliwość nie rośnie.
    Pewnie urośnie, wczoraj mialalam co 1-2 minuty!

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuhu wenflon wyjęty. KTG ok skurczy brak. Ide spac bo od 1 nie spalam.. Po obchodzie lekarz powiedzial, ze jutro mnie wypisza abym czekala na porod w domi yupi

Wiewióreczka, Tunia76, barbillla86, Kiwona, estrella, stresant, martusiawp, espoir, Fasolka77, Kasionek, malutka_mycha, B_002 lubią tę wiadomość

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Daffi - nigdy nie szczepiłam podczas cieczki bo u mnie zawsze zwierzęta były sterylizowane/kastrowane. Ale raczej nie powinno być problemu. Wiem, że szczepiło się w schronisku suki nawet w okolicach sterylki aborcyjnej. Ale zadzwoń do weta, bo nie mam doświadczenia w tej kwestii.

My na dwór planujemy wychodzić od razu, ale będziemy unikać skupisk ludzi. Czyli tylko na spacer po dworze, bez wchodzenia do obcych budynków. Moja mama nas "wyprowadzała" od razu :)

Tunia - ja takie bóle mam właśnie od paru dni. Byłam w międzyczasie u gina. I nic się u mnie nie dzieje. Ale jak jest bardzo źle to można zgłosić lekarzowi :)
    masz racje jutro zadzwonie dopytac. od razu zapytam po jakim czasie od cieczki oge sterylizowac. chcialabym zeby odbylo sie to przed porodem i zeby zdazyla sie zagoic po tej operacji.

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    O jejku i nie pojechałaś do szpitala? Odważna :D

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurza twarz!!.. Byłam w aptece i nie wzięłam pojemnika na Mocz na badanie :(

Czuję się jak wielka krowa.. Tez tak macie? :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Ja miałam co dwie minuty jak mnie zawiezli na porodówke.. Godz 9.. Przy mnie dzwoniła lekarka rezerwować miejsce i mówi że dla mojej pacjentki i dziecka bo do 14bedzie po wszystkim...

... Godz 19.. Było bez zmian 😂😂😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 21:24

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:

Bardzo źle to nie jest. Boję się tylko, że zbagatelizuje jakiś ból i zaszkodzę małej.
    Jak do jutra nie przejdzie, to wyślę SMS do mojego gina.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    O jejku i nie pojechałaś do szpitala? Odważna :D
    No nie pojechałam bo to za wcześnie i powiedziałam Filipowi że ma tam jeszcze siedzieć :D. A tak na serio to jakoś miałam takie przekonanie że te porodowe na pewno są bardziej bolesne!

Mama36 ja byłam przekonana że mam w domu zapas pojemnikow jałowych i też zaliczyłam zonk, przeryłam szafkę jak dzika swinia i znalazłam jakis zapomniany niejałowy jedynie. A oł godziny wczesniej maz byl w aptece przeciez.

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
‹‹ 2239 2240 2241 2242 2243 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ