X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to morfologię mam dobrą, nawet anemii nie mam. Dwie wartości lekko obniżone ale tak minimalnie, jedynie Eozynofile mam procentowo podwyższone, norma jest do 6, a ja mam 11.
    Ob w normie, TSH 1,55 czyli też ok. Jeszcze muszę zanieść mocz do badania i kał na pasożyty i krew utajoną, no i czekam jeszcze na wynik CRP.

Fasolka77 lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • india Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant najkrótsza to chyba jednak byla Pola 😂 45 cm ;)
    Niby dużo urosła, ale ubranka to nadal glownie 56. Ciekawe czy to moze miec wpływ na jej wzrost w dorosłości (ja mam 173, maz 183) 🤔 Poki co zapowida sie niziutka

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś rano powiedziałam mężowi że obiadu nie robię, nie sprzątam, nic nie ogarniam tylko jak młoda będzie spała to idę też dpac... No to sobie pospalam 😐 od rana dwie drzemki po niecałe pół h... Półtorej h walki bo wszędzie źle... Na rękach płacz odłożylam też płacz... Poza tym obrzygala mnie dziś i ulala kilka razy więc co chwila przebieralam i siebie i ją... Teraz śpi na mnie i strach odłożyć 🙉 ale tak jak obiecałam... W domu nic nie zrobiłam 😜

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    tez juz macie tyle ubranek za malych? ja juz caly karton odlozylam...niektore body to mial tylko raz ubrane...a najmniejsze rampresy ani razu bo pogody na nie nie bylo....szkoda mi tego wyrzucac albo dawac komus ...takie sliczne sa te ubranka :)
    Dwa pudełka z Ikei mam już odłożone ubranek

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka, to straszne, co piszesz ;( Bardzo Ci współczuję :( Ja poznałam smak kolki, 2 pełne tygodnie się męczyliśmy, więc wiem, co przeżywasz. Wielkie graty, że mimo tych wszystkich kiepskich przeżyć walczysz o kp. Ja też kilka razy musiałam walczyć, a dzisiaj dostałam za to pochwałę od pediatry. Mega budujące 👍
    Wiecie co, minął dopiero nieco ponad miesiąc, a ja już 2 razy miałam ochotę wyrzucić dziecko przez okno. Były momenty naprawdę tragiczne i w duchu zazdrościłam tym matkom, które mają bezproblemowe dzieci. Ale przedwczoraj mąż dowiedział się, że jego kumpla żona urodziła 6 tygodni przed terminem. Byliśmy z nimi razem na sylwestrze i razem chodziłyśmy w ciąży, bardzo się cieszyłyśmy obie. Dziecko urodziło się z wielotorbielowatymi nerkami. Nie chciałam Wam pisać wczoraj, bo płakałam... Chłopczyk umarł... Dlatego doceniajcie proszę to, że macie zdrowe dzieci. Problemy i kryzysy miną, pojawią się następne, ale mamy swoje kochane serduszka przy sobie ❤

mhsvcbxmf17updrl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama19 tak sobie myślę, a może mojej katar już minal i też ma refluks... Bo frida ani latarek już niewiele ściągają i to raczej są gęste glutki a cały czas gdzieś słychać jak jej zalega... Są takie dni jak dziś ze często ulewa, a nawet wymiotuje... Widać jak jej się cofa, nawet woda. I słychać takie zerzenie gdzieś tam w środku... Bez kitu niech te dzieci rosną to będzie łatwiej stwierdzić co im dolega 😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anete wrote:
    Chwalę się, że udało mi się przysiąść na ławce na spacerze! Wcześniej za każdym razem jak posadziłam dupkę to się budził. Alleluja niech tak zostanie 🤩
    Też o tym marzę!!! Dajesz nadzieję!!

Anete lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misja odlozenie zakończona sukcesem... 💪Szkoda, że zostalo mi około 45 minut do powrotu starszej z przedszkola... Także, tak... Wypoczne jak cholera 😉

Fasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Basiunia, Twój opis brzmi jak kręcz, Szymon miał identycznie, pediatra nie widzial problemu. Nie zostawiaj tego tak, pokaż małą fizjoterapeucie. U mnie mówili, że 2-3 tygodnie wcześniej i wyprowadziłabym małego bardzo prostymi ćwiczeniami w domu, ale ja pokazywałam mu tylko obrazki i mówiłam do niego z lewej strony, żeby spojrzał, to było za mało.
    Hmm.. No może i warto sprawdzić. Już 2 razy z pediatrą rozmawiałam o tym i nie mówiła że to wymaga konsultacji fizjoterapeuty, ale kto wie...

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nana wrote:
    Mycha sprobuj tez poszukac moze jest jakis osrodek specjalizujacy sie w tej wadzie. My jak Maly mial 2 tyg bylismy juz w Centrum Zdrowia Dziecka i teraz co miesieczne kontrole. U nas plus sytuacji ze wiedzielismy juz w styczniu o wadzie, wiec podziwiam jak poradzilas sobie w trudnych chwilach od razu po porodzie.
    Jest taki szpital, w Olsztynie. Mamy tam skierowanie ale jeszcze nie zdążyłam zadzwonić :)

Właśnie mam chwilę spokoju bo teściowa wzięła Mała na spacer i nie wiem co z czasem zrobić. A nie, wiem. Muszę pokarm odciągnąć, o 2 godz za późno :/

f1d9680377.png

Wysłany: 29 maja 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    tez juz macie tyle ubranek za malych? ja juz caly karton odlozylam...niektore body to mial tylko raz ubrane...a najmniejsze rampresy ani razu bo pogody na nie nie bylo....szkoda mi tego wyrzucac albo dawac komus ...takie sliczne sa te ubranka :)
    A ja właśnie muszę te najmniejsze dokupywac bo nie nadążam prac i prasowac. Zwłaszcza że Mała często ulewa i w mokrym ja trzymać nie będę.

f1d9680377.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Stresant najkrótsza to chyba jednak byla Pola 😂 45 cm ;)
    Niby dużo urosła, ale ubranka to nadal glownie 56. Ciekawe czy to moze miec wpływ na jej wzrost w dorosłości (ja mam 173, maz 183) 🤔 Poki co zapowida sie niziutka
    a tak tak Pola miala 45 ale Franio najkrotszy z chlopakow....syn tez mial 48cm a teraz ma 12 lat i juz ma 171 cm....ma wg. siatki dojasc do 190cm....wiec wplywu to nie mialo

india lubi tę wiadomość

Wysłany: 29 maja 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Dafi ja mam chrzest w niedziele, tez myslalam jak ubrac ...nawet zanalazlam na stronach nexta fajnego pajaca z muszka i kamizelka.....ale w koncu zrezygnowalam nie dam 50 zl za ubranko w ktorym pochodzi 2 tygodnie bo wyrosnie.....
    wczoraj bylam w pepco i kupilam za 5 zl biale pol spiochy i biale body dl rekaw jakby bylo zimno wsadze do becika w kosciele.....mam bialy koronkowy becik....i nic nie bede wydziwiac......
    Jakim cudem znalazłaś białe ubranka?!? Ja chciałam kupić takie na codzień, żeby zbyt pstrokato nie ubierać ale nie było. Wszystko żółte, różowe itd. I później Nina ma żółte body, zielone spodenki i różowy sweterek. Jakoś to moje poczucie estetyki razi

B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ojej Basiu ja tez chce tyle mleka. Wystarczy mi 120ml z obu.
    Ja sciagnelam 60ml z jednego ale drugi byl juz wyciumkany. Ale dojadl mlody. Ogolnie wczoraj w dzien i noc az do dzis tylko cyc lecimy... Plus dokarmianie odciagnietym moim.. Oby tak dalej.
    Ja to nie wiem skąd mi się tyle wyprodukowało dzisiaj. W sobotę przed weselem byłam w stanie ściągnąć z obu 60ml i to na siłę a dzisiaj leci jak z kranu i to z obu.
    Dobrze że u Ciebie się sytuacja poprawia :) Trzymam kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 14:50

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dwa pudełka z Ikei mam już odłożone ubranek
    Ty to jeszcze wykorzystasz ale ja to juz chyba do wnukow odkladam :)

jak pomysle ze teraz Franio chodzi w ubrankach syna sprzed 12 lat i calkiem dobre sa.......to za 12 lat syn bedzie mial 24 a corka 22.....to moga spokojnie miec dzieci, ktore beda chodzic w ubrankach Frania :)

malutka_mycha, estrella, Karmelllka90, Tunia76, Misiabella lubią tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Jakim cudem znalazłaś białe ubranka?!? Ja chciałam kupić takie na codzień, żeby zbyt pstrokato nie ubierać ale nie było. Wszystko żółte, różowe itd. I później Nina ma żółte body, zielone spodenki i różowy sweterek. Jakoś to moje poczucie estetyki razi
    W H&M możesz sobie zamówić białe body. W większych zestawach wychodzi taniej niż pojedyncze.
    Też zauważyłam że białe się przydaja. Na 62 mam tylko jedno białe body i mi brakuje żeby ładnie wyglądały komplety ubranek. Na 56 miałam w więcej.
    Na 68 sobie kupię najwięcej białych :)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    No niestety dalej tak dużo mleka...nie mogę zejść z ilością, bo przecież jak odciągnę mniej to zastój :( kto by pomyślał, że za dużo to będzie taki kłopot.
    Szymek już 11 tygodni kończy, więc to już nie jest fizjologiczny kręcz...fizjoterapeutka ostrzegała, że to cholerstwo uwielbia wracać. W poniedziałek jedziemy do osteopaty..nie wiem na co liczę, ale chwytam się wszystkiego.
    Mi z kolei fizjoterapeutka powiedziała coś zupełnie odwrotnego niż Tobie. Że tylko do 12 tygodnia życia możemy dziecko nauczyć prawidłowych wzorców symetrii, do których samo będzie dążyć, natomiast po 12 tygodniu jest to już utrwalone i polega na zwykłej rehabilitacji. Ogólnie widzę, że nie wszystko zaprzepaszczone, bo wydłużyla mu się szyja, wcześniej miał schowaną jak żółw, umie trzymać głowę prosto, wcześniej tylko w prawo. Ale znów przestaje skręcać w lewo, czyli tak jak ostrzegali, przykurcz wraca.
    Ten kumpel Zawitkowskiego potwierdził mi to co fizjoterapeutka - że kolki u nas są w dużej mierze spowodowane za słabym napięciem mięśniowym brzucha i asymetrią. Jeździmy na rehabilitację do wielkiego centrum Vojty i Bobathów i powiem Wam, że Szymon jest tam jednym z większych dzieci. Są takie kilkudniowe maluchy z kręczami ..i u nich są lepsze rezultaty niż u takich kilkutygodniowych dzieci.
    Tylko mi Kochane chodzi o faktycznie stwierdzony mocny kręcz, bo jak są drobne problemy to większość prostuje się sama i nie trzeba nic robić.
    Oczywiście prywatnie robimy rehabilitację. Na szczęście liczą nam z taryfą ulgową, za Vojtę 3 razy dziennie koszt 210 zł za tydzień, a za Bobathy u kumpla Zawitkowskiego 120 zł za jeden raz, ale on przyjeżdża do nas raz w tygodniu.

Mój siostrzeniec był rehabilitowany Vojtą w wieku 8 m-cy i przez dwa lata.. Drugi siostrzeniec dopiero w wieku 8 lat i cały czas, teraz ma 15 lat i jest to już niestety utrwalone. Swoją drogą same połamańce w mojej rodzinie :)

A kolka na rękach... W sobotę przyjeżdża babka od chust, zobaczymy czy mały polubi. Wątpię ;)

Fasolcia, kolki niby do 3 m-ca najczęściej, ale mam trzy koleżanki, u których kolki przeszły dopiero w 5,6 i 7 m-cu.. masakra. No i pediatra mi powiedział, że u wcześniaków często trwają dłużej.

!!!
    Wiewiórcia podziwiam cię za walkę I kibicuję bardzo mocno!!!!

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png

Wysłany: 29 maja 2019, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wrote:
    Mama19 tak sobie myślę, a może mojej katar już minal i też ma refluks... Bo frida ani latarek już niewiele ściągają i to raczej są gęste glutki a cały czas gdzieś słychać jak jej zalega... Są takie dni jak dziś ze często ulewa, a nawet wymiotuje... Widać jak jej się cofa, nawet woda. I słychać takie zerzenie gdzieś tam w środku... Bez kitu niech te dzieci rosną to będzie łatwiej stwierdzić co im dolega 😉
    Właśnie, moja też woda ulewa, aż w szoku byłam skąd to się bierze. I w sumie dalej nie wiem :/ bo pije tylko mleko

f1d9680377.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

no juz myslalam ze nic nie ma ale na dolnych wieszakach wisialy biale polspiochy ...takie same wisialy na gorze tylko w pstrokatych kolorach.....

i super kaftaniki biale maja w pepco...takie koszuleczki wiazane na sznureczki z boku zawsze na noc zakladam pod pizamke....

ja ogolnie ma schize na mialy kolor.... nawet wozek mam bialy....wszystko w kolysce biale ...a malego ubieram na bialo i jasno-niebiesko....wydaje mi sie wtedy taki czysty :)

malutka_mycha, DorotaAnna lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    to tylko moj jakis krotki :) najkrotsze dziecko na forum po urodzeniu :)
    nosi 62 a z H&M to jeszcze w 56 sie miesci...w pepco wczoraj tez jeszcze 56 kupowalam....

No mojego 56 z h&m jest jeszcze za długie.....

stresant lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3334 3335 3336 3337 3338 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ