X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, a ten wyrostek wykluczyli wynikami krwi? Ja miałam wycinany i jakiś wskaźnik zapalny, ale nie crp, był przekroczony 1000 razy.

Malutka, Szymon mi ostatnio przytyl niewiele więcej. 120 g. To jeszcze nie jest tragedia Wasz wynik. Obyś mogła być z Małą w szpitalu...

Karola, ja mam jedną otoczkę większą. I ten krwisty lub siny ukwiał na sutku też mam. To normalne 😃

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2019, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewiórka - tak. Te wskaźniki są akurat w normie. Plus nie wymiotowałam, bóle minęły a te wszystkie próby typu noga do góry i ból przy odrywaniu były niebolesne.
    Znaczy bolało mnie jak uciskał i puszczał jak cholera, ale to też minęło.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się nad koniecznościa stosowania espumisanu....daję praktycznie do każdego karmienia a Bunio i tak pręży codziennie nóżki do góry i ma problem z pierdzeniem...uważam na to co jem więc nie wiem skąd te problemy...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant co u Was?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:

Swoja droga jak czytam o przybieraniu Lilki.. Konsultowalas to z kimś? Bo skoro je i nie brakuje jej a kiepsko przybiera to moze potrzebna jest konsultacja specjalisty?
    Mimo wszystko trzymam za was kciuki.

Chrzest macie 23 a my 22 :) czekam niecierpliwie na fotki.

Kochana konsultowalam i według pediatry jest w normie i nie widzi problemu. Ale oczywiscie ja jako matka panikuje, waze ja za czesto i potem sie stresuje ze nie przybrala. No nic, srednio wychodzi 180 gr na tydzien. Tyle, ze przez 8 dni moze nic nie przybrac a nagle nadrabia i to mnie stresuje czy nadrobi czy nie. No, ale faldki ma jak widzialyscie na fb :D

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnoe dzis dojechal niemiecki sab simplex i obym nie musiala z niego nigdy skorzystać. A espumisan w niemczech jest uwaga.. Na receptę!! Porażka..
    Mimo to daj Boze bym wyrzuciła opakowania w całości bo nie bedzie konieczności otwiedania. Filipek usypia sobie z szumisiem a ja zjadlam kolacyjke i mysle co tu robic jak maz do 23 w pracy a Jula pojechala spac do cioci. Jestem sama zamiast odpocząć to ja nie mam pomyslu na siebie a szkoda mi marnować czas na sen.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Jutro mamy szczepienie i ważenie, Valetta rozumiem Twoj stres związany z przybieraniem. My z lekarka doszlysmy do wniosku że taka natura Ninki, raczej będzie drobna. Oboje z mężem nie mamy specjalnej postury to też od dziecka nie ma co wymagać. Niektórzy są na 90 centyl, inni na 20. Ważne że nie jest niedozywiona.

Tez tak uslyszalam, ze każde dziecko przybiera w swoim tempie. Zaglodzic sie na pewno nie da. Tylko my musimy wyluzowac a to jest takie trudne. Jestem na grupie kwietniowr mamy na fb tej ogolnopolskiej i tam wiekszosc dzieci wazy juz ponad 6 kg :o A niektore nawet 8! Ale czytalam, ze one w koncu zwolnia z waga. A nasze będą wciaz po malutku przybierac.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Zastanawiam się nad koniecznościa stosowania espumisanu....daję praktycznie do każdego karmienia a Bunio i tak pręży codziennie nóżki do góry i ma problem z pierdzeniem...uważam na to co jem więc nie wiem skąd te problemy...
    skoro Sab Simplex moze pogorszyć sytuację to i Espumisan pewnie. jak nie pomaga to nie widzę sensu dawania...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Kochana konsultowalam i według pediatry jest w normie i nie widzi problemu. Ale oczywiscie ja jako matka panikuje, waze ja za czesto i potem sie stresuje ze nie przybrala. No nic, srednio wychodzi 180 gr na tydzien. Tyle, ze przez 8 dni moze nic nie przybrac a nagle nadrabia i to mnie stresuje czy nadrobi czy nie. No, ale faldki ma jak widzialyscie na fb :D
    Ale dzieciaki cycowe moga przybierać skokowo. U nas tez bylo tak że przez 4 dni malo malo a jak juz polozna przyszla planowo w poniedzialek po kolejnych 3 dniach to byl przyrost nawet ponad norme.
    Pozatym jedne przybieraja po 23-25g na dobe sa delikatniejszej budowy a inne jak no Filip po 50g bo sa pulpetami.. Nie wiem czy to tak dziala alw polozne mówiły ze on sie urodzil 4.5kg i ma wieksze zapotrzebowanie niz rowiesnicy stad tez nie wyrabiam z laktacja i musze dsac sobie czas by ja dostosować pod jego potrzeby.. I o ile cyca moze zjesc do woli nawet 200ml to modyfika absolutnie nie.. Dzis polozna powiedziala ze 150ml mm to bardzo duzo dla niego a on tyle zje :(

valetta94 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka_mycha przykro że musicie iść do szpitala. Ale może wyjaśni się przyczyna mniejszego przybierania na wadze. Trzymam kciuki żeby Was tam długo nie trzymali.
    Informuj nas co tam u Was.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Przeczytałam właśnie że ten Szymonek zmarł dzisiaj :(
    Czy myślicie że jego stan na prawdę był spowodowany przez szczepionkę? Chyba sama szczepionka nie zaszkodziłaby tak bardzo.
    Aż strach szczepić dzieci, a przecież to
    szczepienie na pneumokoki jest obowiazkowe.

Ja rezygnuje ze szczepienia na pneumokoki. Rozumiem tych, ktorzy szczepia ale ja sie boje. Wśród znajomych mam 2 przypadki ciezkich nopow po tej szczepionce. Jest też wiele dzieci poszkodowanych, ale ich sprawy nie sa nagłaśniane. W Japonii bodajże zrezygnowano z tej szczepionki bo miala za duzo skutkow ubocznych. My nie byliśmy na to szczepieni, dzieci kilka roczników wczesniej wcześniej tez. Zaznaczam, ze nie jestem antyszczepionkowcem :P Po prostu sie boje.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj Zosia miała na wadze w przychodni 5910g, a przed chwilą się z nią zważyłam na naszej wadze łazienkowej z ciekawości i wyszło 6kg.
    Od czasu do czasu się z nią tak ważę dla porównania.
    Ściągnęłam sobie aplikację z siatką centylową i pokazuje mi że niedawno Zosia była już na 50 centylu a dziś jest na 90! Chyba mi za szybko rośnie mały grubasek :D No ale skoro ona tak lubi jeść to co poradzić :P

Edit. Przyglądnęłam się wykresowi i waga jest raczej na 75 centylu. Nie wiem czemu pisze że 90. Do 90 trochę jednak brakuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 00:11

Misiabella, valetta94, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Ja rezygnuje ze szczepienia na pneumokoki. Rozumiem tych, ktorzy szczepia ale ja sie boje. Wśród znajomych mam 2 przypadki ciezkich nopow po tej szczepionce. Jest też wiele dzieci poszkodowanych, ale ich sprawy nie sa nagłaśniane. W Japonii bodajże zrezygnowano z tej szczepionki bo miala za duzo skutkow ubocznych. My nie byliśmy na to szczepieni, dzieci kilka roczników wczesniej wcześniej tez. Zaznaczam, ze nie jestem antyszczepionkowcem :P Po prostu sie boje.
    A można zrezygnować? To szczepienie jest chyba obowiązkowe, tak mi się wydaje.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj szczepiłam na pneumokoki tą darmową szczepionką.
    Nic się Zosi nie dzieje, dłużej dzisiaj śpi, w dzień przerwy między kamieniami były co 3 godziny. W nocy jedna przerwa 8h, a dalej już co 3.
    Poza tym wszystko wydaje się w porządku.

valetta94 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Fasolka spróbuj odstawić. Ja miałam podawać 4x dziennie po 10 kropli wg zaleceń pediatry i tak podawałam aż nam się Espumisan skończył. Też się zastanawiałam czy jest sens dawać dalej, ale takie jazdy z kupą i wzdęciami nam się wtedy zaczęły że jednak podaję dalej i jest spokój.
    Najlepiej sprawdzić czy po odstawieniu lub zmniejszeniu dawki coś się pogarsza. Jak będzie dobrze to odstaw.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    I wiecie co? U mnie były seksy w nocy. Były wczoraj, byly przedwczoraj i beda dzisiaj🤪 Balam sie jak cholera, ale jak juz okazalo sie, ze wszystko ok i nic nie boli to poszlooooo😅

Witaj w klubie :D u nas tylko lekki dyskomfort przy wejsciu bo mnie kiepsko zszyli i mam taka mala petelke ze skory.. Jak mi to nie przejdzie to pojde do gina i mi to usunie..Ale licze, ze sie rozciagnie czy cos. Ale powiem wam, ze moje wejście do pochwy wyglada inaczej.. jest takie wielkie. Nie wiem moze sie jeszcze skurczy? Ale wyglada jak wiadro :o Choc jest nawet ciasno jak przyjdzie co do czego. Blizn nie widac. Ale ta dziurka jest taka duza. Wiecie jak sie balam pierwszego razu masakra.. a zerknelam tam z lusterkiem dopiero po 6 tygodniach.

B_002 lubi tę wiadomość

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Że względu na wagę i wiotkosc krtani.

Kasiulka nawet nie pytam bo ostatnio się to dla mnie źle skończyło. Nie chcę w psychiatryku wylądować.

Kochana a ile Twoja malutka wazy teraz?

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też korzystamy z piłki do ćwiczeń. Często w dzień się na niej bujamy, mniej bolą mnie plecy niż przy zwykłym kolysaniu czy noszeniu. W najtrudniejszych momentach gdy Mała nie chce zasnąć na noc łącze piłkę, suszarkę i otulacz i to mnie jeszcze nigdy nie zawiodło!

Paula 90 lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Moja strasznie sika w pieluchy, więc chyba dobrze ?

Ja ostatnio też podałam, bo mi przez cały dzień cycki wydoiła ale zjadła tylko 30 ml więc głodna nie była. Ja tam nie mam problemu z podaniem mm, mleko jak mleko, dziecko jeść musi, po to to jest 😊

Msm takie samo podejście! Czasem podam jak nie wiem czy sie najadla a malo przelykania slyszalam..

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    W tydzień 95 g

Moja przybrała 100 gr w tydzień, ale wczesniej w 5 dni 180 gr. Więc ja licze sobie srednia i wychodzi 180 gr/tydzień. Dzieci rosna też skokowo. A wy sie karmicie MM czy piersia?

w5wq9vvj6y6gc1um.png
‹‹ 3525 3526 3527 3528 3529 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ