X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    O boziuniu... MamaAga... jak ja Ci zazdroszczę! Marzy mi się taka domowa smażona rybka z ziemniaczkami i kapustką, ale... no właśnie :( Nie potrafię robić ryby! W żadnej postaci... tyle razy próbowałam i zawsze, ale to zawsze się rozpada na kawałki :( A takiego mam smaka ...

Polecam filety z miruny, są mega!! :) odmrożone i usmażone w panierce z jajka i mąki. Gwarantuje kochana, że się nie rozpadnie :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię carbonarre w ten sposób, że faktycznie mieszam żółtka ze śmietaną i z serem i wlewam nanpatelnie do smażonego boczku. Więc w zasadzie nie jem surowych jajek. A co do sera to zawsze robiłam z tartym grana padano, ale on jest z niepasteryzowanego mleka więc od kąd jestem w ciąży robię z cheddarem i wychodzi :D nie znam się na serach ale też jest dojrzewajacy twardy, ale z mleka pasteryzowanego i carbonarra smakuje tak samo :D

B_002 lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir, widzę, ze u Ciebie między cała trójka będzie mała różnica. Wow, podziwiam :) ja już się zarzekałam, ze po dwójce idę do gin założyć wkładkę, trzecie może za kilka lat dopiero (o ile się zdecydujemy). Jak ty to ogarniasz? Pracujesz poza praca w domu rzecz jasna? Ja po drugim macierzyńskim chce wrócić do zawodu, bo już czuje, ze powoli wypadam z tematy, nie pracuje już 1,5 roku.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie umiem smażyć ryby dlatego robię zawsze w piekarniku :D śledzie można spokojnie jeść, ja też czasem jem wędzonego łososia bo bym umarła jakbym go nie zjadła :D ale mamaginekolog ostatnio mówiła, że wg nowych wytycznych można

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinka, jestem, żyję, wszystko OK :) :*
    Spalił mi się laptop, stąd milczenie. Był uśpiony, podłączony do prądu, zamknięta klapa. Otwieram, a tam stopiona obudowa i sfajczona matryca. Dziękuje Bogu, że nie zjarało mi się mieszkanie....

Odezwę się później, jadę do taty do szpitala.

PS. Dzięki mojej stawiającej się macicy wiem, że sięga już do pępka ;) Są jakieś plusy ;)

Karollinax26 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie racja z tą carbonarą, można znaleźć przepis że jajka nie będą surowe.
    Ja miałam na myśli oryginalny włoski przepis i tam jajka się wlewa na końcu i powinny się tylko zagęścić delikatnie ale nie ściąć. Takiego w ciąży jeść nie wolno.
    Ale jak nie jest surowe to jak najbardziej :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • espoir Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha hahah, ja to przed pierwszym dzieckiem chciałam 4, a po urodzeniu pierwszego mówiłam, że nigdy więcej dzieci :D ale Bartuś był typowym dzieckiem HNB. w dodatku kolkowy. jak zaczął ryczeć po cesarce, tak skończył dopiero jak miał 8 miesięcy :D no i potem stwierdziłam, że nie chce jedynaka, bo różnie bywa, niech nas zabraknie to chociaż rodzeństwo mu zostanie...
    i tak między Bartusiem, a Maciusiem jest rok i 9 miesięcy, a teraz będzie rok i 8 ;)
    a radę sobie dawać muszę, bo mieszkamy w UK i jesteśmy tu zupełnie sami :)

B_002 lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Śledzie tak. Ale sama pytałam ginekologa, śledzie nie są poddane obróbce termicznej ale po obróbce w solance tez nie ma możliwośći żeby bakterie przeżyły. Ja wędzonego łososia tez jem czasami.

czyli w occie odpadaja?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Polecam filety z miruny, są mega!! :) odmrożone i usmażone w panierce z jajka i mąki. Gwarantuje kochana, że się nie rozpadnie :)
    Mam taką oochotę, że jutro zmieniam plan i ogłaszam setne podejście do ryby :D może akurat w ciąży mi wyjdzie :D

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Ja robię carbonarre w ten sposób, że faktycznie mieszam żółtka ze śmietaną i z serem i wlewam nanpatelnie do smażonego boczku. Więc w zasadzie nie jem surowych jajek. A co do sera to zawsze robiłam z tartym grana padano, ale on jest z niepasteryzowanego mleka więc od kąd jestem w ciąży robię z cheddarem i wychodzi :D nie znam się na serach ale też jest dojrzewajacy twardy, ale z mleka pasteryzowanego i carbonarra smakuje tak samo :D

ja p***... wczoraj zjadłam trochę parmezanu... nie wiedziałam, że nie można. Czytak teraz etykietę i faktycznie z surowego mleka :(.... znaczy, że mam się zbadać na listeriozę za miesiąc? :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Mam taką oochotę, że jutro zmieniam plan i ogłaszam setne podejście do ryby :D może akurat w ciąży mi wyjdzie :D
    Ja właśnie mirune dziś smażyłam :)

Karollinax26 lubi tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka zrobisz jak uważasz, ale nie wydaje mi się to konieczne :) nic Ci pewnie nie będzie od „trochę” :)

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja p***... wczoraj zjadłam trochę parmezanu... nie wiedziałam, że nie można. Czytak teraz etykietę i faktycznie z surowego mleka :(.... znaczy, że mam się zbadać na listeriozę za miesiąc? :(
    Nie ma co przesadzać. Ja dzisiaj posypałam obiad startym grana padano, a to ser praktycznie taki sam jak parmezan. Nie zachorujemy od tego od razu na listorioze.
    Dziewczyny, nie panikujmy :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka ja rozumiem Twoje obawy, u mnie to nie tyle opanowanie co jest to moja druga ciąża, mam inne podejście trochę niż w pierwszej. Pierwsza była dla mnie mało przyjemna , bardzo bolał mnie brzuch , skracała szyjka i musiałam leżeć a poród był dla mnie wybawieniem ;) teraz po prostu nie mam wyjścia i muszę się zająć starszakiem, nie mam bólów brzucha które miałam w pierwszej ciąży, bywa ze czuje ze ciągną mnie pachwiny ze kłuje brzuch , ze bolą plecy...wiem ze to może być sygnał skracania szyjki ale nie musi, dlatego kontroluje ja co 2 tyg. Teraz w poniedziałek będę miała mierzona, jeśli będzie miała tendencje spadkowa to tak jak pisałam... ja na razie biorę duphaston , później mam przejść na luteinę dopochwowo :)

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Fasolka zrobisz jak uważasz, ale nie wydaje mi się to konieczne :) nic Ci pewnie nie będzie od „trochę” :)

zrobię :) mam w pakiecie w enel-medzie... w grudniu i tak planowałam powtórkę z toxoplasmozy i cytomegalii bo nie miałam z tym cholerstwem styczności jeszcze

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do jedzenia jem wszystko poza surowymi rzeczami, nie można podobno jeść salami i od kiedy się dowiedziałam to unikam ale czasem zjem ;) łososia wędzonego tez jem,w małych ilościach.

• Mistella Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i obieram owoce i porządnie myje przed hehe jakoś czuje się pewniej wtedy

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:

Kochana jak nie wyjdzie to zwalisz winę na mnie :D
    Ja robię tylko mirunę, jest pyszniutka! :)
    Trzymam kciuki za Twój jutrzejszy obiad :D

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wczoraj mam glukometr dziewczyny, dziś zakupiłam paski i zmierzyłam właśnie cukier, minęło ponad godzinę od obiadu, zjadłam też dziś kilka czekoladek a cukier 87.

Mistella, Daffi lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z ta toxoplazmozwa to ja w życiu sie najadłam tyle rzeczy prosto z krzaczka cy zdażyło mi sie śliwkę czy jakbko przetrzeć a nie mam przebytej - wiec w ciazy to ja mam obsesje. Każdy owoc musi być umyty i obrany warzywo to samo. No komedia jak sie w głowie psuje.
    Oglądałam insta mamaginekolog gdzie opowiadał o tych serach i surowej rybie, ze jest bardzo małe prawdopodobieństwo ale jest wiec jest zakaz spożywania przez okres ciazy. Ona miała tylko jeden przypadek w ciazy zarażenia listerioza i mówiła ze nie bedzie opowiadac. Ja ubolewam bo w święta zawsze jak i cały jarmark bożonarodzeniowy z mężem pochlanialosmy oscypki z grilla z żurawina i oscypki z boczkiem i śliwka - mmmmm! Niebo w gębie !
    Ja uwielbiam sushi ale z rybka wiec po porodzie maz do szpitala ma mi przywieść od razu :) a carbonare tężni kocham taka prawdziwa ale w ciazy sie bie odważę zjeść właśnie ze względu na surowe jajka - w Krakowie w Portobello maja prze orze pyszna carbonaree mniam!
    Ja dzisiaj cały dzien o kanapkach (masakra) do tego serek fantazja i actimel tyle co mam przy łożku. Jak ni wyjdzie w sobotę krzywa to ino roz.

————————————————————-
    Mistella mnie to leżenie przeraza bo nawet nie wiem czy noga mogą ruszyć czy to nie to samo co chodzenie. Zobaczę co jutro wyjdzie na usg a dalej czekanie na posiewy i wymazy - chyba nic wiecej zrobić nie mogę. Ja nie mogę sie pogodzić z bezradnością swoją. Ze cos sie dzieje a nie mogę nad tym zapanować zainterweniować to mnie tak pogrąża. Ale jak dalaas ty radę aasha to moze i ja dam. Trzymajmy kciuki zeby sie te szyjki zatrzymały w swoim skracaniu.

‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ