Kwietniowe mamy 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dziękuję za wsparcie, byłam na krótko, niestety to kolejne poronienie. Już chyba nie mam na to sił. Podobno jest brak zarodka (którego ja widzę bo wcześniej go nie bylo) i pęcherzyk zoltkowy jest za duży...
https://zapodaj.net/eef1d86842c61.jpg.html
Dla spokoju serca zrobiłam jeszcze dzisiaj betę i czekam na wynikKasiaZb lubi tę wiadomość
-
Monika, mam już ze 2 tygodnie. Ale od tygodnia takie hardcorowe. Bez wymiotów, ciężko mi córci pampersy z kupy zmienić. Ale gin powiedział że to od mojego skrajnie niskiego tsh.
A z dobrych rzeczy to jeszcze to że nie mam cukrzycy, powtarzałam wczoraj cukier i jest git. -
Kijanka wrote:Coma, Ty mi tu nie heheszkuj, bo jeszcze sama urodzisz 10.04. Karma wraca
A co jest 10.04?🤔
Eminemi. Znam podobna sytuację. Koleżanka od lekarza usłyszała że nie ma zarodka, kazał iść do szpitala, poszła, tam zrobili usg i powiedzieli to samo. Coś ja tknęło, zadzwoniła do mojego obecnego lekarza, ten powiedział że ma się wypisać na własne żądanie i iść do domu i za 2 tyg do niego przyjść, że jak faktycznie nie ma to te 2tyg nie zrobią jej różnicy. Poszła na wizytę a tam zdrowy zarodek a teraz ja kilkuletnia córka. Gdyby usunęła to do końca życia biłaby się z myślami. -
Eminemi, przykro mi to słyszeć ale zgadzam się z dziewczynami, zawsze lepiej poczekać i mieć 100% pewności. U mnie w drugiej ciąży nie było widać nawet pęcherzyka długo. Doktor straszyła pozamaciczna. Poczekałam, poszłam na usg w 7 tyg i parę dni i był zdrowy zarodek.
-
nick nieaktualnyeminemi wrote:Dziewczyny dziękuję za wsparcie, byłam na krótko, niestety to kolejne poronienie. Już chyba nie mam na to sił. Podobno jest brak zarodka (którego ja widzę bo wcześniej go nie bylo) i pęcherzyk zoltkowy jest za duży...
https://zapodaj.net/eef1d86842c61.jpg.html
Dla spokoju serca zrobiłam jeszcze dzisiaj betę i czekam na wynik
Wg mnie usg zostało za szybko zrobione. Ja jak zapisywałam się na pierwszą wizytę to wyliczono mi kiedy przypada 7 tydzień, więc wizytę mam dopiero 23 sierpnia. Pani która mnie zapisywała powiedziała że wcześniej nie ma sensu przychodzić bo może nie być jeszcze zarodka. Kiedy wyszedł Ci pierwszy pozytywny test ciążowy?
Przytulam mocno Ciebie i trzymam kciuki aby za tydzień było już widać śliczny zarodek ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2021, 14:53
-
KasiaZb
ja na pierwszej wizycie była 5+2 i też nie było serca, nawet skierowania na badania nie dostałam bo to za wcześnie.Dopiero jak serce jest to zaczyna się prawdziwa ciąża. Do tego czasu to różnie może byćKasiaZb lubi tę wiadomość
Pierworodna 2017
Termin porodu synka 25.04.2024 -
KasiaZb wrote:Wg mnie usg zostało za szybko zrobione. Ja jak zapisywałam się na pierwszą wizytę to wyliczono mi kiedy przypada 7 tydzień, więc wizytę mam dopiero 23 sierpnia. Pani która mnie zapisywała powiedziała że wcześniej nie ma sensu przychodzić bo może nie być jeszcze zarodka. Kiedy wyszedł Ci pierwszy pozytywny test ciążowy?
Przytulam mocno Ciebie i trzymam kciuki aby za tydzień było już widać śliczny zarodek ❤️KasiaZb lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDlatego właśnie nie rozumiem w jakim celu niektórzy lekarze robią usg w 5 lub 6 tygodniu i narażają kobiety na tak ogromny stres😱. Oczywiście w niektórych sytuacjach jest to wskazane, nie zaprzeczam. Ale w większości przypadków moim zdaniem jest to po prostu naciąganie kobiet na kasę.
-
Ej no, ja idę teraz na wizytę 5+5 i liczę, że coś tam ciekawego już zobaczę Poprzednio poszłam w 6+0 i był mały człowiek 3mm.
-
Eminemi też uważam że to jeszcze za wcześnie poczekaj tydzień/dwa i sprawdź jeszcze raz
.
Przy USG bardzo dużo zależy od sprzętu jakim dysponuje lekarz. Znam przypadek że dziewczyna była u gina i nawet echa zarodka nie było widać dzień później poszła do innego z innym sprzętem i był piękny zarodek z bijącym serduszkiem.
Ja dziś byłam u giną u którego docelowo będę prowadzić ciążę. Maluszek ma już prawie 1cm.
Dodatkowo dostałam luteine podjezykowo i że względu na niewydolność szyjki i szew w poprzedniej ciąży w tej na luteinie min do 25tc. I nawet mi już kartę ciąży założyli. TP 6.04.2022 😊😊😊😊edka85, KasiaZb lubią tę wiadomość
29.11.3019 Hania ♥️♥️♥️
17.04.2019 6t5d ♥️-->l130/min
30.07.2019 połówkowe 451 gram dziewczynki 😍
I ciąża-puste jajo płodowe 8tc 31.05.2017
II ciąża-puste jajo płodowe 10tc 12.04.2018 -
Edka, tak, bo teoretycznie zarodek z sercem powinien być w 6tc widoczny. Ale może być słaby sprzęt, późniejsza owulacje i masa innych rzeczy dlatego lepiej poczekać. Tak przynajmniej powiedział mi gin, i wprost powiedział że jak przyjdę w 4,5tc to strata pieniędzy. Zresztą widzisz, jak sama miałaś plamienie to stwierdziłaś że po co masz iść na wizytę skoro i tak to nic nie da bo nic nie będzie prawdopodobnie widać 😉
-
KasiaZb wrote:Dlatego właśnie nie rozumiem w jakim celu niektórzy lekarze robią usg w 5 lub 6 tygodniu i narażają kobiety na tak ogromny stres😱. Oczywiście w niektórych sytuacjach jest to wskazane, nie zaprzeczam. Ale w większości przypadków moim zdaniem jest to po prostu naciąganie kobiet na kasę.
Jak kobieta idzie do ginekologa w 5/6 tc, to jest kilka opcji:
A) to jej pierwsza ciąża, cieszy się jak dzieciak i chce wszystko wiedzieć - a jak już przyszła, to można zrobić USG
ma za sobą jakąś nieciekawą historię - ciążę pozamaciczną, poronienie itp. i chce się upewnić, czy tym razem jest ok lub nie jest bardzo nie ok
C) dzieje się coś niepokojącego.
W przypadkach B i C stres i tak jest, więc to jedno USG nic nie zmienia. A być może zmieni nawet na plus, bo kobieta się uspokoi.
Zresztą nikt nikogo w 5/6 tc do ginekologa na USG za uszy nie ciągnie. Btw. ginekolodzy biorą od Was dodatkowe pieniądze za USG? Dla mnie to trochę dziwne, ale ja w ogóle uważam, że jest XXI wiek, nowoczesny sprzęt i taka wizyta bez USG w sytuacji, kiedy bez problemu można je zrobić, jest bez sensu.