Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Zapytam ale nie wiem czy taka informacja jest coś warta bo wydaje mi się że dużo zależy od zusu, od ludzi którzy tam pracują. Bo w tym filmiku tak to było przedstawione że niby nie mają prawa się przyczepić jak sobie tymi wyjazdami nie szkodzisz. To jest jak z kontrolowanie na l4. Pytałam teściowa to mówi że oni na ciazowy chodzącym nie sprawdzają ale pewnie co ZUS to inne praktyki. Ale zadzwonię do nie dzisiaj
-
Nasz związek trwa 13 lat;-) Zaczęliśmy się spotykać jak miałam 16, mąż 25 Wszyscy wytykali nas palcami, rodzina się bała i twierdziła, że taki związek nie może się udać. Nasza miłość od początku była nie do zniszczenia .
Byłam w Lidlu, kupiłam bodziaki i rajstopki, wszystko unisex:-) Nie brałam tych spodenek, bo z córką miałyśmy później problem z dobraniem skarpetek, wszystkie gumki uciskały jej nóżki, więc teraz będę kupowała pół śpiochy
-
nick nieaktualnymalutka_mycha wrote:Zapytam ale nie wiem czy taka informacja jest coś warta bo wydaje mi się że dużo zależy od zusu, od ludzi którzy tam pracują. Bo w tym filmiku tak to było przedstawione że niby nie mają prawa się przyczepić jak sobie tymi wyjazdami nie szkodzisz. To jest jak z kontrolowanie na l4. Pytałam teściowa to mówi że oni na ciazowy chodzącym nie sprawdzają ale pewnie co ZUS to inne praktyki. Ale zadzwonię do nie dzisiaj
To nie co ZUS to inne praktyki tylko prawo jest jednolite dla wszystkich i jesli trafi sie upierdliwy kontroler mozesz stracic zasilek i prace.
Tutaj wypowiedz z https://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne-zus-pomoc-spoleczna/579246-l4-w-ciazy-studia.html:
Na podstawie art. 17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267) „ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia”. Dodać do tego należy, iż niewłaściwe wykorzystanie zwolnienia lekarskiego może być podstawą do rozwiązania umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia czy też nawet potraktowane jako ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych i skutkować rozwiązaniem umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Sama adnotacja lekarska na zwolnieniu lekarskim „chory może chodzić” nie oznacza co do zasady zezwolenia na wykonywanie ciężkich prac czy też uczestniczenia w zajęciach na studiach. Jak bowiem wynika z wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 12 listopada 2002 r., sygn. akt III AUa 3189/01, „Prawo Pracy” 2003/10/43, „adnotacja na zwolnieniu lekarskim o treści: »pacjent może chodzić« nie usprawiedliwia wykonywania pracy przez pracownika, którego taka adnotacja dotyczy. Taki zapis upoważnia go jedynie do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego, np. poruszanie się po mieszkaniu, udanie się na zabieg czy kontrolę lekarską”. Uczęszczanie w owym okresie na studia zaoczne może być potraktowane jako nieprawidłowe wykorzystywanie zwolnienia lekarskiego oraz skutkować rozwiązaniem umowy o pracę z powodu ciężkiego naruszenia przez pracownika podstawowych obowiązków pracowniczych (nieprawidłowe wykorzystanie zwolnienia lekarskiego) na podstawie art. 52 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy. -
nick nieaktualny
-
Paula 90 wrote:To nie co ZUS to inne praktyki tylko prawo jest jednolite dla wszystkich i jesli trafi sie upierdliwy kontroler mozesz stracic zasilek i prace.
Tutaj wypowiedz z https://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne-zus-pomoc-spoleczna/579246-l4-w-ciazy-studia.html:
Na podstawie art. 17 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267) „ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia”. Dodać do tego należy, iż niewłaściwe wykorzystanie zwolnienia lekarskiego może być podstawą do rozwiązania umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia czy też nawet potraktowane jako ciężkie naruszenie obowiązków pracowniczych i skutkować rozwiązaniem umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia.
Sama adnotacja lekarska na zwolnieniu lekarskim „chory może chodzić” nie oznacza co do zasady zezwolenia na wykonywanie ciężkich prac czy też uczestniczenia w zajęciach na studiach. Jak bowiem wynika z wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 12 listopada 2002 r., sygn. akt III AUa 3189/01, „Prawo Pracy” 2003/10/43, „adnotacja na zwolnieniu lekarskim o treści: »pacjent może chodzić« nie usprawiedliwia wykonywania pracy przez pracownika, którego taka adnotacja dotyczy. Taki zapis upoważnia go jedynie do wykonywania zwykłych czynności życia codziennego, np. poruszanie się po mieszkaniu, udanie się na zabieg czy kontrolę lekarską”. Uczęszczanie w owym okresie na studia zaoczne może być potraktowane jako nieprawidłowe wykorzystywanie zwolnienia lekarskiego oraz skutkować rozwiązaniem umowy o pracę z powodu ciężkiego naruszenia przez pracownika podstawowych obowiązków pracowniczych (nieprawidłowe wykorzystanie zwolnienia lekarskiego) na podstawie art. 52 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyGeneralnie wyczytałam, ze wzmożone kontrole na kobiety w ciazy ze względu na złe wykorzystywanie pobytów na L4. Wiec ja jako boi dupka oczywiście sie ograniczam chodzę po ogródku haha, nie No nie aż tak ale właśnie moja ginekolog mi mówiła ze to jest L4 chodzone ale w obrębie miejsca zamieszkania.
-
nick nieaktualnyZ tymi aktywnosciami na L4 warto uwazac. Jak ma sie fajny uklad w pracy i trafi sie przychylny kontroler to powinno byc ok. Ale tutaj gwarancji nie ma. Ja tez boidupka jestem i ograniczylam wszystkie wyjscia. Wczesniej zresztą o jakichkolwiek nie bylo mowy przez fatalne samopoczucie. Teraz w przerwach miedzy posilkami i mierzeniem cukru jak sie dosc dobrze czuje to wychodzę na spacery albo do kolezanki pietro wyzej. A tak to w domu caly czas.
-
Paula 90 mi też od paru dni cukier na czczo wywala.Jednak z biegiem ciąży cukier wzrasta.A co do studiowania w ciąży też miałam takie plany.Chciałam zacząć magistra ale na szczęście tego nie zrobiłam. Bo czuję się ok ale wszytsko mnie męczy podowjnie .Chodzę tylko na angielski i mam problem żeby tam wysiedzieć parę godzin.Nie mogę się skupić i wiecznie boli mnie głowa .Także podziwiam kobiety które pracują w ciąży .
-
Ja w pierwszej ciazy bylam od 5 tyg. na L4 w drugiej tez bylam w domu bo bylam na macierzynskim...dzieciaki mega spokojne ciagle spaly dobrze jadly nie chorowaly...okres dziecinstwa wspominam naprawde super...za to teraz jako nastolatki dawaja popalic
A pracowac z jednej strony bym chciala bo w koncu wysepilam po paru latach umowe na stale ....i do miesiaca zaszlam w ciaze....troche glupio mi bo zrobilam to z premedytacja -
Natalia-tosia wrote:Na brzuchu stała się włosowa tragedia! Szkoda, że na głowie aż tak szybko nie rosną!
Co do mdłości, jest zdecydowanie lepiej. Praktycznie już mnie nie mdli i siły witalne wróciły!
Oj tak, masz racje. Mi włosy z głowy wypadają garściami niestety .. -
Dzień dobry!
Ale naskrobałyście przez weekend, ciężko było nadrobić
Ja dzisiaj po śniadaniu miałam mdłości ale szybko przeszło. Tak poza tym to czuję się super przy córce też tak miałam. Praktycznie żadnych objawów. Śmiałam się, że mogłabym ciągle w ciąży chodzić
Miłego dnia Wam życzę, u nas ochłodzenie. Teraz odpoczywamy a później idziemy do mamy
Julia 07.2015 -
Karmelka teściowa mi powiedziała że jeżeli zakład pracy wie a lekarz w kartotece zaznaczy że zgodził się na studia to nie powinno być problemów i się wybronisz. Ale teoretycznie nie możesz.
i ktoś musi Cie zgłosić do zusu, sami tego nie kontroluja