X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    A co do płakania to ja już nie będę wymieniać, że nawet na reklamach jestem w stanie się poryczeć... taki płaczuś się ze mnie zrobił :D
    zwlaszcza na tej z t-mobile.

martusiawp lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dziś wczesnie! Femibion 2 tez zawiera foliany- tylko dawka jest trochę mniejsza niż w 1 wiec ja tez grzecznie biorę. A cera w poprzedniej ciąży super w tej tragedia wiec to chyba u mnie niezależne...

B002 - wiem ze to już stary temat ale jeździłam tyli autobusami zastepczymi z Bronowic i serdecznie ci współczuje ze musiałaś w tym tłoku jezdzdzic! Ja wsiadałam i wypychałam brzuch do przodu bo tam tak trzęsie po drodze:p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 05:53

B_002 lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spać nie moglam. Niby niw stresuje sie q ogole wizyta ro jednak podświadomość swoje czyni.

b2ujp2.png

• Mistella Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, ja jak zwykle pobudka po 6 i ogarnianie . Zaczynam czuć się ciazowo, odczuwać ten stan i jest mi coraz ciężej ;) rano polezalabym w łóżku, ale nie ma wybacz... miłego dnia brzuszki, ja dziś lecę do lidla po bodziaki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 06:50

Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Wlasnie przeczytalam ze Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca obecnie do konca 2 trymestru. 3 miesiace przed ciaza i przez pierwszy trymestr to dla mnie jasne ze tak, tylko nie bylam pewna jak dalej. Bo kiedys moja poprzednia ginekolog ze szpitala twierdzila ze nie jest wskazane do konca ciazy bo kwas foliowy moze pozniej szkodzic, co troche dziwne mi sie wydaje, no ale wole sie upewnic.

ja jak wylądowałam w szpitalu w 13 tc to kazali mi już odstawić kwas foliowy i B6 i B12..

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie znów koszmary wybudziły i biorę się za sprzątanie. Mąż śpi jeszcze a ja już czuję że ten dzień nie będzie na mojej liście top 10...

• B_002 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    B002 - wiem ze to już stary temat ale jeździłam tyli autobusami zastepczymi z Bronowic i serdecznie ci współczuje ze musiałaś w tym tłoku jezdzdzic! Ja wsiadałam i wypychałam brzuch do przodu bo tam tak trzęsie po drodze:p
    Dzięki. Doszłam do wniosku że z większym brzuchem nie zamierzam się dłużej męczyć. To nie są warunki do jeżdżenia dla nikogo, a tym bardziej dla kobiet w ciąży czy osób starszych. Często nie da się już wejść do autobusu a ludzie dalej się wpychaą, ale tak na prawdę co mają zrobić. Innego transportu nie ma :P Wyobraź sobie mamy z wózkami które muszą gdzieś pojechać...
    Na szczęście już nie muszę korzystać na codzień.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • stresant Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ja jak wylądowałam w szpitalu w 13 tc to kazali mi już odstawić kwas foliowy i B6 i B12..

No wlasnie czy jest moze ktos na forum, kto nie bierze zadnych witamin?

Ja do 14 tygodnia bralam folik, teraz nie biore nic........rano euthyrox w poludnie magnez a wieczorem acard.....mam nadzieje ze nie szkodze

wyniki krwi mam dobre, a moj lekarz uwaza "jak najmniej chemi" ostatnio nawet magnez kazal odstawic ale sie uparlam ze chce brac wiec przepisal.......

Mistella lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    A mi magnez z witaminą B6 lekarka kazała zacząć brać od 2 trymestru :P
    Fakt że magnez w towarzystwie tej witaminy lepiej się wchłania. Co lekarz to inne zdanie jak widzę.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    No wlasnie czy jest moze ktos na forum, kto nie bierze zadnych witamin?

Ja do 14 tygodnia bralam folik, teraz nie biore nic........rano euthyrox w poludnie magnez a wieczorem acard.....mam nadzieje ze nie szkodze

wyniki krwi mam dobre, a moj lekarz uwaza "jak najmniej chemi" ostatnio nawet magnez kazal odstawic ale sie uparlam ze chce brac wiec przepisal.......

ja nie biorę nic poza acardem i luteiną. Moja lekarka równeż ma to samo zdanie, nawet nospy kazała unikać

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    A mi magnez z witaminą B6 lekarka kazała zacząć brać od 2 trymestru :P
    Fakt że magnez w towarzystwie tej witaminy lepiej się wchłania. Co lekarz to inne zdanie jak widzę.

a jakie wskazania były? ja mam rewelacyjna morfologię

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jadłyście w ciąży tuńczyka ? Czy zrezygnowałyście całkowicie ?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morfologię też mam dobrą, ale niedobór magnezu na pewno miałam bo zdarzały mi się skurcze mięśni.
    Ogólnie jak zaczął się drugi trymestr to powiedziała że teraz należy brać witaminy, najlepiej jakiś kompleks witamin, zaczęłam brać Prenatal Duo, a że w nim jest wszystko oprócz magnezu to dorzuciła jeszcze MagneB6 i powtarza na każdej wizycie że mam brać te witaminy :)
    Ja się po prostu słucham bo lekarz wie lepiej niż ja.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja jadłam sałatkę z tuńczykiem.
    Od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi, byle nie jeść codziennie.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Mi kwas foliowy nie pomaga niestety na skore. Jak w tamtym roku mielismy sie zaczac starac o dziecko dostalam ataku azs i to takiego jakiego nie mialam nawet w dziecinstwie. Przyjmowalam kwas foliowy od kilku miesiecy i dermatolog kazala mi odstawic na pewien czas. Kiedy choroba przeszla, na 3 miesiace przed zajsciem znow zaczelam stosowac i teraz znow mam problem z azs, nie wiem czy jakos nie podkreca u mnie stanu zapalnego, tak przynajmniej sugerowala dermatolog- alergolog. Znam osobe ktora tez miala problem z przyjmowaniem kwasu foliowego, bo strasznie ja bolal brzuch i jak odstawila to jak reka odjal. Slyszalam tez ze kwas foliowy - wlasnie syntetyczny nie jest zalecany przy nowotworach, nie jest to cudowny lek na wszystko i kazdemu nie szkodzi, jest potrzebny w ciazy, czy przez cala ciaze czy trakcie tylko organogenezy nie wie nikt.
    Generalnie ja podejrzewam,że żadna z tabletek jakie przyjęłam w 1wszym trymestrze się u mnie nie wchlonela...Generalnie co brałam Folii to od razu wymiotowalam...Jak mówiłam o tym lekarze to mówiła,że z całą pewnością "coś tam"sie wchłonie...Nie przyjmowała do wiadomości,ze często nie mijalo 5-10min od wzięcia tabletki jak zaczynały się wymioty...Później mówiła,że i tak najważniejszy jest kwas foliowy w pierwszych 5 tygodniach ciazy a ja i tak go nie przyjmowałam przed...Także nie brałam go już nawet regularnie w 1wszym trymestrze a od 13 tc biorę Femibion 2 ,który ma w składzie i czuje się dobrze.
    Znacie kogoś osobiście kto wcale nie brał kw.foliowego??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2018, 07:58

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja tez mialam dzis koszmar. Snilo mi sie ze moja corka spadla z wysokości. Zerwałam sie na rowne nogi i poszlam do niej zobaczyc czy wszystko jest ok.

Trzymajcie kciuki za wizytę oby doktorek zechcial podejrzeć miejsce intymne mojego brzdaca:p bo pozniej dopiero za miesiąc będzie okazja:(

B_002, Kiwona lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Generalnie ja podejrzewam,że żadna z tabletek jakie przyjęłam w 1wszym trymestrze się u mnie nie wchlonela...Generalnie co brałam Folii to od razu wymiotowalam...Jak mówiłam o tym lekarze to mówiła,że z całą pewnością "coś tam"sie wchłonie...Nie przyjmowała do wiadomości,ze często nie mijalo 5-10min od wzięcia tabletki jak zaczynały się wymioty...Później mówiła,że i tak najważniejszy jest kwas foliowy w pierwszych 5 tygodniach ciazy a ja i tak go nie przyjmowałam przed...Także nie brałam go już nawet regularnie w 1wszym trymestrze a od 13 tc biorę Femibion 2 ,który ma w składzie i czuje się dobrze.
    Ja pierwszej ciazy nie planowalam nie bralam kwasu przed ciaza ani do 9tc bo zwyczajnie nie wiedzialam ze w niej jestem. To pozniej dopiero bralam kwas foliowy.

b2ujp2.png

• stresant Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:

Moja szwagierka urodzila 2 dzieci, teraz jest z 3 w ciazy i nigdy nie brala kwasu, ale u nas nie ma wytycznych co do kwasu i malo kto wie o jego niezastapionych wlasciwosciach......moj lekarz nawet nie wiedzial ze biore kwas i w zadnej ciazy nie kazal mi brac.....bralam na wlasna reke (a to moja 7 ciaza)

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to niesamowicie stresuje,że w praktyce wyszlo tak jakbym wcale nie przyjmowała kw.foliowego w 1wszym trymestrze...
    Wśród znajomych jak pytam to jednak każda brała...Ja w 1wszej ciąży też brałam i wszystko było ok.

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:

ja jakieś 2 x jadłam

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 559 560 561 562 563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ