X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • stresant Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja poznałam płeć w 17tc, ale dopiero na połówkowych usłyszałam "dziewczynka na 100%". Wiadomo że różne przypadki się zdarzają, ale myślę że pomyłki są na tyle rzadkie już na tym etapie, że po połowkowych możemy założyć że mamy już pewność :)
    Ja rozpoczęłam zakupy po połówkowych.

Syn kuzynki w styczniu skonczy 2 latka, mial byc dziewczynka do samego porodu......w szpitalu przed samym CC sprawdzali na usg ulozenie dziecka i okazalo sie ze chlopak, szok dla calej rodziny :) ze szpitala w rozowych ubrankach wychodzil :)

martusiawp lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Z tymi farbami teraz to jest tak, że pierwsza warstwa wysycha w 2 h ( w zależności od farby) druga w 3 h my kupiliśmy teraz magnata szarego małej do pokoju bo tak mamy mieszkanie tikurillą z mieszalnika na biało pomalowane. I nie śmierdziała farba, a teraz jeszcze deski mąż na biało bedzie malował wiec otworzy balkon okno zamknie drzwi zeby na mieszkanie nie szło jakby śmierdziało. Ale z tego co wiem to kobiety w ciazy te bardziej „uzdolnione” same w ciazy śmigają z farbami mja znajoma to malowała disneya na ścianie .
    Ja właśnie przeczytałam że farby zawierające rozpuszczalniki mogą być szkodliwe w ciąży (farby olejne), ale te niezawierające rozpuszczalnika (farby lateksowe) są w ciąży bezpieczne. Daje mi to nadzieję że jednak wezmę udział w remoncie :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Syn kuzynki w styczniu skonczy 2 latka, mial byc dziewczynka do samego porodu......w szpitalu przed samym CC sprawdzali na usg ulozenie dziecka i okazalo sie ze chlopak, szok dla calej rodziny :) ze szpitala w rozowych ubrankach wychodzil :)
    No niby tak, ale pisałam że pomyłki się zdarzają rzadko. Wiadomo że mogą się zdarzyć.
    Ja jednak mam jakąś tam pewność, bo wyrostek płciowy wskazywał na dziewczynkę, a potem dwóch innych lekarzy potwierdziło mi że dziewczynka na pewno. Z resztą sama to widziałam na USG, jajeczek tam nie było :P :)
    Ale jak się jednak co innego okaże przy porodzie to będzie niespodzianka :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a propo tego śniegu w Krakowie tez spadł, wczoraj juz tak ładnie pruszył i nawet biało było, moja przyjaciółka była na KTG i mowi, że przyjechała dziewczyna w zaawansowanej dość mocno ciąży. Poślizgnęła się nogę skręciła bez buta, bo nie była w stanie na nogę założyć. Porobili jej badania i na szczęście wszystko w porządku z tego co tam słyszała. Ale trzeba bardzo uważać. My już mamy inną postawę i o przewrócenie jeszcze na śliskim to łatwo

• stresant Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    No niby tak, ale pisałam że pomyłki się zdarzają rzadko. Wiadomo że mogą się zdarzyć.
    Ja jednak mam jakąś tam pewność, bo wyrostek płciowy wskazywał na dziewczynkę, a potem dwóch innych lekarzy potwierdziło mi że dziewczynka na pewno. Z resztą sama to widziałam na USG, jajeczek tam nie było :P :)
    Ale jak się jednak co innego okaże przy porodzie to będzie niespodzianka :)

No dla nas to tez byla wtedy niespodzianka :)taka mila, szczegolnie ze jedna dziewczynke juz mieli w domu :) nie wiem jak mogla sie taka pomylka stac, fakt ze kuzynka chodzila tylko do 1 lekarza w ciazy, wlasciwie sąsiada za płotem :) no polowkowych moze nie widzieli.....no i tu dowod ze wyjatek potwierdza regule :)

Wczoraj w szkole jedna matka rzuciala do mnie tekst " a pani to chyba dziewczynke nosi, bo dziewczynki urode odbieraja a tak pani zle wyglada" myslalam ze padne........ mi sie wydaje ze kwitne, nawet maz stwierdzil ze bedzie na 100% syn, bo cos za dobrze wygladam :) a tu babsztyl jeden z takim tekstem wyskakuje........

B_002 lubi tę wiadomość

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy robicie sobie takie domowe herbatki zimowe ? Mam ochotę na taką, z przyprawami, pomarańczą itp. ale te sklepowe mnie nie przekonują.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja właśnie przeczytałam że farby zawierające rozpuszczalniki mogą być szkodliwe w ciąży (farby olejne), ale te niezawierające rozpuszczalnika (farby lateksowe) są w ciąży bezpieczne. Daje mi to nadzieję że jednak wezmę udział w remoncie :)
    Ja musze sprawdzić jaka ta nasza jest. Ale, nie ma tego malowania dużo do połowy sa deski a tego wdychać na pewno nie mogę :/ jak skończy to wejdę zobaczyć ewentualne poprawki zaznaczyc haha :) wezme jeszcze ta maseczkę na twarz i myśle ze nic sie nie stanie :) a ogólnie remont to super sprawa ;P gdyby nie to sprzątanie

B_002 lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant mi w każdej ciąży wróżą córkę, to sobie pomyśl jak ja wyglądać muszę :D

KarmeLoVe, Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Czy robicie sobie takie domowe herbatki zimowe ? Mam ochotę na taką, z przyprawami, pomarańczą itp. ale te sklepowe mnie nie przekonują.
    Herbatka, laska wanili, pomarańcza, ciutka miodu ( opcjonalnie) i sok z malin i goździki wbite w pomarańcze mmmm ja taka robiłam zawsze :)

Stresant jak byłam w 7 tygodniu ciazy i wysypało mnie tak bardzo bo brałam duphaston 3x1 plus luteina 2x1 wiec na twarzy zaczęły sie pojawiać pryszcze, których nigdy nie miałam :/ to moja szefowa do mnie z tekstem „będziesz miała córkę!!! Bo mówią ze córki zabierają urodę „ No miło mi sie zrobiło :):):):) ale ze to franca bez dzieci i faceta, wiem ze z zazdrości to powiedziała. Bo akurat mimo pryszczy miałam taki blask ze razilam hahha :) nawet moja tesciowa mówiła ona bedzie miała syna ! Bo Tak ładnie wyglada.
    Zabobony i juz !

• B_002 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny a propo tego śniegu w Krakowie tez spadł, wczoraj juz tak ładnie pruszył i nawet biało było, moja przyjaciółka była na KTG i mowi, że przyjechała dziewczyna w zaawansowanej dość mocno ciąży. Poślizgnęła się nogę skręciła bez buta, bo nie była w stanie na nogę założyć. Porobili jej badania i na szczęście wszystko w porządku z tego co tam słyszała. Ale trzeba bardzo uważać. My już mamy inną postawę i o przewrócenie jeszcze na śliskim to łatwo
    Ja wczoraj wracałam do domu jak sypało takim mokrym śniegiem. Miałam przesiadkę z tramwaju na autobus i gdybym lekko truchtem pobiegła to bym zdążyła, ale mi odjechał bo poczułam pod nogami że jest bardzo ślisko. Lepiej było podejść powoli do przystanku i poczekać na następny. Rzeczywiście trzeba będzie teraz bardziej uważać.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie dziewczyny z Krakowa wybiera sie któraś na jakieś najbliższe dni otwarte na jakieś porodówki ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 czy ty kupujesz w Krk ubranka tez gdzies na SH? Czy tylko nowa wyprawkę chcesz?

• B_002 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też można powiedzieć że promienieję w ciąży, poprawiła mi się kondycja paznokci i włosów. Skóra niestety nie, bo pojawia się trądzik od czasu do czasu, ale ja mam skłonności że przy burzy hormonalnej takie rzeczy się u mnie dzieją. Gorzej że teraz nie można stosować na to żadnych leków.
    Jedynie maść cynkowa lub czasem też domowego aloesu używam. Jak nie chodzę do pracy to się też nie maluję, niech skóra trochę odpocznie, a do sklepu nie muszę mieć makijażu.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, ludzie rozne rzeczy paplaja z zazdrosci, ja tam sie tym nie przejmuje, tylko znow ubolewam nad tym, jacy debile chodza po swiecie :)

na chodnikach trzeba bardzo uwazac, ja tez wczoraj jak stara babcia z nogi na noge zolwim tempem, byle bezpiecznie...a u nas jednego plaskiego miejsca nie ma same gorki :)

• B_002 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    B_002 czy ty kupujesz w Krk ubranka tez gdzies na SH? Czy tylko nowa wyprawkę chcesz?
    Ja właśnie w Krakowie nie mam rozeznania gdzie jakieś fajne SH są. Bardziej wiem w moim rodzinnym mieście.
    Zamierzam się wybrać z moją bratowa niedlugo do SH bo ona też w ciąży i jej się przyda również. Nie tylko nową wyprawkę będę kupować. Myślę nad koszem Mojżesza na przykład, ale żeby kupić używany. Ubranka na sam początek to ledwo co używane są, prawie jak nowe :)

A co do porodówek to nie słyszałam o dniach otwartych. Ja to się raczej wybiorę w okolicach lutego. Z resztą najpierw w szkole rodzenia będzie przegląd krakowskich porodowek to tam się najpierw czegoś dowiem.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W DDT mówią ze żelazo sie wchłania dobrze z witamina C, a ogranicza wchłanianie kawa, herbata i duze ilosci mleka zwłaszcza u dzieci

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Ja właśnie w Krakowie nie mam rozeznania gdzie jakieś fajne SH są. Bardziej wiem w moim rodzinnym mieście.
    Zamierzam się wybrać z moją bratowa niedlugo do SH bo ona też w ciąży i jej się przyda również. Nie tylko nową wyprawkę będę kupować. Myślę nad koszem Mojżesza na przykład, ale żeby kupić używany. Ubranka na sam początek to ledwo co używane są, prawie jak nowe :)

A co do porodówek to nie słyszałam o dniach otwartych. Ja to się raczej wybiorę w okolicach lutego. Z resztą najpierw w szkole rodzenia będzie przegląd krakowskich porodowek to tam się najpierw czegoś dowiem.
    To ja ci podam adresy! :) na pewno sie obłowisz :) za grosze przysłowiowe wszystko na wieszaczkach jest :) ja sama dostałam adresy od sąsiadki która tam ubiera dzieci i siebie i męża, a w życiu bym tego nie powiedziała. Ja 3/4 wyprawki mam z SH a wszystko jak nowe a wydałam na to około 200 zl

Tez właśnie chce posłuchać pierw od położnych o porodówkach ale ujastek bym obejrzała moze w grudniu chociaż przekonana jestem do Żeromskiego a tam remont kończą pod koniec roku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 10:10

B_002 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Chyba wszystkie nasze dzieciaczki sie w koncu uaktywnily :) u mnie tez rewolucje w brzuchu, aczkolwiek na rece jeszcze nic nie czuc :(

Pisałyscie o farbach i malowaniu, nas to czeka w grudniu, i zastanawiam sie czy moge byc przy malowaniu czy opary nie zaszkodza dziecku?
    Wyschniecie dobrze sciany i pozbycie sie smrodu to kwastia 24 godzin......jakie macie zdanie na ten temat?

Wczoraj po wywiadowkach znow mialam wysokie cisnienie :( to chyba nie kwestia zdenerwowania bo bylo calkiem przyjemnie ale tego ze sie troche poruszalam.....
    wiekszosc mojego dnia spedzam w pozycji lezacej lub siedzacej nie robiac nic.....
    teraz jest troche podwyzszone ale w normie.....oby nie roslo :(

U nas juz biało :) kocham snieg :) stoki juz nasniezaja hurraa :) w tym roku niestety ani grzynca ani narty :(
    ostatnio mi sie nawet snilo ze jezdzilam......mialam juz narty na nogach i nie chcialam jechac bo wiedzialam ze w ciazy jestem, ale po chwili ruszylam "z kopyta" w dol cudowne uczucie :) chyba jestem uzalezniona :) nawet po przebudzeniu mialam wyrzuty sumienia :)

ostatnio mam bardzo prawdziwe sny, takie realistyczne, dzis byla powodz i zerwalo most na Olzie, ledwo uszlam z zyciem, bo na nim stalam, masakra jakas.....

Ja bym unikała wdychania farby.
    Też bym poszusowała no ale są rzeczy ważniejsze :)
    mnie się dziś śniło, że byłam z niemowlakiem nad rzeką i moczyliśmy się w wodzie :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mogę zaprosić do przyjaciółek, zeby wysłać wiadomość ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie o malowaniu. My też będziemy malować, ale salon. Bo kiedyś wpadłam na genialny pomysł, żeby przykleić ozdoby na ścianę taśma dwustronna.
    Przedwczoraj je zaczęłam ściągać i okazało się że klej przereagowal z farbą i zerwało się do tynku :/

Więc dzisiaj zakupy i szpachla a jutro malowanie ścian i sufitu w salonie. Może namówię męża też na cegiełkę w przedpokoju :-)

B_002 lubi tę wiadomość

‹‹ 550 551 552 553 554 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ