X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym wracając do domu złapał mnie okropny ból w nerkach, aż zrobiło mi się słabo.

Z Marceliną w porządku, dużo brykała, lekarz pokazał mi jej buźkę, trzymała rączki przy buźce i nawet się uśmiechnęła ❤️
    Tydzień temu ważyła 285g, teraz wazy około 408g. Łożysko ok, wody płodowe w normie. Lekarz sam potwierdził dziewczynkę.

B_002, india, espoir, KarmeLoVe, Mała8, Natalia-tosia, estrella, Misiabella, Lolka30, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    B002 ile zapłaciliscie, bo tez rozważam ten zestaw ;)
    2600 za wszystko (wózek, fotelik, bazę i adaptery do wózka) :)

india, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2018, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Paula90 w Tesco ruszyła jakas wyprzedaż czy to BF? A moze trafiłaś na wyprzedaż u siebie? Bo nie wiem czy sie wybierac do Tesco a chciałam jeszcze cos stamtąd dokupić bo to co ostatnio kupiłam wydaje sie byc super. Zawiodłam sie dzisiaj na next.pl myślałam ze zrobią super promocje :(

Było napisane że Black Friday;-)

martusiawp lubi tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2018, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india Bartek ma 3 latka, jakieś 98 cm i dalej śpi w tym 120x60. dopiero w styczniu kupimy mu normalne łóżko, żeby to zwolnił dla Wojtusia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2018, 23:59

india, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • Melpo Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2018, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Znowu tu któraś z Was wspomniała o Maltanie. Ja mam od kilku lat bzika na punkcie kosmetyków naturalnych i oczywiście sprawdziłam sobie ten Maltan. Aż 2 różne parafiny w składzie... Także ten :P Nie chcę się smarować świeczką xD Dalej będę Wam polecała krem do brodawek sutkowych Momme. Sutki mnie przestały boleć, zniknęły pęknięcia i suche skórki.

Dzięki za radę, chetnie wypróbuje bo moje brodawki są bardzo suche i bolesne. Maltan kupiłam bo o tym powiedziała mi położna. Robię kompresy ale po myciu znowu suche :/

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

Aniołek [*] 1 czerwca 2017r.
    29.06.2018 1 IUI :(
    naturalne starania - udało się !!! :)
    p19uyx8d9c4725re.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dobre wieści! Z racji, że kawałek przejechalismy i musieliśmy szukać przez Internet hotelu, to siedzieliśmy sobie na tym IP. 90% pacjentek pojechało do innych szpitali. Aż tu nagle naprawili system ;)
    Zbadali mnie. Sprzęt w porównaniu do mojego gina taki sobie, ale było na nim widać, że szyjka się wydlużyla z 33 na 40 mm! Rozwarcie wewnętrzne jest mniejsze. Pokazałam wcześniejsze usg szyjki. Lekarka potwierdziła, że jest poprawa i że to dzięki leżeniu. Wracamy do domu :) zalecili oszczędny tryb życia, ale będę leżeć dalej, bo widzę, że warto. I będę kontrolować co tydzień. Dziękuję Wam za wsparcie i motywację. Aha, ginka powiedziała, że póki nie ma bólu przy stawianiu macicy to jest ok.

Karlinko Kochana, kontroluj teraz często szyjkę. Dobrze, że nie masz rozwarcia, bo to jest najgorsze, ale szyjka poniżej 25 mm jest wskazaniem do szwu, o ile właśnie do takiej długości się skrocila. U Ciebie być może tyle miała i jest ok, ale musisz obserwować. Ja tak samo. Jak już się zacznie coś pierdzielić z szyjką, to już nigdy nie będzie kolorowo.
    Ja mam zaleconą nospę forte 2x1, luteinę 2x1 i magnez 3x2.
    Ważne, że maluch u Ciebie cały i zdrowy, u mnie też. Tylko tętno 155 trochę mnie zaniepokoilo, że szybkie.

KarmeLoVe, Mała8, DorotaAnna, Karollinax26, Natalia-tosia, Kiwona, Paula 90, india, B_002, AniaKJ, estrella, Misiabella, Fasolka77, espoir, Lolka30, Kasiulka90, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 00:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Dziewczyny dobre wieści! Z racji, że kawałek przejechalismy i musieliśmy szukać przez Internet hotelu, to siedzieliśmy sobie na tym IP. 90% pacjentek pojechało do innych szpitali. Aż tu nagle naprawili system ;)
    Zbadali mnie. Sprzęt w porównaniu do mojego gina taki sobie, ale było na nim widać, że szyjka się wydlużyla z 33 na 40 mm! Rozwarcie wewnętrzne jest mniejsze. Pokazałam wcześniejsze usg szyjki. Lekarka potwierdziła, że jest poprawa i że to dzięki leżeniu. Wracamy do domu :) zalecili oszczędny tryb życia, ale będę leżeć dalej, bo widzę, że warto. I będę kontrolować co tydzień. Dziękuję Wam za wsparcie i motywację. Aha, ginka powiedziała, że póki nie ma bólu przy stawianiu macicy to jest ok.

Karlinko Kochana, kontroluj teraz często szyjkę. Dobrze, że nie masz rozwarcia, bo to jest najgorsze, ale szyjka poniżej 25 mm jest wskazaniem do szwu, o ile właśnie do takiej długości się skrocila. U Ciebie być może tyle miała i jest ok, ale musisz obserwować. Ja tak samo. Jak już się zacznie coś pierdzielić z szyjką, to już nigdy nie będzie kolorowo.
    Ważne, że maluch u Ciebie cały i zdrowy, u mnie też. Tylko tętno 155 trochę mnie zaniepokoilo, że szybkie.
    Super, że jest lepiej i lejek nie taki duży. Pewnie się stresowalas stąd i u maluszka tętno takie :) u nas jeszcze jest cały czas 147 zawsze. Cieszę się, że jest lepiej! :)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    U mnie szyjka krótka 25mm. Niewiadomo jaka była wcześniej, do kontroli cały czas. Kazał żreć no spę.
    Odpoczywaj teraz dużo

202312226851.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 01:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko mnie boli, tak mocno mnie ginka zbadala, mimo że była miła i nie robiła tego złośliwie. Aż syczałam na fotelu. Mój gin za to bada mnie tak, że nie czuję nawet, że coś tam grzebie. Kolejny raz potwierdziło mi się, że facet ginekolog jest bardziej delikatny.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Wszystko mnie boli, tak mocno mnie ginka zbadala, mimo że była miła i nie robiła tego złośliwie. Aż syczałam na fotelu. Mój gin za to bada mnie tak, że nie czuję nawet, że coś tam grzebie. Kolejny raz potwierdziło mi się, że facet ginekolog jest bardziej delikatny.
    W Polsce mam ginekologa faceta, zawsze przy badaniu i cytologii jest super. Nic nie boli, jest delikatny. Tutaj chodzę do kobiet, i zawsze po cytologii muszę krwawic, boli wszystko bo nawet jak wziernik zakłada, to mam wrażenie, że na siłę. I to każda, nie tylko jedna.

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 01:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luźne pytanie na dzień dobry, Lech free z limonka i mięta, napisane 0,0%alkoholu.
    Czy te Lech faktycznie nie ma nic, a nic alkoholu? Mam w domu jeszcze sprzed ciąży, kusi mnie, bo smakuje bardziej jak lemoniada, właśnie w okresie letnim popijalam zazwyczaj takie jak już, ale zastanawiam się czy po tym że zerze nie ma jakichs procentów, które mogłyby zaszkodzić. Na etykiecie nie ma nic o tym, że zawiera jakiś alkohol. Co myślicie?

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 04:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra to teraz mi powiedzcie co pomaga leżenie na szyjkę ? Bo mój M zaczyna mnie wkurzać powoli i twierdzi „co to da”.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:

Mnie pierwszy raz badał facet, był mega delikatny przy badaniu ginekologicznym ale już jak robił mi usg to tak mocno dociskał głowicę do brzucha, że mało się nie popłakałam z bólu. Za to później rozszalała mi się nerka.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:

Bardzo się cieszę, że u Ciebie lepiej. Mocno trzymałam kciuki.
    Ja już jestem trochę spanikowana i nie wiem co to będzie :(

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 05:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Dobra to teraz mi powiedzcie co pomaga leżenie na szyjkę ? Bo mój M zaczyna mnie wkurzać powoli i twierdzi „co to da”.

Ja co prawda nie mam problemów (albo o tym nie wiem, albo jeszcze...) z szyjką, ale leżenie moim zdaniem po prostu pomaga przezwyciężyć siłe grawitacji. Wiadomo dzidziuś swoje waży razem ze wszystkimi wodami i naciska Ci na szyjkę, która może się skracać a do tego działa jeszcze siła grawitacji. Wiec jak leżysz to odciążasz tą szyjkę bo dzidziuś na nią nie naciska no a sile grawitacji trochę oszukujesz ;) tak mi się wydaje ale niech się wypowiedzą dziewczyny, które rozmawiały z lekarzem na ten temat. Ja po prostu nie śpię od 4 i takie mam przemyślenia xd

Misiabella, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 05:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jakby leżenie opóźnia/spowalnia skracanie szyjki.

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2018, 05:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was używała/zamierza używać/ interesuje się pieluszkami wielobranżowymi? Chętnie poczytam artykuły, poradniki jak to w ogóle wyglada, ale jestem zielona w temacie i nie chce trafić na jakieś beznadziejne strony

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2018, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dodam jeszcze że oczywiście siła grawitacji jest obniżona, ale co jeszcze: nie naciska na szyjkę dziecko, wody płodowe ale też wszystkie "flaki" wyniesione teraz wyżej.

Nacisk na szyjkę powoduje jej rozwierania. Powiedz mężowi że to tak jakby usiadł na mocno napompowanej piłce ze skazą. Ta skaza/dziura jest jak nasza szyjka - najsłabszy punkt konstrukcji. I po minucie siedzenia na tej piłce nic się nie dzieje. Ale po kilkuset godzinach ucisku dziura się powiększa. Jeśli szyjka słaba to wystarczy kilka godzin, jeśli mocniejsza to więcej. I nie liczy się czasu nacisku "ciurkiem" ale kumulacyjnie. Im częściej i dłużej się nadwyręża tym gorzej.

DorotaAnna, Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2018, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Czy któraś z Was używała/zamierza używać/ interesuje się pieluszkami wielobranżowymi? Chętnie poczytam artykuły, poradniki jak to w ogóle wyglada, ale jestem zielona w temacie i nie chce trafić na jakieś beznadziejne strony

Interesowałam się pieluszkami wielorazowymi, ale koniec końców zrezygnowałam.
    Jednak wygoda wygrała.
    Przeraża mnie to, że te pieluszki trzeba między prania mi gdzieś przechowywać szczelnie. Póki maluch malutki to wszystko ok, ale przy rozszerzaniu diety jedna pielucha potrafi zasmrodzic cały dom. Po drugie zwiększa się zużycie detergentów. Takie maleństwo potrafi kilka(naście) razy się wypróżnic a nie będę puszczać po jednej pieluszce do prania bo mi pralkę rozwali ;-)

Te wkłady niby zmniejszają trochę problem bo od razu splukujesz sam wkład i to "najgrubsze" masz z głowy, ale nie ma szans żeby nie było smrodku.

Na koniec - o ile babranie się w kupie na początku to nie problem to za pół roku to będą już "grubsze" problemy i ja miałabym ciągle wrażenie że śmierdzę i śmierdzi mój dom :-D

Co do samych pieluch - można je dość tanio kupić na Aliexpress. W granicach 6-10zl za sztukę.

• AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze ze z maluszkami dobrze, miło poczytać z rana takie wieści. Zarówno Karolina jak i Wiewioreczka możecie leżeć bez wyrzutów sumienia, mimo ze to trudne. Ja tez z ciagłymi bólami i twardeniem, ale jak mi lekarz każe leżeć to sie zapłaczę, bo z dwulatkiem w domu to niemożliwe. Karolina a dali Ci antybiotyk?

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

‹‹ 576 577 578 579 580 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ