Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja swego czasu też miałam problemy z psem - stary boksiu. Kupowałam pampersy lidlowe i zakładałam na brzuchu tak, żeby fujarka była schowana. Z kupą problemu nie było na szczęście. Był już tak stary, że 7 schodów z windy na dół trzeba było znosić
Jakąś chwilę później zaczęły się ataki padaczki. Kupa kasiory na leki, które nie pomagały. Pies się męczył, wył po nocach biedaczek. Zdecydowaliśmy o uśpieniu. Czasami jest to jednak lepsze wyjście.
Właśnie zdałam sobie sprawę, że w marcu minie dokładnie 10 lat. Ale ten czas leci...
Szkoda, że te tygodnie ciąży się tak dłużą -
ilae wrote:Na L4 ciążowym jest liczona stawka dzienna, średnia z ostatnich 12 miesięcy sprzed L4. Jak dostałaś podwyżkę, to ona jedynie za te 4 przepracowane miesiące zwiększy Ci średnią z całego roku sprzed L4.
Przelicz sobie z przelewów ostatnich sprzed L4 swoje wypłaty, podziel przez 12 i masz średnią. I średnia dzielona przez ilość dni pracujących w miesiącu = Twoja wypłata na L4 za każdy dzień pracujący.
U mnie na szczęście płaci pracodawca i on z ZUSem się rozlicza, więc ja nie bujam się z tymi wyrównaniami i przelewami od ZUSu.
Dziś dzwonili do mnie do kadr celem potwierdzenia mojego zatrudnienia. Może w tym tygodniu będzie decyzja ostateczna w sprawie kredytu i ponoć idzie ku dobremujednak warto skorzystać z usług doradcy, wszystkie informacje podane na tacy
co do L4 to ja jeszcze mogę dodać, że np jak w styczniu w zeszłym roku miałam 2 tyg opieki na dziecko, to już za styczeń policzyli mi 0 złMiesiąc nieskładkowy i nara...
Ilae to już bliżej niż dalej. A potem tylko 30 lat spłacania
Jak skończę spłacać hipotekę to Lidka będzie miała 28 latMasakra
-
My go uratowalismy przed śmiercią. Gdybyśmy go nie wzięli to byłby uspiony. On już jest wypuszczany co 2 h. Częściej nie dam rady. Ale mam wrażenie,że on to robi na złość jak się nim nie interesuje,bo czasem to 30 min po wyjsciu. Miał robione badania krwi, moczu,usg i niby jest ok. Dajemy mu różne zabawki,umilacze, bym też na lekach uspokajacych. Brak poprawy. Póki nie jest bardzo chory i nie cierpi to jestem na niego skazana.
-
ilae wrote:Na L4 ciążowym jest liczona stawka dzienna, średnia z ostatnich 12 miesięcy sprzed L4. Jak dostałaś podwyżkę, to ona jedynie za te 4 przepracowane miesiące zwiększy Ci średnią z całego roku sprzed L4.
Przelicz sobie z przelewów ostatnich sprzed L4 swoje wypłaty, podziel przez 12 i masz średnią. I średnia dzielona przez ilość dni pracujących w miesiącu = Twoja wypłata na L4 za każdy dzień pracujący.
U mnie na szczęście płaci pracodawca i on z ZUSem się rozlicza, więc ja nie bujam się z tymi wyrównaniami i przelewami od ZUSu.
Dziś dzwonili do mnie do kadr celem potwierdzenia mojego zatrudnienia. Może w tym tygodniu będzie decyzja ostateczna w sprawie kredytu i ponoć idzie ku dobremujednak warto skorzystać z usług doradcy, wszystkie informacje podane na tacy
Ok to średnia z ostatnich 12 miesięcy, ale mam też jakiś podatek od tego odejmować? jak podzielę przez 12?
Mam też tak głupio do obliczeń bo moje zwolnienie nie jest z pełnego miesiąca, tylko zawiera 4 dni z poprzedniego i tutaj wiem że ZUS liczy dni, a nie miesiąc, najlepiej podeszłabym do ZUS ale nie wiem czy my ciężarne na L4 jesteśmy tam mile widziane ;p
EDIT. 13,71 % to jeszcze odejmuję co nie?
czyli liczę średnią z 12 miesięcy minus 13,71% = moja wypłata miesięczna w zus, ale i tak ona jest liczona w dniach zgodnie z terminami zwolnień l4 - tak? dobrze kombinuję?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 15:01
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Szczęśliwa Mamusia wrote:Dopiszę parę groszy co do ruchów
gdybym miała liczyć to nie wiem czy bym w stanie naliczyla
tak Ania się kręci , wypina czasami aż pod piersiami ją czuję , po całym brzuszku chyba mi pływa
, czasami tak myślę czy w ogóle ona śpi wczoraj , jak mocno kopnęła aż przez rękę męża poczułam . Ja ubranka już wyprałam , wyprasowałam , owinęłam w taką foliową jakby taśmę , mąż jedynie za odświeżenie łóżeczka musi się zabrać
trzeba tylko pobejcować i wygląda jak nowe
.
-
_tika wrote:U mnie też ciągle dziewczynki się ruszają, czasem obie naraz:) Śmieszne uczucie.
Ja tez jutro wizytuję. -
AniaStaraczka85 wrote:Ania????o jak miło:)))rzadko teraz nadawane imię:)ostatnio wlasnie się zastanawiałam czy ktoś jeszcze daje dziecku na imię Ania:))
Kochana, imię Anna jest mniej więcej na 17. miejscu w rankingu nadawanych w pierwszym półroczu 2016, a więc całkiem wysoko!
Anki są nieśmiertelne, hehe -
My dołączamy do dyskoteki. Moje dziecię ma adhd jak nic. Mam wrażenie, że w ogóle nie śpi. Potrafi tak walić, że aż mój maz się przestraszył jak zobaczył. Moze to od pogody zależy? Jakby czytac czytać internety to by człowiek osiwiał.
ojejkuJa mam te prześcieradła z Ikea. Nie są grube, ale nie prześwitująJakbym miała jeszcze raz kupować to bym kupiła
ojejku lubi tę wiadomość
-
a ja dziewczyny właśnie wróciłam do domu.Byłam w Tesco i polecam Wam tam jest bardzo dużo ciuszków na hali firmy f&f w przystępnych cenach zwłaszcza zestawy body,śpiochów itp...stałam chyba z godzinę bo nie mogłam się zdecydować i póki co (bo pewnie jeszcze tam wrócę a już mi się mieszało w głowie) kupiłam zestawiki po 5 sztuk body z krótkim,długim i jakieś śpiochy i zestawik body ze spodenkami:)))dużo jest też zestawów takich całkiem gładkich białych rzeczy bieliznianych
)) także czuję się spokojniejsza że już coś mam:)
Jutro jadę do pracy ze zwolnieniem,tam ponoć ktoś mi też coś zostawił po swojej chrzesnicy więc zobaczę co to:))Następnym razem chyba już będę kupować na rozmiar 62 może 26 stycznia powiem nam pani doktor na usg 3 trym czy córeczka będzie raczej większa czy mniejsza to już więcej będzie wiadomo:))) -
Wanda no jestem w szoku. Pisałaś wcześniej że relacje z mamą kiepskie ale nie macie wyboru i musicie razem mieszkać. A tu teraz taka decyzja...nieźle musiała Was podkurzyć. Trzymam kciuki żeby Wam się jakoś fajnie udało przeprowadzić i żebyście sobie ze wszystkim poradzili. Bo faktycznie pieniądze i wygody nie są ważne, a ważny jest komfort psychiczny i spokój. Tego Wam życzę :*
-
nick nieaktualnyDonia12 wrote:co do L4 to ja jeszcze mogę dodać, że np jak w styczniu w zeszłym roku miałam 2 tyg opieki na dziecko, to już za styczeń policzyli mi 0 zł
Miesiąc nieskładkowy i nara...
Ilae to już bliżej niż dalej. A potem tylko 30 lat spłacania
Jak skończę spłacać hipotekę to Lidka będzie miała 28 latMasakra
Ja mam inny problem, w czerwcu byłam 3 dnia na L4 z kodem B, nie mam pojęcia jak to wpłynie na średnią - od kiedy będą mi liczyć te 12 miesięcy, na pełnowymiarwym L4 jestem dopiero od stycznia 2017... -
Ja generalnie nie ogarniam jak jest liczone l4. Z ta różnica że mi płaci pracodawca a nie zus, mam nadzieję ze kadrowa to dobrze liczy... ale nie wiem czemu w styczniu dodtalam 200zl wiecej ale nie wnikam.
Jak to jest z poduszkami klin? Do łóżeczka i do wózka, kupujecie już teraz? Kiedy one są potrzebne?Filipek - 09.03.17 -
ojejku wrote:Antonelko, moze Ty mi pomożesz z prześcieradłami do łóżeczka?
do gondolki wybrałam 2-pack poofi, białe i szare, ale do łóżeczka sama nie wiem, poofi kosztują chyba 59zł za sztukę, a w ikei są dwie szt za 29zł, nie znam niestety gramatury użytej bawełny. Trafiłaś może na fajne, grubsze prześcieradła na gumce do łóżeczka?
Ja do gondolki kupilam poofi a do lozeczka effii ale bawelniane. Muslinowe oddalam bo jak pielucha wygladaly.
Ale nie mam Kochana porownania z innymi ale wydaje mi sie, ze sa grubsze niz te poofi. Ogolnie prezentuja sie niezle.
Kupilam szare w rozowe kropeczko o rozowe w szare kropeczki.ojejku lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Teklaa wrote:Ok to średnia z ostatnich 12 miesięcy, ale mam też jakiś podatek od tego odejmować? jak podzielę przez 12?
Mam też tak głupio do obliczeń bo moje zwolnienie nie jest z pełnego miesiąca, tylko zawiera 4 dni z poprzedniego i tutaj wiem że ZUS liczy dni, a nie miesiąc, najlepiej podeszłabym do ZUS ale nie wiem czy my ciężarne na L4 jesteśmy tam mile widziane ;p
EDIT. 13,71 % to jeszcze odejmuję co nie?
czyli liczę średnią z 12 miesięcy minus 13,71% = moja wypłata miesięczna w zus, ale i tak ona jest liczona w dniach zgodnie z terminami zwolnień l4 - tak? dobrze kombinuję?
Może spróbuj zadzwonić najpierw do ZUS. Może uda ci się umówić ewentualnie na konkretną godzinę i nie bedziesz musiała czekać. Ja pieniądze zawsze dostaję w ciągu tygodnia od zakończenia zwolnienia. Zwykle jest tego mniej niż moja pensja bo zwolnienia mam różnie na 15 dni, na 25. W grudniu np. dostałam kasę 2 razy na początku miesiąca i pod koniec miesieca, w styczniu dostanę tylko raz bo kolejne zwolnienie jest do 2 lutego. -
Korcia wrote:Na l4 jest liczona średnia ostatnich 12 mcy, wchodzą w to premie,podwyżki etc. I liczy się ilość dni w miesiącu,dlatego kwota ta jest ruchoma. Powinnaś mieć tak naprawdę więcej na l4 nic będąc w pracy.
ale minus podatek - 13,71% ?
takie info znajduję w internecie
ja zrozumiałam tak:
średnia z 12 miesięcy minus 13,71% ?
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
oo super ze mowicie o przescieradlach ja wlasnie mam zamiar kupic, i mam kilka ktore mi sie podobaja m.in te effi chociaz z poscieli nie jestem az tak bardzo zadowolona:/ do gondolki chyba kupie caramella lub poofi, do lozeczka mysle o caramelli tez razem z falbanka
no to moja sie dolaczy mam wrazenie ze jak zrobie sobie drzemke popoludniu to Sofia troche odpoczywa tez ale ledwo wstane cos zrobic ona juz szaleje17.03.2017Sofia
-
sunshine wrote:Może spróbuj zadzwonić najpierw do ZUS. Może uda ci się umówić ewentualnie na konkretną godzinę i nie bedziesz musiała czekać. Ja pieniądze zawsze dostaję w ciągu tygodnia od zakończenia zwolnienia. Zwykle jest tego mniej niż moja pensja bo zwolnienia mam różnie na 15 dni, na 25. W grudniu np. dostałam kasę 2 razy na początku miesiąca i pod koniec miesieca, w styczniu dostanę tylko raz bo kolejne zwolnienie jest do 2 lutego.
Sunshine no właśnie u mnie też jest tak głupio z tym zwolnieniem do obliczeń, ale ogólnie dostajesz dobrą kwotę? Średnia z 12 miesięcy czy jeszcze minus podatek 13,71 od tej średniej?
Teraz mam dostać pierwszy raz od nich wypłatę, nie mówią że będzie zła, tylko zastanawia mnie jak to będzie, jeszcze nie dostałam a już się stresuję, ale wolę mieć rękę na pulsie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2017, 15:47
Korcia wspolczuje cierpien pieska - ja moze jakas wielka "psiara i kociara" nie jestem ale jamniki uwielbiam.
Jeden jamnik wpadli mi pod samochod- biedak gonil za kotem a drugiego musialam uspic a mial tylko 8 lat.
Chorowal bardzo i to nagle. Pewnego dnia dostal ataku padaczki i bardzo dlugo lekarze nie mogli go wyprowadzic z tego stanu i chcieli uspic ale ja nie pozwolilam. Znalazlam psiego neurloga i zaczelismy leczenie.
Okazalo sie, ze prawdopodbnie mial spore zmiany w korze mozgowej - poza atakami padaczki byl smutny, na dworzu chodzil tylko przy krawedzi bloku lub robil pare krokow do przodu i koleczko, i tak ciagle. W domu koniecznie chcial glowa wchodzic w sciane, zalatwial sie w domu i bardzo plakala.
Jak juz wydawalo sie, ze jest poprawa dostal kolejnego ataku....nie dzialaly zadne leki. Osiedlowy weterynarz powodzial, ze zaraz go zabije lekami, ze jego organizm nie przetwarza lekow. Dal mu ostania dawke i kazal jechac do tego neurologa. Tam podjelam decyzje, ze trzeba sie z nim rozstac. Chyba nigdy wiecej nie wezme psa....za bardzo przywiazuje sie....7.03.2017 - Nina jest z nami