X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinax26 mi w pierwszej ciazy brzuch zaczął rosnąć dopiero po 20 tygodniu ;) wiec jeszcze ma czas ;P

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina spokojnie! Ja uważam ze mój brzuch tak szybko rośnie bo ja na prawde ułatwiam mu rozciąganie. Moja gin nie odstawiła mi luteiny jeszcz wybiorę jedna na noc i dupka biorę 2x1 a wszytsko po to zeby pomoc macicy w rozciąganiu plus ja byłam spięta tam na dole ;P i mi pomógł progesteron. Biorę tez magnez. Ostatnie dwa dni brzuch bolał pracował i dzisiaj wstałam znowu większy.
    Karolina moze bierz magnez. On ci nie zaszkodzi a sama pisałaś o bólach brzucha moze trzeba wspomóc ta macice. To jest tak jak kobiety w kolejnych ciążach szybko maja brzuszki bo macica rozciągnięta. Moja przyjaciółka jest w 7 miesiącu a brzuch ma dopiero od 3 tygodni taki większy a dopiero w 19 miała taki typowo ciazowy

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A magnez mogę brać bez zalecenia lekarza ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Hej! Ja juz nie wiem jak mam liczyć wiek ciazy. Wg OM 14+5 wg owulacji i wszystkich pierwszych usg 14+0 wg prenatalnych 14+1 wiec u mnie wypad dziś po prostu 14 czyli kończymy 14 tydzień :) ja juz id tygodnia biorę witaminy dla ll trymestru bo tak kazał lekarz od 13 tyg i w sumie mam prenatal duo od 13 tyg do końca karmienia piersia
    Karmellka jak byłam na USG pod koniec 1 trymestru to pani doktor powiedziała mi żeby liczyć sobie tygodnie wg tego terminu który właśnie ustaliła (wtedy 12+3), bo powiedziała że ani wcześniej ani pozniej nie są się już tak dokładnie w całości zmierzyć wzrostu dziecka czyli oszacować też wieku ciąży. Ja mam w karcie ciąży wpisany termin porodu 3.04, ale trzymam się już tego z tamtego USG czyli 29.03 a I tak może się jeszcze wszystko pozmieniać. Terminu OM nie biorę pod uwagę bo miałam późno owulacje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 09:45

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ostatnim usg w opisie mam, że „kosmowka na ścianie tylnej wysoko”, to dobrze czy źle ? Orientujecie się ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    A magnez mogę brać bez zalecenia lekarza ?
    Magnez nie zaszkodzi.
    Ja dopiero miałam zalecony od 2 trymestru, wcześniej nie brałam.
    Ogólnie to magnez powinno się brać jeśli są niedobory. Ja badania nie robiłam ale miałam czasem skurcze łydek czy drgania powiek więc magnez jak najbardziej jest mi potrzebny.

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam pewna że miałam późno owulacje, cykle zawsze po 34 dni wzwyż a z tego ostatniego usg prenatalne go wyszedł dokładnie termin wg OM. W szoku byłam. Chyba pierwszy raz w życiu miałam książkowy cykl

Karolina ja biorę 2 tabletki asmagu bez zaleceń lekarza. Nie jest to duża dawka ale chyba pomaga bo powoli brzuszek rośnie :)

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Na ostatnim usg w opisie mam, że „kosmowka na ścianie tylnej wysoko”, to dobrze czy źle ? Orientujecie się ?
    Jeśli wysoko to dobrze. Może być z przodu, z tyłu, byle była na tyle wysoko żeby nie zasłaniała wyjścia bo wtedy może próbować się odklejać.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej się nie chwaliłam :)

kysue3t4l4y4_t.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 10:21

Natalia-tosia, Kiwona, Franka2104, B_002, Kasionek, Daffi, Wiewióreczka, Kasiulka90, DorotaAnna, Sana lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina jak wysoko to super.
    A tylnią czy przednia nie ma znaczenia... tylnia lepiej dla odczuwania ruchów dziecka przez ciebie :)

Myśle ze magnez mozesz brać spokojnie ja zaczęłam brać zanim mi ginekolog zaleciła tylko jej powiedziałam ze biorę a ona żebym brała wiecej bedą mniejsze bóle rozciągania sprawdza sie juz przy kichaniu mnie nic nie boli

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina skopiuj BBCode i wklej wtedy wrzuci sie zdjęcie najlepiej 500x500 rozdzielczosc

• Daffi Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh czulam ze sie nie obejdzie bez brzeczenia w laboratorium. weszlam bez kolejki ale Pan mnie malo nie staranowal tak sie chcial wbic.. jak mu powiedzialam ze wchodze teraz ja poza kolejnoscia to sapał ale drzwi mu zamknelam przed nosem i mialam gdzieś ze sie aferuje. co za ludzie..

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uf, ja na szczęście mam tylko mocz do oddania w tym miesiącu i to mąż pojedzie zawieźć, wiec ominie mnie przyjemność czekania w laboratorium. Ps. Z tym rozciąganiem macicy coś jest... w pierwszej ciąży często miałam takie kłucia, pobolewanie, gin zaleciła właśnie magnez, a brzuszek pojawił się dopiero ok 22tc. Za to teraz jest już właśnie taki jak był wtedy w 22tc, bez żadnych boli (jeden dzień kłucia miałam, i to wszystko), wiec magnezu póki co dodatkowo nie łykam. Ale macica nie zdążyła jeszcze zapomnieć o poprzedniej ciazy, wiec pewnie dlatego sobie tak dobrze radzi :P

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • siamyrka Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki,

Ale się rozpisałyście ;)

Ja biorę aspargin 1-2/ dziennie, wit. dla II trym, kwas foliowy i wit D3 (1000j., bo wit mają za mało)- wszystko wg wskazań lek.

Karolina - brzuszek zacznie rosną, nawet się nie zorientujesz ;) mi w pierwszej ciąży, mimo, że też szczupła nie byłam, w 20 tyg dopiero uwidocznił się ładnie. teraz (pomijając tłuszczyk :P ), jest już dość mocno zaokrąglony. ale każda ciąża i każda figura inna ;) mam koleżankę, która za m-ąc rodzi, a brzuch ma mniejszy chyba ode mnie. a Dzidzia piękna <3

U mnie II trym zdecydowanie łagodniejszy. nie ma mdłości, ale co za tym idzie mam ochotę po prostu na wszystko, co chwilę- muszę się pilnować :O
    tylko energii malutko dalej :(

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę magnez, metalowany kwas foliowy i od wczoraj D3. Zastanawiam się nad suplementacja Dha,ale najchętniej jakimś preparatem z alg bo te z ryb mogą zawierac metale ciężkie. W rekomendacjach PTG widziałam też jod, ale nie wiem czy jest sens brać dodatkowo, w kuchni używam soli jodowanej więc chyba powinno być OK.

Ja już się nie mogę doczekać kiedy mój brzuszek zacznie wyglądać chociaż trochę ciążowo. Póki co wyglądam jakbym nie wychodziła z cukierni przez ostatni miesiąc...chyba czas najwyższy rozejrzeć się za jakimś wf-em dla ciężarnych ;)

tb739vvj5r83d9nz.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    29 października mam wizytę, zapytam o ten magnez, może rzeczywiście powinnam go brać, przy moim pobolewaniu brzucha od kilku dni. Dokładnie tak jakby się coś rozciągało i to tak na samym dole.

Czy Wy też nadal macie upławy ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 11:00

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina uprawow nie mam ale mam wydzielinę albo przezroczysta taka idealnie czysta albo taka bardziej wodnista. Ale w l trymestrze miałam wiecej tez wodnistej bo aż mokro miałam.

Ja to biorę tyle tych tabletek ze mam dość. Ale właśnie dzisiaj rano wzięłam ostatni antybiotyk jeszcz przez 5 dni probiotyk. Do tego letrox 2xmagnez dupek i z witamin jest jedna tabletka plus 2 x kapsułka to rano a wieczorem dupek magnez 2x , No i probiotyk

• siamyrka Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ja mam uprawy ale wodniste, niekiedy jakbym się "posikala" hahaha. Gin mówiła, że to normalne

gptupjt.png

ganns65gq7vssnlc.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam białe/kremowe/żółte. Wodnistych nie mam.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje są takie czasem mleczne, gin brała wymaz, mówiła, że jest ok ale przepisała mi globulki dopochwowe gdyby zaczęło mnie piec albo swędzieć ale nic się takiego nie dzieje więc nie biorę.

syy2roeqbhtk0nxh.png
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ