X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek wrote:
    Kiwona ja mam do szkoly po corcie kilometr (razem w ta i spowrtoem) i czasem robie bez jaj chyba z 6 przystankow. Jak slonica sie czuje :(

a mam PYTANKO do Mam ktore maja starsze dzieciaczki

(pewnie bylo, ale ja tego nie wynajde)

czy kupujecie cos starszym dzieciom od tego nowonarodzonego?
    Czytalam na jakiejs madrej stronie, ze warto tak robic...sama nie wiem. Co myslicie?
    Ja kupie synkowi jakies autko od braciszka :)

Bubek lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Bubek Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boze jak kicham to mam wrazenie, ze moje dziecko zawal przechodzi w brzuchu.

DorotaAnna lubi tę wiadomość

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek ja jak się śmieje tak naprawdę, że brzuch mi się trzęsie to myślę że dziecko ma tam niezłe turbulencje bo potem jeszcze chwile się kręci :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek wrote:
    ze szpinakiem jak robisz?
    mrozony czy ZYWY :D z dodatkami (jakas niepasteryzowana feta czy cos?)
    Szczerze to wolę mrożony, bo nienawidzę myć świeżego, do gtego trzeba go kupic całą reklamówę, żeby zapełnił patelnię :P Podsmażam na masełku, dodaję sól i pieprz, czosnek (dzisiaj lenistwo po całości i dodałam w proszku zamiast świeży), na koniec trochę gałki muszkatołowej, podbijam śmietaną. Czasem dodaję twaróg, ale dzisiaj mi się nie chciało. Ot, 10 minut roboty ;)

Bubek lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Menka888 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja caly czas mowilam ze bede miała 3 dzieci. Jak urodzilam pierwsze zarzeklam sie ze na tym jednym koniec.. Ale mialam 22 lata.. Teraz 31.. Po takim czasie poczulam ze to ten moment! Ze ja pragnę maluszka.. Moja corcia juz taka duza i smaodzielna prawie mnie nie potrzebuje.. Wszędzie sama ale w domku jeszcze trochę sie po przytula i uwielbia ze mna spać..
    To ja mam tak samo. Zawsze marzyłam o 3 dzieci i zdania nie zmieniłam. Córka ma już 9 lat ale u mnie ta przerwa nie wynikła z lenistwa czy wygody tylko sytuacji życiowej. Nie jestem z ojcem córeczki. To będzie pierwsze biologiczne dziecko mojego męża ale starsza córkę kocha jakby była jego. Z resztą co dziwne ona częściej przytula się do niego niż do mnie, jak ma jakiś problem to też idzie najpierw do niego. Teraz tylko się zastanawiam czy jak pojawi się jego biologiczna córka na świecie to nie zmieni się jego relacja ze starszą...

Daffi lubi tę wiadomość

3jvzbd3mxm57un6k.png
    5dpo - 189
    17dpo - 575
    19dpo - 1598
    22dpo - 5652
    25dpo - 17570
    03.2010 - córeczka
    11.2016 - 6tc (*)
    05.2017 - 11tc (*)
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    ooo a ja mam ciekawostke. ta znajoma z KRK co rodzila niedawno wlasnie mi napsiala ze ma rozejscie kresy białej az uwaga! na 4 palce!

doczytalam sie takiej informacji..

Najlepiej jakby każda kobieta jeszcze będąc w ciąży znalazła fizjoterapeutę połogowego i w ostatnim miesiącu przed porodem zgłosiła się do niego.
    Pierwsze słyszę!? W jakim celu?
    Faktycznie nie jest to jeszcze zbyt popularne w Polsce. Natomiast świetne by przygotować kobietę na pierwsze godziny po porodzie. Wyjaśni jak wstawać, jak kaszleć, czy się załatwiać żeby nie zaszkodzić mięśniom brzucha.
    Pamiętaj rozejście mięśnia prostego brzucha to nie tylko sprawa wyglądu brzucha. To utrata jego funkcji co możne skutkować w przyszłości przepukliną, bólami pleców i może nieść bardzo poważne konsekwencje. Dlatego nie wolno tego bagatelizować.
    Wyleczenie bardzo dużego rozejścia mięśnia prostego brzucha spowodowanego pęknięciem kresy jest możliwe tylko chirurgicznie.Bardzo są ważne pierwsze 6 tygodni po porodzie. W organizmie kobiety działają jeszcze hormony, które powodują, że tkanki są bardzo plastyczne. Kobiety u których doszło do dużego rozejścia, a są w drugiej ciąży powinny tym bardziej pomyśleć o kontakcie z wyspecjalizowanym fizjoterapeutą.Nie może być to zwykły fizjoterapeuta. Musi mieć skończone kursy dotyczące opieki nad kobietami ciężarnymi i po porodzie. Potrafi on wykonywać mobilizacje tkanek brzucha, dzięki którym jest możliwe zminimalizowanie nawet dużego rozejścia.

Miałyśmy z Karmelką zajęcia w szkole rodzenia z fizjoterapeutkami i one mówiły między innymi o tych rozejściach mięśni brzucha. Nawet jak któraś była chętna to sprawdzały czy obecnie rozejście się zaczyna robić czy jeszcze nie.
    Ja miałam takie na pół centymetra to mi powiedziała, że jeszcze nie jest to groźne, ale muszę wstawać z łóżka bokiem, nie do przodu (nie robić czegoś takiego jak brzuszki na ćwiczeniach), nie schylać się, nie podnosić ciężkich przedmiotów i powinno być ok.
    Polecały też żeby umówić się po porodzie na przynajmniej jedną wizytę z fizjoterapeutą w celu skontrolowania stanu mięśni brzucha.
    Ja dla własnego spokoju chyba tak własnie zrobię że się umówię jakiś czas po porodzie, sprawdzić zawsze warto, a jak zaleci odpowiednie ćwiczenia to można je wykonywać samodzielnie w domu.

Daffi lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka888 wrote:
    To ja mam tak samo. Zawsze marzyłam o 3 dzieci i zdania nie zmieniłam. Córka ma już 9 lat ale u mnie ta przerwa nie wynikła z lenistwa czy wygody tylko sytuacji życiowej. Nie jestem z ojcem córeczki. To będzie pierwsze biologiczne dziecko mojego męża ale starsza córkę kocha jakby była jego. Z resztą co dziwne ona częściej przytula się do niego niż do mnie, jak ma jakiś problem to też idzie najpierw do niego. Teraz tylko się zastanawiam czy jak pojawi się jego biologiczna córka na świecie to nie zmieni się jego relacja ze starszą...
    Menka, u mnie identycznie, ale mam syna, w lipcu 10 lat skończy. Relacje z K ma świetne, bardzo się cieszy na brata, ja liczę że się nic nie popsuje między żadnym z nas.

Menka888 lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostaliśmy w końcu maile z rossnę z pieluszkami za gorsz :D

DorotaAnna, Mama36, Fasolka77 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w sumie zawsze przy okazji wypadu na zakupy dzidziusiowe kupujemy coś córce i tak jest od początku. Młoda w maju ma 11 urodziny i mimo tego,że jest bardzo samodzielna to nadal jest dzieckiem...
    Nie wiem co ale myślę,że coś kupimy specjalnie dla Niej z okazji narodzin brata.
    Apropo...
    Mimo tego,że Ona już niby taka duża i rozumie sytuację ale jednak to noworodek bedzie skupiał na sobie więcej uwagi i pochłaniał czas...
    Dlatego mam jakieś obawy...Strach jak to będzie...Ona przez tyle lat była Naszą jedyną,wyczekiwaną,wywalczoną córeczką i oczkiem w głowie a pojawi się ON...
    Mam nadzieję,że nadal po dojściu do wprawy będę miała czas tylko dla Niej-babskie plotki,wypady na zakupy,malowanie paznokci itd...że w żaden sposób nie poczuje się odstawiona na bok...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 11:46

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że ja w sumie też najbardziej martwię się o relacje ze starszą córką, mam nadzieję, że uda nam się to wszystko pogodzić.
    Ale kurcze kupowanie prezentu od siostrzyczki, to takie trochę przekupstwo ;/ No nie wiem ja nigdy nie byłam materialistką, nie wyobrażam sobie żeby mi miało coś takiego pomóc, dlatego nie wiem jaki pozytywny wpływ miałoby to mieć na starszą córkę.
    Później jak ktoś będzie przychodził w odwiedziny do młodszej to co, powinien przynosić też drobnostkę dla starszej, żeby nie była zazdrosna? A jak będą urodziny młodszej, to dla starszej też powinno kupować się jakiś prezent? No jakoś nie widzę sensu w dawaniu rzeczy materialnych ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka888 wrote:
    Mogę dołączyć do tej tajnej grupy?

Każda może :)

Paula 90, Menka888 lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Ja kupie synkowi jakies autko od braciszka :)
    Tak sobie myślę i myślę.. I wpadłam na genialny pomysł!!
    Ja kupie sobie od synka jakąś torebkę czy biżuterię!!!
    A co tylko dzieci i dzieci.. 😂😜

mysla.nieskalana, Bubek, Kiwona, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość

• Mistella Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam ze jak ma się 4 latka i jest się jedyna córeczka do tej pory to wszytsko co może wzmocnić pozytywne emocje jest dobre 😁

Bubek lubi tę wiadomość

• Lolka30 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Te cudo bez recepty ?
    Tak!!! :) :) :)

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Tak sobie myślę i myślę.. I wpadłam na genialny pomysł!!
    Ja kupie sobie od synka jakąś torebkę czy biżuterię!!!
    A co tylko dzieci i dzieci.. 😂😜
    Ja oczekuję torebki od męża za to że mu Syna urodzę :D :D :D. I to nie byle jakiej hihih.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka888 wrote:

U mnie w rodzinnym domu jest podobna sytuacja. Mojego ojca nie znałam. Mam ojczyma, który jest moim tatą. Nic się nie zmieniło w naszych relacjach odkąd moja siostra się urodziła. Tato wielokrotnie podkreślał jak bardzo jest mi wdzięczny, że pomagałam przy siostrze i że mnie kocha. A jest w naszym życiu mniej więcej odkąd skończyłam 14 lat. Nie martw się na zapas, daj im wolną rękę i zobaczysz że wszystko pięknie się ułoży.

Menka888, B_002, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja chce stacje parowa z philipsa z okazji narodzin kolejnego syna :) ciekawe czy dostane?

Lolka30, malutka_mycha, Daffi lubią tę wiadomość

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Miałyśmy z Karmelką zajęcia w szkole rodzenia z fizjoterapeutkami i one mówiły między innymi o tych rozejściach mięśni brzucha. Nawet jak któraś była chętna to sprawdzały czy obecnie rozejście się zaczyna robić czy jeszcze nie.
    Ja miałam takie na pół centymetra to mi powiedziała, że jeszcze nie jest to groźne, ale muszę wstawać z łóżka bokiem, nie do przodu (nie robić czegoś takiego jak brzuszki na ćwiczeniach), nie schylać się, nie podnosić ciężkich przedmiotów i powinno być ok.
    Polecały też żeby umówić się po porodzie na przynajmniej jedną wizytę z fizjoterapeutą w celu skontrolowania stanu mięśni brzucha.
    Ja dla własnego spokoju chyba tak własnie zrobię że się umówię jakiś czas po porodzie, sprawdzić zawsze warto, a jak zaleci odpowiednie ćwiczenia to można je wykonywać samodzielnie w domu.
    Ja chyba mam to rozejście mięśni prostych. Od położnej dostałam namiar na fizjoterapeute i po porodzie mam się umówić.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia u nas zawsze idąc w odwiedziny kupuje się drobiazg każdemu dziecku. nie wyobrażam sobie sytuacji, że przychodzi ktoś do nas i przynosi coś tylko dla jednego dziecka...

Martusiazabka lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak a propos zmienności poglądów... :D
    Pamiętacie jak pisałam, że jadę z hybrydą do porodu?
    Przez ostatnie dni "zgryzłam" ją z paznokci - to pozostałość po obgryzaniu paznokci, jak mnie jakieś stresy biorą to zrywam lakier- wiem, ohyda...
    Ale nie nakładam już nowych więc będę "goła i wesoła". Lenia mam takiego i jak pomyślę, że mam maszynkę wyciągać i robić to aż mnie coś bierze. Nawet spiłowałam moje ponad 2cm pazurów i czuję się ogólnie naga, bo są takie krótkie. Ale lepiej się masuje krocze (chociaż dużo lepiej smaruje mąż maścią z prostaglandyną :D - w końcu się przemógł) .

Mam plan sobie pedicure wieczorem zrobić. Przeszły mi bóle spojenia i bioder i znowu mogę nogę dociągnąć do głowy więc skorzystam. Ale tylko piłuje pięty i wycinam skórki. Nie będę niczym malować (o ile znowu nie zmienię zdania :D bo kusi mnie hybryda na stópki). A może siądę i zrobię od razu :D

I pije herbatę z liści malin. Wymieszałam z melisą i pigwą i jest dobra. Ale ja lubię zioła, uwielbiam rumianek, czystek i pokrzywę. Smak tej z liści malin nie jest intensywny.

malutka_mycha, B_002, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

‹‹ 2251 2252 2253 2254 2255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ