X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae wrote:
    Kurcze, wiem dziewczyny, że temat już był wałkowany setki razy... Ale co z apteczki dla dziecka i dla mnie porodzie się przyda? To jest temat, w którym jestem bardzo zielona, nie wiem totalnie nic :P ma któraś z Was listę niezbędnych rzeczy? Skądś mam listę, nie wiem skąd. Nie wiem co się przyda? Co usunąć?

- termometr lekarski
    - sól fizjologiczna w ampułkach
    - paracetamol (syrop lub czopki), lek przeciwgorączkowy
    - czopki glicerynowe przeciw zaparciom (raczej przy mm)
    - espumisan na wzdęcia i kolki
    - tormentiol - gdy zawiodą kremy pielęgnacyjne i na skórze pojawią się odparzenia
    - witamina D (400j)
    - herbatka na wzdęcia, herbatka wspomagająca laktację (dla mamy)
    - maść tranowa - nadżerki, odparzone pośladki

I co do czyszczenia noska? Frida? Gruszka? Sól fizjologiczna do psikania do noska, a czym się do noska psika? :)
    Co do aspiratora do noska to wszystkie moje koleżanki jednogłośnie stawiają na "katarek" który podłacza się do odkurzacza.przy fridzie mama odrazu zaraza się choroba bo wysysa ustami gluty z nosa:)

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania ale katarek używa się przy katarze
    A w codziennej pielęgnacji psikasz woda morską i wyciagasz frida. Czasami mamy w nosie jakąś koze a kataru nie mamy :)

Ilea muszę rzec że kiepska ta Twoja lista :)
    Paracetamol to już lek przeciwgoraczkowy.

Ja polecam:
    - Woda morska (zwróć uwagę żeby była mała butelka, chodzi o piskacz, żeby nie było wielkiej siły wyrzutu :)),
    - Do tego frida,
    - octenisept,
    - Bepanthen lub linomag zielony, do codziennego użytku mąka,
    - Do mycia hipp lub mustella, ja płynu będę używać na początku co drugi, trzeci dzień a tak to albo sama woda albo mąka,
    - Witamina D,
    - delicol
    - Kminek (zwykła przyprawa, napar na bóle brzuszka),
    -Wit d,
    - Sobie możesz wziąć herbatkę (ja polecam bocianek)

Nigdy nie wlozylam i pewnie nie włożeniu dziecku czopka :)

karolyn lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny i polecam zaopatrzyć się w melise :) ja nie miałam żadnego baby blusaale hormony szaleją :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez kupiłam fride. Z Dominikiem miałam aspirator gama, nie było mowy, żeby coś dostalo się do buzi mamy, miał dwie rurki. Myśle, że frida działa podobnie jest tam filtr ;)

q5Anp2.pngT2kLp2.png

Wysłany: 15 lutego 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    ania ale katarek używa się przy katarze
    A w codziennej pielęgnacji psikasz woda morską i wyciagasz frida. Czasami mamy w nosie jakąś koze a kataru nie mamy :)

Ilea muszę rzec że kiepska ta Twoja lista :)
    Paracetamol to już lek przeciwgoraczkowy.

Ja polecam:
    - Woda morska (zwróć uwagę żeby była mała butelka, chodzi o piskacz, żeby nie było wielkiej siły wyrzutu :)),
    - Do tego frida,
    - octenisept,
    - Bepanthen lub linomag zielony, do codziennego użytku mąka,
    - Do mycia hipp lub mustella, ja płynu będę używać na początku co drugi, trzeci dzień a tak to albo sama woda albo mąka,
    - Witamina D,
    - delicol
    - Kminek (zwykła przyprawa, napar na bóle brzuszka),
    -Wit d,
    - Sobie możesz wziąć herbatkę (ja polecam bocianek)

Nigdy nie wlozylam i pewnie nie włożeniu dziecku czopka :)
    Nie wiedziAłam że codziennie się dzidziusiowi Kropi do nosa,myślałam że tylko oczka się przebywa solą fizjologiczna i buzke wacikiem z woda

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • Agga Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    A propos diety matki karmiącej, to u nas na SR było powiedziane, że nie ma czegoś takiego. Można jeść totalnie wszystko. Taka była wersja pani doradczyni laktacyjnej.
    Ale potem, jak zajęcia prowadziła położna (właścicielka szkoły), to lekko sprostowała tamtą wersję. Powiedziała, że faktycznie, nie trzeba się szczególnie ograniczać, ALE należy do wszystkiego podchodzić zdroworozsądkowo. Czyli np. unikać (zwłaszcza na samiuteńkim początku) rzeczy wzdymających. Na takiej prostej zasadzie - nie rób drugiemu co Tobie niemiłe, zwłaszcza jeśli ten drugi dopiero co przyszedł na świat i nigdy nie używał wcześniej żołądka.

Również była mowa o tym, że mleko matki powstaje z krwi i dlatego to co zjemy nie ma wpływu na jego zawartość. Ale, hmm, cały czas ta wersja nie daje mi spokoju. No bo nawet jeśli tak jest, to jednak w krwi znajduje się to, co zjemy. Gdyby było inaczej, to dlaczego robiłoby się pewne badania na czczo? ;-)

I jeszcze taka ciekawostka.
    Ostatnio (bodajże na BBC) był opisany raport z ciekawego badania. Porównano efekty karmienia piersią przez matki, które wcześniej najadły się czosnku i te, które go nie jadły. Okazało się, że dzieci chętniej piły mleko od mam po konsumpcji czosnku :-)
    Także wiecie, Dziewczynki, różnie to może być z tym karmieniem. Jeszcze niejedna rzecz nas może zaskoczyć ;-)

odnosnie kp ;)
    po cc sie przeziebilam, akurat wpadla polozna na wizyte patronazowa i pytala czy jadlam czosnek w ciazy- akurat jadlam wiec tez zaczelam go jesc max tydzien po porodzie- Wikusi nic a nic nie bylo :)

3jvzhdge7ui8eco8.pngkm5sp07wzs12381t.png[/url]
    [*] 13.06.2014
    [*] 14.02.2014
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka85 wrote:
    Nie wiedziAłam że codziennie się dzidziusiowi Kropi do nosa,myślałam że tylko oczka się przebywa solą fizjologiczna i buzke wacikiem z woda

ostatnio położna na SR mówiła, że już się nie przemywa oczek solą fizjologiczną bo noworodek ma tendencje do zapychania gruczołów łzowych i często oczka ropieją a sól fizjologiczna posiada mikro kryształki, które dodatkowo mogą się do tego przyczyniać i lekko "rysować" oczko. Podobno do mycia oczek tylko woda przegotowana a sól do noska :)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Agga Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam problem- od wczorajszych wymiotów chyba popekaly mi naczynka na powiekach i twarzy.pełno czerwonych różnej wielkości plamek czerwonych. Sporo tego jest, miała tak któraś z Was? Co robić? Normalnie te plamy mnie postarzają, załamana jestem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 21:31

[*] 13.06.2014
    [*] 14.02.2014
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Marsylia Po trzech miesiącach? :) ja przez półtorej roku miałam pobudki co 2 h :D
    Tak mi powiedziała okulistka. Może bywają takie dzieci, które pozwalają się wysypiać tak wcześnie od porodu ;)

eforts lubi tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png

Wysłany: 15 lutego 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dobrze wiedzieć:)ja w. Przyszłym tygodniu mam wykład o pielęgnacji to zobaczymy co nowego powiedzą:)

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agga wrote:
    Dziewczyny mam problem- od wczorajszych wymiotów chyba popekaly mi naczynka na powiekach i twarzy.pełno czerwonych różnej wielkości plamek czerwonych. Sporo tego jest, miała tak któraś z Was? Co robić? Normalnie te plamy mnie postarzają, załamana jestem :(

jedyne co mi przychodzi do głowy to kosmetyki Red Blocker. Mam cerę naczynkową i mi bardzo pomagają.
    Nie wiem, może jeszcze jakieś chłodne okłady...

Agga lubi tę wiadomość

atdc2n0at8s9ecys.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, raz jeszcze dziekuje za slowa otuchy <3 to wzruszajace ile dobrych slow mozna otrzymac od kolezanek z forum.

Gakin, ale napisz cos wiecej! jak udalo Ci sie przekonac do cc? a moze w ogole nie musialas przekonywac lekarza:) ciesze sie, ze kamien spadl Ci z serca. Ja podpytalam dzis tego prywatnego gina o szanse na cc, ale on od razu powiedzial: porod naturalny jest najlepszy dla dziecka...koniec kropka. Z nimi to nawet nie mozna podyskutowac... nie znosze braku wyboru.

Aniolkowa, brawo! czyli zwolnilo sie miejsce w tej polskiej szkole rodzenia?

Bobas, cudny kocyk... pewnie masz w domu sporo wyrobow mamy:)

Ilae, bodziak z liskiem jest uroczy, ja mam tez te spodenki po prawej tylko w jasniejszym kolorze.

Tez jestem bardzo ciekawa co u Loko...tak zniknela bez slowa:/ Natomiast nutelle mam na instagramie i domyslam sie, ze nutelle porwal tworczy swiat materialow, nitek i maszyny i stad ta cisza.

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do mojej corki wstawalam do 2roku i 3moesiaca srednio 6 razy na poczatku tzn do 6mx a pozniej 3-4 razy.
    Ale znam dziewczyny co tylko przez pol roku wstawaly.

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Gakin Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska mój lekarz to taki który szanuje wybór kobiety :) to było po prostu: ok, czekamy najlepiej do 39tyg zobaczymy co się będzie działo. Nie pytał dlaczego, nie mówił że lepiej sn, nie przekonywał. Fajnie że nie musiałam się tłumaczyć. Taki powinien być każdy lekarz, dawać wybór a nie upierać się przy swoim zdaniu.

Niebieskaa, Agga, Korcia lubią tę wiadomość

Filipek - 09.03.17 :)

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale wtopa:( rozważamy podanie antybiotyku na te moje zatoki bo nie jest nic lepiej albo gorzej,jutro rano idę jeszcze morfologie zrobić i crp i jakby tego było mało chyba zaczyna mnie ząb boleć przy gryzieniu i jeśli jutro będzie bolał nadal to będę musiała do swojego dentysty zadzwonić i chyba iść pomimo tych zatok:(((aaaaa trzymajcie kciuki żeby ten ząb jutro już nie bolał,strasznie się martwię:( kurde tak wszytko dobrzr szlo to przy końcówce musiało się posrac:((

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska, położna poprosiła jedną Panią, która ma późniejszy termin na przejście do grupy, która zaczyna za miesiąc (ja w tamtej grupie mogłabym iść na max. 3 spotkania jeśli dzidzia zaczeka do tp). Na szczęście dobrzy ludzie istnieją i się zgodziła :)

Niebieskaa lubi tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swietnie Gakin, ze sie udalo:) niestety w Norwegii patrza krytycznie na cc jesli nie ma bardzo szczegolnych przyczyn... ale tutaj w ogole jest dziko... po poronieniach nie mialam ani razu usg..bo przeciez natura...oczyszcze sie sama..szkoda gadac... czasami zastanawiam sie jak ten narod nie wyginal... zadna z moich znajomych nie miala nigdy badanych piersi przez ginekologa, nie byla na usg...tylko ida na mammografie w dojrzalym wieku jak juz czesto moze byc za pozno..tragedia!

Dziewczyny... znalazlam sporo informacji nt tych odchylen od przecietnych wymiarow i przecietnej wagi i dziewczyny sporo pisza o tym, ze ich dziecko odbiegalo od przecietnych wymiarow o iles procent. I ponoc jesli wymiary sa mniejsze o okolo 30 procent i wiecej to wywoluja porod... nie mam pojecia czemu tak robia..ale czy w Polsce tez tak jest? A jeszcze jak dodatkowo jest zatrucie ciazowe (doslowne tlumaczenie norweskiego slowa, nie wiem czy w Pl jest taka sama nazwa) i mniejsze wymiary to wywoluja porod tego samego dnia .

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwaliłam się już na IG, ale nie wszyscy mają, więc chwalę się i tu, przyszły literki! :) Super są tylko pierwsza literka fruwa luzem.. podejrzewam, że imię za długie i wtedy docinają osobno. I tak będą wisieć na ścianie, więc bez różnicy :)

Przyszła też ośmiorniczka, no ja jestem oczarowana ;D

24ooocn.jpg

ilae, Agga, Jagah, Antonelka, Marsylia, mada87, Niebieskaa, bobas2015, Kjopa3, pati87, Vero, IGA.G, Milka1991, mamaaniołków3, Omon lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy z Hippa do mycia coś takiego będzie ok? :)

http://www.aptekagemini.pl/hipp-zel-do-mycia-ciala-i-wlosow-400-ml.html

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Agga Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska a czy to badanie usg i ostatnie było robione na tym samym sprzęcie przez tego samego lekarza?

Bardzo często zdarzają się takie odchylki jeżeli robi inny lekarz usg bądź sprzęt jest inny.

Sunshine dziękuję, można go stosować również w ciąży bez problemu?

[*] 13.06.2014
    [*] 14.02.2014
‹‹ 1570 1571 1572 1573 1574 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ