🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie krzywa mimo wszystko też wyszła ładnie 😄 ale podejrzewam, że ze względu na te poranne cukry, które bywały wysokie w 1 trymestrze dalej będę pilnować diety, robić pomiary i będę pod kontrolą diabetologa. Niemniej cieszę się, że nie jest gorzej, a nawet na czczo z krwi jest w porządku

Też już przyjmuje żelazo, morfologie mam robić przed samą wizytą żeby zobaczyć czy coś się ruszyło i właśnie czy nie potrzeba większej dawki. Odczuwam to żelazo mocno pod kątem jelit i żołądka, ale co zrobić.
Też Wam życzę dobrego dnia, może ta zmiana pogoda zwiastuje, że gdzieś spadnie choć trochę śniegu 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia, 11:58
kasia97, Hermiona5 lubią tę wiadomość
-
Moja krzywa jest dla mnie nadal trochę zagadką - dostałam pełne wyniki, moja położna mówi, że wyniki w normie i nie mam cukrzycy ciążowej - wynik na czczo (5.2mmol - 94 mg) mieści się w holenderskich widełkach, ale w polskich już wskazywałby na cukrzycę, więc pozostaje mi się pilnować przy świętach 🫠 po 2h mam 4.7 mmol - 85 mg - czy to dziwne ze po 2h mam niższy wynik niż na czczo? W styczniu przejdę się do lekarza w Polsce dla pewności…
Życzę Wam ciepłych, rodzinnych Świąt i wielu pięknych pamiątkowych zdjęć z brzuszkami i choinkami - bardzo to wyjątkowe że obchodzimy święta na takim etapie ciąży 🥹🎄 i dla tych które mogą bez ograniczeń - zjedzcie dla nas i naszych dzidzi dodatkowy kawałek serniczka 😊
kasia97, mon08kow, Hermiona5, Pomarańczowa, Kitana lubią tę wiadomość
Ja ’92, On’85 tworzący swoją przyszłość i rodzinę w 🇳🇱🌷🧀
Starania o pierwszego bejbika od 04.2024
⏸️ 01.03.2025 — 💔 cb
⏸️ 03.04.2025 — 💔 6tc
⏸️ 24.07.2025 —🌈? Zostań z nami kropusiu
30.07.2025 - βhcg 2106
07.08.2025 - βhcg 14556
11.08.2025 - dwa pęcherzyki, jeden zarodek z bijącym ❤️🥹, drugi pusty 😔
25.08.2025 - CRL 18 mm
08.09.2025 - CRL 39 mm
23.09.2025 - prenatalne i NIPT - zdrowy dzidziuś ❤️
26.10.2025 - 🩷 Córeczko czekamy na Ciebie
07.11.2025 - połówkowe 👍
20.01.2026 - ⏳badania trzeciego trymestru

-
HimalayanDream wrote:Moja krzywa jest dla mnie nadal trochę zagadką - dostałam pełne wyniki, moja położna mówi, że wyniki w normie i nie mam cukrzycy ciążowej - wynik na czczo (5.2mmol - 94 mg) mieści się w holenderskich widełkach, ale w polskich już wskazywałby na cukrzycę, więc pozostaje mi się pilnować przy świętach 🫠 po 2h mam 4.7 mmol - 85 mg - czy to dziwne ze po 2h mam niższy wynik niż na czczo? W styczniu przejdę się do lekarza w Polsce dla pewności…
Życzę Wam ciepłych, rodzinnych Świąt i wielu pięknych pamiątkowych zdjęć z brzuszkami i choinkami - bardzo to wyjątkowe że obchodzimy święta na takim etapie ciąży 🥹🎄 i dla tych które mogą bez ograniczeń - zjedzcie dla nas i naszych dzidzi dodatkowy kawałek serniczka 😊
widzę, że jedziemy na tym samym wózku - u mnie na czczo było 5.22, położna mówiła że wynik w normie a w polsce wpisali mi cukrzycę ciążową i wysłali do szpitala i do diabetologa 🙈 edit. to był początek października
od tego czasu staram sie po prostu pilnować regularnych posiłków, ruszać jak zawsze i od czasu do czasu mierzyć cukier (chociaż przez pierwsze 2/3 tygodnie po krzywej mierzyłam cukier 6/7 razy dziennie). położna też wysyła mnie co 3 tygodnie na glukozę i zawsze jest poniżej 5, więc nawet na te polskie normy w normieWiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia, 13:34
Hermiona5 lubi tę wiadomość
👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙
12.11 badania połówkowe nl, 250 g zdrowego chłopca 💙
25.11 badania połówkowe w pl i echo serca, 400 g zdrowego chłopca 💙
🙎♂️ 31

-
Już wczoraj nie miałam mocy pisać o wizycie.
Na USG wyszło, że malutka waży już 710g 🥰 miedniczki skontrolowane i niestety jedna lekko się poszerzyła i teraz kolejne USG mam mieć 8 stycznia. U córki też tak było, że te poszerzenia UKM nieznacznie wzrastały, więc się nie przejmuję.
Może do tego czasu kupią nową głowicę do USG 3D i panienka będzie chciała się zaprezentować 😁 a jak nie to kolejna szansa będzie na prenatalnych 3 trymestru, bo te już będę robić prywatnie w innym miejscu (obecnie chodzę do poradni przyszpitalnej).
Idawoll wpisz mi proszę wizyty 8.01 i 21.01 ☺️
Dziewczyny! Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia 🎄 Niech każda z nas spędzi ten czas tak jak ma ochotę, a nie tak jak oczekują tego od nas inni 🥰
Edit: u mnie młoda też położona miednicowo, ale jeszcze jest dużo czasu i liczę, że się obróciWiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia, 20:51
Pomarańczowa, Pawix20, Kitana lubią tę wiadomość
-
Już po wizycie 🙂miałam stresa bo w ostatniej ciąży też miałam wizytę przed świętami i przez szyjkę pojechałam od razu do szpitala i tak spędziłam święta i sylwestra ...
Na szczęście wszystko ok, szyjka super, dzidziuś podobno model tak ładnie pozuje 🤭 waży ok 700g, oczywiście już przekręcony pośladkowo i pewnie będzie powtórka z cc 😀
Kolejna wizyta 13.01 a po 6.01 idę na krzywa.
Życze wam wesołych świąt razem z moim garażem dwustanowiskowym jak to mówi mój mąż 😄🎄🌲
Pomarańczowa, Pawix20, sallvie, Hermiona5, Idawoll, Kitana lubią tę wiadomość
-
Kobea wrote:Już po wizycie 🙂miałam stresa bo w ostatniej ciąży też miałam wizytę przed świętami i przez szyjkę pojechałam od razu do szpitala i tak spędziłam święta i sylwestra ...
Na szczęście wszystko ok, szyjka super, dzidziuś podobno model tak ładnie pozuje 🤭 waży ok 700g, oczywiście już przekręcony pośladkowo i pewnie będzie powtórka z cc 😀
Kolejna wizyta 13.01 a po 6.01 idę na krzywa.
Życze wam wesołych świąt razem z moim garażem dwustanowiskowym jak to mówi mój mąż 😄🎄🌲

Ja dziś z kolei miałam kolejne kontrolne echo serduszka. Wszystko jest w porządku. Mała waży już 645 g i znajduje się na 44 centylu w 23+6. Co do ułożenia miednicowego- od 3-4 wizyt u nas takie samo ale lekarze uspokajają, że jeszcze wiele razy zmieni pozycję. Dołączam się do życzeń świątecznych. Zdrowych, spokojnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia. 🎄🎅
Pomarańczowa, Hermiona5, Hermiona5, Hermiona5, Hermiona5, Kitana lubią tę wiadomość
-
Ola 🦋 wrote:Współczuję złego samopoczucia na krzywej

Ja mam tak jak Idawoll glukoza mi smakowała 🤣 a dzisiaj odebrałam wyniki i nie mam cukrzycy, glukoza na czczo wyszła mi niższa niż kiedykolwiek wcześniej
Za to moja ferrytyna szoruje po dnie
Czy któraś z Was suplementuje żelazo i widzi że ten preparat działa? Ja w sumie w suplementach na 2 trymestr mam żelazo ale widocznie jest go niewystarczająco
Ja pije 2xdziennie 10 ml Floradix. Czuję poprawę bo już nie jestem taka słaba i zmęczona ale krew czy faktycznie się poprawiło będę badać po nowym roku
👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺
12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

-
Dziewczyny gratuluję wyników krzywej - święta serniczkowo pierniczkowe wjadą w pełni

Ja dopiero po nowym roku będę robić, ale jak widzę wasze wyniki i co co czasem zmierzę w domu z palca na czczo to chyba będzie u mnie cukrzyca 🫣
Dzisiaj byłam w szpitalu na pierwszej wizycie w poradni - tam będę rodzić więc chcę mieć jakiegoś „swojego” lekarza. To zresztą pani która robi nam prenatalne więc mega w te klocki USG i dowiedziałam się że moja szyjka z 36 mm zeszła na 30mm i dostałam luteinę 😟
Podobno jest zamknięta ale trochę miękka 😳
Dosłownie 5.12 odstawiłam progesteron i było ok a teraz znów muszę do niego wrócić.
Trochę się zestresowałam- no ale luteinę mam i dzisiaj zacznę brać.
Kolejna wizyta 14.01 i 27.01
Czekamy na termin echa serduszka Frania bo narazie nie ma terminów wolnych na styczeń i będą coś nam szukać.
Dobrze że maluszek ruchliwy bo kocham te momenty kopniaczków 🤩 nie do wiary że zaraz będzie rok w którym pierwszy lub kolejny raz zostaniemy mamami 🥹🫶❤️
sallvie, Hermiona5 lubią tę wiadomość
👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
Kobea wrote:Ja się nie nastawiam na to że się przekręci, bo w pierwszej ciąży jak się ustawił pośladkowo po drugich prenatalnych to już tyle 😀
Dam Ci nadzieję, bo moja córka młodsza, jeszcze w 30 tygodniu była ułożona miednicowo, na szczęście do 34 tygodnia zdołała się przekręcić i udało się sn ☺️ -
Hej dziewczyny w okresie świątecznym.
Od kilku dni moje ulubione hobby to drzemki popołudniowe, takie mi zmęczenie wróciło. Tak poza tym to wszystko u nas dobrze, wesołych i spokojnych świąt dla Was wszystkich ❤️
Kitana lubi tę wiadomość
-
Hejka, mam taki okropny niedoczas w tym tygodniu, że nie mam kiedy uzupełnić wizyt, ale obiecuję, że zaraz po świętach się tym zajmę 🙌🏻
My dziś testowaliśmy nowy wózek i wygląda na to, ze trafiliśmy w dziesiątkę, bo młoda zaliczyła w nim nawet drzemkę, a to się nie zdarzyło od baaaaardzo dawna. 🤩 o jego płynnej jeździe mogłabym tu dużo pisać i się rozpływać 😇
Cieszę się bardzo, że wizyty udane, brzuszki rosną a maluchy kopią 😍
Ja dziś Michasia ululałam, bo machnęłam 15 tys kroków tym spacerem. Ale on i tak ma swoje pory i najcześciej aktywuje się po 22.00.
Lecę teraz pakować prezenty, a jutro ruszamy do dziadków.
Wszystkim nam tu życzę zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt! Niech będą dla Was takie, jakich pragniecie - i pamiętajcie, że za rok bombki trzeba będzie wieszać wyżej, bo nasze kopiące teraz w brzuchu bąble będą już baaardzo zainteresowane świecidełkami 🎄😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia, 21:12
Kitana, Uda się lubią tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. (16+5) 198 g chłopaczka 💙
28.11. (20+6) 434 g synusia 🩵
01.12. (21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia 🐻
7-11.12. szpital
15.12. (23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12. (25+2) 🩺
2026
04.02. (30+4) USG III trym 🩺
_
_ -
Uda się wrote:Dziewczyny gratuluję wyników krzywej - święta serniczkowo pierniczkowe wjadą w pełni

Ja dopiero po nowym roku będę robić, ale jak widzę wasze wyniki i co co czasem zmierzę w domu z palca na czczo to chyba będzie u mnie cukrzyca 🫣
Dzisiaj byłam w szpitalu na pierwszej wizycie w poradni - tam będę rodzić więc chcę mieć jakiegoś „swojego” lekarza. To zresztą pani która robi nam prenatalne więc mega w te klocki USG i dowiedziałam się że moja szyjka z 36 mm zeszła na 30mm i dostałam luteinę 😟
Podobno jest zamknięta ale trochę miękka 😳
Dosłownie 5.12 odstawiłam progesteron i było ok a teraz znów muszę do niego wrócić.
Trochę się zestresowałam- no ale luteinę mam i dzisiaj zacznę brać.
Kolejna wizyta 14.01 i 27.01
Czekamy na termin echa serduszka Frania bo narazie nie ma terminów wolnych na styczeń i będą coś nam szukać.
Dobrze że maluszek ruchliwy bo kocham te momenty kopniaczków 🤩 nie do wiary że zaraz będzie rok w którym pierwszy lub kolejny raz zostaniemy mamami 🥹🫶❤️
Chodzisz do poradni patologii ciąży czy do zwykłej? Wcześniej wyczytałam że chcesz rodzić w ujastku, rozważasz apartament?1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
2 CS- 29.07 9 dpo- ⏸️ bHcg 10,76
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
MaryLu wrote:Chodzisz do poradni patologii ciąży czy do zwykłej? Wcześniej wyczytałam że chcesz rodzić w ujastku, rozważasz apartament?
Do patologii ciąży bo tam przyjmuje dr Nawara-Baran.
Zapisałam się na apartamenty i dostałam od nich info że będą dzwonić dopinać szczegóły na miesiąc przed planowanym porodem.
Też wybrałaś Ujastek?👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
Od początku ciąży chodzę do Dokotr NawaryUda się wrote:Do patologii ciąży bo tam przyjmuje dr Nawara-Baran.
Zapisałam się na apartamenty i dostałam od nich info że będą dzwonić dopinać szczegóły na miesiąc przed planowanym porodem.
Też wybrałaś Ujastek?
właśnie do tej poradni ale teraz zmieniam na uniwersytecki. Miałam plan rodzić na ujastku, nawet położną miałam ogarniętą już ale z wielu przyczyn ostatecznie planuję Kopernika.
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Uda się wrote:Do patologii ciąży bo tam przyjmuje dr Nawara-Baran.
Też wybrałaś Ujastek?
Od początku ciąży chodzę do Dokotr Nawary
właśnie do tej poradni ale teraz zmieniam na uniwersytecki. Miałam plan rodzić na ujastku, nawet położną miałam ogarniętą już ale z wielu przyczyn ostatecznie planuję Kopernika.
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Melduję się po wizycie, trochę późno ale zalatany dzień. 😁
754g synka, szyjka 3,7cm, łożysko już 2,1cm nad ujściem szyjki. Mały agresor protestował przed "plaszczeniem" jego domku przy pomocy głowicy USG. Czyli po prostu ją skopał. 😅
Na USG 3D czy tam 4D widać, że ma mojego nochala. :p Coś tam mlaskał i chyba nawet się uśmiechał. 😁
Mam trzecie zdjęcie jego pitoka, zrobię mu z tych fotek kolaż i wręczę na 18 urodziny. 👀
Na kolejną wizytę mam się umówić jakoś za miesiąc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:54
eM 🌺 lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB