WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oscypka też nie można jeść?? Ja zwariuje w poprzedniej ciąży oscypka jadłam średnio raz w tygodniu, zwykle z bitą śmietaną.
    Teraz już sobie tak nie pozwalam, ale zdarzyło mi się kilka razy zjeść...

malutka_mycha lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia - Tosia usłyszałam to od mamaginekolog i aż nie dowierzałam zaczęłam szukać i faktycznie nie wolno. Mowię tu o prawdziwych oscypkach one sa z mleka niepasteryzowanego. I sa taaaakie pyszne mniam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 17:22

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie, też poczytałam i nie można :( W życiu bym na to nie wpadła! To naprawdę był główny przysmak w pierwszej ciąży, tym bardziej, że często bywamy w górach i normalnie z budek kupowałam oscypki ... ale nic mi chyba nie było... córka cała i zdrowa.

B_002 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka Twoja szyjka ma naprawdę dobra długość , jeśli się będzie skracać porozmawiaj o pessarze abyś mogła funkcjonować w miarę normalnie. Myśle , ze chodzić możesz , daruj sobie może sprzątanie typu mycie podłóg itd , ale wstawać możesz spokojnie. Szyjka 3,5 cm to dluuuga szyja, kontroluj i będzie dobrze :)

espoir lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny z ta toxoplazmozwa to ja w życiu sie najadłam tyle rzeczy prosto z krzaczka cy zdażyło mi sie śliwkę czy jakbko przetrzeć a nie mam przebytej - wiec w ciazy to ja mam obsesje. Każdy owoc musi być umyty i obrany warzywo to samo. No komedia jak sie w głowie psuje.

2 lata temu leżałam w szpitalu... drugie poronienie i leżała ze mną dziewczyna ze świeżą toxo... 6 tydzień... mówi, ze kota nie ma to skąd.. a lekarz na to, że wystarczy, że zjadła nieumyty owoc obsikany przez chore zwierze... na szczęscie córeczka jest zdrowa także należy dmuchac na zimne

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia Tosia oscypek z bitą śmietana? Nieźle mi humor poprawiłas :) Jakoś nie potrafię sobie tego smaku wyobrazić :D

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Natalia Tosia oscypek z bitą śmietana? Nieźle mi humor poprawiłas :) Jakoś nie potrafię sobie tego smaku wyobrazić :D

nie zaryzykowałabym :) no może poza ciąża bo mnie się zdarzyło popić lody sokiem z kiszonej kapusty

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam nie tak dawno temu na weekend w górach i znajomi jedli oscypka i tylko mi smak robili. Wiedziałam że to z niepasteryzowanego mleka więc nie jadłam.
    Wiadomo że nie każde niepasteryzowane mleko może mieć tą bakterię, a raczej rzadko się to zdarza ale jednak lepiej dmuchać na zimne.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaczęłam 5 miesiąc! Ale ten czas leci :D

Karollinax26, espoir, Fasolka77, Kiwona, Natalia-tosia, DorotaAnna lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Karolinka, jestem, żyję, wszystko OK :) :*
    Spalił mi się laptop, stąd milczenie. Był uśpiony, podłączony do prądu, zamknięta klapa. Otwieram, a tam stopiona obudowa i sfajczona matryca. Dziękuje Bogu, że nie zjarało mi się mieszkanie....

Odezwę się później, jadę do taty do szpitala.

PS. Dzięki mojej stawiającej się macicy wiem, że sięga już do pępka ;) Są jakieś plusy ;)

Wiewiórka a jak się czujesz ? Bóle minęły ? Macica nadal szaleje ? :)
    Z tym laptopem to rzeczywiście szczęście, że nic większego z tego nie wynikło.
    Zdrówka dla taty!

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    surowe ryby i mięso? NIEEEEE
    A jecie śledzie?
    Ja jem i uwielbiam. W smietanie i te w zalewie octowej. Tych drugich znacznie mniej w ciazy.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niczego nie świadoma w tym tygodniu wciągnęłam chyba że 4 oscypki. To były takie "sklepowe" więc raczej pasteryzowane, ale następnym razem będę ostrozniejsza.
    Z tymi orzeszkami ziemnymi coś jest na rzeczy. Na początku ciąży strasznie mi smakowały i jadłam je na kilogramy. Pamiętam, że gdzieś w internetach natknelam się na info, że mogą być szkodliwe, ale zupełnie nie pamiętam o co chodziło. Nadal je jem, ale już w zdecydowanie mniejszych ilościach.

Co do sushi, kocham i za niczym innym w ciąży tak nie tęsknię jak za sushi właśnie. Mąż, jak go ładnie poproszę, robi mi taką bezpieczną wersję z pieczony łososiem w sosie teryaki. Chyba w ten weekend wjedzie :)

A z takich szybkich rybnych obiadów, ostatnio bardzo lubię paluszki rybne piechoty piekarniku i do tego solidna porcja duszonej marchewki z groszkiem. Robi się błyskawicznie i zupełnie bezwysilkowo :)

tb739vvj5r83d9nz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Karmelka Twoja szyjka ma naprawdę dobra długość , jeśli się będzie skracać porozmawiaj o pessarze abyś mogła funkcjonować w miarę normalnie. Myśle , ze chodzić możesz , daruj sobie może sprzątanie typu mycie podłóg itd , ale wstawać możesz spokojnie. Szyjka 3,5 cm to dluuuga szyja, kontroluj i będzie dobrze :)
    Tak ona jeszcze ma w normie dlugosc tu chodzi o jej tempo skracania. W 4 dni 4 mn potem w 2 dni 2 mm czyli milimetr na dzien. :/ zobaczymy co jutro pokaże usg.

Mistella lubi tę wiadomość

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Dla mnie w ciąży to był cudowny smak! Nie mogłam się mu oprzeć! Próbowałam tego połączenia rok po ciąży i myślałam, że zwymiotuje :D Więc hormony jednak mocno rządziły moimi kubeczkami smakowymi :D

malutka_mycha, Kiwona lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja jem i uwielbiam. W smietanie i te w zalewie octowej. Tych drugich znacznie mniej w ciazy.

ja się boję śledzi :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję tylko wzdęć po śledziach :D ale je uwielbiam i jem :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej smażyłam sobie sama i robiłam w zalewie octowej, bo też się bałam. urodziłam przed świętami i sobie odbiłam, a teraz święta wypadają w ciąży, więc stwierdziłam, że bez przesady i tak się skuszę i już jadłam kilka razy

• AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    AniaK mnie każdy przestrzega przed myciem okien... niedlugo swiata zewnetrznegonie zobacze ;)
    ja własnie nie mogłam już znieść tego widoku. a bardziej czułam brzuch, jak mi się napina jak kroiłam dziś dynię:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny śledzie mozna jeść!
    I znowu powiem ze wiem to od mamaginekolog ona kiedyś nagrywała o tym snapy. Szczerze powiem ze jadłam dużo w l trymestrze a nawet nie pomyslałam ze nie mozna by bylo. Ja uwielbiam te co sa w czerwonych zalewach po cygańsku po kaszubsku.

• Mistella Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śledzie jem hurtowo, mój hit ostatnio to z porem i marynowanym imbirem lub śmietanowe ;)

‹‹ 470 471 472 473 474 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ