🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Idawoll wrote:My właśnie też jesteśmy na etapie poszukiwań spacerówki dla córki. Myślałam, że ta co mamy posłuży nam dłużej, ale młoda jest tak duża, że jak ją ubiorę w kombinezon, to nie mogę zapiąć pasów, nie wspominając o nogach - bo te już od dawna dyndają...
A najlepsze jest to, że jak ona zaczęła chodzić, to wózek przez rok stał nieużywany, a teraz od kilku miesięcy wrócił do łask - jak idziemy do żłobka, to jest afera, że ona chce wózkiem i koniec ;p
Sprawdzaliście Muuvo Quick 4.0? Mój młody nim jeździ i polecam. Nie wiem, jak z długością nóg, bo mały jeszcze ma krótkie, ale wydaje mi się, że powinno być ok, bo wózek jest dość wysoki, no i ma regulowaną wysokość oparcia 👌 -
Ja sobie dzisiaj strzeliłam takie zdjęcie, teraz czekam na jego aktualizacje z małym krosiem po drugiej stronie brzuszka
https://zapodaj.net/plik-Cv1nxF2aKz
Lolcia37, Pomarańczowa, Uda się, MaryLu, Idawoll, Pawix20, Świeżynka97, krolik, Siasi, Angellka, Malowybitna, siesiepy, lady_89, Tosik712, mon08kow, iiaawaak lubią tę wiadomość
-
Siesiepy, noo po taką furkę to i ja trzasnęłabym 300 kilo autkiem! 😅👌
Uda się, zaaazdro tego kopania w tycich ciuszkach 🥹 Od stycznia dołączę i ja 🥰 I super, że u brzdąca wszystko dobrze!
Ja od poniedziałku wpadłam w gary świąteczne. Dziś natrzaskałam ponad 100 pierników nadziewanych i teraz mój kręgosłup zdycha 😅🥴
A jutro nie dość, że wypad do Białego na połówkowe, to jeszcze rano krzywa 🫣
Uda się, siesiepy, Tosik712 lubią tę wiadomość
-
sallvie wrote:Ja sobie dzisiaj strzeliłam takie zdjęcie, teraz czekam na jego aktualizacje z małym krosiem po drugiej stronie brzuszka
https://zapodaj.net/plik-Cv1nxF2aKz
Ja myślałam że dziś u innego lekarza uda się zrobić zdjęcie profilowe młodego no ale niestety jedynie co pokazuje chętnie to, to co ma między nogami 😅 więc czekam na kolejne podejście a plan miałam by zrobić fotkę z USG
i bombką27👩🧔28
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Wlasnie ja dlatego robie fotoksiazki, nie potrzeba albumów. Robie albo z danego roku, albo jakimiś wyjazdami lub np pierwszy rok życia. Mam już kilka z poprzednich lat.sallvie wrote:Też jestem fanką wywoływania zdjęć, właśnie wczoraj też się wzięłam za podpisywanie, tylko właśnie albumów brak, trzeba kupić bo przez te lata co dzieci się poradziły to tych zdjęć myślę że z 5-6tys sztuk już mamy 🙈

18.09.21- 13dpo ⏸ beta 84,65 prog 44,2
18.10.21- 8+1 ❤ CRL 1,83cm 🥳
19.11.21 Prenatalne-ok, CRL 69,9mm💙
21.01.22 T22+1 Połówkowe 💙 486g
01.04.22 T32+1- 2125g III Prenatalne
25.05.22 T39+6- Oskar 3960g
💔 11.2024
11.08.2025 -13dpo ⏸ beta 75
13.10.2025 13+3 prenatalne CRL6,5cm
22.11.2025 19+1 275g 🩷
13.12.2025 22+1 połówkowe 471g

-
Kalendarze robie już od 5 lat co roku dla dziadków, jeszcze przed dzieckiem zaczellam. Zawsze czekają na te prezenty najbardziej. Dzisiaj właśnie bede zamawiać 🙈Kobea wrote:Mój kot preferuje dostawke 😀 na dole ma taką półeczkę i w niej leżał.
Też miałam to nosidło Tula, wygodne było ale syn nie chciał w nim chodzić🙄
Mnie też czeka wywoływanie zdjęć, zrobienie kalendarzy dla dziadków i fotoksiazek 😀 w tamtym roku robiłam pierwszy raz te kalendarze i dziadki były zachwycone, a w colorland wyszły po 20 zł za bardzo dobra jakość 🙂
Siasi lubi tę wiadomość

18.09.21- 13dpo ⏸ beta 84,65 prog 44,2
18.10.21- 8+1 ❤ CRL 1,83cm 🥳
19.11.21 Prenatalne-ok, CRL 69,9mm💙
21.01.22 T22+1 Połówkowe 💙 486g
01.04.22 T32+1- 2125g III Prenatalne
25.05.22 T39+6- Oskar 3960g
💔 11.2024
11.08.2025 -13dpo ⏸ beta 75
13.10.2025 13+3 prenatalne CRL6,5cm
22.11.2025 19+1 275g 🩷
13.12.2025 22+1 połówkowe 471g

-
Cześć dziewczyny!
Czytam Was regularnie, ale jestem w ciągłym niedoczasie, żeby coś napisać. 🫣 im bliżej mojego urlopu macierzyńskiego tym w pracy się zagęszcza, a zaczynam odczuwać już ciążę, nie mam tyle siły, muszę się położyć na chwilę w ciągu dnia i szybko zasypiam wieczorem
Właśnie siedzę na krzywej cukrowej. Obawiałam się tej glukozy… ale totalnie niepotrzebnie. Jednak jestem wielkim łakomczuchem, bo nawet mi to smakowało 🤣 kupiłam cytrynową więc polecajka!
Ostatnio byłam na USG i trochę się zmartwiłam, bo jego brzuszek wyszedł o kilka dni mniejszy od reszty. I naczytałam się, że to może być początek hipotrofii
wagowo jest w 40-50 percentylu więc całkiem w normie
Lekarka widziała moje przerażenie więc profilaktycznie umówiła mnie na za dwa tygodnie na kontrolę. Zobaczymy w poniedziałek ile podrósł.
Co do wyprawki to mam już masę ubranek na te pierwsze 3 rozmiary, słodziutkie są 😍 mogłabym je oglądać bez końca
Dostaliśmy też rożek i kokon w pięknym kolorze
Resztą zajmiemy się w nowym roku.
Siasi, siesiepy lubią tę wiadomość
-
Taaak, kocham reportaże, a wydawnictwo czarne króluje w mojej biblioteczce. Chociaż zimą trochę je porzucam na rzecz literatury górskiej, więc aktualnie czytam „Gdyby to nie był Everest”.Uda się wrote:Ooo widzę pokrewną duszę -pasjonatkę reportaży z wydawnictwa czarnego
piękna półeczka 
Kotek też śliczny 🤩
Kupiliśmy też wczoraj wózek dla młodej, z myślą, że za około rok przesiądzie się do niego Michał. Padło na terenowy trójkołowiec Baby Jogger City Elite 2. Wyczytałam, że to jeden z największych wózków na rynku w dodatku ze świetną amortyzacją. No i rozkłada się na płasko, więc jeśli Michaś będzie miał taką melodię do spania w wózku, jak Nina, to czekają nas długie spacery.
Może zdąży przyjść przed świętami, to machniemy pierwszą rundkę niedługo i dam znać, co to za cudo. 🤩
Uda się lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. (16+5) 198 g chłopaczka 💙
28.11. (20+6) 434 g synusia 🩵
01.12. (21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia 🐻
7-11.12. szpital
15.12. (23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12. (25+2) 888 g 🩵
2026
02.02. (30+2) 🩺
04.02. (30+4) USG III trym 🩺
_
_ -
Miałam dziś wizytę u swojej prowadzącej i waga jaka wyskoczyła u niej to 545g +/- 80g. Poniedziałek na NFZ 391g także sporą rozbieżność 😅 wyciągajac średnia mała ma ok 460g 😅 2 tyg temu na poł wychodziła na 319g także takie to pomiary właśnie. Myślę, że znowu będzie gigant wychodził u mojej prowadzącej, a finalnie urodzi się mała, a może będzie po środku wagi sióstr heh. Niespodzianka mnie czeka jak zawsze 😂 poza tym wszystko super. Młoda się tak wierci ostatnio, a jak próbuję nagrac to cisza 🤪
Dziś byłam u córki młodszej w przedszkolu na zajęciach otwartych i ciągle po tym płacze, młoda się rozczuliła na koniec,. płakała, że chce iść ze mną do domu, gdyby nie wizyta to bym ją pewnie zabrała. Zaraz po nią lecę, nie mogę przestać myśleć o niej
Wczoraj narobiłam pierogów ze słodką kapustą, kiszoną i grzybami także przygotowania pełną parą. Dostałam zaproszenie na wigilię firmową i jutro idę 🙈 zastanawiałam się po tej akcji z dokumentami, ale chociaż się z ludźmi spotkam
Mnie też czeka zabawa że zdjęciami, mam zaległości 6 letnie, w dobie telefonów i ilości zdjęć nie będzie to łatwe 😂 ale to mój ostatni moment żeby się z tym uporać, wybrać najlepsze i zrobić foto książki. Życzę sobie powodzenia, bo mąż już nie wierzy, z kiedyś to zrobię 😂
Angellka, Siasi, Pawix20, Uda się, sallvie, HimalayanDream lubią tę wiadomość
-
Hej. Ja dziś byłam na spotkaniu z położną środowiskową podobno ma być dużo porodów na kwiecień a szczególnie data 04.04 😅🫠
Chyba wybrane zostało imię Jakub 🩵
Siasi, Ola 🦋, Idawoll, krolik, Uda się, siesiepy, Kitana, lady_89, Tosik712, sallvie, HimalayanDream lubią tę wiadomość
27👩🧔28
PCOS
🩷 06.2024
💔💔 01.06.2025 👼👼
⏸️ 08.2025 ❤️🩹
Jakub 💙04.2026 -
Hej dziewczyny,
Ja też juz po krzywej cukrowej. Glukoza cytrynowa to dla mnie ochydztwo ale wypiłam bez problemu. Cale dwie godziny czulam sie swietnie wiec w drodze do domu wpadłam na zakupy do lidla na sniadanie i mnie tak pozamiatało przy kasach ze myslalam ze zemdleje na parkingu w drodze do auta. Cała zaczelam sie trząść, oblały mnie poty i słabości 🙈 takze polecam jednak cos zjesc po wyjsciu z przychodni. Zjadlam co tylko mialam w tej siatce z zakupami i czekalam 40min w aucie az mi przejdzie 🙈 na szczescie sam wynik wyszedl ok wiec swięta uratowane😅
Siasi, Pawix20, Idawoll, krolik, Uda się, Angellka, Kitana, Tosik712, sallvie, HimalayanDream lubią tę wiadomość
-
Pati współczuję zjazdu mnie też krzywa przeorała, a taki zjazd z porami miałam w drugiej, pierwszą wyrzygałam to się wcześniej pozbyłam 😆 teraz też koniecznie męża zabieram ze sobą 🙈
Idawoll wpisz mi proszę kolejną wizytę 29.01
-
Jestem! I próbuję Was nadrobić.
Wczoraj ulepiłam z siostrami prawie 400 uszek i padłam na twarz... Dzisiaj mam dużo luźniej, bo jestem w trakcie lekkiego sprzątania kuchni (standardziki + lodówka i piekarnik).
Na wizycie też spoko, tetno 124, szacowana waga 780 na tym sprzęcie, ciekawe ile będzie 23.12. Szyjka na USG przez powłoki (mniej dokładne, szyjka jest często krótsza w pomiarach) stabilne 4cm, jak poprzednio. Zastój w jednej nerce zmniejszył się z 5mm na 3mm. Kolejna wizyta NFZ 8.01.
Przede wszystkim mam nadzieję, że Wasze krzywe też wyjdą dobrze!
Himalayan myślę, że przy krzywej można poczuć zazdrość, wszak to wpłynie na dogadzanie sobie... :p Też bym zazdrościła ładnych krzywych, zwłaszcza jakby moja wyszła źle.
Sallvie mimo Twoich przygód, trzymam kciuki za to, aby bobas siedział jak najdłużej i obyło się bez dziwnych plamień i innych akcji.
Siasi stacjonarnie znalazłaś ciążowe spodnie? Jak chciałam kupić od nich rajstopy, bo akurat byłam w pobliżu kilku salonów, to ekspedientki mówiły, że oni nie mają na stanie i że ciążowe to tylko internetowo, a jak system pokazuje, że coś niby jest, to pewnie jakieś zaginione na magazynie. A przetrzepałam dość dokładnie półki sklepowe.
Karulezki na które podałaś namiary, są cudowne. Już sobie zaplanowałam, że kupię jedną do nich. 
Jordan nie rozumiem o co chodzi z tym EKUZem i ich problemem, ale pewnie uderzałabym do NFZ jeśli faktycznie wyślą do Ciebie rachunek. Dobrze, że z dzieckiem wszystko ok. Wychodzi na to, że to więzadła, tak? Mnie też czasem boli i piecze dość konkretnie, ale nigdy aż tak.
Idawoll obawiam się, że będziemy tymi matkami z tych rolek, co ostatnio mi się na IG wyświetlają. Żeby umieścić dziecko w docelowym miejscu (wózek, łóżeczko), trzeba będzie wyprosić z nich kota.
Mój rudzik to 8kg żywej wagi, 12 lat za nim. Cieszę się, że jest w dobrej formie i z dużym prawdopodobieństwem pozna nowego członka rodziny.
A Ty również masz uroczego buraska! Podobają mi się tygrysy.
Co do Baby Joggera Twojego, moja przyjaciółka go ma. Wygrał u niej z moim x-landerem, więc na pewno będziesz zadowolona. 
monkow grzeję kciuki na jutro.
Ola witam w klubie "słodkich dziurek"
Co do strachu o hipotrofię, to chyba za duży percentyl, żeby o tym mówić. Dzieci muszą być chyba poniżej 20 percentyla, jak kiedyś z kimś rozmawiałam, czy się mylę? 40-50 to wciąż bardzo ładnie, ale wiadomi, główka pracuje. Moja dzisiaj też próbowała. :p
My resztę wyprawki planujemy też ogarniać od nowego roku już.
A i umówiłam się na 31.01 na malutką sesję ciążową u lokalnej fotograf.
Muszę się zainteresować tematem położnej, zapomniałam dzisiaj na wizycie się podpytać. Zawsze mogę to zrobić 8.01.2025r. Przypisana do mnie w IKP położna ma fajne opinie, więc muszę popatrzeć.
Uda się, Ola 🦋, HimalayanDream, mon08kow lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
Kubuś 💙

-
Dziewczyny czy wam też jest już teraz duszno i serducho tak mocno bije ? Możne macie jakieś tipy jak to ogarnąć?
Bo jak już do kwietnia tak ma być to ja pikole 😳👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺
12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

-
Uda się wrote:Dziewczyny czy wam też jest już teraz duszno i serducho tak mocno bije ? Możne macie jakieś tipy jak to ogarnąć?
Bo jak już do kwietnia tak ma być to ja pikole 😳
U mnie jest ok, takie duszności mogą być od ucisku na przeponę, jak chodzisz do fizjo to może Ci tam trochę porozluzniać. Robisz ćwiczenia oddechowe torem przeponowym? Też może pomóc. Ja takie duszności miałam już na końcówce ciąży jak kładłam się spać i ciężko było mi oddychać, raz mnie mąż znalazł na balkonie w środku nocy, bo tylko tam mi dobrze było 😅 to było z pierwszą córka, z drugą już dużo ćwiczeń oddechowych robiłam i pracowałam z fizjo i trochę było lepiej. Inne przyczyny to tarczyca albo gospodarka zelazowa jak wchodzi kołatanie serca, może za duża dawka euthyrox'u? Jednym ze skutków ubocznych mogą być takie akcje, przerabiałam w pierwszej ciąży, skończyłam z holterem, USG serca, bo myślałam, że mam jakąś wadę serca, a później się okazało, że na mnie tak źle euthyrox działa. -
Ja tak mam czasem, ale z powodu arytmii (według mnie powinnam mieć wyższą dawkę leku na serce, jutro mam konsultacje po zrobionym holterze).Uda się wrote:Dziewczyny czy wam też jest już teraz duszno i serducho tak mocno bije ? Możne macie jakieś tipy jak to ogarnąć?
To co mówi królik to prawda. Czasami organizm tak reaguje na zbyt duża dawkę euthyroxu i nawet lekka nadczynność tarczycy polekowa.walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾crossmatch 25,3%
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
Kubuś 💙

-
Uda się wrote:Dziewczyny czy wam też jest już teraz duszno i serducho tak mocno bije ? Możne macie jakieś tipy jak to ogarnąć?
Też tak mam co jakiś czas 🙈 wogole zauważyłam ze czasem nawet po kawie bezkofeinowej🤣 niestety chyba nie ma co z tym zrobic, ostatnio nie moglam spac przez to -
Słuchajcie, jaka akcja - zdałam ogtt!!! 😅 A byłam pewna, że u mnie ciąża bez cukrzycy jest niemożliwa! No to będzie jedzone! 🤩🤣
W połówkowych wszystko super. Młoda już 475 g, widziałam, jak miętoli rąsię w buzi🥹 I mam w końcu ładne foto profilowe.
Nie bez przygód wszystko oczywiście - w gabinecie obsuwa równo godzinę 🥴 Wracając utknęłam jeszcze w korku, a tu Tomi w żłobku czekał... Dobrze, że uprzedziłam rano opiekunki, że mogę być później. Kiedy go odbierałam, był ostatni, ale na szczęście przyjął to dzielnie na klatę.
Uda się, ja jeszcze nie mam żadnych duszności, tylko sporadyczne kołatania serca, ale u mnie to też moja stara kumpela arytmia. No i przy wysiłku sapię jak parowóz i pikawa szaleje, więc kiedy wkulam się na swoje 3 piętro, potem chwilę zajmuje mi złapanie oddechu 🫣
siesiepy, Hermiona5, kasia97, Idawoll, Yoanne, Uda się, Lolcia37, Angellka, mon08kow lubią tę wiadomość
-
No to będzie serniczek na święta. 🥰Kitana wrote:Słuchajcie, jaka akcja - zdałam ogtt!!! 😅 A byłam pewna, że u mnie ciąża bez cukrzycy jest niemożliwa! No to będzie jedzone! 🤩🤣
W połówkowych wszystko super. Młoda już 475 g, widziałam, jak miętoli rąsię w buzi🥹 I mam w końcu ładne foto profilowe.
Nie bez przygód wszystko oczywiście - w gabinecie obsuwa równo godzinę 🥴 Wracając utknęłam jeszcze w korku, a tu Tomi w żłobku czekał... Dobrze, że uprzedziłam rano opiekunki, że mogę być później. Kiedy go odbierałam, był ostatni, ale na szczęście przyjął to dzielnie na klatę.
Uda się, ja jeszcze nie mam żadnych duszności, tylko sporadyczne kołatania serca, ale u mnie to też moja stara kumpela arytmia. No i przy wysiłku sapię jak parowóz i pikawa szaleje, więc kiedy wkulam się na swoje 3 piętro, potem chwilę zajmuje mi złapanie oddechu 🫣
Kitana lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾crossmatch 25,3%