Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
Odpowiedz

🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸

Oceń ten wątek:
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa współczuję :( taka bezsilność jest najgorsza, bo widzisz, że dziecko się męczy, a niewiadomo jak tu pomóc :(
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to podcast Ani z Nic Na Siłę (dostępny np na Spotify) i odcinek o przygotowywaniu starszaka na rodzeństwo. Może te wskazówki, które Ania tam daje jakoś pozwoliłyby Twojej córeczce oswoić się z nadchodzącą zmianą. Polecam, bo uwielbiam ten podcast.

Pomarańczowa lubi tę wiadomość

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g

preg.png
  • HimalayanDream Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuję cały czas, ale nic nie piszę bo jest to wyjątkowo trudny tydzień i prawdopodobnie wyłączę się na jakiś czas. Nie chcę smęcić, ale też nie chcę znikać bez słowa - odezwę się pewnie po kolejnych badaniach. To będzie długi (i pewnie chaotyczny) wpis - z góry przepraszam.

Jestem w Polsce i korzystając z okazji, ze tu jestem zapisałam się na usg 3 trymestru, którego w NL standardowo się nie wykonuje - swoją drogą Kasia97 fajnie ze Twoja położna wykonuje pomiary, u mnie nie chcą robić bo przecież „ciąża fizjologiczna” i brak wskazań… Mam nadzieję że to Twoje odchylenie to tylko straszak i za chwilę dostaniesz kolejne potwierdzenie, że z synkiem wszystko okej 🙂

Na swoje USG nie dotarłam, bo wylądowałam w szpitalu przez brak ruchów dziecka. Przyjęto mnie na oddział i dzidzia się znowu uaktywniła, zostałam dwa dni na obserwacji, porobili mi KTG, i wygląda na to że trochę nas tylko postraszyła tymi ruchami. Panie Położne - anioły, cudowne, bardzo o nas tam dbały. I na tym kończą się pozytywy. Ogólnie już zapomniałam o tym „niesamowitym” klimacie prowincjonalnych szpitali, że czujesz się jakbyś była problemem. Zrobiono mi USG - główka 3 tygodnie do tyłu, brzuszek 4 tygodnie - ale czy ktoś z lekarzy szpitalnych chciał ze mną o tym porozmawiać? - Nie. Parzący brak polskiego ubezpieczenia i każdy głuchy na to że ja mam EKUZ i już powiadomiłam mojego ubezpieczyciela - „Pani jest na czerwono, to tylko morfologia” … Przy wypisie już chętnie odnotowano, że jakiś zagraniczny ubezpieczyciel jednak pokryje koszty i w końcu uwzględniono EKUZ. Nie zapomnijmy o badaniu ginekologicznym w obecności wszystkich 5 czy 6 osób z obchodu, bo kogo by obchodził komfort pacjentki. Ogólnie niezapomniane „wakacje” na oddziale patologii ciazy.

Niestety na tym nie koniec - dotarłam na swoje spóźnione USG - cudowny lekarz, wcisnęli mnie gdzieś, mimo że na tą pierwotną wizytę umówiłam się miesiące temu, a przepadła przez szpital. Pomiary nie są tak złe jak w szpitalu (na szczęście maksymalnie 1-2 tygodnie tyłu), ale Dzidzia ogólnie jest bardzo mała - 6 percentyl… Przepływy są jednak okej i wierzę, że po prostu taka kruszynka nam się trafiła, lekarz mnie uspokajał, że po prostu tak może być ale na pewno do kontroli. Podejrzewa jednak TGA, to bardzo poważna wada serca i po prostu jestem wściekła, że być może przeoczona na połówkowych (z tego co wyczytałam to właśnie drugie prenatalne taką wadę ujawniają). Czeka nas echo serduszka, już w Holandii, o które pewnie trzeba będzie się szarpać. Mam nadzieję, że tylko najemy się strachu i nie czeka nas operacja zaraz po narodzinach.

To taki „mały” update ode mnie, trzymajcie się ciepło 🍀🍀🍀 Dalej bede podczytywała, ale ciężko w takich okolicznościach coś od siebie dorzucać, żeby nie obniżać morale naszej wspaniałej grupy.

Ja ’92, On’85 tworzący swoją przyszłość i rodzinę w 🇳🇱🌷🧀

Starania o pierwszego bejbika od 04.2024

⏸️ 01.03.2025 — 💔 cb
    ⏸️ 03.04.2025 — 💔 6tc

⏸️ 24.07.2025 —🌈? Zostań z nami kropusiu
    30.07.2025 - βhcg 2106
    07.08.2025 - βhcg 14556
    11.08.2025 - dwa pęcherzyki, jeden zarodek z bijącym ❤️🥹, drugi pusty 😔
    25.08.2025 - CRL 18 mm
    08.09.2025 - CRL 39 mm
    23.09.2025 - prenatalne i NIPT - zdrowy dzidziuś ❤️
    26.10.2025 - 🩷 Córeczko czekamy na Ciebie
    07.11.2025 - połówkowe 👍
    20.01.2026 - ⏳badania trzeciego trymestru

preg.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HimalayanDream trzymam kciuki żeby się okazało, że wszystko z dzidzią jest w porządku ♥️ wysyłam dużo siły dla Was!

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g

preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HimalayanDream współczuję bardzo stresu :( nie zdążycie zrobić echo jeszcze w Polsce? :( również wysyłam dużo siły I życzę żeby wszystko się dobrze rozwiązało 🩷 jeśli chcesz odpowiedzieć to chciałam zapytać jak pomiary wypadały właśnie na polowkowych i później?

Hermiona, dziękuję za podpowiedź. Odsłucham na pewno, bo już myślę czy nie znalesc nam psychologa skoro corka taka wrażliwa i dużo rzeczy tak przeżywa. Może coś nam podpowie jak mądrze sobie radzić.

03.2023 🩷

30.09.2025 prenatalne, mały chłopczyk? 💙🐻
    26.11 2025 połówkowe, 375 g chłopczyka 💙🐻

preg.png
‹‹ 301 302 303 304 305
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ