X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Chodzi o to, żeby brać magnez w dawkach rozłożonych w ciągu dnia.
    Ale magnezin tez zazywa sie w 3 rozlozonych dawkach. ten asmag jak juz pisalam poczatkowo zalecany jest w dawkach 3x1 a pozniej 3x2.. 6 tabletek samego magnezu to dla mnie duzo, do tego witaminki ciazowe a niech sie jeszcze cos trafi i sie moze okazac ze dziennie ladna porcja tabsow sie szykuje. jak ktos lubi polykac tabletki to luzik. ja lubie je jednak ograniczac.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie umiem łykać nic oprócz pregny i duphastonu i magnez gryzę ;) niestety ... ale inaczej nie da rady

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    a to jest magnezin ten po lewej, jest mniejszy od kapsulki prenatalu ale jego minusem jest to ze jest niepowlekany.. ja nie lubie takich tabletek.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5ab4e889df10.jpg
    No niestety Asmag też jest niepowlekany. W sumie tylko chyba Magne B6 jest powlekane.
    Tak jak mówi Kiwona, magnez trzeba brać w trzech dawkach w ciągu dnia - z niego i tak tylko część się wchłonie. Nie ma sensu brać np. 1 tabletki dziennie z dużą dawką.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    No niestety Asmag też jest niepowlekany. W sumie tylko chyba Magne B6 jest powlekane.
    Tak jak mówi Kiwona, magnez trzeba brać w trzech dawkach w ciągu dnia - z niego i tak tylko część się wchłonie. Nie ma sensu brać np. 1 tabletki dziennie z dużą dawką.
    A uważasz, że 3 tabletki magnezinu z taką ilością jonów to za dużo na jeden dzień?
    Bo tak 3 razy dziennie po 2 tabletki Asmagu to daje 3 razy po 64 jony magnezu i na dzień przypada 192 jony magnezu.
    Przy magnezinie biorąc 3 tabletki dziennie wychodzi 3 razy 130 jonów czyli aż 390 dziennie.
    Czy można przyjąć za dużo magnezu??

age.png
    age.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Magnezin takze bierze sie w 3 dawkach
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ce2e77fcd42f.jpg

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Ja nie umiem łykać nic oprócz pregny i duphastonu i magnez gryzę ;) niestety ... ale inaczej nie da rady
    A no-spę też gryziesz?;) Taka gorzka, że bleeehhh...
    Wiele osób ma poważny problem z połykaniem tabsów niestety.

Daffi, masz rację. Straszna porcja tabletek się zbiera w ciągu dnia. Ja biorę łącznie 11, jak jakaś lekomanka. Ale wolę brać ten Asmag Forte, bo zalecił mi go ginekolog - chirurg, który specjalizuje się w wadach macicy i problemach z rozciąganiem. Mówił, że ważna jest forma magnezu, a nie tylko dawka i że to najważniejszy "lek" w mojej ciąży - ważniejszy od Luteiny, Dupka, Acardu itd.

Daffi lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Tak, tak, wiem :) I to jest plus.
    To było do dziewczyn, które (tak jak ja niedawno) znalazły megakońską dawkę magnezu i brały jedną tabletkę dziennie, bo zaspokajała zapotrzebowanie.

Daffi lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    A no-spę też gryziesz?;) Taka gorzka, że bleeehhh...
    Wiele osób ma poważny problem z połykaniem tabsów niestety.

Daffi, masz rację. Straszna porcja tabletek się zbiera w ciągu dnia. Ja biorę łącznie 11, jak jakaś lekomanka. Ale wolę brać ten Asmag Forte, bo zalecił mi go ginekolog - chirurg, który specjalizuje się w wadach macicy i problemach z rozciąganiem. Mówił, że ważna jest forma magnezu, a nie tylko dawka i że to najważniejszy "lek" w mojej ciąży - ważniejszy od Luteiny, Dupka, Acardu itd.
    oczywiscie jestem za tym aby kazda z nas robila tak jak lekarz zaleci.
    kazda z nas ufa swojemu lekarzowi i nie ma co tego podwazac.

ja sie ciesze bo narazie poza witaminami i magnezem nic wiecej nie biore. luteine tez juz mam odstawiona.
    a bratowa cala ciaze na zastrzykach z Fraxiparine i miliony innych lekow.

a wlasnie moze wy mi podpowiecie.. jest sens badac jeszcze progesteron?

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Tak, tak, wiem :) I to jest plus.
    To było do dziewczyn, które (tak jak ja niedawno) znalazły megakońską dawkę magnezu i brały jedną tabletkę dziennie, bo zaspokajała zapotrzebowanie.
    ooo nawet nie wiedzialam ze taki jest. Mi ogolnie farmaceutka chciala dac magne B6 a jak spytalam czy nadaje sie dla ciezarnych od razu dala magnezin i wzielam go bo pamietalam z pierwszej ciazy. ale widze duza roznice.. juz mi takrece nie dretwwieja i nie skacza mi oczy:P dzis odpukc nie czulam macicy rozciagania... ale ostatnie 2 dni byl kosmos.

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    oczywiscie jestem za tym aby kazda z nas robila tak jak lekarz zaleci.
    kazda z nas ufa swojemu lekarzowi i nie ma co tego podwazac.

ja sie ciesze bo narazie poza witaminami i magnezem nic wiecej nie biore. luteine tez juz mam odstawiona.
    a bratowa cala ciaze na zastrzykach z Fraxiparine i miliony innych lekow.

a wlasnie moze wy mi podpowiecie.. jest sens badac jeszcze progesteron?
    Pewnie, że tak :) Tak naprawdę jak ktoś ma ładną maciczkę, to pewnie żadne magnezy nie są potrzebne :)
    Ja nie badam progesteronu. Luteinę dziś odstawiam (najpierw zeszłam z 2 tabletek do 1). Duphaston też odstawiłam niedawno. Nic się nie działo, niepotrzebnie się bałam.
    Ja oprócz magnezu i witamin biorę Letrox na niedoczynność tarczycy i Acard - zalecony przez lekarza na wszelki wypadek. I zbiera się 11 tabletek, cholera :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Z tego co wiem, zapotrzebowanie mamy 400 mg magnezu na dobę. Jeśli nie masz go w diecie oraz nie bierzesz witamin z magnezem to pewnie może tak być. Nie będę się upierala nad wyższościa Asmagu nad Magnezinem, biorę to co rekomenduje mój gin.
    Dzisiaj pracowałam do późna, jutro chyba sobie już odpuszczę. Jestem zmęczona a pewnie kolejna noc będzie z dziwnymi snami i pobudkami ;)

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    ooo nawet nie wiedzialam ze taki jest. Mi ogolnie farmaceutka chciala dac magne B6 a jak spytalam czy nadaje sie dla ciezarnych od razu dala magnezin i wzielam go bo pamietalam z pierwszej ciazy. ale widze duza roznice.. juz mi takrece nie dretwwieja i nie skacza mi oczy:P dzis odpukc nie czulam macicy rozciagania... ale ostatnie 2 dni byl kosmos.
    Nooo, przekopałam internet i znalazłam, byłam z siebie mega dumna dopóki nie wyczytałam, że o kant dupy rozbić taki magnez, co wystarczy brać jeden :)

Wiecie co...mi to się w ogóle wydaje, że warto brać różne magnezy....i ten Magezin, i Magne B6 i Asmag Forte. Tak jak zalecają zmieniać witaminy dla kobiet w ciąży co miesiąc, tak i magnez brać różny. Ale to tylko moje przemyślenie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 22:27

Daffi, Sansivieria lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój ginekolog wspominał że po 12 tygodniu odstawiamy dupka. Ale nie wiem, jak to się ma do mojej torbieli i tego, że zwiększył mi dupka z nadzieją na jej wchłonięcie.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Pewnie, że tak :) Tak naprawdę jak ktoś ma ładną maciczkę, to pewnie żadne magnezy nie są potrzebne :)
    Ja nie badam progesteronu. Luteinę dziś odstawiam (najpierw zeszłam z 2 tabletek do 1). Duphaston też odstawiłam niedawno. Nic się nie działo, niepotrzebnie się bałam.
    Ja oprócz magnezu i witamin biorę Letrox na niedoczynność tarczycy i Acard - zalecony przez lekarza na wszelki wypadek. I zbiera się 11 tabletek, cholera :)
    cholercia nie wwiem czy badac go jutro czy nie. luteine juz odstawiona mam 1.5 tyg robilam proga w 13dpo i byl 18,450 a w 16dpo 18,060 i teraz nie wiem czy martwic sie nim jeszcze.

b2ujp2.png

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Mój ginekolog wspominał że po 12 tygodniu odstawiamy dupka. Ale nie wiem, jak to się ma do mojej torbieli i tego, że zwiększył mi dupka z nadzieją na jej wchłonięcie.
    Mój też mówi, że należy brać tylko do 12 tc, później jest to tylko efekt plecebo i nie ma najmniejszego sensu, chyba że ktoś ma krwiaka, torbiele lub częste skurcze. Progesteron bardzo często powoduje, że torbiele się wchłaniają - stąd u Ciebie takie zalecenie.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też schodzę już z luteiny. Teraz biorę 2 x 50 co 12 godzin i tak jeszcze tydzień.
    Badanie progesteronu może strasznie stresować. ja badałam przez miesiąc co tydzień i na początku ładnie rósł (28,30/32,60/38,60/43,50) w jednostce mg/ml, a tydzień temu spadł mi nagle na 27,80!! Trochę spanikowałam, ale nie miałam plamień ani bóli brzucha, więc lekarz mnie uspokoił, że nic złego się nie dzieje. Wiem tylko, że progesteron "skacze" w ciągu dnia i na jego wynik ma wpływ np. ile godzin po aplikacji się bada, albo czy jest się na czczo czy nie. Już więcej nie badam, bo Dzidziuś na prenatalnych wyglądał na zdrowego, a niepotrzebnego stresu było...

age.png
    age.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Ja też schodzę już z luteiny. Teraz biorę 2 x 50 co 12 godzin i tak jeszcze tydzień.
    Badanie progesteronu może strasznie stresować. ja badałam przez miesiąc co tydzień i na początku ładnie rósł (28,30/32,60/38,60/43,50) w jednostce mg/ml, a tydzień temu spadł mi nagle na 27,80!! Trochę spanikowałam, ale nie miałam plamień ani bóli brzucha, więc lekarz mnie uspokoił, że nic złego się nie dzieje. Wiem tylko, że progesteron "skacze" w ciągu dnia i na jego wynik ma wpływ np. ile godzin po aplikacji się bada, albo czy jest się na czczo czy nie. Już więcej nie badam, bo Dzidziuś na prenatalnych wyglądał na zdrowego, a niepotrzebnego stresu było...
    masz racje wstrzymam sie. prenatalne w poniedzialek wiec moze troche mnie uspokoi wwizyta.
    progesteron ma to do siebie ze ma wyrzuty i czasem moze sie okazac ze zlapalm go w najgorszym dla mnie z momentow;p plamien tez zadnych nie mialam tylko te bole macicy od poczatku mnie niepokoily i dostalam te luteine raczej profilaktycznie tak na "zaś".

b2ujp2.png

• B_002 Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do was pytanie.
    Gardło mi już przechodzi, za to od wczoraj pojawił sie katar, zatyka mi nos, ciężko mi oddychać jak leżę, trudno zasnąć.
    Próbowałam inhalacji z rumianku i z wody z solą, nie pomagają mi.
    Czy używałyście kiedyś w ciąży Nasivin Soft w aerozolu? Akurat mam to w domu, boję się użyć a na pewno odetkałoby mi nos.
    Na ulotce pisze, żeby przed użyciem skontaktować się z lekarzem, ale nie mam możliwości do końca tygodnia a wyleczyć się jakoś trzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 22:42

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    masz racje wstrzymam sie. prenatalne w poniedzialek wiec moze troche mnie uspokoi wwizyta.
    progesteron ma to do siebie ze ma wyrzuty i czasem moze sie okazac ze zlapalm go w najgorszym dla mnie z momentow;p plamien tez zadnych nie mialam tylko te bole macicy od poczatku mnie niepokoily i dostalam te luteine raczej profilaktycznie tak na "zaś".
    Ja też bym się wstrzymała. Powiedz na prenatalnych jaki miałaś wynik i spytaj czy warto jeszcze teraz zbadać.
    Jeśli nie masz plamień i skurczowego bólu brzucha, to raczej wszystko jest ok i lutka nie jest Ci już potrzebna :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 11 października 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal mam luteinę 3x 100 :( ale ja nadal mam krwiaka niestety. I mi lekarz w ogóle nie zalecił magnezu i jak tak Was czytam to sama nie wiem może sobie kupię na wszelki wypadek

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od: