X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Daffi, moja kotka 2 tyg po leczeniu znów dostała biegunkę. A Franek bardzo często choruje na zapalenie górnych dróg oddechowych, kilka razy do roku na antybiotyku jest. Tak to jest z kotami po przejściach... Adoptowalam je z fundacji, która wylapuje i sterlizyje bezdomne koty, pomaga IV. Każdy z moich 3 kotów ma trudna historie za sobą.
    Bardzo smutne:( moj M nie chce kota ale w zamian za to jezdzimy do schroniska jesteśmy wolontariuszami, zawozimy karme i co potrzebuja oraz wyprowadzamy psiaki ile damy rade. Nasza psina sie akcpetuje innych zwierzat stad tez dostalam ze schroniska kontakt do behawiorystki.obecnie mam wypepnic ankietę 7 kartek i nie wiem jak sie za to zabrac.
    Zdrowka dla kociakow. U nas odpukac biegunki Abi miala dwie ze pod kroplowka skończyła no i najgorsze za nia sa te ciaze urojone dwie które podejrzewam tak ja zmieniły psychicznie. Na spacerze atakuje mi kazdego przechodnia a z innymi psami toczy walke.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia Bella - nie mogę znaleźć tych zaleceń towarzystwa ginekologicznego o których wspominasz, możesz mi coś podesłać?

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się dzisiaj popłakałam bo zepsuła nam się rolka prysznicowa. A później już poleciało i płakałam o wszystko. Akurat mama przyszła, jeszcze chwila i chyba policję by wywala bo wyglądała jakby mąż conajmniej mnie bił :)

Mama36, Syska2202, martusiawp lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Martwię się. Od wczoraj mam problem ze znalezieniem tętna maluszka. Jak już je znajdę to słysze je ledwo co, jakby było bardzo daleko i szybko mi ucieka, potem znów nie mogę znaleźć. Przed chwilą, po 10 min szukania właśnie takie oddalone mocno znalazłam ale prawie że na kości już, na wzgórku lonowym niemal. Ta baaardzo nisko. A przedwczoraj już maluch był tuż pod pepkiem. Możliwe, że siedzi znów taj nisko i to nic niepokojącego?
    Nie martw się, to zupełnie prawidłowe. Miałam tak bardzo często. Normalnie tętno słychać jak pociąg albo konie w galopie. Ale czasem maluch tak się obróci i przytuli do tylnej ściany, że tętno jest mega stłumione, ledwo słychać je z oddali i zaraz ucieka. U mnie zdarzało się to właśnie na wzgórku łonowym. Często (ale nie zawsze) pomagało położenie się na boku i słuchanie w takiej pozycji. Więc spokojnie Kochana :)

Kiwona lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • espoir Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha te hormony... :D ja w tej ciąży "tylko" dwa razy tak płakałam, ale raz powód miałam ogromny - chciało mi się frytek z Mc Donalds'a, a był już zamknięty :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 22:51

malutka_mycha, Paula 90, Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90, gdyby mi sie nie przypomnialy slowa mojej poprzedniej ginekolog moze tez nie bralabym na powaznie, ale w kontekscie tego co czytam, moze byc to i prawda i nieprawda i pewnie zaden lekarz nie moze byc tego pewien. W poprzedniej ciazy bralam kwas foliowy cos ponad 1 trymestr, takie byly zalecenia w 2014 r w Polsce. Jak znajde cos o tych wytycznych polskiego Towarzystwa ginekologicznego to wkleje linka.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • DorotaAnna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tego co wiem to NAJNOWSZE rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologiw właśnie zalecają branie kwasu foliowego przed planowanym zajściem w ciąże, przez cała ciaze oraz przez okres laktacji. Jak poroniłam to lekarze tez mówili żeby cały czas brać kwas foliowy. Podaje link

http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf

espoir, Paula 90, KarmeLoVe lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    malutka_mycha te hormony... :D ja w tej ciąży "tylko" dwa razy tak płakałam, ale raz powód miałam ogromny - chciało mi się frytek z Mc Donalds'a, a był już zamknięty :D
    Haha, też świetny powód :)
    Moja koleżanka płakała bo dużo musieli zapłacić za przejazd autostrada. Fajnie się słucha o takich nieracjonalnych powodach :D

f1d9680377.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj link do artykułu mamyginekolog o folianach

https://mamaginekolog.pl/nowe-rekomendacje-przyjmowania-folianow-u-kobiet-w-wieku-rozrodczym/

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do płakania to ja już nie będę wymieniać, że nawet na reklamach jestem w stanie się poryczeć... taki płaczuś się ze mnie zrobił :D

espoir, martusiawp lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Misia Bella - nie mogę znaleźć tych zaleceń towarzystwa ginekologicznego o których wspominasz, możesz mi coś podesłać?
    Paula zajrzałam właśnie do segregatora ciążowego od mamyginekolog i tam jest zakładka na temat suplementacji folianów napisana na podstawie aktualnych rekomendacji PTG i jest zalecane 3 mies przed ciążą, całą ciąże i okres laktacji. Różne są tylko dawki w zależności od grupy ryzyka. Na blogu u niej jest też artykuł z maja 2018 o tych nowych rekomendacjach i jest też w nim link do rekomendacji.
    https://mamaginekolog.pl/nowe-rekomendacje-przyjmowania-folianow-u-kobiet-w-wieku-rozrodczym/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 23:12

Paula 90, espoir lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury, długi protokół
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz mi troche rozjasnila sprawe mama ginekolog. W poprzednich latach byly zalecenia by przyjmowac kwas foliowy maksymalnie do 2 trymestru ciazy, obecnie przez cala ciaze i rzeczywiscie to znajduje sie w wytycznych : http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf. Podrażyłam sprawę he he :)

Paula 90, espoir, Mama36, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe wszystkie się rzuciłyśmy na ten temat jak widać ;). Ale tak w ogóle to nie pierwszy raz widzę głupoty na stronie parenting. jeszcze w trakcie starań czytałam tam rzeczy, które kompletnie nie mają podstaw medycznych ani naukowych, sprzeczne z wiarygodnymi źródłami. Niestety mam wrażenie, że niektóre artykuły są tam pisane tylko po to żeby nabić klikalność bo każda kobieta w ciązy jak zobaczy tytuł, że Kwas foliowy w 3 trymestrze jest szkodliwy i powoduje coś tam to wejdzie w artykuł i go przeczyta. Kliki się zgadzają, a że nieświadome matki wpadają w panikę to już nieważne.

Mama36 lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    Start II procedury, długi protokół
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Martwię się. Od wczoraj mam problem ze znalezieniem tętna maluszka. Jak już je znajdę to słysze je ledwo co, jakby było bardzo daleko i szybko mi ucieka, potem znów nie mogę znaleźć. Przed chwilą, po 10 min szukania właśnie takie oddalone mocno znalazłam ale prawie że na kości już, na wzgórku lonowym niemal. Ta baaardzo nisko. A przedwczoraj już maluch był tuż pod pepkiem. Możliwe, że siedzi znów taj nisko i to nic niepokojącego?
    Nie martw się... Mi mały 3 dni temu uciekł tam na dół właśnie bardzo i też zastanawiałam się co na to lekarz że może coś nie tak i jak wiesz dziś miałam polowkowe i wszystko jest super. Mały sobie tam jeszcze siedzi a potem pewnie znów powendruje na górę :)

Kiwona lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny ;-)

Ja z polecenia Pana Tabletki przerzuciłam się na Prenatal Duo. A suplementy z kwasem foliowym brałam 10 miesięcy przed zajściem w ciążę (trochę nam zeszło ;-) )

Głównie Mollers Mama, Doppel Herz Mama Dha Premium i Femibion Natal 2. Najczęściej Femibion.

I mam wrażenie że dzięki temu mam o wiele lepsza cerę i włosy ;-)

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choc przez to czego sie naczytalam w 3 trymestrze sprawdze sobie poziom kwasu foliowego zanim zaczne kontynuowac ;) Oczywiscie moga to byc wszystko bajki i po prostu zbieg okolicznosci i o tym wiem. Jednak jak mi dziecko np kiedys zacznie chorowac na astme czy autyzm bede zachodzic w glowe czy to moze jednak nie od tego kwasu foliowego z 3 trymestru ;) Znaczy dla wlasnego spokoju ducha to zrobie ;)

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja się dzisiaj popłakałam bo zepsuła nam się rolka prysznicowa. A później już poleciało i płakałam o wszystko. Akurat mama przyszła, jeszcze chwila i chyba policję by wywala bo wyglądała jakby mąż conajmniej mnie bił :)
    Ja prawie płakałam bo mieliśmy opóźnienie u ginekologa. Strasznie mi się płakać chciało. Aż smiac mi się chce. Zawsze jest opóźnienie u niego.

malutka_mycha, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Ja niby widziałam na ostatnim usg siusiaka, dr mówił że na 99% chłopak więc mam nadzieję że już tak zostanie. Ja Borowska obejrzę w ramach szkoły rodzenia, ale Brochów też bym chętnie obejrzała o nigdy nie wiadomo gdzie ostatecznie trafimy także możemy się w lutym umówić na zwiedzanie wspólne.
    U mnie na razie jak mnie nic innego nie przekona jest Kamienskiego. Rodzilam już tam dwa razy jestem mega zadowolona i chyba mimo upływu lat tam będę się czuła najlepiej. Umawiajac się na cesarke chce tylko od razu rezerwować jedynkę.

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kwas foliowy nie pomaga niestety na skore. Jak w tamtym roku mielismy sie zaczac starac o dziecko dostalam ataku azs i to takiego jakiego nie mialam nawet w dziecinstwie. Przyjmowalam kwas foliowy od kilku miesiecy i dermatolog kazala mi odstawic na pewien czas. Kiedy choroba przeszla, na 3 miesiace przed zajsciem znow zaczelam stosowac i teraz znow mam problem z azs, nie wiem czy jakos nie podkreca u mnie stanu zapalnego, tak przynajmniej sugerowala dermatolog- alergolog. Znam osobe ktora tez miala problem z przyjmowaniem kwasu foliowego, bo strasznie ja bolal brzuch i jak odstawila to jak reka odjal. Slyszalam tez ze kwas foliowy - wlasnie syntetyczny nie jest zalecany przy nowotworach, nie jest to cudowny lek na wszystko i kazdemu nie szkodzi, jest potrzebny w ciazy, czy przez cala ciaze czy trakcie tylko organogenezy nie wie nikt.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2018, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prenatal Duo, dobrze oceniony między innymi przez Pana Tabletkę, zalecany dla mnie przez moja panią doktor zawiera foliany, a jest to suplement zalecany od drugiego trymestru do końca ciąży i przez cały okres laktacji. Zamierzam go brać przez ten czas tak jak lekarz mówi, mimo że w internecie piszą różne rzeczy na temat kwasu foliowego.
    Skoro jeden z lepszych suplementów to zawiera to nie będę się o to kłócić, bo są osoby które się na tym na prawdę znają i ich należy posłuchać :)

Daffi, Paula 90, estrella lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
‹‹ 558 559 560 561 562 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ