Kwietniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
K_orni wrote:Ja też mam kłucia w sumie od dawna i lekarz mówił że normalne. Ale mnie w sumie bola okolice miednicy, pachwiny i kręgosłup.
Młoda się dużo ruszała jak była głową w dól. Potem jak była nogami w dół to ledwo ja czułam. I wczoraj znowu musiała się przekrecic bo znowu czuć ja intensywnie.
Ja kupiłam na Black week rożek I kokon a teraz bym wybrała już inny 😂
Bo już coś innego mi się podoba 😂
A ile skarpetek i jakich kupujecie, ja patrzę na hm bo chce kupić same białe skarpetki ewentualnie jakieś jasne bez wzorów i rozmiary są 10/12 a następne 13/15 nie pamiętam jak te stopy rosną, głównie mam ciuszki bez stópek pajace też, czy kupić na początek ten rozmiar 10/12 same frotte ? A 13/15 bawełna bo będzie lato 🤔 i ile skarpetek dla noworodka macie 4,6 par? -
To widzę że nie tylko ja płaczę w kółko. Tylko że u mnie odkąd mam cukrzycę ciążową to inne problemy są nieistotne - płaczę teraz tylko przez jedzenie 😓
No a ja płyny do prania zamówiłam z tydzień temu, ale skoro jest taka promka to chyba i tak się wybiorę i kupię w biedrze na zapas
Ja te polecajki zawsze starałam się na bieżąco wyszukiwać i np. dodawać do koszyka na allegro albo w jakieś zakładki. Ale z tymi termometrami to się zgubiłam, muszę jeszcze raz chyba przejrzeć wątekJa 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
JaMiNi wrote:A teraz pytanie kontrowersyjne, czy zabieracie ze sobą mleko do szpitala (można kupić małe buteleczki mleka ze smoczkiem, z każdej firmy, które są już w płynie).
Pytam bo nie wiem czy każda z was planuje/chce karmić a po drugie dla mnie trauma był nacisk na karmienie piersią, brak pomocy położnych w przystawieniu ja nie umiałam a syn nawet nie był zainteresowany, i oceniające spojrzenie niczym przyniesie dziecka na śmierć kiedy się prosiło o nakarmienie dziecka. Mój pobyt w szpitalu to nie była miłość do dziecka a strach i modlenie się żeby za szybko się nie zbudził głodny. Szczerze to przez karmienie otarłam się na początku o niechęć do własnego dziecka i totalny wyrzut sumienia.
Baaardzo współczuję takiego podejścia w szpitalu!! Ja chciałam karmić naturalnie i w ok 4-5 dobie laktacja się rozkreciła i córka w końcu zaczęła jeść, ale do tego czasu dokarmialismy mm. W szpitalu po cc przynieśli mi ja i pomogli przystawic. Ale po godzinie położna przyszła z buteleczka gotowego mm i zapytała czy może podać - zgodziłam się bez wahania. Najważniejsze żeby brzuszki były pełne! A wiedziałam że w szpitalnych warunkach ciężko będzie mi rozkręcić laktacje. Przy drugim mam głupie przekonanie że laktacja ruszy szybciej 😂😂 ale jeśli nie - również zgodzę się na mm w szpitaluAnia ❤ ur. 27.09.2021
12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
mutacja MTHFR, PAI1
"Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." -
KasiaC wrote:A mi znowu te biustonosze z hm przypasowały
ale chcę dokupić jeszcze jeden właśnie z strony biustonosze do karmienia
Mi również pasowały 😊Ania ❤ ur. 27.09.2021
12.2015 💔 7tc 01.2020 💔 10tc
mutacja MTHFR, PAI1
"Potykając się można zajść daleko, nie wolno tylko upaść i nie podnieść się." -
Skarpetki bralabym jak najmniejsze czyli to chyba 10-12 rozmiar, bo z tych malutkich stopek wszystko spada 😁
Ciuszkow to też nie wiem ile czego mam ale w ciul, bo kupę dostałam...
Na wyjście mam ten komplet ze Smyka plus skarpetki i na to kupię jakiś kombinezon cienki dresowy,czapeczka z apaszka.
Może coś jak na drugim zdjęciu i otulacz mam do fotelika
take a picture gif
K_orni lubi tę wiadomość
2017 - 👶
05/2022 - poronienie zatrzymane 6tc
01/2023 - poronienie zatrzymane 10tc
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
Estriadol,prolaktyna,progesteron,
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
Zespół antyfosfolipidowy ❎
ANA 4 dodatnie, miano 1:320
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
Fragmentacja DNA plemnika : 11% 👌
24.07 ⏸️ -
Ja porządne biustonosze do karmienia kupię jeśli będą mi faktycznie potrzebne.
Co do karmienia piersią jak się zapatrujecie na kpi czyli odciąganie i podawanie swojego mleka z butelki(dużo z nas ma kupiony na black week laktator neno) jest fajny profil na Ig mleczna historia,
dziewczyna wszystko tłumaczy co i jak, karmi tak już ponad rok. Fakt trzeba mieć dużo w sumie zaparcia bo jak pisała na początku sesję co 3h przez 24h w sumie jak karmienie dziecka. Nie wiedziałam że lejki do laktatora trzeba dobrać do własnych brodawek bo inaczej można nic nie odciągnąć 😳 w zestawie z laktatorem są lejki 24mm a ta dziewczyna pisała że lejki powinny większe 2-3mm od własnej brodawki, jeśli ktoś jest tym tematem zainteresowany i bierze taką alternatywę pod uwagę 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2024, 11:01
nieplodna lubi tę wiadomość
-
M_arcysia wrote:Skarpetki bralabym jak najmniejsze czyli to chyba 10-12 rozmiar, bo z tych malutkich stopek wszystko spada 😁
Ciuszkow to też nie wiem ile czego mam ale w ciul, bo kupę dostałam...
Na wyjście mam ten komplet ze Smyka plus skarpetki i na to kupię jakiś kombinezon cienki dresowy,czapeczka z apaszka.
Może coś jak na drugim zdjęciu i otulacz mam do fotelika
take a picture gif
-
Dziewczyny wracam do tematu prenatalnych, a dokładniej wysokie ryzyko w trisomiach.
Czy któraś z Was miała ryzyko któreś z trisomii 1:160 bądź w tych okolicach wynik?
Bliska znajoma ma ryzyko ZD właśnie 1:160.
USG wyszło dobrze, nic niepokojącego. U niej ten wynik pewnie pogorszył wiek, ciśnienie i nie wiem co tam jeszcze biorą pod uwagę.
Pamiętam,że któraś z Was robiła amniopunkcję ?
Znajomi zastanawiają się co robić, w przyszłym tygodniu maja teleporade z genetyykiem, amnio wstępnie też umówiona ale myślą nad nifty.
Też chyba parę z Was robiło prawda??2017 - 👶
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
24.07 ⏸️ -
JaMiNi wrote:Ja porządne biustonosze do karmienia kupię jeśli będą mi faktycznie potrzebne.
Co do karmienia piersią jak się zapatrujecie na kpi czyli odciąganie i podawanie swojego mleka z butelki(dużo z nas ma kupiony na black week laktator neno) jest fajny profil na Ig mleczna historia,
dziewczyna wszystko tłumaczy co i jak, karmi tak już ponad rok. Fakt trzeba mieć dużo w sumie zaparcia bo jak pisała na początku sesję co 3h przez 24h w sumie jak karmienie dziecka. Nie wiedziałam że lejki do laktatora trzeba dobrać do własnych brodawek bo inaczej można nic nie odciągnąć 😳 w zestawie z laktatorem są lejki 24mm a ta dziewczyna pisała że lejki powinny większe 2-3mm od własnej brodawki, jeśli ktoś jest tym tematem zainteresowany i bierze taką alternatywę pod uwagę 🙂
JaMini ja raczej chciałabym kp aczkolwiek jeśli coś się nie uda to wtedy kpi jak najbardziej
Koleżanka przez kpi karmila ponad rok BLIZNIACZKI! Nie dając w ogóle mm. Właśnie dużo wytrwałości robiła, regularne sesje laktatorem również w nocy, nie było zmiłuj się.
Jak jechałam raz dalej do lekarza i nie było jej kilka godzin to nie ma zmiłuj się, robiła sesje w samochodzie na parkingu.
Mega ja za to podziwiam.
Będę miała cenne źródło informacji od niej
Wiem że jak chciała rozkręcić mocniej laktację to robiła też metoda power pomping, ale nie pamiętam jak często. Dopytam ja.
2017 - 👶
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
On:
24.07 ⏸️ -
A co do lejków to fakt, z synem nie miałam o tymmpojecia i używałam jakie miałam 🤷😁
W Neno są 24, ja mam też małe sutki i koleżanka ma nowe lejki z medeli które pasują na rozmiar 21 i mówiła że ma odda.
Też wcześniej nie wiedziałam,że te lejki mają znaczenie jaki rozmiar itp 😱
A skarpetki to dostałam jakieś nie wiem skąd są nawet ale malutenkie:)
Bawełniane mam ale pewnie coś dokupie chociaż mam ich z 5-6 par2017 - 👶
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
On:
24.07 ⏸️ -
K_orni wrote:
Ja kupiłam na Black week rożek I kokon a teraz bym wybrała już inny 😂
Bo już coś innego mi się podoba 😂
Truuuu, ja mam dokładnie to samo. Straszne! Coś mi się podoba, biorę. Za chwile podoba mi się coś innego, nic do siebie nie pasuje. Niezły Pociejów robię 😂K_orni lubi tę wiadomość
-
ElaLu wrote:Truuuu, ja mam dokładnie to samo. Straszne! Coś mi się podoba, biorę. Za chwile podoba mi się coś innego, nic do siebie nie pasuje. Niezły Pociejów robię 😂
Dlatego ja nie oglądam nic z rzeczy, które już kupiłam 😂2017 - 👶
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
On:
24.07 ⏸️ -
M_arcysia z neno też można dokupić lejki 21 a na allegro już obczaiłam że można i przejściówki jakieś jeszcze mniejsze do lejków ja nawet nie wiem czy takie 21 to nie będą za duże 🤦🏼♀️
Co do badań to ja nie miałam takiego ryzyka, ale wiem że jest grupa na fb badania w ciąży: USG prenatalne, amniopunkcja nifty. Myślę że tam bardzo dużo znajdzie odpowiedzi.M_arcysia lubi tę wiadomość
-
JaMini wiem właśnie,że neno ma ale ponoć te mniejsze lejki są plastikowe i nieprzyjemne dla cyca 😂 .a medela ma takie silikonowe jak ten lejek co mamy orginalny z Neno.
Nie wiem czemu te mniejsze robią plastikowe a tylko oryginalne dają silikonowe.
Muszę obczaic te od koleżanki i zobaczę
Ale też myślę że te 21 nawet dla moich sutków to duże a koleżanka kupowała zas większe bo aż 27mm 😱2017 - 👶
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
On:
24.07 ⏸️ -
JaMiNi wrote:Ja porządne biustonosze do karmienia kupię jeśli będą mi faktycznie potrzebne.
dziewczyna wszystko tłumaczy co i jak, karmi tak już ponad rok. Fakt trzeba mieć dużo w sumie zaparcia bo jak pisała na początku sesję co 3h przez 24h w sumie jak karmienie dziecka. Nie wiedziałam że lejki do laktatora trzeba dobrać do własnych brodawek bo inaczej można nic nie odciągnąć 😳 w zestawie z laktatorem są lejki 24mm a ta dziewczyna pisała że lejki powinny większe 2-3mm od własnej brodawki, jeśli ktoś jest tym tematem zainteresowany i bierze taką alternatywę pod uwagę 🙂
A te lejki to faktycznie muszę sprawdzić. Lecę po linijkę i mierzę 😂Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:To widzę że nie tylko ja płaczę w kółko. Tylko że u mnie odkąd mam cukrzycę ciążową to inne problemy są nieistotne - płaczę teraz tylko przez jedzenie 😓
No a ja płyny do prania zamówiłam z tydzień temu, ale skoro jest taka promka to chyba i tak się wybiorę i kupię w biedrze na zapas
Ja te polecajki zawsze starałam się na bieżąco wyszukiwać i np. dodawać do koszyka na allegro albo w jakieś zakładki. Ale z tymi termometrami to się zgubiłam, muszę jeszcze raz chyba przejrzeć wątek
Mam ten sam problem, myśleć co człowiek zje... Od piątku mam zwiększoną insulinę i dzisiaj też wieczorem pójdzie jedna jednostka w górę bo nie mogę zbić cukru na czczo..😬 a Ty bierRsz insulinę?Ilo32 -
Ja dostałam parę par skarpetek chyba z 6. Ale niektóre są takie malutenkie że ja nie wiem czy nie będą za małe. Na bank jeszcz dokupie jakieś bawełniane.
Ja to nawet nie wiedziałam o tych lejkach że to ma znaczenie. Boże im bliżej tym mam wrażenie że mniej wiem.
Termometr też nie wiem jaki. Bo jakoś w pupie badać się boje. Chyba będę w uchu. Muszę zrobić jeszcze rekonesans.Starania od 2021
👩💼KIR AA
🧒- ok
12.2022 - inseminacja nieudana
01.2023 - inseminacja - ciąża biochemiczna
03.2023- inseminacja nieudana
05.2023- IVF - transfer ET - nieudany - zostały ❄️❄️
07.2023. - transfer ❄️ dołożony accofil 5dpt -4,6; 7 dpt 21, 10dpt - 83,32 12dpt - 265,33, 14dpt -671,38 17dpt- 2451.69
04.08.2023 - 18dpt - pęcherzyk ciążowy z żółtkowym
11.08.2023 - 25 dpt - mamy serduszko
18.09.2023 - I prenatalne -wszystko ok
27.11.2023 - II prenatalne -wszystko ok
30.01.2024 - III prenatalne - wszystko o
29.03.2024 - 3280 g szczęścia
-
M_arcysia wrote:Dziewczyny wracam do tematu prenatalnych, a dokładniej wysokie ryzyko w trisomiach.
Czy któraś z Was miała ryzyko któreś z trisomii 1:160 bądź w tych okolicach wynik?
Bliska znajoma ma ryzyko ZD właśnie 1:160.
USG wyszło dobrze, nic niepokojącego. U niej ten wynik pewnie pogorszył wiek, ciśnienie i nie wiem co tam jeszcze biorą pod uwagę.
Pamiętam,że któraś z Was robiła amniopunkcję ?
Znajomi zastanawiają się co robić, w przyszłym tygodniu maja teleporade z genetyykiem, amnio wstępnie też umówiona ale myślą nad nifty.
Też chyba parę z Was robiło prawda??
Robiłam amnio i przy takim ryzyku jak u znajomej też bym zrobiła. Amnio miałam bezpłatnie, dopłaciłam tylko za mikromacierz 1800 zł, ale widziałam, że dziewczyny też robiły mikromacierz na NFZ. Pytanie jak do tego podchodzi koleżanka? Czy nifty ją na tyle uspokoi, że odpuści sobie amnio bo w drugą stronę jakby się zdecydowała na amnio, nifty bym sobie wtedy odpuściła... Może też być tak, że zrobi nifty tam coś wyjdzie i i tak pójdzie na amnio... Do przegadania z lekarzem. Ryzyko wskazuje na zd ale może wyjść też coś innego niż te 3 podstawowe trisomie. No i zrobiłabym też echo serca, ale to na późniejszym etapie.
Amnio przeszłam w wielkiej panice, dziewczyny w klinice mi melisę zaparzyły🙂 musiałam strasznie wyglądać. Najpierw lekarz zrobił usg, sprawdził ułożenie malucha, gdzie jest łożysko, żeby go nie przebić i nie zanieczyścić płynu krwią. Włączył rzutnik i powiedział żeby się nie bać żeby patrzeć sobie na obraz usg, żebym widziała że maluch jest bezpieczny a igła daleko... szalony... Ja tam w sufit patrzyłam i skupiłam się na tym żeby się nie ruszać. Nic nie bolało, czułam jak przebija skórę, potem głębiej ale nie był to ból na pewno.
Całość z usg nie trwała nawet 15 min. Płyn zebrali do dwóch probówek, poszło bez komplikacji, nie musiał się dwa razy wbijać. Po wszystkim położna chciała zabezpieczyć plastrem miejsce wkłucia to go nawet nie znalazła. Po zabiegu pojechaliśmy do domu, lekarz nawet zabronił leżeć (i tak ten pierwszy dzień przeleżałam), czułam lekkie ciągnięcie w brzuchu i tyle. Po 5 dniach poszłam do prowadzącej na kontrolę, mały bez problemu uzupełnienił sobie wody płodowe. Do 3 tyg miałam wynik.
Polecam grupę na fb: badania w ciąży: usg prenatalne, genetyczne, amniopunkcja, pappa, terminacja.
Dużo opisanych historii, dziewczyny zadają pytania jak Ty, podają ryzyka... można poczytaćM_arcysia, Mokka lubią tę wiadomość
ona 41 kariotyp❌️, on 43 kariotyp✅️
2018, 2019 - poronienia 6tc💔
2021 - procedura I, II 6❄️, 2🆗️
FET: beta 0💔
Histeroskopia✅️, Allo 0%❌️, KIR AA❌️
FET: beta 7dpt 67, 9dpt 134, 12dpt 291, 14dpt 644, 16dpt 503, 19dpt 671, 21dpt 865,, 23dpt 1204, 26dpt 2013, 30dpt 2796 💔poronienie zatrzymane; Allo 34%✅️
2022 procedura III - 5❄️, 2🆗️, 1 mozaika🆗️
FET: beta 6dpt 23, 8dpt 66, 12dpt 226, 14dpt 424, 16dpt 602, 18dpt 1109, 20dpt 1528, 24dpt 💔poronienie samoistne
Test IPLE ✅️, NK 29/20❌️
FET: beta 7dpt 28, 9dpt 33, 11 dpt 34 - biochem💔
FET: beta 7dpt 51, 10dpt 241, 12dpt 619, 14dpt 1554, 19dpt 8607, 24dpt❤️,
Pappa: pośrednie, amnio: prawidłowy męski❤️
16+6 175g
17+4 252
20+6 414
23+4 670
25+6 820
28+6 1200
31+3 1734
33+3 2300
36+3 2850
TP 29.03.2024 ♂️❤️ -
Zrobiłam sobie miarkę na kartce wg tego wzoru i wydaje mi się że ten co jest w neno w zestawie będzie dobry 😅 https://wrozkacycuszka.pl/data/include/cms/BLOG/szablon_doboru_lejka_laktatora_-_nie_do_druku.png
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
M_arcysia wrote:JaMini wiem właśnie,że neno ma ale ponoć te mniejsze lejki są plastikowe i nieprzyjemne dla cyca 😂 .a medela ma takie silikonowe jak ten lejek co mamy orginalny z Neno.
Nie wiem czemu te mniejsze robią plastikowe a tylko oryginalne dają silikonowe.
Muszę obczaic te od koleżanki i zobaczę
Ale też myślę że te 21 nawet dla moich sutków to duże a koleżanka kupowała zas większe bo aż 27mm 😱