🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Uda się wrote:Jakie piękne wiadomości dzisiaj
super że dołączają kolejne osoby
maluszki rosną i teraz chyba wszystkie odliczamy do odczuwania ruchów ♥️♥️
Ja się dzisiaj zważyłam i mam już +4 kg ale ewidentnie poszło w brzuch. Ma piłkę a to przecież dopiero 4 miesiąc 🤯 w 9 to będę mieć obwód jak równik 😂😂
A powiedzcie jak macie z tymi brzuchami? Też czujecie się takie…pełne? Zjem trochę i już jestem taka napęczniała że muszę sobie poleżeć. A naprawdę patrzę co jem i nie spieszę się ze spożywaniem posiłku.
Przeraża mnie że to może tak być albo się spotęgować
Może jak odstawię progesteron - co ma się zgadzać teraz w październiku to się poprawi?
Oby🥺
Ja czuję tylko głód, aż się boję wagi końcowej ale
w pierwszej tylko wymiotowałam więc teraz korzystam 😅🙈 w pierwszej ciąży jadłam tylko owoce i sushi pieczone
a teraz wszystko27👩🧔28
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025
🤍 04.2026 ? -
Pomarańczowa wrote:U mnie z jedzeniem nadal różnie. Szczególnie rano muszę uważać. Jak za długo nie jem to też mi niedobrze I po posiłku mdli. Też mam uczucie pełności, jem mało ale w miarę często. Niestety nadal rano mam cukier 90-95
naczytalam się, ż takie cukry od początku wpływają na OUN u dziecka i wady serca
i trochę mnie to podłamało:( a co nie zjem i jak to i tak mam problem na czczo.
Z tym uczuciem pełności pomaga mi ruchu, jak spaceruje po posiłku to jest mi lepiej.
Pomarańczowa postaraj się nie zadręczać tymi cukrami na czczo, i zbyt wiele nie czytać, stres szkodzi Tobie i dziecku. oczywiście warto codziennie kontrolować cukier, trzymać dietę i kontrolować wyniki z ginekologiem i diabetologiem - ciekawa jestem czy znajdziecie inne rozwiązanie niż insulina nocna
odkąd u mnie wykryto cukrzycę ciążową mierze cukier 6 razy dziennie i też przez dzień nie mam żadnych wyrzutów cukru, jedynie rano nadal jest lekko podwyższony, u mnie w granicach 87-93. staram się tym póki co nie denerwować
👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙 ⌛️
12.11 badania połówkowe nl ⌛️
🙎♂️ 31

-
mon08kow wrote:A tak się ostatnio zastanawiałam, ile nas tu jest z wątku "W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie..."?
Pamiętam na pewno dobrze krolik, Yoanne, świeżynka97 Ty chyba też byłaś na tamtym wątku?
Ktoś jeszcze?
Ja byłam na początku sierpniowego wątku (pierwszy tydzień na pewno) 4 sierpnia ⏸️ ujrzałam 💕
mon08kow lubi tę wiadomość
D👩🏼❤️👨🏻M
A👦🏼14.05.2018
B👧🏼💔💫05.06.2023 - 40+3tc
🐈⬛🐈
Starania od 09.2023
⏸️ 04.08.2025🌈🥰 -
Dostałam właśnie wyniki od lekarza, szybko bardzo krew, aż jestem w szoku 😁 spodziewałam się bliżej czwartku i sobie spokojnie dziś funkcjonowałam, a tu taka niespodzianka. Ryzyka bardzo niskie, chociaż widać co robi wiek, już na podstawie wieku inne niż w poprzednich ciążach. Ale i USG i biochemia super także mogę już całkowicie odetchnąć
powiedzieliśmy dziewczynom, młodsza oszalała 😆 a starsza nie do końca uwierzyła, bo nie mam brzucha 😆 ale cieszą się bardzo
Idawoll, Dorkaa87, HimalayanDream, Pomarańczowa, Kitana, sallvie, Uda się, mon08kow, Yoanne, Mysterka, Migotka96, eM 🌺, Ola 🦋 lubią tę wiadomość
-
U mnie dokładnie tak samo mało zjem i jestem pełna. Czasem nawet brzuch mnie boli zaraz po posiłku i po jakimś czasie dopiero przestaje. Nie mam pojęcia czy progesteron na to wpływa ale oby się poprawiło po odstawieniu.Uda się wrote:Jakie piękne wiadomości dzisiaj
super że dołączają kolejne osoby
maluszki rosną i teraz chyba wszystkie odliczamy do odczuwania ruchów ♥️♥️
Ja się dzisiaj zważyłam i mam już +4 kg ale ewidentnie poszło w brzuch. Ma piłkę a to przecież dopiero 4 miesiąc 🤯 w 9 to będę mieć obwód jak równik 😂😂
A powiedzcie jak macie z tymi brzuchami? Też czujecie się takie…pełne? Zjem trochę i już jestem taka napęczniała że muszę sobie poleżeć. A naprawdę patrzę co jem i nie spieszę się ze spożywaniem posiłku.
Przeraża mnie że to może tak być albo się spotęgować
Może jak odstawię progesteron - co ma się zgadzać teraz w październiku to się poprawi?
Oby🥺
Uda się lubi tę wiadomość
-
kasia97 wrote:Pomarańczowa postaraj się nie zadręczać tymi cukrami na czczo, i zbyt wiele nie czytać, stres szkodzi Tobie i dziecku. oczywiście warto codziennie kontrolować cukier, trzymać dietę i kontrolować wyniki z ginekologiem i diabetologiem - ciekawa jestem czy znajdziecie inne rozwiązanie niż insulina nocna
odkąd u mnie wykryto cukrzycę ciążową mierze cukier 6 razy dziennie i też przez dzień nie mam żadnych wyrzutów cukru, jedynie rano nadal jest lekko podwyższony, u mnie w granicach 87-93. staram się tym póki co nie denerwować
A w jaki sposób mierzysz cukier na czczo? Zaraz po przebudzeniu? Czy na przykład chwilę po? Bo o to nie dopytałam i sama nie wiem czy mierzyć jak dopiero otworzyłam oczy i umyłam dlonie czy na przykład po ubraniu się itd, bo u mnie to robi różnicę;/ wiadomo, że jak bym robiła pomiar w laboratorium to też chwilką mija zanim tam dotrę03.2023 🩷
30.09.2025 prenatalne, chłopczyk?
💙
08.10.2025 8 cm chłopczyka 🐻💙 -
Pomarańczowa wrote:A w jaki sposób mierzysz cukier na czczo? Zaraz po przebudzeniu? Czy na przykład chwilę po? Bo o to nie dopytałam i sama nie wiem czy mierzyć jak dopiero otworzyłam oczy i umyłam dlonie czy na przykład po ubraniu się itd, bo u mnie to robi różnicę;/ wiadomo, że jak bym robiła pomiar w laboratorium to też chwilką mija zanim tam dotrę
wstaje rano, idę do toalety, myję ręce i mierzę cukier - ale zazwyczaj leże też kilka minut w łóżku po przebudzeniu.
szczerze mówiąc nawet nie widziałam że może mieć to jakiś wpływ na wyniki 🙈👩🦰 28, PCOS, IO
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
🙎♂️ 31

-
Hej,
dawno się nie odzywałam, ale czytam Was regularnie. Samopoczucie przez mdłości w ostatnim miesiącu słabe, ale widzę światełko w tunelu, bo od kilku dni - nie zapeszając - jest lepiej.
Byłam dzisiaj na wizycie u lekarza prowadzącego, na ten moment wszystko ok, chociaż muszę odwiedzić endokrynologa, bo TSH za wysokie. No i bobas zdecydowanie przyśpieszył - ma już 5,4 cm. Na USG w końcu mogłam po raz pierwszy zobaczyć tego małego człowieka, jak macha rączkami, przeciąga się. Chyba po raz pierwszy dzisiaj naprawdę poczułam, że ktoś tam w środku jest.
Chociaż nie powiem, jestem w mega szoku, bo niecały miesiąc temu miał tylko 1 cm i TP 8 dni późniejszy niż wynikało z daty ostatniej miesiączki. Także chyba jest problem z prenatalnymi, bo według tego USG sprzed miesiąca, w dniu badań prenatalnych będę 13 +2, a według dzisiejszego - 14 +1.
Jak myślicie? Dzwonić do kliniki i poinformować ich o sytuacji? Szukać innego miejsca? Nie chciałabym, żeby mi powiedzieli, że jest za późno. -
U mnie była taka sytuacja i między innymi z tego powodu miałam lekko przyśpieszoną wizytę. Ostatecznie podczas badania wiek z USG na prenatalnych wyszedł właśnie 14+1, lekarka powiedziała, że to ostani moment. Myślę, że warto zadzwonić, dopytać, czy jest szansa na zmianę terminu. Nie ma co się niepotrzebnie stresować.Saffy wrote:Hej,
dawno się nie odzywałam, ale czytam Was regularnie. Samopoczucie przez mdłości w ostatnim miesiącu słabe, ale widzę światełko w tunelu, bo od kilku dni - nie zapeszając - jest lepiej.
Byłam dzisiaj na wizycie u lekarza prowadzącego, na ten moment wszystko ok, chociaż muszę odwiedzić endokrynologa, bo TSH za wysokie. No i bobas zdecydowanie przyśpieszył - ma już 5,4 cm. Na USG w końcu mogłam po raz pierwszy zobaczyć tego małego człowieka, jak macha rączkami, przeciąga się. Chyba po raz pierwszy dzisiaj naprawdę poczułam, że ktoś tam w środku jest.
Chociaż nie powiem, jestem w mega szoku, bo niecały miesiąc temu miał tylko 1 cm i TP 8 dni późniejszy niż wynikało z daty ostatniej miesiączki. Także chyba jest problem z prenatalnymi, bo według tego USG sprzed miesiąca, w dniu badań prenatalnych będę 13 +2, a według dzisiejszego - 14 +1.
Jak myślicie? Dzwonić do kliniki i poinformować ich o sytuacji? Szukać innego miejsca? Nie chciałabym, żeby mi powiedzieli, że jest za późno.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października, 21:49
Saffy lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. 🩺
03.12. Połówkowe 🩺
_
_ -
Pomarańczowa wrote:Krzywą cukrową. Była w normie. Na czczo wtedy wyszło 91 (norma do 92). Ginekolog stwierdzila, że na ten moment ok. Diabetolog kazała mierzyć cukier i trzymać dietę. Przyznam się, że z trzymaniem diety w te dni jak wymiotuje jest mi bardzo ciężko. Z tym, że mi nie wywala cukrów w ciągu dnia, nawet jak zjadłam coś zakazanego. No ale rano na czczo już jest gorzej, więc coś czuję że bez nocnej insuliny się nie obejdzie, chyba że jeszcze coś będziemy działać z dietą, choć ta diabetolog nie wydaje mi się żeby wymyśliła coś innego
Kiedyś tutaj dziewczyny pisały że pomaga im w lepszym wyniku rano zjedzenie czegoś na noc zaraz przed snem.
Może przetestuj?
👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
29.10.2025 wizyta
19.11.2025 połówkowe

-
Uda się wrote:Kiedyś tutaj dziewczyny pisały że pomaga im w lepszym wyniku rano zjedzenie czegoś na noc zaraz przed snem.
Może przetestuj?
Próbowałam i też nie wiele dało;/ myślę jeszcze o dietetyku, który pomógłby skomponować posiłki. Podejrzewam, że nie jem za dobrze, bo jestem w nocy po prostu głodna. I pewnie to wybija cukier. Bardziej mi siadło na głowę, że te cukry w pierwszych tygodniach ciąży już mogły namieszać. Ale no nic, teraz stres już nic nie zmieni, tylko może pogorszyć03.2023 🩷
30.09.2025 prenatalne, chłopczyk?
💙
08.10.2025 8 cm chłopczyka 🐻💙 -
Pomarańczowa wrote:Próbowałam i też nie wiele dało;/ myślę jeszcze o dietetyku, który pomógłby skomponować posiłki. Podejrzewam, że nie jem za dobrze, bo jestem w nocy po prostu głodna. I pewnie to wybija cukier. Bardziej mi siadło na głowę, że te cukry w pierwszych tygodniach ciąży już mogły namieszać. Ale no nic, teraz stres już nic nie zmieni, tylko może pogorszyć
Pomarańczowa, większość kobiet w ciąży dowiaduje się o cukrzycy ciążowej po 20 tygodniu, robiąc OGTT - także nie mamy wpływu na to jak te cukry "namieszały" w pierwszych tygodniach ciąży bo zazwyczaj wtedy o niej nie wiemy.. a stres szkodzi i Tobie i maluszkowi, teraz robisz wszystko co możliwe i to jest najważniejsze! ❤️
czytałam o tym "patencie" z przekąską tuż przed snem, z resztą w poradni szpitalnej diabetolog też o tym wspominała - ale u mnie też nie widzę większej różnicy jedząc / pomijając tą przekąskę. spróbuj nawet z chatem gpt (wiem, że to nie zastąpi dietetyka) przeanalizować swoją dietę - ja tak robiłam przez 3 dni, wpisywałam absolutnie każdy składnik każdego posiłku z gramaturą, i prosiłam żeby mniej więcej obliczył kcal i makro, sprawdził niedobory i czy to dobra dieta w cukrzycy ciążowej. u mnie na szczęście nie ma głodu, ani w dzień ani w nocy, czat też nie widzi żadnych potencjalnych niedoborów, węglowodany i makro się zgadzają, dieta ma indeks odpowiedni dla cukrzyków, ale nadal na czczo te cukry nie są idealne (ale też nie są złe i to mnie pociesza).. więc po prostu staram się trzymać diety i na razie nie denerwować
Pomarańczowa, Uda się lubią tę wiadomość
👩🦰 28, PCOS, IO
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
🙎♂️ 31

-
Idawoll wrote:U mnie była taka sytuacja i między innymi z tego powodu miałam lekko przyśpieszoną wizytę. Ostatecznie podczas badania wiek z USG na prenatalnych wyszedł właśnie 14+1, lekarka powiedziała, że to ostani moment. Myślę, że warto zadzwonić, dopytać, czy jest szansa na zmianę terminu. Nie ma co się niepotrzebnie stresować.
Dzięki Idawoll za informację, jutro zadzwonię. Może mnie też gdzieś wcisną wcześniej -
Saffy wrote:Dzięki Idawoll za informację, jutro zadzwonię. Może mnie też gdzieś wcisną wcześniej
Czasem ktoś przenosi wizytę z powodu choroby np i terminy się zwalniają. Mam nadzieję, że dla Ciebie też coś znajdą 🙂
Myślałam, że się nie stresuję prenatalnymi. Cały weekend i wczoraj oaza spokoju, a dziś nie śpię od 4.30 😆 przypadek? Nie sądzę 😁
Biochemia wyszła niezła i koryguje ryzyka podstawowe w górę (wiem, że się tego nie analizuje bez usg, ale w dobie czata gpt nie byłam w stanie się powstrzymać 😀), więc teraz jeszcze przeziernosc i kość nosową i jesteśmy w domu. OBY!
mon08kow, Uda się, kasia97, Lolcia37, Malowybitna, Laura , Saffy, Kitana lubią tę wiadomość
-
Ja wczoraj mialam o 18 prentalne, krew na pappe oddawałam wzeszłym tyg wiec wszystkie wyniki mialam juz na wizycie.
Wszystko ok dzidek ma 6,5cm, według usg 12+5 co idealnie się zgadza z monitoringiem, termin porodu z prenatalnych 22.04.
Wszystkie ryzyka niskie:
Tris21 1/2659
Tris18 1/9290
Tristan13 <1/20000
https://ibb.co/wNBXb1k8
Wczoraj ze starym skorzystaliśmy że mlody został z babcia i po badaniach poszliśmy jeszcze na kolacje.
Teraz muszę powiedzieć w pracy 😬
Yoanne, kasia97, Lolcia37, krolik, goska318, mon08kow, Pomarańczowa, Ola 🦋, Dorkaa87, Kitana lubią tę wiadomość

18.09.21- 13dpo ⏸ beta 84,65 prog 44,2
20.09.21- 15dpo beta 234,9
25.09.21- 20dpo beta 1676; prog 24,3
28.09.21 -pecherzyk ciazowy 0,88cm
18.10.21- 8+1 ❤ CRL 1,83cm 🥳
19.11.21 Prenatalne-ok, CRL 69,9mm💙
21.01.22 T22+1 Połówkowe 💙 486g
25.02.22 T27+1- 1100g
15.03.22 T29+5 -1700g
01.04.22 T32+1- 2125g III Prenatalne
22.04.22 T35+1- 2700g -
Yoanne wrote:Czasem ktoś przenosi wizytę z powodu choroby np i terminy się zwalniają. Mam nadzieję, że dla Ciebie też coś znajdą 🙂
Myślałam, że się nie stresuję prenatalnymi. Cały weekend i wczoraj oaza spokoju, a dziś nie śpię od 4.30 😆 przypadek? Nie sądzę 😁
Biochemia wyszła niezła i koryguje ryzyka podstawowe w górę (wiem, że się tego nie analizuje bez usg, ale w dobie czata gpt nie byłam w stanie się powstrzymać 😀), więc teraz jeszcze przeziernosc i kość nosową i jesteśmy w domu. OBY!
Ja też nie mogłam właśnie spać 🙈 jednak stres jest, no nic odliczamy ostatnie godziny do 12 mam nadzieję, że wejdę o czasie, bo podobno ten lekarz u którego robię badania lubi się spóźniać nawet 2h 🙄 -
Gratuluję wczorajszych wizyt 🥰 trzymam kciuki za dzisiejsze🥰
Czy terminy porodu trzymacie się tego co z prenatalnych? Zawsze tak w poprzednich ciążach robiłam z gin ze względu na późne owulację, teraz wg prenatalnych termin zmienił się na 22.04 z OM mam na 26.04 ale owulacja była wcześniej i ten 22.04 bardziej pasuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października, 09:16
-
sallvie wrote:Ja też nie mogłam właśnie spać 🙈 jednak stres jest, no nic odliczamy ostatnie godziny do 12 mam nadzieję, że wejdę o czasie, bo podobno ten lekarz u którego robię badania lubi się spóźniać nawet 2h 🙄
To oby się tym razem postarał, bo 2h w poczekalni przed prenatalnymi to ryzyko zawału, a stres nie służy kobietom w ciąży 😉😉😉
Weź sobie może jakąś książkę z wartką akcją od początku, albo dobrą muzykę 🙂
Trzymam kciuki!
mon08kow lubi tę wiadomość
-
krolik wrote:Gratuluję wczorajszych wizyt 🥰 trzymam kciuki za dzisiejsze🥰
Czy terminy porodu trzymacie się tego co z prenatalnych? Zawsze tak w poprzednich ciążach robiłam z gin ze względu na późne owulację, teraz wg prenatalnych termin zmienił się na 22.04 także możesz mi Idawoll taki wpisać i tego będę się trzymać, z OM mam na 26.04 ale owulacja była wcześniej i ten 22.04 bardziej pasuje.
Jako, że różnica w terminach z om i USG w każdej mojej ciąży zawsze jest nieduża około 2-3 dni w jedną albo druga stronę to zawsze w szpitalu i tak posługiwali się tym z om więc teraz też tym będę się posługiwać.