Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
Odpowiedz

🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸

Oceń ten wątek:
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa współczuję :( taka bezsilność jest najgorsza, bo widzisz, że dziecko się męczy, a niewiadomo jak tu pomóc :(
    Jedyne co mi przychodzi do głowy to podcast Ani z Nic Na Siłę (dostępny np na Spotify) i odcinek o przygotowywaniu starszaka na rodzeństwo. Może te wskazówki, które Ania tam daje jakoś pozwoliłyby Twojej córeczce oswoić się z nadchodzącą zmianą. Polecam, bo uwielbiam ten podcast.

Pomarańczowa, Angellka lubią tę wiadomość

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g
    29.01.2026 (29+4) 1715g
    12.02.2026 (31+4) 1997g 😍

preg.png
  • HimalayanDream Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuję cały czas, ale nic nie piszę bo jest to wyjątkowo trudny tydzień i prawdopodobnie wyłączę się na jakiś czas. Nie chcę smęcić, ale też nie chcę znikać bez słowa - odezwę się pewnie po kolejnych badaniach. To będzie długi (i pewnie chaotyczny) wpis - z góry przepraszam.

Jestem w Polsce i korzystając z okazji, ze tu jestem zapisałam się na usg 3 trymestru, którego w NL standardowo się nie wykonuje - swoją drogą Kasia97 fajnie ze Twoja położna wykonuje pomiary, u mnie nie chcą robić bo przecież „ciąża fizjologiczna” i brak wskazań… Mam nadzieję że to Twoje odchylenie to tylko straszak i za chwilę dostaniesz kolejne potwierdzenie, że z synkiem wszystko okej 🙂

Na swoje USG nie dotarłam, bo wylądowałam w szpitalu przez brak ruchów dziecka. Przyjęto mnie na oddział i dzidzia się znowu uaktywniła, zostałam dwa dni na obserwacji, porobili mi KTG, i wygląda na to że trochę nas tylko postraszyła tymi ruchami. Panie Położne - anioły, cudowne, bardzo o nas tam dbały. I na tym kończą się pozytywy. Ogólnie już zapomniałam o tym „niesamowitym” klimacie prowincjonalnych szpitali, że czujesz się jakbyś była problemem. Zrobiono mi USG - główka 3 tygodnie do tyłu, brzuszek 4 tygodnie - ale czy ktoś z lekarzy szpitalnych chciał ze mną o tym porozmawiać? - Nie. Parzący brak polskiego ubezpieczenia i każdy głuchy na to że ja mam EKUZ i już powiadomiłam mojego ubezpieczyciela - „Pani jest na czerwono, to tylko morfologia” … Przy wypisie już chętnie odnotowano, że jakiś zagraniczny ubezpieczyciel jednak pokryje koszty i w końcu uwzględniono EKUZ. Nie zapomnijmy o badaniu ginekologicznym w obecności wszystkich 5 czy 6 osób z obchodu, bo kogo by obchodził komfort pacjentki. Ogólnie niezapomniane „wakacje” na oddziale patologii ciazy.

Niestety na tym nie koniec - dotarłam na swoje spóźnione USG - cudowny lekarz, wcisnęli mnie gdzieś, mimo że na tą pierwotną wizytę umówiłam się miesiące temu, a przepadła przez szpital. Pomiary nie są tak złe jak w szpitalu (na szczęście maksymalnie 1-2 tygodnie tyłu), ale Dzidzia ogólnie jest bardzo mała - 6 percentyl… Przepływy są jednak okej i wierzę, że po prostu taka kruszynka nam się trafiła, lekarz mnie uspokajał, że po prostu tak może być ale na pewno do kontroli. Podejrzewa jednak TGA, to bardzo poważna wada serca i po prostu jestem wściekła, że być może przeoczona na połówkowych (z tego co wyczytałam to właśnie drugie prenatalne taką wadę ujawniają). Czeka nas echo serduszka, już w Holandii, o które pewnie trzeba będzie się szarpać. Mam nadzieję, że tylko najemy się strachu i nie czeka nas operacja zaraz po narodzinach.

To taki „mały” update ode mnie, trzymajcie się ciepło 🍀🍀🍀 Dalej bede podczytywała, ale ciężko w takich okolicznościach coś od siebie dorzucać, żeby nie obniżać morale naszej wspaniałej grupy.

Ja ’92, On’85 tworzący swoją przyszłość i rodzinę w 🇳🇱🌷🧀

Starania o pierwszego bejbika od 04.2024

⏸️ 01.03.2025 — 💔 cb
    ⏸️ 03.04.2025 — 💔 6tc

⏸️ 24.07.2025 —🌈? Zostań z nami kropusiu
    30.07.2025 - βhcg 2106
    07.08.2025 - βhcg 14556
    11.08.2025 - dwa pęcherzyki, jeden zarodek z bijącym ❤️🥹, drugi pusty 😔
    25.08.2025 - CRL 18 mm
    08.09.2025 - CRL 39 mm
    23.09.2025 - prenatalne i NIPT - zdrowy dzidziuś ❤️
    26.10.2025 - 🩷 Córeczko czekamy na Ciebie
    07.11.2025 - połówkowe 👍
    01.2026 - badania trzeciego trymestru i pogłębiona diagnostyka dla ❤️ - SUA, <10 centyl - cotygodniowa kontrola przepływów - rośnij kruszynko 🥺

preg.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HimalayanDream trzymam kciuki żeby się okazało, że wszystko z dzidzią jest w porządku ♥️ wysyłam dużo siły dla Was!

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐

22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g
    29.01.2026 (29+4) 1715g

preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HimalayanDream współczuję bardzo stresu :( nie zdążycie zrobić echo jeszcze w Polsce? :( również wysyłam dużo siły I życzę żeby wszystko się dobrze rozwiązało 🩷 jeśli chcesz odpowiedzieć to chciałam zapytać jak pomiary wypadały właśnie na polowkowych i później?

Hermiona, dziękuję za podpowiedź. Odsłucham na pewno, bo już myślę czy nie znalesc nam psychologa skoro corka taka wrażliwa i dużo rzeczy tak przeżywa. Może coś nam podpowie jak mądrze sobie radzić.

03.2023 🩷

30.09.2025 prenatalne, mały chłopczyk? 💙🐻
    26.11 2025 połówkowe, 375 g chłopczyka 💙🐻

preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HimalayaDream.przytulam. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Dużo siły i cierpliwość dla Ciebie ❤️ trzymam mocno kciuki za maluszka..Masz możliwość zrobić badania w Polsce?

Pomarańczowa, dzieci wyczuwają, moja czterolatka od jakiegoś czasu przychodzi i śpi ze mną w nocy albo po prostu już z góry zakłada, że będzie ze mną spala. Strasznie się do taty przykleiła, przez co starsza,która wcześniej miała tatę dla siebie,bo młodsza go olewała, chodzi i gada, że siostra jej tatę ukradła 😆 a widać od razu, że szuka sobie u niego więcej miłości, bo wyczuwa siostrę i tez to że z dziecka śpiącego całą noc u siebie nagle potrzebuje do mamusi. Robisz co możesz i robisz wszystko dobrze, jedne dzieci będą mocniej to przeżywać inne mniej. Widać, że mocno to przeżywasz, ale wydaje mi się, że więcej niż robisz już nie dasz rady, nie obwiniaj się. Niestety zawsze ten starszak odczuje pojawienie się rodzeństwa i będzie trochę pokrzywdzony jak i młodszy, że jest starsze rodzeństwo i nie ma rodziców na wyłączność. Tule ❤️

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

28.08.2025 jest ❤️ i 0,19 cm ludzika 😍
    20.09.2025 2,46 cm ludzika 😍
    13.10.2025 6,5 cm 😍

9.08 9dp pierwszy pozytyw
    11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki krzywej 😍 pierwszy raz mam sytuację, że glukometr pokazał nizszy wynik niż z krwi żylnej 😆

74/118/88 no idealnie 😍dlatego zjazdu nie było. Pierwszy raz w ciąży nie mam hipoglikemii 😅 dumna jestem z siebie, że ładnie ogarnęłam cukry i mi już tak nie spadają 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 19:18

mon08kow, Uda się, Idawoll, Angellka, siesiepy, Monimoniii, Siasi, lady_89 lubią tę wiadomość

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

13.10.2025 6,5 cm 😍

11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • kasia97 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HimalayanDream ogromnie współczuję stresu, mam nadzieję że kolejne badania choć trochę Cię uspokoją 🍀

będziemy czekać na kolejne informacje, wysyłam dużo siły!

👩‍🦰 28, PCOS, IO
    11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań

27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
    20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
    30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
    02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
    06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
    14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
    29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙
    12.11 badania połówkowe nl, 250 g zdrowego chłopca 💙
    25.11 badania połówkowe w pl i echo serca, 400 g zdrowego chłopca 💙
    31.12 usg, 905 g zdrowego chłopca 💙
    03.02 3 badania prenatalne, 1832g chłopca 💙
    🙎‍♂️ 31

preg.png
  • MaryLu Przyjaciółka

Wysłany: 23 stycznia, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HimalayanDream trzymam kciuki żeby jednak to nie było, a jeśli nawet to żeby rokowania były dobre i rekonwalescencja łagodna. Trzymaj się z maluchem i nie puszczaj. Może uda Ci się zrobić echo w Polsce, nie wiem ile masz urlopu ale ponoć im młodsza ciąża tym lepiej widać w sercu zmiany. Sama już miałam dwa echa i kolejnego już nie będę miała póki co bo lekarze stwierdzili że coraz mniej będą widzieć na tym etapie ciąży i kolejne dopiero po urodzeniu małej.

Mała zaczęła kręcić się jak szalona, robi kopy takie że aż brzuch mi wygina w różne strony. Raz ma głowę pod wątroba a raz na pęcherzu, nogi czuję codziennie w innym miejscu.. jak nie ruszała się od połówkowych to teraz dostała jakiegoś speeda 🙃

Co do wyprawek to ja dzisiaj nawet zaczęłam powoli pakować walizkę i torbę do szpitala. Póki co z tych rzeczy co już mam, brakuje jeszcze jedzenia, części apteki czy kosmetyków dla mnie ale to raczej już później. Na szczęście nie muszę brać wiele dla małej bo szpital zapewnia wszystko łącznie z ubrankami.

Już trzeci raz zamawiam aptekę, podzieliłam to na tury i każda ponad 800 zł, co prawda kupowałam rzeczy typu termometr czy inhalator ale już wydaliśmy kupę kasy na całą wyprawkę. Zastanawialiśmy się z mężem czy to z nami coś jest nie tak że tyle wydajemy, że przecież nie jest to możliwe żeby dziecko tyle kosztowało na start bo ludzie często nie mają tyle pieniędzy na to wszystko…nie wiem co robimy nie tak 😅 grunt że w sumie już prawie z głowy, oprócz pampersów czy jakiegoś kocyka merino i zabawek chyba mamy już wszystko albo już jest zamówione. Dobrze że ubranka chociaż mamy od rodziny i to w takich ilościach że mała chyba nie zdąży ubrać wszystkiego bo jak oglądam te piękne rzeczy na vinted to bym wydała drugie tyle.

Niedoczynność tarczycy
    Celiakia
    MTHFR homo
    SERPINE1 hetero
  • Malowybitna Autorytet

Wysłany: 23 stycznia, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś z Was ma może takie niewymiarowe łóżeczko 100x50? Nie mogę znaleźć do niego żadnego sensownego materaca (chciałam Rucken ale nie produkują takich). Są tylko takie dodawane do łóżeczka piankowo-kokosowe a chciałabym jednak coś lepszego.

starania od 2022
    🙍‍♀️'92
    AMH - 7,48
    ❌PCOS w obrazie usg
    ❌MTHTR A1298 homo
    ❌PAI hetero
    ✅homocysteina - 7
    ✅ASA, ANA1, ANA3, APS
    ✅KIR 4/5 brak 2DS5
    ✅HLA-C oboje C1
    ✅kariotyp
    ✅cd138
    🙍‍♂️'90
    ❌Koncentracja 2,1 mln/ml
    ✅Morfologia 4%
    ❌FSH - 15,64
    ✅kariotyp, CFTR, usg jąder

I IVF (menopur 150, orgalutran)
    11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️

12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, clexane), 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.

4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️, 7+4 CRL 1,49 cm, 9+1 CRL 2,65 cm, 11+4 5,2 cm, 12+5 prenatalne ✅,
    15+5 nifty: zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
    rośnij fasolko 🤞

preg.png
  • Uda się Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

długo mnie nie było ale pobyt w szpitalu mnie przeorał :(
    Jak się dzieliłam z Wami pojechałam przez ból brzuszka a zostałam tydzień przez ciśnienie. Ogólnie miałam otwartą głowę na to że zostane, zrobią mi komplet badań, jak coś to zareagują i to dawało mi spokój no ale jednak świadomość szpitala podprogowo wprowadza zawsze stres.
    Cieszyłam się z KTG 2x dziennie bo mogłam słuchać Franusia ( serduszko i kopniaczki) aż po godzinie <3
    Dostałam zastrzyki ze sterydem na rozwój jego płuc jeśli poród zaczałby się wcześniej. Tak samo dwa dni wlewów magnezowych. Poznałam fajne dziewczyny na sali, dzieliłyśmy się troskami i nadziejami więc w dużej mierze ten pobyt był pomocny. Ale... musze to wyrzucić z siebie bo powiem Wam że do dzisiaj nie moge tego przełknąć. We czwartek dali nam na sale dziewczynę 26l. której odeszły wody przedwcześnie. My na sali empatycznie od razu wspierałyśmy ale okazało się że ona ma tą ciążę tak w d*pie że szok. Nie wie w którym tygodniu jest, nie robiła żadnych badań - tylko 1 raz była u lekarza, nie bierze żadnych supli, nie wie czy powinna brać jakieś leki. \Jej partner żywi ją na oddziale KFC i syntetycznym sokiem z kartonu... w domu ma 10 miesięcznego synka ( a teraz jak się okazało 30 tc więc jak sobie policzysz...) i pali fajki w wc - choć sie wypierała to zapachu nie ukryjesz. na ten tort polewa z zapalenia wątroby typu c.
    po tym czwartku z nią poszłam do kaplicy i poprostu płakałam jak to jest że 12 lat walczę o dziecko, na sali ze mną wspaniała kobieta od 8 lat walczy i leży z grubą hiportofią płodu ( 25tc dziecko 474gramy...) a inna kichnie i jest w ciąży i marnuje ją i szkodzi dziecku. wezbrał we mnie taki gniew że nie umiem tego opisać!!! a lekarze nic nie mogą poza walką o dziecko. Wyszłam w piątek, moja współlokatorka poprosiła o zmianę sali bo nie dała rady.
    wiem, że to pytanie w próżnie ale to jest takie niesprawiedliwe że są stabilne emocjonalnie osoby, z zabezpieczonym bytem którzy by wszystko oddali za dziecko a jest to takie losowe.
    Mija dzisiaj tydzień i powoli sie te wspomnienia oddalają ale jeszcze mnie trzepie.
    Na pamiatkę wyszła z zapaleniem żyły po kroplówce i masą bakterii w moczu więc pierwszy antybiotyk w ciąży mam w menu :/ Dodatkowo kardiolog zaleciła betablok i dopegyt z 2,5 na 6 tabletek, ale bede brała ile trzeba wiadomo.

Nawiązując do tego co pisałyście w postach

1-u mnie ruchy też o różnej sile ale zaczyna się pojawiać pewna regularność.
    Po szpitalu już zaczęłam liczyć ruchy ( 3xdziennie po godzinie) czy pojawiają się min 10 kopniaczków. polecam do tego aplikacje CIĄŻA + wszystko się zapisuje więc łatwo kontrolować :) oczywiście wieczory kiedy już chcę spać to Franuś ma karate chyba ale jak już go ponosi ( a ja nakręcę ładny filmik hahah ) to puszczam relaksacyjną muzykę i uwierzcie że chłopak zasypia- więc polecam tip :)

2- ja po pierwszych prenatalnych jak zobaczyłam ryzyka przedwczesnego porodu to sie spakowałam na wszelki wypadk i dobrze bo teraz nikt się nie stresował jak jechaliśmy na IP. myślę że to dobra opcja bo dobrze jak jest dobrze ale wiadomo, że życie sobie plany sobie

3- do szpitala na pobyt związany z porodem dostałam rady które mi się spodobały - wziać jednorazowe ręczniki i małe kosmetyki, gorsze koszule do porodu czy karmienia aby je potem poprostu wyrzucić a nie wnosić do domu biofilmu szpitalnego.
    A to co kupujemy sobie fancy i piękne to zostawić na czas w domu :)

4- Ja także korzystam ze szkoły rodzenia i się edukuję bo zaczyna mi wjeżdżać stresik porodowy ...
    Chciałabym rodzić SN ale nie wiem czy dam rade :( teraz edukuję się o ZZO i też jestem taka rozchwiana

5- był temat preeklampsji - ja mam wysokie ryzyko 1:53 i dla spokoju zrobiłam sobie test sFlt-1/PlGF i odetchnęłam z ulgą. koszt 370 zł ale dla mnie spokój był cenniejszy a teraz wiem że w określonych tygodniach moje ryzyko jest niziutkie.
    Jeśli kogoś z was to niepokoi to w każdej diagnostyce można zrobić i wyniki na drugi dzień.

6- nawilżacz powietrza- ja mam jakiś z duka który dostałam kiedys na prezent i narazie nim sie bede wspomagać bo też mam suche usta i nos a nie pomyślałam o tym. Zamówiłam ostatnio naturalne olejki eteryczne od K.HEBDA

https://klaudynahebda.pl/sklep/?gad_source=1&gad_campaignid=1656992286&gbraid=0AAAAAC7b8J6U6_89KUAnOjr5mUTq-_HLu&gclid=Cj0KCQiA-NHLBhDSARIsAIhe9X0qeYM7kJt9Cgw5312eFvIipUDEVoEEiqPSM5NfxaJxolIvKH4UCBAaAhhCEALw_wcB

bo są mega czyste i nie boję się w ciąży używać.
    Olejek "ulga dla głowy" na bóle głowy petarda! polecam :) są też fajne roll-on na skórę więc można sobie aplikować w trakcie dnia.

MaryLu - gratuluję szczęśliwego rozwiązania <3 jaka radość!! niech wszystko teraz idzie pięknie i zdrowo :) Otwarłaś nam drzwi ale chyba jeszcze chwile poczekamy zanim dołączymy :D

Krolik - mnie na zgagę pomaga mleko - ale to klasyczne krowie ( lubię i nie mam uczulenia ) ale też migdały. ale i Rennie czasem wleci, nie ukrywam..

Kobea- na spokojnie z tym ustawieniem dzidziusia - jeszcze sie obróci główką :)

dziękuję Wam za polecajki kolagenu - zapisałam oba i będę czytać aż coś wybiorę bo brałam OsloSkinLabs ale odstawiłam w ciąży i rozdałam bo myślałam że nie można hahaha

Wybaczcie długość posta ale tyle się zebrało :)

Z update wizyt ja we wtorek ide na echo serca Frania i ogromnie liczę na dobre wyniki :)

Trzymajcie się zdrowo i głaskajcie brzuszki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 10:50

👩🏻40
    ( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
    👱🏻‍♂️43
    niepłodność z czynników męskich

2013 ciąża jajowodowa
    2015 poronienie 6tc
    2024 poronienie 4tc

24.07.2025 FET IVF ❤️
    1 procedura, blastocysta 4.2.2
    19.08.2025 mamy ❤️
    29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek :)
    19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
    27.01 wizyta 🩺
    04.02 III prenatalne🩺
    12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

preg.png
  • MaryLu Przyjaciółka

Wysłany: 24 stycznia, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Uda się! Zastanawiałam się właśnie co taka cisza po tym szpitalu u Ciebie ale już widzę.. smutne to bardzo.

Co do rozwiązania to jeszcze ma nadzieję długo nie 😅 wcześniej pisałam że już pierwsze dzieciątko z grupy marcowej wyszło na świat. Moja Alicja póki co niech się trzyma brzucha mocno 🙃

Niedoczynność tarczycy
    Celiakia
    MTHFR homo
    SERPINE1 hetero
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uda się, dobrze, że już w domu i że sytuacja opanowana :) ciężko nawet skomentować tą sytuację ze szpitala :/ dla mnie takie sytuacje też są niezrozumiałe. W poprzedniej pracy pamiętam maluszka, którego urodziła mama pod wpływem alkoholu. Maluszek urodził się też z procentami, pamiętam ciężką i długą walkę o niego :( dla mnie to było totalnie niezrozumiale, ona chyba nawet mówiła, że nie wiedziała że będzie rodzic.
    Trzymam kciuki za echo 🩷

Uda się lubi tę wiadomość

03.2023 🩷

30.09.2025 prenatalne, mały chłopczyk? 💙🐻
    26.11 2025 połówkowe, 375 g chłopczyka 💙🐻

preg.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uda się dobrze, że się odezwałaś 😊 Co do sytuacji w szpitalu to jest to naprawdę niesprawiedliwe… My możemy być nieświadome, ale takich kobiet jak ta 26-latka jest cała masa :/ Najbardziej w tym wszystkim szkoda dzieciątek, które nie są niczemu winne, a na starcie są przez swoich rodziców krzywdzone :(

Nie wiem jak Wy dziewczyny, ale ja dzisiaj musiałam już ściągnąć wszystkie pierścionki. Palce zaczęły mi puchnąć 😵‍💫

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐

22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g
    29.01.2026 (29+4) 1715g

preg.png
  • Idawoll Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się dziewczyny, że jesteście, że się odzywacie mimo często gorszych dni.

Pomarańczowa bardzo współczuję sytuacji z córeczką. Ale rzeczywiście może coś w tym być, że mała tak reaguje na ciążę i zmiany ogółem. To są jednak już całkiem kumate dzieciaki, ale wciąż z ograniczonymi możliwościami co do regulacji emocji. U nas taki krytyczny był grudzień. Na raz złożyło się odejście ulubionej cioci ze żłobka, jelitówka i mój nagły pobyt w szpitalu, a w konsekwencji mieliśmy ogromne problemy toaletowe u młodej. Wiem, że nie tylko ta jelitówka miała wpływ na zaparcia, ale głównie te niewypowiedziane emocje, które biedna tłumiła. Dopiero w styczniu, kiedy zaczęliśmy podawać dicopeg, ale przede wszystkim wróciliśmy do rutyny udało się zwalczyć ból brzuszka i - co najważniejsze - wyregulować małą. Ale też nie stało się to z dnia na dzień, bo np te żłobkowe dramy dopiero zaczynają znikać od 2-3 dni. Poza tym, gdy zamawiałam wyprawkę dla Michasia, zamawiałam też jakieś drobiazgi dla niej, a potem angażowałam w otwieranie paczek. Nie czuła się pominięta i fajnie na to zareagowała- teraz często przynosi grzechotki i pokazuje je do brzuszka.

W każdym razie - myślę, że u Was to dobry znak, że w badaniach wszystko okej, a dobrym tropem są właśnie emocje córeczki - i na pewno przyda się trzymanie się rutyny, może jakieś książeczki które pozwolą jej oswoić się z nadchodzącą zmianą?
    Trzymam za Was mocno kciuki ❤️

A co do prania fotelika - to u nas tapicerka jest zdejmowana i będę ją normalnie prać w pralce. Pasy natomiast potraktuję sodą oczyszczoną, którą potem odkurzę. Fajnie neutralizuje zapachy.
    A otulacz - nie wiem, mam jeden, ale grubszy, więc pewnie będzie na jesień. A teraz chyba postawię tylko na kocyk.

Uda się dobrze, że już w domu jesteś. To, co opisujesz jest straszne, nigdy nie mogłam zrozumieć tej niesprawiedliwości. I tego, jak takie zachowania są powszechne… Pamiętam, że kiedyś miałam koleżankę, która całą ciążę paliła. W głowie mi się to nie mieściło.
    Dobrze, że Twój Franek trafił na odpowiedzialną i kochającą mamę.

mon08kow kupiłam śpiworek 1,5 tog.

Migotka96 ja na poród mam w torbie jakaś starą rozpinaną koszulę. Ale przy pierwszym porodzie i tak założyli mi niebieską szpitalną. Nawet nie pamiętam, kiedy to nastąpiło 😅

Dziewczyny, które martwią się wymiarami, hipotrofią - trzymam kciuki, by tylko na strachu się skończyło. Za serduszko HimalayanDream również mocne kciuki. Współczuję stresu, ale wierzę, że będzie dobrze. 🩷

Malowybitna ja mam niewymiarową kołyskę, nie ma do niej dedykowanych materacyków, kupiłam większy piankowy z Rucken i docięłam sama.

No a tak ogólnie - pierścionki zdjęłam już na początku ciąży, bo w pierwszej przegapiłam moment i strasznie się męczyłam, żeby je potem zdjąć.

Od mniej więcej tygodnia ruchy młodego stały się bardzo intensywne, czasem aż bolesne. Dosłownie czuję, jaki zrobił się duży. Kopie mocno i chyba się odwrócił, bo ostatnio celuje w żebra. Mam swoją teorię, że trochę mu pomogłam, bo w końcu zaczęłam bujać się na piłce. No ale, czy tak jest, to się dowiem za jakiś czas na wizycie. I ja tych ruchów nie liczę, bo on się rusza bardzo dużo.

Dziś jedziemy do dziadków z prezentami, także na weekend się wyłączamy z internetów. 👵👴

Dla wszystkich życzę dobrego weekendu, odpoczywajcie. ❄️❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 12:51

Malowybitna, Uda się, mon08kow, lady_89 lubią tę wiadomość

2023
    07. (39+3) Ninka! 💖

2024
    12. cb 💔 poronienie samoistne

2025
    28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
    30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
    - 647,05 (⬆️120,6%)
    11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
    21.08.(6+5) 0,52 cm💖
    05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
    03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
    07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
    30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
    28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
    01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
    7-11.12. szpital
    15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
    29.12.(25+2) 888 g🩵
    2026
    02.02.(30+2) 1643 g bączka💙
    04.02.(30+4) USG III trym - zdrowy synek
    22-25.02. szpital
    02.03.(34+2) 2331 g
    16.03.(36+2)🩺
    18.03.(36+4) 🩺 kontrola nerek
    30.03.(38+2)🩺
    _preg.png_
  • Angellka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa wrote:
    Dziewczyny, które będą odświeżać fotelik czy wozek, jak zamierzacie to zrobić? W Waszych modelach zdejmuje się pokrowce? I to do pralki? Czy po prostu szczotką/szmatką i do wyschnięcia? Myślałam się za to zabrać w marcu jak już może będzie coś cieplej, ale teraz tak myślę, że może to się da po prostu do pralki wrzucić 😅
    Ja ściągam co się da wrzucam do pralki. Co się nie dało ściągnąć to czyściłam gąbka i mopem parowym 🙈 Gondole i dostawkę przywiozę pewnie pod koniec marca/początek kwietnia i zobacze w jakim są stanie czy będą potrzebować ponownego czyszczenia.
    Pomarańczowa współczuje sytuacji z córką 😓
    Hermiona dzieki za polecenie podcastu tez soebie go odsłucham.
    U nas że starszakiem tez problemy, wszedł w fazę buntu awantury są codziennie z trzaskaniem drzwiami, biciem i kopaniem. Ostanio go po 40 min wynosiłam na rękach z przedszkola bez kurtki bo biegał szalał i nie chcial się ubrać. W przedszkolu panie mowiwa że jest grzecznym, pomocnym dzieckiem, słucha się sprzata i pewnie przy mnie dopiero odreagowuje. Niestety często kończy się to naszym wspólnym.placzem :(

HimalayanDream wspolczuje sytacji i traktowania w szpitalu. Ile jeszcze zostajecie w PL ? Może uda się jeszcze badania tu wykonać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 13:58

age.png
    18.09.21- 13dpo ⏸ beta 84,65 prog 44,2
    18.10.21- 8+1 ❤ CRL 1,83cm 🥳
    19.11.21 Prenatalne-ok, CRL 69,9mm💙
    21.01.22 T22+1 Połówkowe 💙 486g
    01.04.22 T32+1- 2125g III Prenatalne
    25.05.22 T39+6- Oskar 3960g

💔 11.2024

11.08.2025 -13dpo ⏸ beta 75
    13.10.2025 13+3 prenatalne CRL6,5cm
    22.11.2025 19+1 275g 🩷
    13.12.2025 22+1 połówkowe 471g
    preg.png
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lady_89 wrote:
    Siesiepy ale Kuba już dyży, szok jak te dzieciaczki teraz szybko rosną, czy lekarz coś mówił odnośnie tego że wyprzedza o tydzień? U nas też Klara na każdym badaniu wychodzi większa o ponad tydzień ale lekarz tego nie komentuje tylko mówi że jest dobrze.

Nikt nic nie komentuje, poza tym że się śmiejemy że "o znowu mu się urosło". On prawie zawsze wyprzedza o tydzień, kilka razy akurat miał "zwiechę" i był w terminie, tak sobie rośnie jak mu się podoba i z tego co wiem to to jest ponoć normalne. 😁

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
    Kubuś 💙
    preg.png
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Himalayan daj sobie tyle czasu ile potrzebujesz, ostatnie czego teraz ci potrzeba to gwar forum. Dużo spokoju i trzymam kciuki za twoją kruszynę, aby to był tylko fałszywy alarm z tym serduszkiem.

Uda się niestety tacy ludzie są i będą na świecie, co nie znaczy że mnie też to nie wkurwia. :( Najlepiej się izolować od takich, bo nic innego nam nie zostaje. Jaki masz betabloker? :)

Idawoll potem poopowiadam o wyprawce i poczytam o nawilzaczach powietrza, chociaż u mnie w domu mamy fajny mikroklimat i chyba nie potrzebujemy. 😁 Powiem wam tylko że koszul mam... 6 😆 dwie formommy na suwak, oddelegowane do porodu i tuż po samym porodzie z uwagi na wygodę zakładania i zdejmowania, 3 dolce sonno żeby wyglądać ładnie w domu po powrocie (ale zabiorę dwie też ze sobą na oddział, niech będzie styl!) i jedną z allegro z tej polecanej firmy, mama mi sprezentowała. Nie muszę mówić że prawie wszystkie z vinted. 😅 Miałam pewne opory, ale uznałam że dobrze wypiore kilka razy i będzie git.

Idawoll lubi tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
    Kubuś 💙
    preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malowybitna wrote:
    Dziewczyny, a czy któraś z Was ma może takie niewymiarowe łóżeczko 100x50? Nie mogę znaleźć do niego żadnego sensownego materaca (chciałam Rucken ale nie produkują takich). Są tylko takie dodawane do łóżeczka piankowo-kokosowe a chciałabym jednak coś lepszego.

Zobacz na stronie www.sweetsen.pl kupowałam tam taki nietypowy dla córek do pokoju.

Malowybitna lubi tę wiadomość

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

13.10.2025 6,5 cm 😍

11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • Ccarolinaa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry witam się w 7 miesiącu i 3 trzymestrze🫣ale ten czas leci …
    U mnie mam wrażenie że młoda się tak dziwnie ułożyła , wczoraj i przedwczoraj czułam mniejszą aktywność więc wjechał detektor i o dziwo znalazłam serduszko poniżej pępka nisko … jak zaczęłam czytać to może być ułożona już główka w dół dlatego tak 🫣ruchy też czułam bardziej wewnątrz i były takie nieprzyjemne z uściskiem na pęcherz a wczoraj dość mocno na kręgosłup :(
    Dziś jest lepiej i większa aktywnosc ale też czasem czuję takie kopy że aż mnie brzuch boli cały jest taki pokopany 🫣
    Z wyprawki już też powoli do przodu , wczoraj zamówiłam aptekę ponad 600 zł .. nawilżacz też muszę zamówić 🫣kamerkę i jeszcze trochę rzeczy mam do zamówienia . Co do śpiworka to zamówiłam 2,5 tog ale zamowie jeszcze 1,5 na zmianę :) wyhaczyłam na vinted używane w bdb stanie i tak będę wszystko prac 🫣ostatnio vinted mi ratuje życie bo można fortunę wydać 🫣
    We wtorek mam wizytę u lekarza więc zobaczymy jak tam mała. Umówiłam się też na 10 lutego na. 3 prenatalne a 2 lutego mam sesję ciążową :) także trochę się dzieje , po za tym wszędzie lata grypa i covid więc się tylko boję żeby nie zachorować i ładuje się witaminami 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia, 16:55

👩🏻 35 🧔🏻 37
    👶2018
    Starania o drugie👶
    od: 04.23
    ❌️MTHFR_1298A- hetero
    ❌️PAI-1 4G hetero
    ❌️AMH- 0,711 > 0,758
    ✅️MUCHA- negatywna
    ✅️Białko wolne s 78,2%
    ✅️PPJ ANA 1 ujemne
    ✅️Komórki NK 9%
    ✅️Zespół antyfosfolipidowy-ujemny
    ✅️Trombofilia wrodzona-ujemne
    ✅️Kariotyp-prawidłowy XX XY
    ✅️Histeroskopia-CD-138-brak stanu zapalnego
    08.23 poronienie puste jajo płodowe💔
    07.24Aniołek 9+1(zatrzymany 6+3)💔
    IN VITRO GAMETA
    Punkcja7pobrano- 5 dojrzałych- mamy :
    3.1.1❄️4.2.2❄️ zdrowe okruszki po PGT-A <3
    FET I 27.06 4.2.2 10dpt beta 8,88cb💔
    FET II 30.07.25 3.1.1 7dpt ⏸️ 10dpt -330🍀 12dpt- 678 🍀14dpt- 1506🍀26dpt- 27360🍀27dpt- 0,39cm kruszynki z <3 9.09- 1,92cm bobo <3
    8.10- prenatalne 6,5 cm kruszynki <3
    25.11 228 gram słodkości <3
    Niskie ryzyka, panorama -zdrowa dziewczynka <3
    preg.png
  • Kobea Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie wierzę tym moim dzieciom, pierwszy jak był miednicowo od drugich prenatalnych to już tyle a ten już był dobrze ułożony no i się obrócił 😄 no nic, miałam już rezerwować położna ale poczekam i nie robie sobie nadziei. Jak dwa razy będę mieć pośladki to mogę chyba w totka grać.

Śpiworek mam 2.5 tog ale mało go używałam bo szybko było ciepło, otulacz do fotelika chyba tylko 2 razy użyłam 😏 później kupiłam już śpiworek z nogawkami i używamy go do dziś.
    Nawilżacz powietrza mam z Xiaomi jest spoko i ma takie filtry do mycia.

Himalayan trzymam kciuki ♥️

Uda się niestety takich osób jest wiele😔

2 poronienia, 11tc i 7tc.
    age.png

preg.png
‹‹ 303 304 305 306 307 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Globulki dopochwowe z mio-inozytolem – naturalne wsparcie w dniach płodnych

Szukasz prostego sposobu, aby naturalnie wspomóc Wasze starania o dziecko? Czy wiedziałaś, że odpowiednie wsparcie środowiska wewnątrz pochwy może ułatwić zadanie plemnikom partnera? Specjalne globulki z mio-inozytolem mogą poprawiać jakość śluzu i chronić komórki przed niekorzystnymi czynnikami. Dzięki temu plemniki mogą poruszać się szybciej i sprawniej w drodze do celu, co może zwiększać szansę na zapłodnienie. To łagodne rozwiązanie, które może stać się Waszym cichym sprzymierzeńcem w najważniejszych dniach cyklu.

CZYTAJ WIĘCEJ