X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oscypka też nie można jeść?? Ja zwariuje w poprzedniej ciąży oscypka jadłam średnio raz w tygodniu, zwykle z bitą śmietaną.
    Teraz już sobie tak nie pozwalam, ale zdarzyło mi się kilka razy zjeść...

malutka_mycha lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia - Tosia usłyszałam to od mamaginekolog i aż nie dowierzałam zaczęłam szukać i faktycznie nie wolno. Mowię tu o prawdziwych oscypkach one sa z mleka niepasteryzowanego. I sa taaaakie pyszne mniam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 17:22

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie, też poczytałam i nie można :( W życiu bym na to nie wpadła! To naprawdę był główny przysmak w pierwszej ciąży, tym bardziej, że często bywamy w górach i normalnie z budek kupowałam oscypki ... ale nic mi chyba nie było... córka cała i zdrowa.

B_002 lubi tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka Twoja szyjka ma naprawdę dobra długość , jeśli się będzie skracać porozmawiaj o pessarze abyś mogła funkcjonować w miarę normalnie. Myśle , ze chodzić możesz , daruj sobie może sprzątanie typu mycie podłóg itd , ale wstawać możesz spokojnie. Szyjka 3,5 cm to dluuuga szyja, kontroluj i będzie dobrze :)

espoir lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny z ta toxoplazmozwa to ja w życiu sie najadłam tyle rzeczy prosto z krzaczka cy zdażyło mi sie śliwkę czy jakbko przetrzeć a nie mam przebytej - wiec w ciazy to ja mam obsesje. Każdy owoc musi być umyty i obrany warzywo to samo. No komedia jak sie w głowie psuje.

2 lata temu leżałam w szpitalu... drugie poronienie i leżała ze mną dziewczyna ze świeżą toxo... 6 tydzień... mówi, ze kota nie ma to skąd.. a lekarz na to, że wystarczy, że zjadła nieumyty owoc obsikany przez chore zwierze... na szczęscie córeczka jest zdrowa także należy dmuchac na zimne

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia Tosia oscypek z bitą śmietana? Nieźle mi humor poprawiłas :) Jakoś nie potrafię sobie tego smaku wyobrazić :D

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Natalia Tosia oscypek z bitą śmietana? Nieźle mi humor poprawiłas :) Jakoś nie potrafię sobie tego smaku wyobrazić :D

nie zaryzykowałabym :) no może poza ciąża bo mnie się zdarzyło popić lody sokiem z kiszonej kapusty

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam nie tak dawno temu na weekend w górach i znajomi jedli oscypka i tylko mi smak robili. Wiedziałam że to z niepasteryzowanego mleka więc nie jadłam.
    Wiadomo że nie każde niepasteryzowane mleko może mieć tą bakterię, a raczej rzadko się to zdarza ale jednak lepiej dmuchać na zimne.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaczęłam 5 miesiąc! Ale ten czas leci :D

Karollinax26, espoir, Fasolka77, Kiwona, Natalia-tosia, DorotaAnna lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Karolinka, jestem, żyję, wszystko OK :) :*
    Spalił mi się laptop, stąd milczenie. Był uśpiony, podłączony do prądu, zamknięta klapa. Otwieram, a tam stopiona obudowa i sfajczona matryca. Dziękuje Bogu, że nie zjarało mi się mieszkanie....

Odezwę się później, jadę do taty do szpitala.

PS. Dzięki mojej stawiającej się macicy wiem, że sięga już do pępka ;) Są jakieś plusy ;)

Wiewiórka a jak się czujesz ? Bóle minęły ? Macica nadal szaleje ? :)
    Z tym laptopem to rzeczywiście szczęście, że nic większego z tego nie wynikło.
    Zdrówka dla taty!

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    surowe ryby i mięso? NIEEEEE
    A jecie śledzie?
    Ja jem i uwielbiam. W smietanie i te w zalewie octowej. Tych drugich znacznie mniej w ciazy.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niczego nie świadoma w tym tygodniu wciągnęłam chyba że 4 oscypki. To były takie "sklepowe" więc raczej pasteryzowane, ale następnym razem będę ostrozniejsza.
    Z tymi orzeszkami ziemnymi coś jest na rzeczy. Na początku ciąży strasznie mi smakowały i jadłam je na kilogramy. Pamiętam, że gdzieś w internetach natknelam się na info, że mogą być szkodliwe, ale zupełnie nie pamiętam o co chodziło. Nadal je jem, ale już w zdecydowanie mniejszych ilościach.

Co do sushi, kocham i za niczym innym w ciąży tak nie tęsknię jak za sushi właśnie. Mąż, jak go ładnie poproszę, robi mi taką bezpieczną wersję z pieczony łososiem w sosie teryaki. Chyba w ten weekend wjedzie :)

A z takich szybkich rybnych obiadów, ostatnio bardzo lubię paluszki rybne piechoty piekarniku i do tego solidna porcja duszonej marchewki z groszkiem. Robi się błyskawicznie i zupełnie bezwysilkowo :)

tb739vvj5r83d9nz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella wrote:
    Karmelka Twoja szyjka ma naprawdę dobra długość , jeśli się będzie skracać porozmawiaj o pessarze abyś mogła funkcjonować w miarę normalnie. Myśle , ze chodzić możesz , daruj sobie może sprzątanie typu mycie podłóg itd , ale wstawać możesz spokojnie. Szyjka 3,5 cm to dluuuga szyja, kontroluj i będzie dobrze :)
    Tak ona jeszcze ma w normie dlugosc tu chodzi o jej tempo skracania. W 4 dni 4 mn potem w 2 dni 2 mm czyli milimetr na dzien. :/ zobaczymy co jutro pokaże usg.

Mistella lubi tę wiadomość

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Dla mnie w ciąży to był cudowny smak! Nie mogłam się mu oprzeć! Próbowałam tego połączenia rok po ciąży i myślałam, że zwymiotuje :D Więc hormony jednak mocno rządziły moimi kubeczkami smakowymi :D

malutka_mycha, Kiwona lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja jem i uwielbiam. W smietanie i te w zalewie octowej. Tych drugich znacznie mniej w ciazy.

ja się boję śledzi :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję tylko wzdęć po śledziach :D ale je uwielbiam i jem :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej smażyłam sobie sama i robiłam w zalewie octowej, bo też się bałam. urodziłam przed świętami i sobie odbiłam, a teraz święta wypadają w ciąży, więc stwierdziłam, że bez przesady i tak się skuszę i już jadłam kilka razy

• AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    AniaK mnie każdy przestrzega przed myciem okien... niedlugo swiata zewnetrznegonie zobacze ;)
    ja własnie nie mogłam już znieść tego widoku. a bardziej czułam brzuch, jak mi się napina jak kroiłam dziś dynię:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny śledzie mozna jeść!
    I znowu powiem ze wiem to od mamaginekolog ona kiedyś nagrywała o tym snapy. Szczerze powiem ze jadłam dużo w l trymestrze a nawet nie pomyslałam ze nie mozna by bylo. Ja uwielbiam te co sa w czerwonych zalewach po cygańsku po kaszubsku.

• Mistella Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śledzie jem hurtowo, mój hit ostatnio to z porem i marynowanym imbirem lub śmietanowe ;)

‹‹ 470 471 472 473 474 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ