X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie FasOla! Szacunek za ulepienie pierogów!

DorotaAnna, Fasolka77 lubią tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Czy któraś z Was używała kiedyś mleka modyfikowanego w formie RTF? Takiego w płynie gotowego w buteleczkach?
    Zastanawiam się nad tym czy by tego nie spróbować. Kusi mnie czasem żeby móc mieć zamiennik bo chciałabym czasem wyjść na dłużej, np 2-3h i często wtedy jest tak ze nie jestem w stanie ściągnąć laktatorem odpowiedniej ilości mleka. Albo jesteśmy gdzieś poza domem i nie mam możliwości karmienia piersią i chciałabym mieć alternatywę.
    W domu to jeszcze można przygotować mleko z proszku, ale w warunkach poza domem dobrze byłoby mieć gotowca w temperaturze pokojowej.
    Używałyście? Polecacie?
    Nam w Koperniku dawali takie gotowe buteleczki. Dla mnie super rozwiązanie.
    Ale oni je podgrzewali.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • india Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie robie obiad na raty bo Polcia poczula potrzebe bliskosci <3

Doszło mi jeszcze zmywanie naczyn, bo zmywarka zepsuta a z zakupem nowej sie odciagamy. Mam teraz mała a chcemy kuoic wieksza a to sie wiąże z przeobka mebli i na sama mysl oslabienie mnie bierze.

Fasola lepienie pierogow??? No way

Fasolka77 lubi tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • india Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po raz kolejny probowalam zamotac Polcie w chuste. No nie mam w siły w rękach, odkad irosla nie jestem w stanie tego zrobic 😂😂😂

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Nam w Koperniku dawali takie gotowe buteleczki. Dla mnie super rozwiązanie.
    Ale oni je podgrzewali.
    Ja dawałam małemu w szpitalu i nie podgrzewali. Prosto z szuflady szlo🙂 sama w domu używam nan Optipro Plus.. dodatkowo mam też te buteleczki w razie jakichś wyjść.

ibm2j48a6easc2hs.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    to samo pytanie dzisiaj zadałam hahaha ;) Karmellka pisała że w Lidlu są fajne lniane spodenki na szelkach
    Ogladalam je wczoraj ale wykonanie ich mnie srednio zachecilo. Jakas partia trefna chyba u nas.. O ile szelki genialne.. Kolor tez.. To te szycie mialy jakieś dziwne i rozmiarowo ciezko.. Znalazlam tylko jedne na 68 i maja jakis defekt dlatego pewnie nikt nis kupil a potem juz same za duze. A my max 68 potrzebujemy.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wiewiórka 🐿️ tak mi przykro 😞 ale jak to karcz wrócił? Nie wiem co uważa twój rehabilitant a fizjoterapeutka do której zapisałam Leosie powiedziała że ona chce ją widzieć jak najbliżej 12 tygodnia 10-12 tydzień bo wcześniej wiele postaw jest fizjologia a nawet nawykiem z brzuszka i to samo przejdzie i rehabilitacja przynosi efekty dopiero kiedy jest nieprawidlowosc stwierdzona po tym okresie fizjologii.
    Płaciłam za każdą sesje? Czy na NFZ jeździcie?
    Mojej przyjaciółki córka ma 6 msc od 1,5 msc dopiero mają rehabilitację. Ja to już glupieje z tymi zaleceniami na prawdę.
    Masz chustę albo jakieś nosidło? Czy cały czas na rękach ?
    A co do piersi niestety moja lewa pierś przy samej brodawce ma bardzo duża torbiel i w stronę pachy wycietego guzka i tam mam największe zastoje. Ja po zmniejszeniu laktacji miałam raz zastój w te sobotę po nocy, ale pod prysznicem rozmasowalam i poszło. Dalej odciągasz tak dużo mleka?
    No niestety dalej tak dużo mleka...nie mogę zejść z ilością, bo przecież jak odciągnę mniej to zastój :( kto by pomyślał, że za dużo to będzie taki kłopot.
    Szymek już 11 tygodni kończy, więc to już nie jest fizjologiczny kręcz...fizjoterapeutka ostrzegała, że to cholerstwo uwielbia wracać. W poniedziałek jedziemy do osteopaty..nie wiem na co liczę, ale chwytam się wszystkiego.
    Mi z kolei fizjoterapeutka powiedziała coś zupełnie odwrotnego niż Tobie. Że tylko do 12 tygodnia życia możemy dziecko nauczyć prawidłowych wzorców symetrii, do których samo będzie dążyć, natomiast po 12 tygodniu jest to już utrwalone i polega na zwykłej rehabilitacji. Ogólnie widzę, że nie wszystko zaprzepaszczone, bo wydłużyla mu się szyja, wcześniej miał schowaną jak żółw, umie trzymać głowę prosto, wcześniej tylko w prawo. Ale znów przestaje skręcać w lewo, czyli tak jak ostrzegali, przykurcz wraca.
    Ten kumpel Zawitkowskiego potwierdził mi to co fizjoterapeutka - że kolki u nas są w dużej mierze spowodowane za słabym napięciem mięśniowym brzucha i asymetrią. Jeździmy na rehabilitację do wielkiego centrum Vojty i Bobathów i powiem Wam, że Szymon jest tam jednym z większych dzieci. Są takie kilkudniowe maluchy z kręczami ..i u nich są lepsze rezultaty niż u takich kilkutygodniowych dzieci.
    Tylko mi Kochane chodzi o faktycznie stwierdzony mocny kręcz, bo jak są drobne problemy to większość prostuje się sama i nie trzeba nic robić.
    Oczywiście prywatnie robimy rehabilitację. Na szczęście liczą nam z taryfą ulgową, za Vojtę 3 razy dziennie koszt 210 zł za tydzień, a za Bobathy u kumpla Zawitkowskiego 120 zł za jeden raz, ale on przyjeżdża do nas raz w tygodniu.

Mój siostrzeniec był rehabilitowany Vojtą w wieku 8 m-cy i przez dwa lata.. Drugi siostrzeniec dopiero w wieku 8 lat i cały czas, teraz ma 15 lat i jest to już niestety utrwalone. Swoją drogą same połamańce w mojej rodzinie :)

A kolka na rękach... W sobotę przyjeżdża babka od chust, zobaczymy czy mały polubi. Wątpię ;)

Fasolcia, kolki niby do 3 m-ca najczęściej, ale mam trzy koleżanki, u których kolki przeszły dopiero w 5,6 i 7 m-cu.. masakra. No i pediatra mi powiedział, że u wcześniaków często trwają dłużej.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja robiłam prawko na maluchu jeszcze i miałam 5 godzin na Polonezie :) egzamin zdawałam na Polonezie a ponieważ zdawałam w maju i ciężko się prowadzi w japonkach więc jeździłam na bosaka aż tu nagle nastała zima ;) kilka razy zdarzyło mi się zdjąć kozaki w końcu stwierdziłam że chyba jestem pierdolnięta bo nie będę w zimie na boso jeździć no i tak krok po kroczku...;)
    Jeździłam kilka lat Polonezem! Mój ulubiony samochód :D Mam do niego sentyment, na parkingu można było zrobić bicepsy 😂 A na drodze poczuć się jakby się jechało czołgiem bez wspomagania kierownicy, ale było zajebiście!
    A przejechać się Maluchem to było moje marzenie do niedawna bo wcześniej nigdy nie miałam okazji. I udało się w listopadzie sobie pojeździć, jeszcze brzucha nie miałam aż tak dużego żeby nie móc się zmieścić 😁

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chce Wam powiedzieć że przedwczoraj kupiłam pierwsze ubranka na 74 które są dobre na Krysta.
    68 robią się na styk.

B_002, DorotaAnna, malutka_mycha, martusiawp, Fasolka77, Bubek lubią tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewiórka ale masz problemów :( Współczuję.
    Moja też głowę skręca tylko w prawo gdy leży na plecach. Czasem jak ją zaczepiam z drugiej strony to odwróci i jak sama jej odwrócę i zwracam uwagę to trzyma głowę w lewą stronę.
    Zabawki ma macie edukacyjnej wiszą tylko po lewej, trochę się do nich pośmieje, pobawi, ale jak już się robi zmęczona to obraca głowę z powrotem na prawo i patrzy tam choćby była goła ściana.
    Pediatra powiedziała żeby tak z nią postępować jak już robimy, czyli podchodzić do niej od lewej strony i zachęcać do odwracania głowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2019, 13:40

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    A chce Wam powiedzieć że przedwczoraj kupiłam pierwsze ubranka na 74 które są dobre na Krysta.
    68 robią się na styk.
    Ale masz dużego chłopaka! Zosia 2 dni młodsza a ledwo 5kg przekroczyła i od 2 tyg nosi 62 a co dopiero mówić o większych rozmiarach!
    Pewnie Ci już ciężko go nosić. Ja już też 5kg czuję na rękach.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja robiłam prawko na maluchu jeszcze i miałam 5 godzin na Polonezie :) egzamin zdawałam na Polonezie a ponieważ zdawałam w maju i ciężko się prowadzi w japonkach więc jeździłam na bosaka aż tu nagle nastała zima ;) kilka razy zdarzyło mi się zdjąć kozaki w końcu stwierdziłam że chyba jestem pierdolnięta bo nie będę w zimie na boso jeździć no i tak krok po kroczku...;)

Hahah xd ja miałam podobny problem bo uczyłam sie jeździć w balerinach. Bardzo długo jeździły na fotelu pasażera i zmieniałam buty xd

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mała śpi to używam tych muszli laktacyjnych żeby sobie zregenerować brodawki, bo wtedy nie ocierają o żaden materiał.
    Dzisiaj przy odciąganiu mleka z jednej piersi w drugiej się też mleko zbierało w tej wkładce, kapało sobie a ja potem zlałam do butelki. Nie sądziłam że aż tyle leci z drugiej podczas karmienia/odciągania.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Dziewczyny wasze dzieciaczki mają jakieś stałe pory w których śpią? bo u mnie to jest totalny rozpizdziel...
    U mnie od kad jest kolka czyli od ponad tyg mamy bardzo poukładany dzień. Dzieciak je i śpi codziennie w zasadzie o tych samych porach tak samo spacer i kąpiel

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogóle Dziewczyny dziękuję za wsparcie, jesteście kochane! Warto się wyżalić ;)

Basiunia, Twój opis brzmi jak kręcz, Szymon miał identycznie, pediatra nie widzial problemu. Nie zostawiaj tego tak, pokaż małą fizjoterapeucie. U mnie mówili, że 2-3 tygodnie wcześniej i wyprowadziłabym małego bardzo prostymi ćwiczeniami w domu, ale ja pokazywałam mu tylko obrazki i mówiłam do niego z lewej strony, żeby spojrzał, to było za mało.

Mama, Szymek też już ciuchy 68 na styk, waży 5600 g, jest bardzo długi. Łatwiej się chwyta takie dziecko niż taką drobinkę po urodzeniu :)

Kasiulka90, Mama36, martusiawp, Karmelllka90 lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Dziewczyny a jak zdaliście prawo jazdy i miałyście pierwszy raz same wsiąść do samochodu to jak robilyscie? Ja się bałam jak cholera ale wstałam rano i pomyślałam „jak nie wsiądę i nie zaczne jeździć to zawsze będzie ten pierwszy raz przede mną i zawsze będę się bała” i tak samo było po porodzie z małym. Po prostu wsiąść i jechać- najpierw na krótką trasę chociażby do lidla. Jak się boicie to jechać kiedy mąż jest w domu- w razie czego weźmie taksówkę i po Was przyjedzie. A stanąć możecie wszędzie przecież! Włączycie awaryjne i na jakimś przystanku albo poboczu albo chodniku! Najwyżej dostaniecie mandat ;) ale na pewno tak nie będzie! Jak byłam pierwszy raz sama w lidlu to zrobiłam zakupy w 5 min biegałam między alejkami i jak dzikus wyrzucałam rzeczy do kosza bo się bałam ze się obudzi xd ktoś kto mnie widział musiał mieć niezła polewkę ze mnie
    Ja jak pierwszy raz sama pojechałam na zakupy do chodziłam jak pijana bo wtedy cycki odciągalam przez godzinę więc nocki były na maksa nieprzespane i przysięgam ledwo widziałam i drogę jak jechałam i produkty na półka mi się rozmywaky.

A jak zdałam prawko to godzinę czekałam z moim chłopakiem obecnym mężem aż przyniosą paczkę z prawkiem byłam pierwsza pani otwierała pudełko przy mnie jeszcze ciepłe hihi i biegliśmy po kluczyki żeby jechać bo ja jestem z lipca mąż z sierpnia miałam pierwsza prawko. I caluśki dzień jeździliśmy, wtedy paliwo było za 3,10 zł za litr! Pamiętam dwa razy do pełna tankowalismy ahhh to były czasy

Mama36, B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to tylko moj jakis krotki :) najkrotsze dziecko na forum po urodzeniu :)
    nosi 62 a z H&M to jeszcze w 56 sie miesci...w pepco wczoraj tez jeszcze 56 kupowalam....

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle pamiętacie jak pediatra mnie opieprzała, że mały za dużo przybiera? Nie wiedziałam co robić, ale ostatecznie nie zrobiłam nic, przecież nie będę niemowlaka odchudzać. No i teraz jest już długi i szczuplutki, przybiera w dolnej granicy normy, wszystko się wyrównało.
    Czasem trzeba się kierować własnym rozumem, bo lekarze pierniczą głupoty..

Jutro szczepimy na pneumokoki i rotawirus...boję się, bo byłam teraz przeziębiona trochę.

Kasiulka90, Mama36, B_002, malutka_mycha, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Anete Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ojej Basiu ja tez chce tyle mleka. Wystarczy mi 120ml z obu.
    Ja sciagnelam 60ml z jednego ale drugi byl juz wyciumkany. Ale dojadl mlody. Ogolnie wczoraj w dzien i noc az do dzis tylko cyc lecimy... Plus dokarmianie odciagnietym moim.. Oby tak dalej.

Mamy chłopcow. W co ubieracie maluchy na chrzest?? My mamy 22 czerwca i mysle czy garniturek czy po prostu bodziaki takie stylizowane na elegancki z kolnierzykiem biale, spodenki do tego z szelkami czy cos innego jeszcze..

Ja kupiłam na abrakadabra marynarkę w kratkę i spodnie beżowe. Potem na sali chcę go przebrać w lniane spodenki na szelkach i lnianą białą koszulę. Kupiłam w lidlu wczoraj, ale dorwałam tylko rozmiar 62 i obawiam się, że będzie za duża. Wiem jestem pierdolnięta, żeby szykować dwie stylówki, ale nie mogłam się powstrzymać a klimat na sali mamy taki rustykalny więc lniane wdzianko idealne 😊

Daffi, malutka_mycha, martusiawp, Fasolka77, Lolka30 lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
  • Anete Autorytet

Wysłany: 29 maja 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwalę się, że udało mi się przysiąść na ławce na spacerze! Wcześniej za każdym razem jak posadziłam dupkę to się budził. Alleluja niech tak zostanie 🤩

Daffi, Kasiulka90, Mama36, malutka_mycha, martusiawp, DorotaAnna lubią tę wiadomość

atdcj48aq9519a2w.png
‹‹ 3333 3334 3335 3336 3337 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ