🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się po świętach 🙂 szybko przeleciało, jakoś też się specjalnie nie najadłam.
Mi brzuch nie twardnieje, w poprzedniej ciąży też. Co dziwne nie miałam żadnych skurczy do końca, pewnie trochę przez luteinę. Cały czas biorę magne b6 forte i pije Muszyniankę niebieska no ale ciężko stwierdzić czy to przez to.
Lady, trzymaj się. Możliwe że jakieś naczynko pękło przy wypróżnieniu. Najważniejsze że wszystko ok🙂
Widzę, że ta jelitowka postawiła sobie za cel przejść przez całą Polskę i zebrać jak największe żniwo....
Zdrówka dziewczyny 😘 -
Też mam taką nadzieję że to nic poważnego. U nas w rejonie panuje grypa i covida. Moja siostra w świeta dała znać że ich maluch 10 miesięcy ma covida, a od siostry męża cała rodzina chora z mixem totalnym bo grypa typ A, typ B i covida.
starania od 2013 roku
04.2021 💔poronienie samoistne
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
29.07.25 pierwszy transfer
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm
15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
07.10.25 Badania prenatalne
07.11.25 202g dziewczynki
01.12.25 Badania połówkowe

-
siesiepy wrote:A ja mam pytanie dot spojenia łonowego. U siebie po tym jak wstaje z leżenia głównie, czuję kłucie. Przez chwilę, nie jakoś specjalnie przeszkadzające.
Czy wy już też zaczynacie czuć? I pytanie zasadnicze: czy mogę z tym ćwiczyć bez obaw? Czat mi pierdzi, że nie powinnam robić zakrokow np., a to przecież jest chyba częste ćwiczenie (przynajmniej tak widziałam w rolkach na IG 😅) żeby przygotować ciało do porodu?
Niekoniecznie musi być to związane z rozejściem. W ciąży że starszą odczuwałam dopiero pod koniec jak się przesiliłam, ale miałam badanie i żadnego rozejścia nie było. W kolejnej też się zdarzało wcześniej takie kłucie sporadyczne i do samego końca rozejścia nie miałam. Teraz też już kilka razy poczułam, ale ćwiczę normalnie. Najlepiej jakbyś to z fizjourogin skonsultowała. Przy rozejściu spojenia takich zakroków nie powinno się robić, są wtedy inne ćwiczenia. Mi też i fizjo i gin mówiły, że ból przy rozejściu jest bardzo silny, wręcz nie można się ruszyć. Bardzo na taki ból pomagają pozycję odciążające z kuferkiem to tyłu. Może być tak, że dziecko trochę uciska i stąd to kłucie. -
lady_89 wrote:Hej. Witam się dzisiaj z nie fajnego miejsca bo ze szpitala, wczoraj o 21 na papierze zobaczyłam krew więc przyjechaliśmy na SOR zobaczyć co się dzieje i zostawili mnie na obserwacji. Na szczeście z malutką wszystko dobrze szyja długa i zamknięta łożysko też się nie odkleja, serduszko biłe a mała się rusza, przyczyn krwawienia nie było widać ale mam lerzeć i odpoczywać jedyne przy przyjęciu wyszło mi wysokie ciśnienie ale do rana pozostałe pomiary już były niższe, a rano wynik był już prawidłowy. Mam tylko nadzieję że wyjdę w miarę szybko i już wszystko będzie dobrze.
O kurcze, to się strachu najadłaś, pewnie stąd ciśnienie wysokie. Dobrze, że wszystko ok. Może rzeczywiście tylko jakieś naczynko pękło. -
Hermiona5 wrote:Część po świętach! Mam nadzieję, że wypoczęłyście i że święta się udały ☺️
Pawix współczuję jelitówki
to jest dla mnie najgorsza choroba wśród gryp, przeziębień itd.
Pomarańczowa też jestem zdania, że to niepoważne przychodzić na święta z dzieckiem z gorączką. Nie dość, że szkoda małej, to jeszcze ryzyko zarażenia dla wszystkich gości (w tym kobiety w ciąży!).
Dziewczyny czy którejś z Was też twardnieje brzuch wieczorami? Już nie pamiętam z pierwszej ciąży kiedy te twardnienia się zaczęły.
Tak twardnieje i czasem nawet w ciągu dnia. Zwłaszcza jak stoję to czuję że jest taki mega napięty ale to ustępuje jak się położę albo posiedzę. To chyba te skurcze przeprowadzające ?👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺
12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

-
krolik wrote:Mi twardnieje brzuch zdecydowanie mniej niż w poprzednich ciążach. Zauważyłam, że dopiero teraz się to zdarza i tylko po kontakcie z mężem 🤪 dziś mi właśnie tak stawrdniał mocniej, ale teraz przez święta nie pilnowałam jakoś bardzo brania magnezu. W tej ciąży biorę też lepszy jakościowo magnez i zdecydowanie więcej jak z dziewczynami i może dlatego zdarza się to mega rzadko. Pamiętam, że w poprzednich ciążach zgłaszałam to ginekolog, ale w ogóle się tym nie przejmowała i w sumie sama nie wiem kiedy te twardnienia są normalne, a kiedy patolgiczne i trzeba się tym martwić 🤷 teraz chyba macica zaczęła ćwiczyć i to nie są czasem te skurcze bh? Jakoś w sumie nie umiałam tego określić nigdy czy to one czy nie one😆
Oo to ja bym prosiła o polecenie jaki magnez bierzesz że lepiej się wchłania ? 😊👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
lady_89 wrote:Hej. Witam się dzisiaj z nie fajnego miejsca bo ze szpitala, wczoraj o 21 na papierze zobaczyłam krew więc przyjechaliśmy na SOR zobaczyć co się dzieje i zostawili mnie na obserwacji. Na szczeście z malutką wszystko dobrze szyja długa i zamknięta łożysko też się nie odkleja, serduszko biłe a mała się rusza, przyczyn krwawienia nie było widać ale mam lerzeć i odpoczywać jedyne przy przyjęciu wyszło mi wysokie ciśnienie ale do rana pozostałe pomiary już były niższe, a rano wynik był już prawidłowy. Mam tylko nadzieję że wyjdę w miarę szybko i już wszystko będzie dobrze.
Oj no to atrakcje niechciane
ale super że z córeczką wszystko ok i krwawienie ustało
odpoczywaj ile się da w miarę możliwości i odbieraj od nas energię że to już się nie powtórzy 🫶
lady_89 lubi tę wiadomość
👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
siesiepy wrote:A ja mam pytanie dot spojenia łonowego. U siebie po tym jak wstaje z leżenia głównie, czuję kłucie. Przez chwilę, nie jakoś specjalnie przeszkadzające.
Czy wy już też zaczynacie czuć? I pytanie zasadnicze: czy mogę z tym ćwiczyć bez obaw? Czat mi pierdzi, że nie powinnam robić zakrokow np., a to przecież jest chyba częste ćwiczenie (przynajmniej tak widziałam w rolkach na IG 😅) żeby przygotować ciało do porodu?
Mam także takie kłucia i takie… prądy haha nie wiem jak to inaczej określić ale taki nagły nacisk i to puszcza. Ale u mnie szyjka trochę zmiękła po infekcji i nie wiem czy to nie ona daje takie nieprzyjemne objawy. Dalej jest zamknięta i ma 3cm więc tak średnio ale odczuwam to codziennie więc sama niewiem czy to ta szyjka czy może coś innego się tam rozciąga 🤷♀️ ale chyba o tym pogadam z lekarzem na następnej wizycie.
Co do twoich wizyt
mega fajnie że to 4d dostajesz. Ja też mam badanie ręczne i USG i pomiary ale teraz to dostaje usg głowy i kości udowej najwyżej hahahaha ale w sumie nic nie szkodzi zapytać żeby mi zrobiła też 4d - dzięki za info
))
👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
Kobea wrote:Witam się po świętach 🙂 szybko przeleciało, jakoś też się specjalnie nie najadłam.
Mi brzuch nie twardnieje, w poprzedniej ciąży też. Co dziwne nie miałam żadnych skurczy do końca, pewnie trochę przez luteinę. Cały czas biorę magne b6 forte i pije Muszyniankę niebieska no ale ciężko stwierdzić czy to przez to.
Lady, trzymaj się. Możliwe że jakieś naczynko pękło przy wypróżnieniu. Najważniejsze że wszystko ok🙂
Widzę, że ta jelitowka postawiła sobie za cel przejść przez całą Polskę i zebrać jak największe żniwo....
Zdrówka dziewczyny 😘
Hejka a bierzesz luteinę cały czas?👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
Uda się wrote:Oo to ja bym prosiła o polecenie jaki magnez bierzesz że lepiej się wchłania ? 😊
Teraz biorę w dzień cytrynian magnezu z aliness, a na noc taurynian magnezu też z aliness. Przed ciążą też brałam z tej firmy i wynik miałam zawsze ładny. Później zmieniłam na prenacaps formeds, to forma z cytrynianem, ale wydaje mi się, że te z aliness lepiej na mnie działają. Nie wiem czy to kolejna ciąża czy właśnie inny magnez, bo w poprzednich ciążach brałam magne b6 albo asparagin i musiałam brać duże dawki, bo pojawiały się skurcze nóg, drganie powiek i częściej bolał mnie brzuch jak na okres. Teraz tego pobolewania jak na okres jest zdecydowanie mniej. Skurczy nóg w ogóle nie miewam.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:53
-
Mi brzuch twardnieje bardzo często, konsultowałam to z lekarzem. Zalecił większenie magnezu i powiedział że o ile szyjka zamknięta i długa to nie powinno to niepokoić.
Potrafię dwie godziny na zajęciach ciążowych ćwiczyc i mieć miękki brzuch ale jak idę nawet krótki kawałek 100m to zawsze mi twardnieje. Szczególnie jak wyjdę w krótkim czasie po jedzeniu…
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
2 CS- 29.07 9 dpo- ⏸️ bHcg 10,76
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Krolik no strachu co nie miara tym bardziej że jedno poronienie przeszłam. Ale mała kopie co mnie uspokaja jedynie w nocy zasnąć nie mogłam, pewnie w dzień coś pośpie z przemęczenia.starania od 2013 roku
04.2021 💔poronienie samoistne
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
29.07.25 pierwszy transfer
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm
15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
07.10.25 Badania prenatalne
07.11.25 202g dziewczynki
01.12.25 Badania połówkowe