X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Gabi 19 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśmy płyn nalewali do wanienki z woda

2nn3ugpje3080cv7.png

1usa20mmk6qkf2j1.png

https://www.maluchy.pl/sl-72637.png

• atat Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku,
    Dobrze Cie widzieć.
    Z laboratorium zadzwonili, że z mojej próbki krwi skrzep powstal i mam zglosic sie jeszcze raz na pobranie.
    Ale wyniki mam, płytki poniżej normy jak zawsze.
    Czy faktycznie musze powtarzac? To wina próbki czy mimo tych leków rozrzedzajacych nadal mam cos nie tak z krwia?

A co do mycia, to tez slyszalam, że nie naklada sie plynow bezposredniona skore dziecka.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Kad Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy_Kordonek wrote:
    a mam jeszcze pytanie odnośnie mycia dzieci. Płyn do mycia/kąpieli nalewa się bezpośrednio na myjkę i na skórę dziecka czy raczej dolewa się go do wody i tą woda myje dziecko? Bo chyba gdzieś spotkałam się z informacją żeby nie nakładać produktu bezpośrednio na skórę dziecka, ze ono nie jest tak brudne, że płyn musi się zapienić i wystarczy wlać pompkę/dwie do wody i to chyba delikatniejszy sposób co?
    Myje sie tylko sama woda

A co do balonika to ja kupiłam sama w aptece w Niemczech. Na baloniku pisało żeby stosować go od 37tc dopiero, bo mozna wywołać skurcze. Mysle ze masaż krocza tez dopiero mozna tak pozno robić ale mogę sie mylić. Tak naprawdę ja zaczęłam troche wcześniej ćwiczyć z balonikiem bo sie bałam ze jak urodzę w 38tc to nie zdążę sie rozciągnąć. Pisało żeby ćwiczyć 20 minut a ja w akcje desperacji ćwiczyłam godzine :D
    Teraz troche dokładniejszy opis uwaga: balonik rozciąga sie do średnicy 10cm. Pierwsze co zrobiłam to go oczywiście napompowalam żeby zobaczyć ile to jest i myślałam ze spadnę z krzesła. Myślałam i ja mam go tam wsadzić? Za pierwszym razem udało mi sie napompować chyba do 5 cm i dalej nir było szans. To juz był max. I kolejnego dnia troche wiecej i po chyba 2 tygodniach juz napompowalam te 10cm bez problemu. I szczerze wtedy zrozumiałam jak bez tego balonika bym popękała skoro głowa dziecka ma troszkę większa średnice niż 10cm a ja rozciągnąć sie mogłam do max 5cm. Jak urodziłam to położna mówiła do mnie "a teraz zobaczymy czy popekalas" a dla mnie to była chwila prawdy a ona "super jest tylko jedno malutkie draśnięcie zapytam sie lekarze czy trzeba to szyć" przyszedł lekarz i mowi " ee nie tego nie będziemy szyli" ale byłam szczęśliwa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 11:03

• Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kad wybacz dociekliwość ale ten balonik się wsadza cały i rozciąga się pochwę czy wsadza się go do połowy tak aby właśnie rozciągać krocze?

atat skrzep zazwyczaj powstaje w wyniku nieprawidłowego pobrania. Czasami u pacjentów, u których jest problem z wbiciem się w żyłę bo im dłużej trwa pobieranie tym większa szansa na wytworzenie się skrzepu. czasami jest to efekt tego, że po pobraniu krew nie została dobrze przemieszana w probówce. Probówki są opłaszczone środkiem, który zapobiega krzepnięciu i w wyniku nieodpowiedniego przemieszania ta krew krzepnie. W takim przypadku absolutnie nie wydaje się wyniku pacjentowi bo jest fałszywy! Przy skrzepie zawsze będziesz mieć zaniżoną liczbę płytek bo część z nich została wykorzystana do utworzenia skrzepu. Tak samo hemoglobina jest wtedy fałszywie zaniżona. Oczywiście czasami jest to niewielkie zaniżenie bo krew może być tylko lekko podkrzepiona i widać to dopiero po wylaniu krwi na szkiełko a czasami jest taki glut, że po obróceniu probówki wszystko stoi. Nie wiem czemu w ogóle dostałaś wynik do ręki.. w takim przypadku zawsze dzwonimy do pacjenta z prośbą o powtórzenie badania a wynik jest anulowany..

Chyba, że robiłaś więcej badań niż morfologia? Może być tak, że w probówce na morfologię wszystko było ok i dlatego masz podany wynik ale np. w probówce na cukier był glut. Powiedziano Ci jakie badanie masz powtórzyć?

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Kad Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy Kordonku Do połowy sie wsadza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 11:08

• atat Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku,
    Dziękuję, bo już się wystraszyłam, że może mi cos dolega :)
    Robiłam morfologie i mocz. Kazali powtórzyć morfologię. Płytki miałam 125 - zawsze mam niskie ale teraz faktycznie rekordowe. To wpadnę jutro powtórzyć.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kad- czy teraz, przed drugim porodem rowniez bedziesz uzywac balonika? :) U mnie roznica czasu miedzy wizyta na porodowce wyjdzie 4,8 miesiaca i tak sobie mysle, ze kanal rodny jednorazowo sie rozszerza/rozciaga i drugi porod nie powinien byc tak ciezki.

Rozowy Kordonek- masaz krocza zaczne, jak ciaza bedzie donoszona. Do tego, dorzuce olejek z wiesiolka wewnetrznie i picie naparu z lisci malin, dobre przygotowanie macicy i skory przed rozwiazaniem to podstawa dobrych wspomnien ;)

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat spokojnie, bardzo często trafiają się skrzepy :) Czasem wystarczy, że pielęgniarka pobierze więcej krwi niż ma zaznaczone na probówce i już jest zaburzony stosunek krwi do antykoagulantu, wobec czego krew krzepnie. Czasami pobierają wręcz za mało i wówczas krew jest rozcieńczona przez ten antykoagulant i takie badanie też powinno być powtórzone bo materiał jest nieprawidłowo pobrany. Jest to głównie wina złego pobrania, zbyt długiego, albo pobierania przez strzykawkę, albo złego przemieszania :) Powtórz badanie bo akurat przy skrzepach lecą głównie płytki i hemoglobina. Może być tak, że wynik niewiele Ci się poprawi bo nie wiadomo jak duży był skrzep ale mimo wszystko takiego wyniku wydać nie wolno i zawsze trzeba powtórzyć.

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny kupujecie w ciuchu ciuszki? ja bylam wczoraj sa sliczne czasem nie moge uwierzyc ze tak ladne bodziaczek jak nowy 5zł w ciuchu. Przy synie nie moglam dawac ubranek przylegajacych do skory bo z ciucha bo ciagle dostawal uczulenia zreszta dalej tak ma, że jak nie wypiore nowych ze sklepu to juz go swedzi. Ale wiadomo niekazde dziecko takie same. Kupilam malej tylko kombinezonik bo to wierznie ubranko abyl taki cudny jak nowy,ż eniemoglam sie oprzec:) duzo amcie takich ciuszkow?
    ja tez mam czesto skrzepy, dzis mi nawet krew nie chiala leciec przy pobraniu.

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Kad Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah wrote:
    Kad- czy teraz, przed drugim porodem rowniez bedziesz uzywac balonika? :) U mnie roznica czasu miedzy wizyta na porodowce wyjdzie 4,8 miesiaca i tak sobie mysle, ze kanal rodny jednorazowo sie rozszerza/rozciaga i drugi porod nie powinien byc tak ciezki.

Rozowy Kordonek- masaz krocza zaczne, jak ciaza bedzie donoszona. Do tego, dorzuce olejek z wiesiolka wewnetrznie i picie naparu z lisci malin, dobre przygotowanie macicy i skory przed rozwiazaniem to podstawa dobrych wspomnien ;)
    Tak teraz tez bede, mi sie wydaje jednak ze sie kanał rodny z powrotem zwęża. Zobacze po sobie w 36tc ile zdołam napompować i dam znac :D mysle ze troche bedzie lepiej ale wole nie ryzykować. Mi w pierwszej ciazy powychodziły rozstępy a w tej jeszcze nie, wiec troche ta skóra jest juz rozciągnięta. Teraz to chyba zacznę wczesniej z tym balonikiem bo chetnie przyspieszyłabym poród. Pierwszy miałam wywoływany w 41tc

Jagah lubi tę wiadomość

• Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meldujemy sie po wizycie:D

Marianna Chrupka wazy prawie 1600g, glowka ulozona w dol, polozna ani ginekolog nie widza przeciwskazan do sn. Wyglada na to, ze bardzo dobrze jej w brzuchu, ale glowke odwraca jak ktos jej gmyra sprzetem do usg po glowie.
    Zapisali mnie jeszcze na usg w szpitalu kilka dni przed terminem. To kolejna wizyta w panstwowym szpitalu, w ktorym bede rodzic, kiedy czuje, ze wreszcie sie mna przejeli. Lekarka oczywiscie, ze obcokrajowiec..tym razem z Niemiec, przejeta mna i lubie czuc takie zaangazowanie w sprawe pacjenta.
    Polozna wykonujaca usg smiala sie, ze zadaje pytania jakbym pracowala w sluzbie zdrowia. No coz..pracuje, ale nie w ginekologii, a zadaje pytania, bo mnie kwietniowki wyszkoliy:)
    Kolejne usg bedzie prywatnie.
    Aha...i polozna smiala sie, ze ma wlosy...to juz jej zostanie czy te wlosy to jakas sciema?:P

I na koniec mala aktualizacja brzucha.
    f06c74e82b9d9443med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 11:56

karolyn, Jagah, Justyna Sz, Teklaa, She Wolf, Milka1991, aniołkowa mama, ojejku, pati87, Kjopa3, sallvie, Szczęśliwa Mamusia, AniaStaraczka85, misKolorowy, Antonelka, Omon, Reni1982, Korcia, Donia12, sunshine, IGA.G, Venice, agadana lubią tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • mamaaniołków3 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg belly 32tc :) <jupi> jeszcze troszkę:)

Jagah, Teklaa, Taśka22, sallvie, Szczęśliwa Mamusia, Antonelka, sunshine lubią tę wiadomość

Moje aniołki 12tc - 18.04.2013; 6tc- 21.11.2015; 5tc- 27.03.2016 (40dc), 22-06-2018 - 6tc

SZCZĘŚLIWA MAMA małego urwisa Tymka 06-03-2017

• Teklaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie temat wózka powrócił bo ten co dostałam to okazało się że spacerówka bez gondoli, jest tez nosidełko ale bez gondoli ani rusz :) teraz sama już nie wiem bardzo chciałabym emmaljunge oglądam używane ale chyba najlepiej przejsc sie do sklepu i potestować

Dziewczyny jak tam SR w Redlowie?

Mam tez pytanie co do brzucha bo lekarz ostatnio zwracał mi uwagę aby nie masować brzucha, tzn. ja go nie masuje tylko czasami odruchowo dotykam/głaszcze wiecie o co kaman, jedna koleżanka tez mi mówiła aby sie powstrzymywać, nie dotykać bo teraz macica sie intensywniej rozrasta i wszelkie zewnętrzne rozciągania na nią wpływają i nie jest to wskazane, opowiedziała mi tez historie jak kiedyś czekała na wizyte i było kilka kobiet w ciazy w poczekalni wyszła położna i zapytała sie co one robią, czy chcą poród przyspieszyć - dotykały, głaskały swoje brzuchy i ze tak nie - serio? :) nie wiedziałam hmm

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • Kad Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska tez ślicznie wyglądasz. A dlaczego zdecydowałaś sie na cesarkę? Masz jakies wskazania czy sama chcesz?

• Teklaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska u nas tez mowil o włoskach i faktycznie widziałam ale nie wiem jak to z nimi jest ;)

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • aniołkowa mama Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu dziękuję za informację ale do mnie z Rossmanna nie doślą a pocztą od rodziców raczej nie biorę płynnych rzeczy bo jakoś nie wierzę poczcie polskiej, że paczuszka z kosmetykiem przejedzie z nimi 1600 km i nic się nie stanie. Mam produkty Hippa na miejscu, zapiszę się też do nich na stronkę, pewnie dostanę jakieś próbki :)

Właśnie wróciłam z niemieckiego marketu (podobnego do Lidla) z 4 szt. body 62/68, dwoma ubrankami do nauki jedzenia i paczką skarpeteczek :D W tych sklepach ludzie się tak na to rzucają, że wzięłam ostatnie paczuszki a dostawa była dzisiaj! (fajne jakościowo, z certyfikatem, bawełna trochę cienka ale to już na lato wypadnie więc czemu nie!).

Nigdy nie umiem stwierdzić dotykając takiego bodziaka czy te nadruki itp. to zejdą w praniu, czy nie, czy jak. Czasem takie coś wydaje się sztuczne a się trzyma a czasem odwrotnie...

Co do body kopertowych/zwykłych u mnie będzie mix bo nie wiem co nam akurat przypasuje :)

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Jagah Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa - jak czule dotkniesz kilka razy w ciągu dnia brzuszka bądź podczas ruchów dziecka to wszystko będzie ok :) Masowanie brzucha ciągle i intensywnie może pobudzić macice i rozruszać skurcze, takie konkretne czułości to lepiej zostawić na końcówkę ciąży :)

Teklaa lubi tę wiadomość

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • pati87 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 wrote:
    dziewczyny kupujecie w ciuchu ciuszki? ja bylam wczoraj sa sliczne czasem nie moge uwierzyc ze tak ladne bodziaczek jak nowy 5zł w ciuchu. Przy synie nie moglam dawac ubranek przylegajacych do skory bo z ciucha bo ciagle dostawal uczulenia zreszta dalej tak ma, że jak nie wypiore nowych ze sklepu to juz go swedzi. Ale wiadomo niekazde dziecko takie same. Kupilam malej tylko kombinezonik bo to wierznie ubranko abyl taki cudny jak nowy,ż eniemoglam sie oprzec:) duzo amcie takich ciuszkow?
    ja tez mam czesto skrzepy, dzis mi nawet krew nie chiala leciec przy pobraniu.
    Moje dziecko ma wszystkie ubrankaz ciucha.
    Fakt ze niektore kupilam tam z metkami :)
    Dlatego w ciuchu kupuje bo tam ubranka są ładniejsze i lepsze gatunkowo niz w nowych sklepach typu pepco czy txm na ktore mnie stac.
    U mnie w ciuchu ceny sa od 1-2 zl za body i 2-5zl za pajace. Ogolnie najdrozej za 1 rzecz to "az" 6.5 zl :) zaplacilam.
    Oczywiście ubranka w stanie idealnym kupuje.
    Ale ciuchland to moj nałóg :)
    Tak bym tyle nowych ubranek na pewno nie kupila.
    Moja corcia ubranek od 0- 3 m ma okolo 60szt. Od 3-6m okolo 50szt. A raczej juz wiecej bo dzis w ciuchu znowu bylam :)

Jasne ubranka sie wlasnie piorą.
    Mogę się pochwalic tylko dzisiejszą sukieneczka za 4.5zl w rozmiarze 0-3m.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ca1d59c405b2.jpg

Milka1991, mamaaniołków3, misKolorowy lubią tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku ja spróbuję z tym masażem od 34-35 tygodnia ciąży. Położna mówiła żeby to robić stopniowo ale codziennie, najpierw delikatnie jednym paluszkiem krótko, potem dwoma dłużej itd...:) i że jak przyjmuje porody to od razu widzi które krocze było masowane. Ja spróbuję z mężem, bo w sumie był chętny na taki eksperyment ;)

Ja z kosmetyków dla maluszka kupuję tylko linomag żel do kąpieli i bepanthen do pupci, myślę że na początek wystarczy i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu ;)

Niebieska super wieści, przypuszczam że moja chrupka waży podobnie, ciekawe jak będzie na finiszu. Napisałaś że nie widzą przeciwwskazań do cesarki. Tzn. że planujesz cesarkę czy to błąd logiczny ? fajny brzuszek, taka piłeczka :D moja niunia też za każdym razem zakrywa albo odwraca buzię. pewnie ją zobaczę dopiero przy porodzie ;)

Niebieskaa lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kad wrote:
    Niebieska tez ślicznie wyglądasz. A dlaczego zdecydowałaś sie na cesarkę? Masz jakies wskazania czy sama chcesz?

Ale ze mnie gapa dziewczyny, juz poprawilam ten blad. Widzisz! to wlasnie dlatego, ze pojawia sie strach przed sn to juz w glowie od razu mam cesarke. WLasnie dlatego lekarka wziela nas na rozmowe i wytlumaczyla dokladnie, ze wszystkie znaki na niebie jak na razie wskazuja na porod naturalny. Ale uspokoila mnie, ze jak cos bedzie sie dzialo to przeciez i tak zrobia cesarke.

Ja chce rodzic naturalnie i ciesze sie, ze nie mam hpv, mala poki co lezy z glowka w dol, nie mam zadnych problemow ze wzrokiem itd. Ale strach sie pojawia...wiadomo...troche przed nieznanym,ale tez z powodu nadszarpnietego zaufania do norweskiej sluzby zdrowia.

Ale coz... my kobiety jestesmy wyposazone w te cudowne moce, zatem powinnam dac rade urodzic naturalnie:))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2017, 12:03

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
‹‹ 1416 1417 1418 1419 1420 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ