X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Nie, nie miałam. Między 22 a 27tc wstawałam tylko do toalety, pod prysznic i wychodziłam na podwórko na leżak. Nic poza tym. Między 27 a 32 tc podobnie tylko już w mieszkaniu, bez rodziców do pomocy, wiec odgrzewalam jeszcze obiad. Mam nadzieje, ze w tej ciąży już takich atrakcji nie będzie, bo nie ma opcji na leżenie przy rocznym dziecku. Ale czuje, ze będzie dobrze :) dziś właśnie pierwszy taz się położyłam poleżeć i odpocząć, bo dziadek zajął się wnuczka, a tak... trzeba ganiać za młoda:P życzę Ci, żebyś nie musiała leżeć plackiem, ten okres ciąży mega mi się dłużył... przeczytałam z nudów całe ogniem i mieczem :D a teraz jak już mam dziecko to czasem zdarza mi się zapomnieć, ze jestem w ciąży. Perspektywa bardzo się zmienia, i czas płynie dużo szybciej. Ja tam się cieszę :) choć po wczorajszej nieprzespanej nocy (córka od 20 do 5 rano płakała prawie cały czas, nie mogliśmy jej uśpić, pierwsze przeziębienie i id razu dramat) zaczelam się zastanawiać, jak to będzie przy dwójce ;-)
    Jak już się za Sienkiewicza zabrałaś to naprawdę się nudzilas.:-DJa podziwiam dwojka tak małych dzieci.Moja siostra ma też taki odstęp czasu i naprawdę się nie nudzi.Ani chwili wolnego.Ja ogólnie zawsze podziwiam takie decyzje bo sama nie jestem tak odważna ale uważam,że rodzeństwo w podobnym wieku wychowuje się rewelacyjnie.

Natalia-tosia lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek właśnie za dużo sie naczytałam. I teraz mam takie mysli.
    A widzisz Paula to samo czułam jak straszylas tymi wszystkimi śmierciami dziecka od podwyższonego cukru, i serce mi chciało wyskoczyć za każdym razem jak oznaczalam glukozę. Pamiętasz jak płakałaś bo mialas cukier podwyższony? Dlatego proszę nie oceniaj

Dzisiaj juz lepsze mam samopoczucie, ale nie ukrywam. Ze fakt ze jutro znowu bede mieć mierzona bardzo mnie stresuje. Leżenie plackiem mnie dobija telewizja juz przestała interesować a leżę 4 dzien dopiero.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 15:21

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, ja po pracy :) zjadłam wczorajszą zupę i potrzebuję chwilkę poleżeć. A zaraz lekcje z synem i 2 danie przygotować bo mam od wczoraj naszykowane mięso na schabowe, więc wypada zrobić w końcu...

Karmelka, nie obrażaj się na nas, ale zrozum, że czytanie takiej ilości czarnych scenariuszy w postach wpędza nas (a może tylko mnie?) w kiepski nastrój. Ja również ze smutkiem muszę przyznać, że nie czytam wszystkich postów, bo się zaczynam nakręcac. A z tego nie ma nic. Jestem pod stałą opieka lekarza, robię wszystko co najlepsze dla mojego malucha w brzuchu i dla mojego dużego malucha szkolniaka i staram się odpedzac złe myśli :)
    Życzę Ci, aby Twoja szyjka się już nie skracala,widzę ile Cię to stresu kosztuje i bardzo współczuję. Uszy do góry!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 15:46

espoir lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przede wszystkim starajmy się pamietać, że ciąża mimo wszystkich dolegliwości powinna być wesołym czasem. postarajmy się zrobić wszystko co w naszej mocy, żeby taki był...

Karollinax26 lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona ale ja napisałam dosłownie dwa razy, ze mam czarne scenariusze w głowie. I prawda jest taka ze na etapie kiedy ja nie mialam obaw wy miałyście pisalyscie o nich o krwawieniach itd. Ja nie każe wam tego czytac. Ale jak widać aasha i mistella miały podobne sytuacje i podzieliły sie ze mną. Mam pytania wiec zadaje. Od tego jest to forum

Kiwona lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    niechcący polubiłam.

czemu? klik

słyszałam to od lekarza... hmmmm

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, jeszcze raz napiszę: życzę Ci i nam wszystkim, aby czas ciąży pozbawiony był zmartwień na zapas, wkrecania sobie chorób i czarnowidztwa. Obysmy nie musiały się tym wszystkim martwić, obysmy się nie nakręcaly na zapas i niech ten czas będzie dla nas radosny :) Przesyłam wszystkim słoneczne buziaki :)

Fasolka77, Karollinax26 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak szybko piszecie że nie nadążam czytać :P
    Fasolka tam wcześniej zaproponowała żeby zrobić na obiad makaron carbonara.
    Jeśli chodzi o oryginalny przepis to składnikiem są surowe jaja, wydaje mi się że w ciąży nie powinno się takich dań jeść.

A co do masła orzechowego to dlaczego nie wolno? Ja też jem czasem i nawet nie wiedziałam że nie powinnam.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, pierwsze słyszę o orzeszkach.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orzeszki ziemne są niezwykle wartościowe i jeśli nie masz na nie alergii to warto dodać je do swojej ciążowej diety.
    reszta tekstu w linku, który podałam kilka postów wcześniej :)
    jedzcie, na zdrowie! ;)

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamusie :)
    Karmellka90 musisz znaleźć w sobie pokłady optymizmu. Na dłuższą metę będziesz bardzo zmęczona psychicznie ciąża i ciągłym zamartwianiem się.
    Ja Ciebie nie oceniam-daleko mi do tego.Rozumiem, że w ciąży jak i nie będąc w niej naprawdę można nieźle się zdołować czy to czytając czy słysząc jakieś historie...Ale nie można myśleć,że wszystko co złe akurat spotka Nas konkretnie...
    Ja też miewam takie dni,że budzę się i jedyne na co mam ochotę to płacz i smutki-trwa to chwilę a potem się kończy...
    Staram się nie myśleć pesymistycznie przede wszystkim ze względu na dziecko,które w sobie noszę i drugie ,które już mam i które nie jest dla.mnie najważniejsze.
    Mam na koncie dwa poronienia i ta ciąża też nie była łatwa od początku...Zdarzały się takie dni ,że nie wiedziałam jak się nazywam z rozpaczy i żalu...Wzięłam się w garść po wynikach testu Nipt i postanowiłam sobie,że zrobię wszystko żeby pozytywnie myśleć i tym samym lepiej się czuć.
    Tobie Kochana też polecam wykopać te czarne myśli i mniej się stresować :) Będzie łatwiej :)

Tymczasem już po obiadku - dziś rybka smażona plus ziemniaki i kiszona kapusta.
    Później zabieram się za pieczenia sernika-to z okazji jutrzejszego powrotu córki z wycieczki 5dniowej. Już nie mogę się Jej doczekać :)
    Mój mąż też wychodzi z domu o 5 a wraca ok .19 a niekiedy nawet i później.Ja staram się codziennie gotować obiad albo robić na dwa dni.Zakupy ogarniamy razem wieczorem a największe robimy w weekend.Ja jeżeli czegoś braknie to po coś lekkiego idę sama w dzień ale ogólnie staram się nie dźwigać .Dodatkowo mąż krzyczy jeżeli tylko widzi,że zrobiłam jakieś większe zakupy także no:)

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Tak szybko piszecie że nie nadążam czytać :P
    Fasolka tam wcześniej zaproponowała żeby zrobić na obiad makaron carbonara.
    Jeśli chodzi o oryginalny przepis to składnikiem są surowe jaja, wydaje mi się że w ciąży nie powinno się takich dań jeść.

przecież te jaja się gotuje :) przynajmniej ja mam taki przepis :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak z sushi??? można jesc ???

31ba25b915.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogólnie nie powinno się jeść surowizny (jajka, ryby, mięso).

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O boziuniu... MamaAga... jak ja Ci zazdroszczę! Marzy mi się taka domowa smażona rybka z ziemniaczkami i kapustką, ale... no właśnie :( Nie potrafię robić ryby! W żadnej postaci... tyle razy próbowałam i zawsze, ale to zawsze się rozpada na kawałki :( A takiego mam smaka ...

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    A jak z sushi??? można jesc ???

surowe ryby i mięso? NIEEEEE
    A jecie śledzie?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o orzeszki ziemne, to też czytałam, że jak najbardziej można, są wartościowe i o ile nie ma się na nie alergii to spokojnie można jeść.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    surowe ryby i mięso? NIEEEEE
    A jecie śledzie?

Ja śledzie jem, najbardziej lubię w oleju z cebulką ale jem bez cebuli niestety, ze względu na moje okropne wzdęcia.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śledzie tak. Ale sama pytałam ginekologa, śledzie nie są poddane obróbce termicznej ale po obróbce w solance tez nie ma możliwośći żeby bakterie przeżyły. Ja wędzonego łososia tez jem czasami.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzeba się wstrzymać do czasu po porodzie z sushi :)

31ba25b915.png
‹‹ 468 469 470 471 472 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ