🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się po świętach 🙂 szybko przeleciało, jakoś też się specjalnie nie najadłam.
Mi brzuch nie twardnieje, w poprzedniej ciąży też. Co dziwne nie miałam żadnych skurczy do końca, pewnie trochę przez luteinę. Cały czas biorę magne b6 forte i pije Muszyniankę niebieska no ale ciężko stwierdzić czy to przez to.
Lady, trzymaj się. Możliwe że jakieś naczynko pękło przy wypróżnieniu. Najważniejsze że wszystko ok🙂
Widzę, że ta jelitowka postawiła sobie za cel przejść przez całą Polskę i zebrać jak największe żniwo....
Zdrówka dziewczyny 😘 -
Też mam taką nadzieję że to nic poważnego. U nas w rejonie panuje grypa i covida. Moja siostra w świeta dała znać że ich maluch 10 miesięcy ma covida, a od siostry męża cała rodzina chora z mixem totalnym bo grypa typ A, typ B i covida.
starania od 2013 roku
04.2021 💔poronienie samoistne
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
29.07.25 pierwszy transfer
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm
15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
07.10.25 Badania prenatalne
07.11.25 202g dziewczynki
01.12.25 Badania połówkowe

-
siesiepy wrote:A ja mam pytanie dot spojenia łonowego. U siebie po tym jak wstaje z leżenia głównie, czuję kłucie. Przez chwilę, nie jakoś specjalnie przeszkadzające.
Czy wy już też zaczynacie czuć? I pytanie zasadnicze: czy mogę z tym ćwiczyć bez obaw? Czat mi pierdzi, że nie powinnam robić zakrokow np., a to przecież jest chyba częste ćwiczenie (przynajmniej tak widziałam w rolkach na IG 😅) żeby przygotować ciało do porodu?
Niekoniecznie musi być to związane z rozejściem. W ciąży że starszą odczuwałam dopiero pod koniec jak się przesiliłam, ale miałam badanie i żadnego rozejścia nie było. W kolejnej też się zdarzało wcześniej takie kłucie sporadyczne i do samego końca rozejścia nie miałam. Teraz też już kilka razy poczułam, ale ćwiczę normalnie. Najlepiej jakbyś to z fizjourogin skonsultowała. Przy rozejściu spojenia takich zakroków nie powinno się robić, są wtedy inne ćwiczenia. Mi też i fizjo i gin mówiły, że ból przy rozejściu jest bardzo silny, wręcz nie można się ruszyć. Bardzo na taki ból pomagają pozycję odciążające z kuferkiem to tyłu. Może być tak, że dziecko trochę uciska i stąd to kłucie. -
lady_89 wrote:Hej. Witam się dzisiaj z nie fajnego miejsca bo ze szpitala, wczoraj o 21 na papierze zobaczyłam krew więc przyjechaliśmy na SOR zobaczyć co się dzieje i zostawili mnie na obserwacji. Na szczeście z malutką wszystko dobrze szyja długa i zamknięta łożysko też się nie odkleja, serduszko biłe a mała się rusza, przyczyn krwawienia nie było widać ale mam lerzeć i odpoczywać jedyne przy przyjęciu wyszło mi wysokie ciśnienie ale do rana pozostałe pomiary już były niższe, a rano wynik był już prawidłowy. Mam tylko nadzieję że wyjdę w miarę szybko i już wszystko będzie dobrze.
O kurcze, to się strachu najadłaś, pewnie stąd ciśnienie wysokie. Dobrze, że wszystko ok. Może rzeczywiście tylko jakieś naczynko pękło. -
Hermiona5 wrote:Część po świętach! Mam nadzieję, że wypoczęłyście i że święta się udały ☺️
Pawix współczuję jelitówki
to jest dla mnie najgorsza choroba wśród gryp, przeziębień itd.
Pomarańczowa też jestem zdania, że to niepoważne przychodzić na święta z dzieckiem z gorączką. Nie dość, że szkoda małej, to jeszcze ryzyko zarażenia dla wszystkich gości (w tym kobiety w ciąży!).
Dziewczyny czy którejś z Was też twardnieje brzuch wieczorami? Już nie pamiętam z pierwszej ciąży kiedy te twardnienia się zaczęły.
Tak twardnieje i czasem nawet w ciągu dnia. Zwłaszcza jak stoję to czuję że jest taki mega napięty ale to ustępuje jak się położę albo posiedzę. To chyba te skurcze przeprowadzające ?👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺
12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

-
krolik wrote:Mi twardnieje brzuch zdecydowanie mniej niż w poprzednich ciążach. Zauważyłam, że dopiero teraz się to zdarza i tylko po kontakcie z mężem 🤪 dziś mi właśnie tak stawrdniał mocniej, ale teraz przez święta nie pilnowałam jakoś bardzo brania magnezu. W tej ciąży biorę też lepszy jakościowo magnez i zdecydowanie więcej jak z dziewczynami i może dlatego zdarza się to mega rzadko. Pamiętam, że w poprzednich ciążach zgłaszałam to ginekolog, ale w ogóle się tym nie przejmowała i w sumie sama nie wiem kiedy te twardnienia są normalne, a kiedy patolgiczne i trzeba się tym martwić 🤷 teraz chyba macica zaczęła ćwiczyć i to nie są czasem te skurcze bh? Jakoś w sumie nie umiałam tego określić nigdy czy to one czy nie one😆
Oo to ja bym prosiła o polecenie jaki magnez bierzesz że lepiej się wchłania ? 😊👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
lady_89 wrote:Hej. Witam się dzisiaj z nie fajnego miejsca bo ze szpitala, wczoraj o 21 na papierze zobaczyłam krew więc przyjechaliśmy na SOR zobaczyć co się dzieje i zostawili mnie na obserwacji. Na szczeście z malutką wszystko dobrze szyja długa i zamknięta łożysko też się nie odkleja, serduszko biłe a mała się rusza, przyczyn krwawienia nie było widać ale mam lerzeć i odpoczywać jedyne przy przyjęciu wyszło mi wysokie ciśnienie ale do rana pozostałe pomiary już były niższe, a rano wynik był już prawidłowy. Mam tylko nadzieję że wyjdę w miarę szybko i już wszystko będzie dobrze.
Oj no to atrakcje niechciane
ale super że z córeczką wszystko ok i krwawienie ustało
odpoczywaj ile się da w miarę możliwości i odbieraj od nas energię że to już się nie powtórzy 🫶
lady_89 lubi tę wiadomość
👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
siesiepy wrote:A ja mam pytanie dot spojenia łonowego. U siebie po tym jak wstaje z leżenia głównie, czuję kłucie. Przez chwilę, nie jakoś specjalnie przeszkadzające.
Czy wy już też zaczynacie czuć? I pytanie zasadnicze: czy mogę z tym ćwiczyć bez obaw? Czat mi pierdzi, że nie powinnam robić zakrokow np., a to przecież jest chyba częste ćwiczenie (przynajmniej tak widziałam w rolkach na IG 😅) żeby przygotować ciało do porodu?
Mam także takie kłucia i takie… prądy haha nie wiem jak to inaczej określić ale taki nagły nacisk i to puszcza. Ale u mnie szyjka trochę zmiękła po infekcji i nie wiem czy to nie ona daje takie nieprzyjemne objawy. Dalej jest zamknięta i ma 3cm więc tak średnio ale odczuwam to codziennie więc sama niewiem czy to ta szyjka czy może coś innego się tam rozciąga 🤷♀️ ale chyba o tym pogadam z lekarzem na następnej wizycie.
Co do twoich wizyt
mega fajnie że to 4d dostajesz. Ja też mam badanie ręczne i USG i pomiary ale teraz to dostaje usg głowy i kości udowej najwyżej hahahaha ale w sumie nic nie szkodzi zapytać żeby mi zrobiła też 4d - dzięki za info
))
👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
Kobea wrote:Witam się po świętach 🙂 szybko przeleciało, jakoś też się specjalnie nie najadłam.
Mi brzuch nie twardnieje, w poprzedniej ciąży też. Co dziwne nie miałam żadnych skurczy do końca, pewnie trochę przez luteinę. Cały czas biorę magne b6 forte i pije Muszyniankę niebieska no ale ciężko stwierdzić czy to przez to.
Lady, trzymaj się. Możliwe że jakieś naczynko pękło przy wypróżnieniu. Najważniejsze że wszystko ok🙂
Widzę, że ta jelitowka postawiła sobie za cel przejść przez całą Polskę i zebrać jak największe żniwo....
Zdrówka dziewczyny 😘
Hejka a bierzesz luteinę cały czas?👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
Uda się wrote:Oo to ja bym prosiła o polecenie jaki magnez bierzesz że lepiej się wchłania ? 😊
Teraz biorę w dzień cytrynian magnezu z aliness, a na noc taurynian magnezu też z aliness. Przed ciążą też brałam z tej firmy i wynik miałam zawsze ładny. Później zmieniłam na prenacaps formeds, to forma z cytrynianem, ale wydaje mi się, że te z aliness lepiej na mnie działają. Nie wiem czy to kolejna ciąża czy właśnie inny magnez, bo w poprzednich ciążach brałam magne b6 albo asparagin i musiałam brać duże dawki, bo pojawiały się skurcze nóg, drganie powiek i częściej bolał mnie brzuch jak na okres. Teraz tego pobolewania jak na okres jest zdecydowanie mniej. Skurczy nóg w ogóle nie miewam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 11:53
Uda się lubi tę wiadomość
-
Mi brzuch twardnieje bardzo często, konsultowałam to z lekarzem. Zalecił większenie magnezu i powiedział że o ile szyjka zamknięta i długa to nie powinno to niepokoić.
Potrafię dwie godziny na zajęciach ciążowych ćwiczyc i mieć miękki brzuch ale jak idę nawet krótki kawałek 100m to zawsze mi twardnieje. Szczególnie jak wyjdę w krótkim czasie po jedzeniu…
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Krolik no strachu co nie miara tym bardziej że jedno poronienie przeszłam. Ale mała kopie co mnie uspokaja jedynie w nocy zasnąć nie mogłam, pewnie w dzień coś pośpie z przemęczenia.starania od 2013 roku
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm
07.11.25 202g dziewczynki
01.12.25 Badania połówkowe

-
krolik wrote:Teraz biorę w dzień cytrynian magnezu z aliness, a na noc taurynian magnezu też z aliness. Przed ciążą też brałam z tej firmy i wynik miałam zawsze ładny. Później zmieniłam na prenacaps formeds, to forma z cytrynianem, ale wydaje mi się, że te z aliness lepiej na mnie działają. Nie wiem czy to kolejna ciąża czy właśnie inny magnez, bo w poprzednich ciążach brałam magne b6 albo asparagin i musiałam brać duże dawki, bo pojawiały się skurcze nóg, drganie powiek i częściej bolał mnie brzuch jak na okres. Teraz tego pobolewania jak na okres jest zdecydowanie mniej. Skurczy nóg w ogóle nie miewam.
Ooo mega dziękuję za rekomendację 🫶
Brałam asmag forte - słaby efekt teraz biorę z b6 też bez szału i biorę czasem 5-6 tabletek.
Kupię ten co polecasz zobaczymy czy właśnie z tymi łydkami sobie poradzi 🫣👩🏻40
👱🏻♂️43
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
19.08.2025 mamy ❤️
27.01 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺

-
Uda się wrote:Ooo mega dziękuję za rekomendację 🫶
Brałam asmag forte - słaby efekt teraz biorę z b6 też bez szału i biorę czasem 5-6 tabletek.
Kupię ten co polecasz zobaczymy czy właśnie z tymi łydkami sobie poradzi 🫣
Spróbuj też soli Kłodawaskiej. Pije na czczo szklankę ciepłej wody z cytryną i właśnie z solą Kłodawska. Taki naturalny elektrolit. Odkąd tak robię to sód mi się podniósł, zawsze miałam poniżej normy.
-
Z tym magnezem to w pierwszej ciąży suplementowałam cały czas, a teraz tylko jedno opakowanie łyknęłam 🫣 Zrobię dziś zamówienie w aptece.
Lady_89 dobrze, że z maleństwem wszystko w porządku i że teraz już nic niepokojącego się nie dzieje. -
Uda się wrote:Hejka a bierzesz luteinę cały czas?
Tak, od pozytywnego testu biorę cały czas.
Asmag ma dawkę 20 mg magnezu także musiałabyś zjeść ich ponad 10 dziennie żeby był jakiś efekt.
Ja mam kasetkę na leki bo w życiu bym nie była systematyczna 😀 -
O rety, trzymaj się tam zdrowo! Najważniejsze, że nic złego się nie dzieje z maleństwem, a Ty jesteś pod opieką. ❤️lady_89 wrote:Hej. Witam się dzisiaj z nie fajnego miejsca bo ze szpitala, wczoraj o 21 na papierze zobaczyłam krew więc przyjechaliśmy na SOR zobaczyć co się dzieje i zostawili mnie na obserwacji. Na szczeście z malutką wszystko dobrze szyja długa i zamknięta łożysko też się nie odkleja, serduszko biłe a mała się rusza, przyczyn krwawienia nie było widać ale mam lerzeć i odpoczywać jedyne przy przyjęciu wyszło mi wysokie ciśnienie ale do rana pozostałe pomiary już były niższe, a rano wynik był już prawidłowy. Mam tylko nadzieję że wyjdę w miarę szybko i już wszystko będzie dobrze.
Wasze świąteczne zdjęcia są przepiękne! 😍
A jelitówki współczuję bardzo, oby szybko odpuściło. Co to zmutowany wirus, że tak okrążył wszystkie kąty w kraju! Moja siostra też właśnie po świętach walczy z tym shitem całą rodziną 🙄
Ja się dopiero powoli odgruzowuję po świętach. Było bardzo fajnie, ale wiadomo, jak to z dzieckiem - zbyt dużo atrakcji, dźwięków, telewizora i ludzi - więc młoda to odreagowała. O drzemki ciężko, więc potem popołudniowe marudy się pojawiały.
Niemniej dostała swoje wymarzone prezenty i bardzo się.z nich ucieszyła (niesamowite, że taki maluch już to tak czai), a teraz ja mam dylematy, czego się pozbyć, by zrobić miejsce na nowe zabawki. 🙆🏼♀️
A tak to daję znać, że jest ciekawa promka na lionelo. Czaiłam się właśnie na łóżeczko z lionelo - miałam upatrzone kilka modeli - w tym dostawke/kołyskę Malin Evo - widziałam ją u koleżanki i chciałam nawet ją od niej odkupić (nie zdążyłam, sprzedali). Ale jak dziś zobaczyłam, że jest za 170 zł, to kupiłam ją bez zastanowienia 🙃
https://lionelo.pl/lionelo-malin-grey-stone-lozeczko-z-funkcja-kolyski
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 20:30
Hermiona5 lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖
2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
- 647,05 (⬆️120,6%)
11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08.(6+5) 0,52 cm💖
05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
7-11.12. szpital
15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12.(25+2) 888 g🩵
2026
02.02.(30+2) 1643 g bączka💙
04.02.(30+4) USG III trym - zdrowy synek
22-25.02. szpital
02.03.(34+2) 2331 g
16.03.(36+2)🩺
18.03.(36+4)🩺 kontrola nerek
30.03.(38+2)🩺
_
_ -
Czy Wy też macie problemy ze snem? Kurcze ja albo przez święta zasnąć nie mogłam, rekord do 3 w nocy, albo jak już zasnę to budzę się wcześnie..Dzis chyba już przed 5 nie spałam, a teraz mi oczy lecą 😆
-
Idawoll dzięki za podzielenie się promką! Też zamówiłam tę kołyskę. Niby chciałam coś na kółkach (żeby przemieszczać się z łóżeczkiem po domu), ale nawet używki nie chodzą w tak dobrych cenach! Sama funkcja bujania już mi wystarczy, a jak będę kółek bardzo potrzebować to poproszę moją złotą rączkę żeby coś wymyślił 😁
Krolik ja z zasypianiem nie mam problemu, ale w nocy zdarzają mi się krótkie pobudki. -
Też tak mam że zasnąć ciężko wieczorem a w nocy po pobudce też od razu nie mogę tylko się kręce. Nie wspominając teraz w szpitalu to w ogóle masakra ze snem. Na szczeście prognozy są optymistyczne że jutro wyjdę do domu po badaniach. Trzymajcie kciuki😊krolik wrote:Czy Wy też macie problemy ze snem? Kurcze ja albo przez święta zasnąć nie mogłam, rekord do 3 w nocy, albo jak już zasnę to budzę się wcześnie..Dzis chyba już przed 5 nie spałam, a teraz mi oczy lecą 😆
Angellka, Pomarańczowa, Kitana, Uda się, Tosik712 lubią tę wiadomość
starania od 2013 roku
2025 pierwsze ivf
26.05.25 punkcja
09.08.25 beta 169
12.08.25 beta 611
21.08.25 pierwsze USG i💖
08.09.25 CRL 1.95 cm