X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Nie wiem jakie są wytyczne obowiązujące, kiedyś się dawało skórkę od chleba jak tylko zęby szły żeby sobie dziecko od razu masowalo 😉. Ale Paula też dawala Igiemu więc myślę że to sprawdzała 🙂
    Tak, trochę w ramach "ekspozycji na gluten" ;)
    Ale patrzyłam ciągle na Niego, żeby sobie nie odgryzł kawałka

• B_002 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninka się super rozwija, a że jest drobniejszym dzieckiem to normalne. Jedne są takie drugie inne.
    Nie ma co się martwić jeśli ma apetyt i przybiera na wadze :)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia zdecydowanie Twój się rusza jak czteromiesięczniak. Masz rację, żeby na zdanie lekarza patrzeć z przymrużeniem oka. Niektórzy trochę przesadzają, tak zauważyłam.
    Każde dziecko w swoim tempie się rozwija.
    Jakby były rażące opóźnienia to wtedy już trzeba reagować, a tak to jest dobrze.

Misiabella lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Tak, trochę w ramach "ekspozycji na gluten" ;)
    Ale patrzyłam ciągle na Niego, żeby sobie nie odgryzł kawałka
    No Filip dwa kawałki odgryzl, wyciagalam mu z buzi. A potem byliśmy w smyku i kupiłam mu kubeczek i miseczkę z doidy i pół dziś pierwszy raz wodę z kubeczka. Podobało mu się bardzo aż się trzasl żeby mu dac kubek w ręce 😀. Więc on sobie trzymał za rączki od kubka A ja za dno żeby mu dozowac. Wogole to dziś miał dzień pierwszych razy 😜. Pierwszy chlebek, pierwsza woda z kubka, pierwszy spacer w spacerówce.

MamaAga85, Paula 90, DorotaAnna, martusiawp, malutka_mycha, Mama019 lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 14 września 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula IGs zjadł probody? 😂😂😂

Lolka30 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Jakbym mu dała probody to sama bym po MOPS zadzwoniła 😂 Tylko ja się nim katuje.
    Dostał skórkę z chleba taty - pszenno-kukurydzuany z prosem. Czy coś. Pilnowałam żeby nie zjadł też ;-)

A dziś pierwszy raz zjadł porządnie obiadek. A mianowicie HiPPa z łososiem i to pół słoika. Zupa dyniowa pójdzie w śmietnik.
    Próbowaliśmy też inne eko słoiczki - leżą na półce z Holle w naszym sklepie. Ale są bardzo grubo mielone, nie na taką papke tylko jakby widelcem ktoś gniótł.
    Ignacy pluł tym w dal.
    Kawałki podane do rączki nadal go nie interesują. A do łyżki otwiera dziób jak pisklak 😍😂
    I moje kolejne plany (BLW od początku) zweryfikował Szef wszystkich Szefów we własnej osobie (nie)Miłościwie nam panujący na kwadracie 😜

DorotaAnna, martusiawp, Lolka30, MamaAga85, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 września 2019, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Ale może powinnam mu kupić IG 😂😂😂 albo zaproponować że będzie twarzą kampanii:
    "Nawet IGs je IG choć nie musi. Kupujcie za jedyne 4,99 polskich złotych."

• Daffi Autorytet

Wysłany: 15 września 2019, 05:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Bylismy dzis na kontroli u lekarza. Maly wazy 7860 g i mierzy 70 cm. Troche obwod glowy ma duzy, bo az prawie 44,5cm, ale obwid glowy i dlugosc ciala sa na tym samym centylu. Stresant, pisalas kiedys ze Franio tez ma duzy obwod glowy, jaki ma obecnie? Dziewczyny, a Wasze dzieci jaki obwod glowy maja? Chcialabym porownac, czy rzeczywiscie ma taki duzy. Z waga przychamowal. Babka dziwila sie ze tak malo je, ale ze grunt ze przybiera cos tam. On je po 100-120 ml i wiecej nie chce, bo mleko mu podchodzi pod gardlo, im wiecej je tym z wieksza sila i chyba dlatego tak sobie dawkuje. W nocy sie budzi co 3 godziny na karmienie pewnie przez to. W nocy na spokojnie moze zjesc wieksza porcje i ze 140, 150 to jego max. Srednio dziennie zjada 850 ml. To malo? Czasem zje powyzej 700, czasem powyzej 900 ml. A ile wasze rajbrony zjadaja?
    Moj mial ponad miesiąc temu 42cnmmn

Misiabella lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 15 września 2019, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Jakbym mu dała probody to sama bym po MOPS zadzwoniła 😂 Tylko ja się nim katuje.
    Dostał skórkę z chleba taty - pszenno-kukurydzuany z prosem. Czy coś. Pilnowałam żeby nie zjadł też ;-)

A dziś pierwszy raz zjadł porządnie obiadek. A mianowicie HiPPa z łososiem i to pół słoika. Zupa dyniowa pójdzie w śmietnik.
    Próbowaliśmy też inne eko słoiczki - leżą na półce z Holle w naszym sklepie. Ale są bardzo grubo mielone, nie na taką papke tylko jakby widelcem ktoś gniótł.
    Ignacy pluł tym w dal.
    Kawałki podane do rączki nadal go nie interesują. A do łyżki otwiera dziób jak pisklak 😍😂
    I moje kolejne plany (BLW od początku) zweryfikował Szef wszystkich Szefów we własnej osobie (nie)Miłościwie nam panujący na kwadracie 😜

Hahaha, ja dyniowej nie gotuje bo trzy razy podchodziłam i zawsze spływała w toalecie więc dziecka też katować nie będę 😁

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 15 września 2019, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ale może powinnam mu kupić IG 😂😂😂 albo zaproponować że będzie twarzą kampanii:
    "Nawet IGs je IG choć nie musi. Kupujcie za jedyne 4,99 polskich złotych."

Tyle płacisz?? U nas za sześć prawie zyli!!!!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Tyle płacisz?? U nas za sześć prawie zyli!!!!
    Za probody 6 zyli też. Ale mają też typowe IG po 4,99 ( tak mi się kojarzy ta cena).
    Ale ja tego IG nie mogę bo mam po nim skoki cukru

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całujecie swoje maluchy w usta?
    Ja nadal się boję chociaż Igs już wielokrotnie wkładał mi ręce do buzi (wycieralam zawsze, ale wiadomo) albo całowałam go gdzieś w twarzyczkę.
    Gdzieś mi z tyłu głowy wisi ta opryszczka, meningokoki i wszystko co najgorsze.
    Jak jest u Was?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia - co tam u Was? Dajesz radę?

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 września 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie całuję w usta ale nie odczuwam takiej potrzeby. Może jestem dziwna ale dla mnie całowanie w usta kojarzy się tylko z mężem.

Misiabella, Kiwona, martusiawp, B_002 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 15 września 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Tunia - co tam u Was? Dajesz radę?
    Wczoraj zrobiłam sobie kuku przy zastrzyku.
    Tak mnie teraz brzuch boli, że nawet karmić trudniej.
    Teraz poranne odciaganie zostawiam na popołudnie i narazie nie podałam więcej mm.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 15 września 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie tez, pocalunek w usta, to dla mnie cos zarezerwowane w moim odczuciu dla osob doroslych. Ale juz byla dyskusja o tym i jak ktos inaczej to odbiera, to niech robi jak uwaza. Jak mi dziecko wlozy reke do buzi czy nosa, to mu ja dezynfekuje ta woda do dezynfekcji mu zpsikuje. Dopoki nie skonczy roku wole nie ryzykowac sprzedania malemu wirusa opryszczki, ktora dosc czesto miewam, bo sie niewysypiam. Takie tez sa zalecenia lekarzy. Dla mnie to zalecenie, jest takie samo, a nawet wazniejsze niz odpowiedni kubek czy odstawienie smoczka o czasie, bo owszem zdarza sie to rzadko, ze dziecko sie zarazi, bo raczej czlowiek wie ze ta opryszczka go lapie, ale ryzyko konsekwencji jest dla mnie zbyt straszne, by je w ogole ponosic. Wiem ze sa ludzie ktorzy caluja swoje dzieci w usta i nic im nie jest. Kazdy ma swoje doswiadczenie i swiadomosc i z tego korzysta. Dlatego ja nie krytykuje takiej postawy, bo przede wszystkim cenie : „wolnoć Tomku w swoim domku”, nie wtracam sie do innych i lubie gdy to idzie w druga strone ;)

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 15 września 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka Kochane ❤❤❤
    Dziś mamy 5 miesięcy 🥰🥰🥰🥰
    Zdjęcie pofrunie na FB ale póki co Maleństwo śpi😉😉😉ale zaczyna się kręcić więc może coś z tego będzie już niebawem😉😉😉
    nie mogę w to uwierzyć,że czas tak szybko płynie...o tej porze był niepełne 4 godzinki na świecie...
    a dziś najchętniej leży sobie i trzyma się za stopy,piszczy i przemieszcza się po macie no i oczywiście najchętniej na rączkach🥰🥰🥰mój Misio❤❤❤

malutka_mycha, martusiawp, Misiabella, B_002, Tysia89 lubią tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Wczoraj zrobiłam sobie kuku przy zastrzyku.
    Tak mnie teraz brzuch boli, że nawet karmić trudniej.
    Teraz poranne odciaganie zostawiam na popołudnie i narazie nie podałam więcej mm.
    A myślałaś żeby sobie wziąć paracetamol? Albo Ibuprom? Nie zaszkodzi a może trochę polepszy Ci samopoczucie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w rodzinie całusy z rodzicami/dziećmi zawsze były czymś normalnym. Dorośli całują się "inaczej" ;-)
    Ja tego jeszcze nie kontynuuje właśnie ze względu na powody, które też wymieniłyście, ale to czasowe ograniczenie.
    Zastanawia mnie do kiedy to jest odradzane właśnie że względów medycznych. Wszędzie mówią żeby nie całować niemowląt, czyli wypadałoby do końca 1 roku. Macie jakieś źródła na ten temat?

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie widzialyscie już artykuł o tej dziewczynce z Brodnicy?
    Boże, ja nie mogę takich rzeczy czytać. Masakra.
    Jutro idziemy na trzecią dawkę 5w1 i prevanar a za tydzień druga bexsero. Nie mogę się doczekać aż zakończymy cykl szczepień żeby mieć jako taka ochronę.

‹‹ 3916 3917 3918 3919 3920 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ