X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    ale to normalne, wiecznie twarde i wielkie nie będą... :) jak laktacja unormowana to zazwyczaj flaki są już :)

Jej ja bym wolala takie twarde bo jak flaki to panikuje, ze mleka nie ma.. a zalewa mnie kilka razy dziennie. Pije tez femaltiker. Do moich cyckow to rusztowanie by sie przydalo tak zwisaja :o

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Nam taka waga pokazala u Filipa 5900 a bylo naprawde niecałe 5500 bo tego samego dnia ważyła go położna więc to nie do konca wiarygodne.

Wiecie co? Filip zasnal kolo 11 spal do 14..wstal chwile po buszowal.. Zjadl i od po 15 spi do teraz.. W ogole dziecka nie mam ja mam nadzieje ze z nim wszystko ok :) jakie to głupie.. Jak nie spi to modlitwy sa o sen.. Jak spi duzo to sie człowiek doszukuje ze cos nie tak..

Moja Lila też tyle spala miesiac temu, teraz juz tak fajnie nie jest i spi tylko w nosidle max 1 h inaczej bunt :P

Daffi lubi tę wiadomość

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly tez dzis wiecej spi. Przez te dwa dni ulewa, wygina się, przegina, krzywi, wyglada, ze to refluks. Z butelki zjada po 30, 40 i maks 50 ml mojego mleka. Juz tu robilam w gatki ze sie zaglodzi, ale jesli waga nie oszukuje przybral w te 2 dni 115g. Mniej robi kup, wiec moze ma jakies zatwardzenie i to dlatego. Dzisiaj rano zrobil ze trzy i potem nic. Dzis wieczorem z godzine po karmieniu wazyl 5485. Musial cos z piersi wydudnić. To sporo biorac jego wage urodzeniowa. Przytyl od momentu narodzin prawie 2,8 kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2019, 21:49

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    A można zrezygnować? To szczepienie jest chyba obowiązkowe, tak mi się wydaje.

Wiesz co niby jest obowiazkowe, ale to zależy od pediatry. Moj rozumie moje wątpliwości i sam nie jest przekonany co do tej szczepionki, nie nalega i wypisal odroczenie ze wzgledu na nop w rodzinie.

B_002 lubi tę wiadomość

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    U nas wczoraj Zosia miała na wadze w przychodni 5910g, a przed chwilą się z nią zważyłam na naszej wadze łazienkowej z ciekawości i wyszło 6kg.
    Od czasu do czasu się z nią tak ważę dla porównania.
    Ściągnęłam sobie aplikację z siatką centylową i pokazuje mi że niedawno Zosia była już na 50 centylu a dziś jest na 90! Chyba mi za szybko rośnie mały grubasek :D No ale skoro ona tak lubi jeść to co poradzić :P

Cudowny pulpecik wam rosnie <3 Chociaż odpadł Ci stres z waga. My ciągle na 25 centylu.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Witaj w klubie :D u nas tylko lekki dyskomfort przy wejsciu bo mnie kiepsko zszyli i mam taka mala petelke ze skory.. Jak mi to nie przejdzie to pojde do gina i mi to usunie..Ale licze, ze sie rozciagnie czy cos. Ale powiem wam, ze moje wejście do pochwy wyglada inaczej.. jest takie wielkie. Nie wiem moze sie jeszcze skurczy? Ale wyglada jak wiadro :o Choc jest nawet ciasno jak przyjdzie co do czego. Blizn nie widac. Ale ta dziurka jest taka duza. Wiecie jak sie balam pierwszego razu masakra.. a zerknelam tam z lusterkiem dopiero po 6 tygodniach.
    Taka petelke ze skory zostawili tez mojej bratowej i niestety ma to do dzis.

Ja za to tam na dole czuje sie jak malolata :)

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Moja Lila też tyle spala miesiac temu, teraz juz tak fajnie nie jest i spi tylko w nosidle max 1 h inaczej bunt :P
    Oby u nas sie nie zmienilo. Ale staram sie nie zaburzac mu dnia i robic wszystko dosc systematycznie.. Jedzenie mamy praktycznie o stalych porach, spacer i zakupy.. Kapiele i wydaje mi sie ze Filip czuje sie przez to pewniej. Kiedys plakal przy kapieli teraz je kocha i sie smieje, fika nozkami.. Pozniej byl klopoot ze smarowaniem mu cialka.. Od jakiegos czasu nie wiem co to placz kiedy go smaruje tym cudownym emolientem od mama19. Dziecko przyzwyczaja sie i zapamiętuje.

Filipek juz tak mocno zasnal ze chyba i ja sie walne.

b2ujp2.png

• valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Taka petelke ze skory zostawili tez mojej bratowej i niestety ma to do dzis.

Ja za to tam na dole czuje sie jak malolata :)

Zazdroszcze! U mnie dopiero po chwili jest przyjemnie, poczatek czasami zniecheca az zaciskam zeby. No, ale trening czyni mistrza :P

Moze sie zdecyduje na usuniecie tej petelki tym bardziej, ze lekarz sam zasugerował.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Oby u nas sie nie zmienilo. Ale staram sie nie zaburzac mu dnia i robic wszystko dosc systematycznie.. Jedzenie mamy praktycznie o stalych porach, spacer i zakupy.. Kapiele i wydaje mi sie ze Filip czuje sie przez to pewniej. Kiedys plakal przy kapieli teraz je kocha i sie smieje, fika nozkami.. Pozniej byl klopoot ze smarowaniem mu cialka.. Od jakiegos czasu nie wiem co to placz kiedy go smaruje tym cudownym emolientem od mama19. Dziecko przyzwyczaja sie i zapamiętuje.

Filipek juz tak mocno zasnal ze chyba i ja sie walne.

My jeszcze nie mamy takiej rutyny, jedynie z kapiela. Jest zawsze o 20stej.

A co ile h sie karmicie? Chcialabym tak wszysyko moc zaplanowac. Przez to slabe przybieranie wciskam jej czesto jedzenie, choc na prawde zsczyna ciągnąć dopiero po 3 godzinach. Raz ja przetrzymalam do 5 h bo chcialam zobaczyć czy sama się bedzie domagać. Nic z tego, moglaby jeszcze dluzej wytrzymac.

Co to za cudowny emolient? Smarujecie po kazdej kąpieli? Przez te upaly smaruje co 2 dni bo mam wrazenie, ze sie poci jeszcze bardziej jak czymś wysmaruje.

Smarujecie kremem z filtrem przed kazdym spacerem? Nawet jak dziecko jest ciagle w cieniu?

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdziłam siatki centylowe to Filip waga, wzrostem i obwodem glowy centyl 90+
    Ciekawe czy podwoi wage urodzeniowa do pol roku.. Wtedy bedzie wiekszy niz Julia bo mloda na rowne 6 miesiecy miala 8680g

valetta94, B_002 lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• chce_byc_mama Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Do mnoe dzis dojechal niemiecki sab simplex i obym nie musiala z niego nigdy skorzystać. A espumisan w niemczech jest uwaga.. Na receptę!! Porażka..
    Mimo to daj Boze bym wyrzuciła opakowania w całości bo nie bedzie konieczności otwiedania. Filipek usypia sobie z szumisiem a ja zjadlam kolacyjke i mysle co tu robic jak maz do 23 w pracy a Jula pojechala spac do cioci. Jestem sama zamiast odpocząć to ja nie mam pomyslu na siebie a szkoda mi marnować czas na sen.
    U mnie sab simplex spisal sie w 100%. Mam inne dziecko:) szwagierka przylatuje do nas za 2 tygodnie to na mi przywiezc jeszcze ze dwie flaszeczki😉

Daffi lubi tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Daffi Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Zazdroszcze! U mnie dopiero po chwili jest przyjemnie, poczatek czasami zniecheca az zaciskam zeby. No, ale trening czyni mistrza :P

Moze sie zdecyduje na usuniecie tej petelki tym bardziej, ze lekarz sam zasugerował.
    Tylko ze ja pierwszy porod sn a teraz cc wiec moze stae roznica.
    Jesli lekarz zasugerowal to usun po co ma Ci dawac dyskomfort.

b2ujp2.png

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rozpoznajecie refluks?? Czy to może być to, że po jedzeniu Mała się krzywi, pręży, kopie nóżkami i krzyczy? Mamy tak prawie po każdym karmieniu.
    Może powinnam zamiast sab simplexu podawać Jej coś na refluks?? Karmellka Ty chyba coś podajesz na refluks czy się mylę??

age.png
    age.png
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Witaj w klubie :D u nas tylko lekki dyskomfort przy wejsciu bo mnie kiepsko zszyli i mam taka mala petelke ze skory.. Jak mi to nie przejdzie to pojde do gina i mi to usunie..Ale licze, ze sie rozciagnie czy cos. Ale powiem wam, ze moje wejście do pochwy wyglada inaczej.. jest takie wielkie. Nie wiem moze sie jeszcze skurczy? Ale wyglada jak wiadro :o Choc jest nawet ciasno jak przyjdzie co do czego. Blizn nie widac. Ale ta dziurka jest taka duza. Wiecie jak sie balam pierwszego razu masakra.. a zerknelam tam z lusterkiem dopiero po 6 tygodniach.

Ja sie balam okropnie bo mnie nacieli i naciecie peklo dalej..
    Na dodatek 2 dni po porodzie puscily mi szwy i mega balam sie jak to sie samo zrosnie. Jak tam zagladam to tez wyglada nieciekawie, ale odczucia chyba takie same jak przed. Nie czulam roznicy 😉 moj maz twierdzi, ze jest lepiej niz wczesniej, ale on chyba tak gada bo wie jak balam sie, ze bedzie lipa

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valetta, ja szczerze mówiąc przed każdym spacerem nie smaruje, czasem po prostu zapominam ...
    Mama mi dziś zakupiła też parasolkę do wózka, będzie łatwiej.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Ja sie balam okropnie bo mnie nacieli i naciecie peklo dalej..
    Na dodatek 2 dni po porodzie puscily mi szwy i mega balam sie jak to sie samo zrosnie. Jak tam zagladam to tez wyglada nieciekawie, ale odczucia chyba takie same jak przed. Nie czulam roznicy 😉 moj maz twierdzi, ze jest lepiej niz wczesniej, ale on chyba tak gada bo wie jak balam sie, ze bedzie lipa

Moj maz tez tak gada, zawsze mozna liczyc na mile slowo od nich nawet jak niedo konca jest prawda :D

chce_byc_mama lubi tę wiadomość

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    My jeszcze nie mamy takiej rutyny, jedynie z kapiela. Jest zawsze o 20stej.

A co ile h sie karmicie? Chcialabym tak wszysyko moc zaplanowac. Przez to slabe przybieranie wciskam jej czesto jedzenie, choc na prawde zsczyna ciągnąć dopiero po 3 godzinach. Raz ja przetrzymalam do 5 h bo chcialam zobaczyć czy sama się bedzie domagać. Nic z tego, moglaby jeszcze dluzej wytrzymac.

Co to za cudowny emolient? Smarujecie po kazdej kąpieli? Przez te upaly smaruje co 2 dni bo mam wrazenie, ze sie poci jeszcze bardziej jak czymś wysmaruje.

Smarujecie kremem z filtrem przed kazdym spacerem? Nawet jak dziecko jest ciagle w cieniu?
    Karmimy się co 3 godz w dzien, jak spi to na spiku go biore..
    W nocy nie wybudzam nie biore do karmienia na spiku nie ryzykuje rozbudzeniem :p w nocy odpoczywamy. Ale teraz mam przykaz karmic co 2 godz zeby ta laktacje podkrecic.

Emolient cudowny to
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f81dad99725c.jpg

Tylko ze u nas na poczatku była jakas wysypka przypominajaca tradzik i sie zaczerwieniala przy zgrzaniu.. Pozniej zmaienila sie skora w mega sucha az sypalo sie z niego a te cudo naprawilo Filipowi buzke i cialo.

Kremem z filtrem smarujemy sie zawsze w sloneczne dni przed wyjściem na dwor.

valetta94 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wychodzicie tak późno na spacery, tzn 18-19 wieczorem? Pytam bo te plagi komarów są tak natarczywe o tej porze, że sama już nie wychodzę z domu. Wczoraj wyszłam na ogródek po truskawki, ale wróciłam biegiem goniona przez chmurę komarów i jeszcze kilka na sobie odniosłam do domu. Jak pomyślę, że Kasię by pogryzly komary to aż mam dreszcze!

age.png
    age.png
  • india Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha mam nadzieję, ze wizyta w szpitalu nie potrwa zbyt długo. A ile Ninka waży?

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Czy wychodzicie tak późno na spacery, tzn 18-19 wieczorem? Pytam bo te plagi komarów są tak natarczywe o tej porze, że sama już nie wychodzę z domu. Wczoraj wyszłam na ogródek po truskawki, ale wróciłam biegiem goniona przez chmurę komarów i jeszcze kilka na sobie odniosłam do domu. Jak pomyślę, że Kasię by pogryzly komary to aż mam dreszcze!
    My do sklepu o tej porze chodzimy ale ja mam lidla za oknem.. Przechodzę przez ulice i jestem.. I psa wtedy tez wyprowadzam. Filipa komary nie ruszaja.. Nic go nie dziabie.. Tfu tfu nie czarując..

Sansivieria, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

‹‹ 3526 3527 3528 3529 3530 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ