Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Kiwona wrote:Daffi, moja kotka 2 tyg po leczeniu znów dostała biegunkę. A Franek bardzo często choruje na zapalenie górnych dróg oddechowych, kilka razy do roku na antybiotyku jest. Tak to jest z kotami po przejściach... Adoptowalam je z fundacji, która wylapuje i sterlizyje bezdomne koty, pomaga IV. Każdy z moich 3 kotów ma trudna historie za sobą.
Zdrowka dla kociakow. U nas odpukac biegunki Abi miala dwie ze pod kroplowka skończyła no i najgorsze za nia sa te ciaze urojone dwie które podejrzewam tak ja zmieniły psychicznie. Na spacerze atakuje mi kazdego przechodnia a z innymi psami toczy walke. -
nick nieaktualny
-
Ja się dzisiaj popłakałam bo zepsuła nam się rolka prysznicowa. A później już poleciało i płakałam o wszystko. Akurat mama przyszła, jeszcze chwila i chyba policję by wywala bo wyglądała jakby mąż conajmniej mnie bił
Mama36, Syska2202, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Kiwona wrote:Martwię się. Od wczoraj mam problem ze znalezieniem tętna maluszka. Jak już je znajdę to słysze je ledwo co, jakby było bardzo daleko i szybko mi ucieka, potem znów nie mogę znaleźć. Przed chwilą, po 10 min szukania właśnie takie oddalone mocno znalazłam ale prawie że na kości już, na wzgórku lonowym niemal. Ta baaardzo nisko. A przedwczoraj już maluch był tuż pod pepkiem. Możliwe, że siedzi znów taj nisko i to nic niepokojącego?
Kiwona lubi tę wiadomość
-
malutka_mycha te hormony...
ja w tej ciąży "tylko" dwa razy tak płakałam, ale raz powód miałam ogromny - chciało mi się frytek z Mc Donalds'a, a był już zamknięty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 22:51
malutka_mycha, Paula 90, Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Paula 90, gdyby mi sie nie przypomnialy slowa mojej poprzedniej ginekolog moze tez nie bralabym na powaznie, ale w kontekscie tego co czytam, moze byc to i prawda i nieprawda i pewnie zaden lekarz nie moze byc tego pewien. W poprzedniej ciazy bralam kwas foliowy cos ponad 1 trymestr, takie byly zalecenia w 2014 r w Polsce. Jak znajde cos o tych wytycznych polskiego Towarzystwa ginekologicznego to wkleje linka.
-
Dziewczyny z tego co wiem to NAJNOWSZE rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologiw właśnie zalecają branie kwasu foliowego przed planowanym zajściem w ciąże, przez cała ciaze oraz przez okres laktacji. Jak poroniłam to lekarze tez mówili żeby cały czas brać kwas foliowy. Podaje link
http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdfespoir, Paula 90, KarmeLoVe lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
espoir wrote:malutka_mycha te hormony...
ja w tej ciąży "tylko" dwa razy tak płakałam, ale raz powód miałam ogromny - chciało mi się frytek z Mc Donalds'a, a był już zamknięty
Moja koleżanka płakała bo dużo musieli zapłacić za przejazd autostrada. Fajnie się słucha o takich nieracjonalnych powodach -
Tutaj link do artykułu mamyginekolog o folianach
https://mamaginekolog.pl/nowe-rekomendacje-przyjmowania-folianow-u-kobiet-w-wieku-rozrodczym/👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
A co do płakania to ja już nie będę wymieniać, że nawet na reklamach jestem w stanie się poryczeć... taki płaczuś się ze mnie zrobił
espoir, martusiawp lubią tę wiadomość
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
04.2019 👶🏼
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Paula 90 wrote:Misia Bella - nie mogę znaleźć tych zaleceń towarzystwa ginekologicznego o których wspominasz, możesz mi coś podesłać?
https://mamaginekolog.pl/nowe-rekomendacje-przyjmowania-folianow-u-kobiet-w-wieku-rozrodczym/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 23:12
Paula 90, espoir lubią tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
Start II procedury, długi protokół -
Teraz mi troche rozjasnila sprawe mama ginekolog. W poprzednich latach byly zalecenia by przyjmowac kwas foliowy maksymalnie do 2 trymestru ciazy, obecnie przez cala ciaze i rzeczywiscie to znajduje sie w wytycznych : http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf. Podrażyłam sprawę he he
Paula 90, espoir, Mama36, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Hehe wszystkie się rzuciłyśmy na ten temat jak widać
. Ale tak w ogóle to nie pierwszy raz widzę głupoty na stronie parenting. jeszcze w trakcie starań czytałam tam rzeczy, które kompletnie nie mają podstaw medycznych ani naukowych, sprzeczne z wiarygodnymi źródłami. Niestety mam wrażenie, że niektóre artykuły są tam pisane tylko po to żeby nabić klikalność bo każda kobieta w ciązy jak zobaczy tytuł, że Kwas foliowy w 3 trymestrze jest szkodliwy i powoduje coś tam to wejdzie w artykuł i go przeczyta. Kliki się zgadzają, a że nieświadome matki wpadają w panikę to już nieważne.
Mama36 lubi tę wiadomość
Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
Start II procedury, długi protokół -
nick nieaktualnyKiwona wrote:Martwię się. Od wczoraj mam problem ze znalezieniem tętna maluszka. Jak już je znajdę to słysze je ledwo co, jakby było bardzo daleko i szybko mi ucieka, potem znów nie mogę znaleźć. Przed chwilą, po 10 min szukania właśnie takie oddalone mocno znalazłam ale prawie że na kości już, na wzgórku lonowym niemal. Ta baaardzo nisko. A przedwczoraj już maluch był tuż pod pepkiem. Możliwe, że siedzi znów taj nisko i to nic niepokojącego?
Kiwona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki Dziewczyny
Ja z polecenia Pana Tabletki przerzuciłam się na Prenatal Duo. A suplementy z kwasem foliowym brałam 10 miesięcy przed zajściem w ciążę (trochę nam zeszło)
Głównie Mollers Mama, Doppel Herz Mama Dha Premium i Femibion Natal 2. Najczęściej Femibion.
I mam wrażenie że dzięki temu mam o wiele lepsza cerę i włosy -
Choc przez to czego sie naczytalam w 3 trymestrze sprawdze sobie poziom kwasu foliowego zanim zaczne kontynuowac
Oczywiscie moga to byc wszystko bajki i po prostu zbieg okolicznosci i o tym wiem. Jednak jak mi dziecko np kiedys zacznie chorowac na astme czy autyzm bede zachodzic w glowe czy to moze jednak nie od tego kwasu foliowego z 3 trymestru
Znaczy dla wlasnego spokoju ducha to zrobie
-
nick nieaktualnymalutka_mycha wrote:Ja się dzisiaj popłakałam bo zepsuła nam się rolka prysznicowa. A później już poleciało i płakałam o wszystko. Akurat mama przyszła, jeszcze chwila i chyba policję by wywala bo wyglądała jakby mąż conajmniej mnie bił
malutka_mycha, martusiawp lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLolka30 wrote:Ja niby widziałam na ostatnim usg siusiaka, dr mówił że na 99% chłopak więc mam nadzieję że już tak zostanie. Ja Borowska obejrzę w ramach szkoły rodzenia, ale Brochów też bym chętnie obejrzała o nigdy nie wiadomo gdzie ostatecznie trafimy także możemy się w lutym umówić na zwiedzanie wspólne.
-
Mi kwas foliowy nie pomaga niestety na skore. Jak w tamtym roku mielismy sie zaczac starac o dziecko dostalam ataku azs i to takiego jakiego nie mialam nawet w dziecinstwie. Przyjmowalam kwas foliowy od kilku miesiecy i dermatolog kazala mi odstawic na pewien czas. Kiedy choroba przeszla, na 3 miesiace przed zajsciem znow zaczelam stosowac i teraz znow mam problem z azs, nie wiem czy jakos nie podkreca u mnie stanu zapalnego, tak przynajmniej sugerowala dermatolog- alergolog. Znam osobe ktora tez miala problem z przyjmowaniem kwasu foliowego, bo strasznie ja bolal brzuch i jak odstawila to jak reka odjal. Slyszalam tez ze kwas foliowy - wlasnie syntetyczny nie jest zalecany przy nowotworach, nie jest to cudowny lek na wszystko i kazdemu nie szkodzi, jest potrzebny w ciazy, czy przez cala ciaze czy trakcie tylko organogenezy nie wie nikt.
-
Prenatal Duo, dobrze oceniony między innymi przez Pana Tabletkę, zalecany dla mnie przez moja panią doktor zawiera foliany, a jest to suplement zalecany od drugiego trymestru do końca ciąży i przez cały okres laktacji. Zamierzam go brać przez ten czas tak jak lekarz mówi, mimo że w internecie piszą różne rzeczy na temat kwasu foliowego.
Skoro jeden z lepszych suplementów to zawiera to nie będę się o to kłócić, bo są osoby które się na tym na prawdę znają i ich należy posłuchaćDaffi, Paula 90, estrella lubią tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN