X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hej! nie mogę spać! po wczorajszej wizycie banan nie schodzi mi z ust :) Wczoraj się okazało że w brzuszku mieszka mały mężczyzna i ma już piękne swoje przyrodzenie :) nie chciał mały skurkowaniec pokazać bo ułożony był główką do góry nogi skrzyżowane i pępowina między nogami ale lekarz zaproponował usg dopochwowe i od dołu ukazał się naszym oczom piękny dzyndzelek z woreczkiem mosznowym :) także nie ma wątpliwości. Ja czułam od początku że będzie chłopak hehe i przeczucie mnie nie zmyliło :) dzidzia waży 224 g trochę więcej jak na ten tydzień ale jest ok :)

wczoraj stanęłam rano na wadze jak pisałam i szok bo prawie + 3 kg w dwa tyg. u lekarza myślę sobie będzie jeszcze więcej bo wieczorem itp, a tu klops u lekarza waga pokazała tyle samo co moja rano! czyli moja z rana kłamała!! i w karcie ciąży wyszło że w mc mam + 2 kg i lekarz powiedział że to w normie :) no ale nie ma co się oszukiwać że jeść muszę zdrowiej, aby może ciut zwolnić :)

dziś planuję kupić w pepco pierwsze body albo śpiochy dla naszego synka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2017, 06:50

Katy, Tęskniąca, acygan, darika, jasmina6, Aliskaa, patusia90, Sassy, grzanewino, Kinga., tanith lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • sylvia94 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2017, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Nie udzielam się za często ale cały czas podczytuje.
    Wspominałyście o infekcjach w ciąży, przeszłam ją właśnie parę tygodni temu ale na szczęście miałam w domu krem dopuszczalny do użytku w ciąży i po 3 dniach było po problemie co potwierdziłam na wizycie. Za to męcze się z pleśniawkami jak małe dziecko, jak tylko wylecze to po paru tygodniach znowu to samo.
    Co do tycia to moja waga nadal w miejscu, czuje że będzie pewnego dnia po prostu nagły skok wagi skoro do teraz nawet nie drgneła.

m3sx3e3kjs2lipyv.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia94 tak może być że waga nagle skoczy, albo przybierzesz minimalnie ;) ja od początku ciąży wg karty ciąży + 7 kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2017, 08:26

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Dziewczyny, nie wiem czy to prawda, ale na wszelki wypadek niech przeczytają to mamy, które prowadzą własn działaności gospodarczą
    https://helpdeskkadrowy.pl/blog/sprawy-zus/zwrot-nienaleznie-pobranego-zasilku/zus-zada-zwrotu-zasilkow-macierzynskich-za-lata-2012-2017
    Dzieki Kinga, zazwyczaj człowiek ufa takim instytucjom, a teraz sie ukazuje, ze trzeba uwazac na wszystko. Ja przeboje z ZUS mam od poczatku mojego L4, teraz czekam na ich odpowiedz, na ktora maja 60 dni ;(

nqtko7eswtot5kmm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Acygan jeśli jest w karcie ciąży to powinien wypisać Ci te badania.

Nie dostalam od nich jeszcze karty ciazy, wiec nie wiem jak tam nfz sobie to widzi.

Agusia gratulacje :) a duzy bo moze Wy jesteście wysocy i odziedziczyl po Was? :) ja znowu martwie sie,ze moja dziewczyna jest ciagle co wizyte za mala troche, ale moze schizuje :)

• darika Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Nie dostalam od nich jeszcze karty ciazy, wiec nie wiem jak tam nfz sobie to widzi.

Agusia gratulacje :) a duzy bo moze Wy jesteście wysocy i odziedziczyl po Was? :) ja znowu martwie sie,ze moja dziewczyna jest ciagle co wizyte za mala troche, ale moze schizuje :)
    Dziewczynki zawsze są trochę drobniejsze :-). Moja też nie jest jakaś mega wielka- w 18t1d ważyla 223 g czyli nawet mniej niż chłopiec Agusi w 17t2d. Nie ma co się martwić :-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno tak jest, dlatego zbytnio sie nie przejmuje :) skoro lekarz mowi, ze ok, to ok :)

Zaczynamy 17 tydz, na razie bez wymiotow dzisiaj :)

Kachna62, grzanewino lubią tę wiadomość

• Paatka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już mam 19 pełnych tygodni za sobą. Wierzyć mi się nie chce, że za tydzień będzie już połowa za mną :)
    Wczoraj przed spaniem miałam takie łaskotko - bulgotki w brzuchu tam gdzie leży maleństwo, że zamiast spać miałam ubaw przez pół godziny :) Królewena chyba będzie lubiła pokopać mamę w nocy :)

acygan lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    A ja już mam 19 pełnych tygodni za sobą. Wierzyć mi się nie chce, że za tydzień będzie już połowa za mną :)
    Wczoraj przed spaniem miałam takie łaskotko - bulgotki w brzuchu tam gdzie leży maleństwo, że zamiast spać miałam ubaw przez pół godziny :) Królewena chyba będzie lubiła pokopać mamę w nocy :)
    hehe też tak mam :) mi rośnie mały piłkarz :D

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:

Żartujesz prawda? Przecież kartę ciąży trzeba mieć ze sobą by w razie czegokolwiek jak choćby zasłabnięcie by ratownicy wiedzieli że jesteś w ciąży! Strasznie nieodpowiedzialni Ci z tej przychodni, zapytaj o kartę! No chyba że to tacy idioci co uznają że dziecko jest od 22tc ale przecież to niezgodne z polityką księdza Rydzyka i PiS którzy uważają ze połączenie komórki i plemnika to już dziecko.
    Kochana powiedz że ostatnio chciałaś iść do kasy uprzywilejowanej ale Pani z racji tego ze nie widać po Tobie ciąży poprosiła o kartę i nie miałaś jej czego dać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2017, 10:36

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swoja karte caly czas przy sobie nosze :)

Moja glowa jak to glowa.. przyzwyczailam sie ze boli ;) dzisiaj chyba ide ostatni raz na fizjo bo nic to nie daje a po kazdej fizjo jest jeszcze gorzej :(

Zazdroszcze Wam tych usg ;) ja jeszcze 2 tyg musze czekac. Zaczelam nosic ciazowe spodnie :) o wiele wygodniejsze! Musze kupic druga pare ;)

• acygan Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasmina mi nie zależy na karcie ciazy od nich, bo mam od lekarza prywatnego i ta tez zabiore do porodu. A na kase chorych bylam tylko raz do tej pory, bo pozno dostalam sie na wizyte,wiec moze dlatego i dopiero teraz na drugiej wizycie mi dadza jutro. Szczerze to wszystko mi jedno, doatalam od nich co chcialam, zastanawiam sie czy w ogole nie zrezygnowac z ich uslug bo nie chce mi sie latac do dwoch lekarzy.

Casteam myslalam, ze moze czujesz roznice. U mnie jest ona zaywazalna, choc bol do konca jeszcze nie zniknal. Co do wizyty to dopiero bylam, a juz bym chciala nastepna :) teraz mam 1 grudnia a pozniej 14 grudnia polowkowe :) na nfz niestety tylko 3 usg przysluguja, jedno juz mialam :/

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no u mnie dzidzia jest większa o kilka dni niż termin OM ale lekarz powiedział że to nie powód do zmartwień, najwyżej wcześniej się urodzi :)
    my jesteśmy raczej średniego wzrostu, ja 163 cm a mąż ok 176 cm więc zobaczmy jak będzie dalej rosło nasze maleństwo ale wierzę że zdrowo.
    ja właśnie wróciłam z siłowni, jem sałatkę - podsmażony jarmuż, pierś kury, pomidor, sos kokerkowo-ziołowy z oliwą :) i tost z pesto :) mniam.

acygan lubi tę wiadomość

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam dzis 16 tydzien niestety z wymiotami dalej :( Juz dwa razy przywitalam kibelek...I dziwic sie, ze waga ciagle jak sprzed ciazy...46 kg czyli nawet mniej niz w gimnazjum wazylam :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz ruchy czuje naprawdę wyraźnie :-). Nie wiem czy to dlatego, że cora jest większa czy dlatego, że potrafię je bez problemu rozpoznać :-). Ale są to wyraźne pukniecia (nie mówiąc, że kopniaki :-P). Nawet wczoraj wieczorem z mężem widzieliśmy jak brzuszek się rusza w miejscu kopniec - wreszcie mi się udało mężowi pokazać, bo ja już widziałam kilka dni temu :-).
    Młodą też jest zresztą dość aktywna - zarówno w dzień jak i wieczorami (teraz też sobie leżę i czuję jak mnie stuka :-P). Pewnie będzie po tacie - niby dobrze, bo moj mąż jest bardzo opanowany i spokojny i rzadko kiedy go się uda z równowagi wyprowadzić ale znowu jest taki, że nie potrafi się położyć i odpocząć tylko musi coś robić :-P. I to pewnie właśnie po nim nasza Amela fika koziołki w brzuszku tak często :-).

acygan lubi tę wiadomość

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • patusia90 Ekspertka

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Hej! nie mogę spać! po wczorajszej wizycie banan nie schodzi mi z ust :) Wczoraj się okazało że w brzuszku mieszka mały mężczyzna i ma już piękne swoje przyrodzenie :) nie chciał mały skurkowaniec pokazać bo ułożony był główką do góry nogi skrzyżowane i pępowina między nogami ale lekarz zaproponował usg dopochwowe i od dołu ukazał się naszym oczom piękny dzyndzelek z woreczkiem mosznowym :) także nie ma wątpliwości. Ja czułam od początku że będzie chłopak hehe i przeczucie mnie nie zmyliło :) dzidzia waży 224 g trochę więcej jak na ten tydzień ale jest ok :)

wczoraj stanęłam rano na wadze jak pisałam i szok bo prawie + 3 kg w dwa tyg. u lekarza myślę sobie będzie jeszcze więcej bo wieczorem itp, a tu klops u lekarza waga pokazała tyle samo co moja rano! czyli moja z rana kłamała!! i w karcie ciąży wyszło że w mc mam + 2 kg i lekarz powiedział że to w normie :) no ale nie ma co się oszukiwać że jeść muszę zdrowiej, aby może ciut zwolnić :)

dziś planuję kupić w pepco pierwsze body albo śpiochy dla naszego synka :)
    Gratuluję synka :) spory chłopak z niego. Aż się boję piątkowej wizyty i wagi mojego :D

Wczoraj mieliśmy pierwsze pół roku od ślubu :) czas leci tak szybko, że zaraz wszystkie będziemy z maluchami :)

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Jasmina mi nie zależy na karcie ciazy od nich, bo mam od lekarza prywatnego i ta tez zabiore do porodu. A na kase chorych bylam tylko raz do tej pory, bo pozno dostalam sie na wizyte,wiec moze dlatego i dopiero teraz na drugiej wizycie mi dadza jutro. Szczerze to wszystko mi jedno, doatalam od nich co chcialam, zastanawiam sie czy w ogole nie zrezygnowac z ich uslug bo nie chce mi sie latac do dwoch lekarzy.

Casteam myslalam, ze moze czujesz roznice. U mnie jest ona zaywazalna, choc bol do konca jeszcze nie zniknal. Co do wizyty to dopiero bylam, a juz bym chciala nastepna :) teraz mam 1 grudnia a pozniej 14 grudnia polowkowe :) na nfz niestety tylko 3 usg przysluguja, jedno juz mialam :/
    Wiem o czym mówisz bo ja do Lux medu tak biegam by dostawać skierowania od nich na badania krwi, ale by to dostać muszę zaliczyć ginekologa.

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • acygan Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patusia u nas bedzie 27.11 pol roku :) mamy bardzo zlizone daty slubu :)

Jasmina no wlasnie troche to uciazliwe, dlatego chyba zrezygnuje. Teraz zostaje do zrobienia kontrolnie mocz i morfologia a to sa grosze. Pod koniec chyba czystość pochwy jeszcze. Sa jeszcze jakies ważne badania w trakcie? Krzywa tez bede robic prywatnie, chce wtedy czuc sie komfortowo, a nie siedziec w kolejce pelnej ludzi :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy ja waze tez 46kg. Wazylam 48kg ale tez wymiotowalam, malo jadlam, za to teraz nadrabiam ;)

Acygan u mnie po kazdej fizjo coraz gorzej. Bylam dzisiaj i terapeuta powiedzial ze powinnam isc ponownie do mojego domowego lekarza zeby moze dobral mi inne leczenie. Do tego powrocily moje nerwobole w klatce piersiowej. Ataki mam po kilka razy dziennie, gdzie wczesniej mialam raz na kilka mcy. Stresuje sie bardzo wszystkim stad te ataki :( powiedzialam to terapeucie i on stwierdzil ze u mnie problem moze byc zlozony. Bol glowy nie tylko od bolu miesni ale tez na tle nerwowym i moze mi potrzebny psycholog.

Nie jest latwo byc w ciazy.

Ja mialam do tej pory 2x usg robione przez polozne. Do tego 1x w Niemczech jak mialam krwawienie i 1x w Polsce to przy okazji robilismy. Ostatnie bylo 2 pazdziernika jako prenatalne. Tutaj tylko 3x robia usg i prawie w ogole badan nie robia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a zdarza wam się takie twardnienie brzucha?

‹‹ 391 392 393 394 395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ