Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Sansivieria wrote:A jaka jest zasada, że do kiedy dziecko powinno podwoić masę urodzeniowa??
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitajcie
Nasze dzieciaczki zaczynają kończyć 4 miesiąc 🎉 Czy macie zamiar rozpoczynać już rozszerzanie diety maluszków?? Mama kiedyś chyba pisała, że jej pediatra zaleca już rozszerzenie. Nam też wczoraj nasza pediatra "kazała" rozpocząć rozszerzanie. Mamy rozpocząć od marchewki i później ziemniak. Może macie ochotę podpowiedzieć co dalej po maechwi i ziemniaku. Jakie warzywa i owoce teraz a co pozniej. A może macie jakieś fajne artykuły do poczytania i się podzielcie. Myślałam że zaczne rozszerzać dietę po 6 i jeszcze nie zgłębiałam tematu wiec w temacie rozeznania nie mam i liczę na cenne rady tych bardziej doswiadczonych mama i tych mniej również
Paula może masz jakieś ciekawe badania odnośnie tematu ??
Karmelllllka zagladasz tutaj jeszcze???? -
Lili ja karmie piersia i rozszerzanie zaczne po skonczonym 6 miesiacu...corke "rozszerzalam" jak miala 7 miesiecy bo w 6 jeszcze nie byla gotowa poprostu nie chciala nic jesc oprocz cyca..a ze dobrze przybierala to pediatra nic przeciwko nie miala......
-
Basia, udało się z siuskami?
Martusia, kiedy masz gina?
Paula, kciukasy zacisniete!
Misia, daj znać po wizycie
Ja na spacerze, pogoda super, bo lekko kropi i nie prazy słońce, to lubię
Nie straszcie mnie, że Kazik będzie 12 kg ważył na rokPaula 90, martusiawp, Mama019, B_002 lubią tę wiadomość
-
Wrocilismy. Wszystko z sercem generalnie ok. Maly ma PFO, a nie niezamkniety przewod Botalla. To ponoc ma 30 % ludzi. Za 3 miesiace mamy zrobic kontrole, jak bedzie tak jak jest, to bedzie oznaczalo ze jest ok. Wiec ciagle cos zwisa nad nami, ale facet powiedzial ze u nas wyglada ze bedzie ok. Opowiedzialam ze maly po porodzie mial tetno dochodzace do 205 podczas snu. Dlatego zalecil zrobic ekg. Powiedzial ze w szpitalu powinni zrobic.
stresant, Kiwona, Fasolka77, martusiawp, Tunia76, malutka_mycha lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLili - my zaczynamy od 6 miesiąca rozszerzać. Jedna z naszych lekarek też "kazała" od czwartego ale ja już pisałam co myślę o zakresie wiedzy na temat żywienia niemowląt wśród pediatrów
Tutaj jeden duży artykuł oparty o najnowsze zalecenia: https://dziecisawazne.pl/rozszerzanie-diety-dziecka-czego-zaczac/Lili90, Kasiulka90, Fasolka77, Misiabella, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLili - o a tutaj "wyznaczniki gotowości dziecka do rozszerzenia diety"
https://www.hafija.pl/2013/03/kiedy-rozszerzac-diete-dziecka-i-po-czym-poznac-ze-dziecko-karmione-piersia-jest-gotowe-do-jedzenia-pokarmow-stalych.htmlLili90, Kasiulka90, Fasolka77, Misiabella, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI jeszcze w swoich linkach znalazłam pełne (naprawdę pełne 😜) kompendium wiedzy na temat rozszerzania diety.
Są też wymienione przykładowe produkty.
Moja znajoma jest na etapie rozszerzania diety (ta co po 4 miesiącu wróciła z karmienia mieszanego do 100% kp) i jedzą dynie i cukinię głównie. Marchewka nie smakowała. To tak na przykład
Blog Szpinak robi ble w ogóle polecam - skarbnica wiedzy 😍
http://szpinakrobibleee.pl/rozszerzanie-diety-niemowlat/
Lili90, Kasiulka90, Lolka30, Misiabella, martusiawp, B_002 lubią tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Dziękuje Kasiulka - dotarłam właśnie do tych siatek. Ignas od najniższej swojej wagi ma średnia 31g na dzień, bo w pierwszych 4 tygodniach przybrał prawie 2kg.
Przystawiamy się teraz co 2 godziny średnio. Z 6 karmień na dobę doszliśmy w ciągu tych dwóch dni do 10. I każde trwa 10 minut. Zaczynam myśleć że te jego nerwy w ostatnich dniach to był głód a nie skok. Już sama nie wiem. Poryczalam się już kilka razy ale już się otrzasnelam i idziemy dalej. Zwiększyła mi się laktacja, cycki są większe i mleko znowu cieknie w losowych momentach. Laktator nie odciąga więcej niż 50ml z dwóch piersi nadal ale jak naciskam to tryska mimo ściągania.
Dziś w nocy było jedno karmienie z płaczem i nerwami (Ignasia), bo mleko jakoś wolno płynęło.
Walczę o to kp z całych siłW nocy ta nasza długa przerwa to tylko wspomnienie 😂 Karmimy się co maksimum 3 godziny, nie dopuszczam do dłuższych przerw.
Wszystkie wskaźniki skutecznego karmienia są u nas dobre tylko ta waga taka dupna.
Podtucze go trochęNa szczęście moje cycki w miarę współpracują chociaż nie jest łatwo.
Czekam na ten słód z mom sos. Mam nadzieję że będzie smaczne i skuteczne
Paula a ile Ignacy miał jak się urodził i ile teraz waży? Kto Ci mówi, że waga jest dupna?Fasolka77
-
malutka_mycha wrote:Misia będzie dobrze z serduszkiem ❤️
Z ćwiczeniami wiem o czym mówisz, wprawdzie drugiego dziecka w domu nie mam ale są ćwiczenia od fizjo, od neurologopedy, masaż, kiedyś to dziecko musi spać, jeść i zwyczajnie się pobawić. A Ty jeszcze też musisz zrobić milion rzeczy. I nagle brakuje czasu.
Trochę w głupim momencie bo Paula i Misia się martwią ale muszę się pochwalić.
Właśnie musiałam dokupić mleko dla Małej bo całe zapasy jakie wzięłam z domu się skończyły. A miały starczyć aż nadto. Rozkręciła się dziewczyna i wreszcie zjada porządne porcje, z mężem się śmiejemy że za chwilę do dietetyka będziemy musieli iść. I czuję 2 rękach i kręgosłupie że przybyło jej ciałka, już nie jest tak łatwa do noszenia. Nawet nie wiecie jak się cieszę.
Paula super że podkrecilas laktacje, u Ignasia na pewno to chwilowy kryzys, ważne że trzymasz rękę na plusie. Nasza gastrolog też liczyła tygodniowe przyrosty od najniższej wagi i póki one są w normie to jest ok. A u Was są.
Misia może Brunek będzie szczuplutki. A może przybiera skoków jak Ninka. Są też te mleka że zwiększona kaloryczność więc jak stan się będzie utrzymywać to będzie to jakieś wyjscie
Mycha to masz małego glodomorka 😁co tam u naszej Ninki słychać poza tym, że ma apetyt 😁?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 17:35
Fasolka77
-
nick nieaktualnyFasolka77 wrote:Paula a ile Ignacy miał jak się urodził i ile teraz waży? Kto Ci mówi, że waga jest dupna?
Oczywiście szczepienia które od trzech tygodni mieliśmy w każdy piątek (rotarix bexsero i 5w1+prevanar) tężnie pomogły. Zwłaszcza rotarix.
Jak nie zacznie lepiej przybierać to idziemy na morfologie i mocz.
Waga urodzeniowa 3300, spadkowa 3040 a teraz 5740
Średnia na dzień 31gWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lipca 2019, 15:58
-
Postaram się Was nadrobić .
My dziś po szczepieniu.w poprzedni tydzień przybrał Krsyt tylko 64gr
Teraz przez ten 200gr
Także wszystko git jak mówiła lekarka
My uciekamy na parę dni w góryFasolka77, Kiwona, Misiabella, Kasiulka90, martusiawp, B_002, malutka_mycha lubią tę wiadomość