Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Niebieskaa wspolczuje braku wyboru I opieki
Aniolkowa swietne wiesci !!
Ilae sliczne ubranka ja wlasnie szukam pajacykow ale takich ktore nie beda wygladaly jak pizama okazuje sie ze mam ich kilka tylko.
Jesli Macie juz naszykowane ubranka na "wyjscie"ze szpitala to Chetnie zobaczeaniołkowa mama lubi tę wiadomość
17.03.2017Sofia
-
Niebieska ale zatrucie ciążowe to inna sprawa, bo jest ono niebezpieczne i dla mamy i dla dziecka, więc rzeczywiście wywołują poród, to zatrucie objawia się wysokim ciśnieniem i bodajże podwyższonym białkiem w moczu. A że wywołuje się poród, bo dziecko jest "za małe" to nie słyszałam, ale to chyba zależy co jest przyczyną tej małej wagi np. przepływy, czy inne odchylenia?
-
Agga wrote:Niebieska a czy to badanie usg i ostatnie było robione na tym samym sprzęcie przez tego samego lekarza?
Bardzo często zdarzają się takie odchylki jeżeli robi inny lekarz usg bądź sprzęt jest inny.
Sunshine dziękuję, można go stosować również w ciąży bez problemu?[/QUOTE
Tak nie słyszałam o żadnych przeciwskazaniach. Sama stosuje teraz ten krem, na zmianę z innym.Agga lubi tę wiadomość
-
Agga, nie, jedno badanie było robione przez położna w szpitalu, a drugie przez prywatnego ginekologa. Także moze w tym tkwi rozwiązanie zagadki:)
Vero, niestety tak tu jest... ale dylemat cc czy sn to i tak mała sprawa w porównaniu do innych zwyczajów w służbie zdrowia. Nadzieja w prywatnej opiece... ale z tym kiepsko w moim mieście i miastach obok.. moze w Oslo jest np. prywatny pediatra. Chociaż ja i tak będę latać z mała do polskiego pediatry tak, zeby mieć tez lekarza, ktory bedzie trzymał rękę na pulsie.. mimo iż na odległość.
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
misKolorowy wrote:Niebieska ale zatrucie ciążowe to inna sprawa, bo jest ono niebezpieczne i dla mamy i dla dziecka, więc rzeczywiście wywołują poród, to zatrucie objawia się wysokim ciśnieniem i bodajże podwyższonym białkiem w moczu. A że wywołuje się poród, bo dziecko jest "za małe" to nie słyszałam, ale to chyba zależy co jest przyczyną tej małej wagi np. przepływy, czy inne odchylenia?
Ale widzę tez różnice w opisywaniu takich sytuacji w Pl i No. W Pl dziewczyny sa ekspertami... podają rożne przyczyny, rożne wytłumaczenia itd a w No piszą ogolnikami.. pewnie to wynika z tego, ze tez lekarze mało przekazują, badań jest mniej itd.
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
Venice naprawdę? To chyba pierwsze takie dziecko o którym słyszę.. mój śpi całe noce od 2 tyg wcześniej pobudki kilka razy czasem kilkanaście.. juz nie wspomnę o okresie noworodka kiedy jak spał w nocy 2 g to było dobrze.. zazdroszczę i życzę ponownie takiego dziecka..
u mnie drugi chłop wiec szanse marne;)
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Niebieska
Poczytaj o hipotrofii. Ja się interesowałam gdy u mnie bylo podejrzenie. Z tego co zrozumiałam to poród wywołują wtedy gdy jest wewnatrzmaciczne zatrzymanie wzrostu i dzidzia po prostu nie rośnie u mamy w brzuchu. Natomiast gdy rośnie ale wolniej to czekają. Tyle zrozumiałam. Popytaj dziewczyn na wątku o hipotrofii. Na facebooku jest tez grupa. I przede wszystkim nie denerwuj się. Leż dużo na lewym boku i unikaj czerwonego mięsa. Pamiętaj, ze usg ma jakiś tam zakres błędu, a prawidłowe wymiary zależą również od ulozenia dziecka. Mojemu np. nie da się dokladnie zmierzyć głowy bo ja trzyma wciśnięta w szyjkę macicy. A nogami tak machal, ze lekarz musial sie namęczyć żeby zmierzyć.
Przy podejrzeniu hipotrofii powinni ci sprawdzić przeplywy. Jesli jest cos nie tak to dostaniesz pewnie clexane, albo zwiększa ci dawkę jesli juz bierzesz. -
Niebieska mniejsze dziecko może wynikać ze złych przepływów lub np cukrzycy ciążowej. Ale uwierz ze odchylenia bywaja różne. Mój 5 j przed porodem miał ważyć kolo 3 kg a urodził się 3600 zobacz jaka przepaść..
Bobas aż sama w to nie mogę uwierzyć do tej pory jakim cudem tak się stało. Dodam, że karmiona tylko i wyłącznie piersią. Ja też osobiście nie słyszałam, żeby jakieś dziecko tak spało. Często jak rozmawiam ze świeżo upieczonymi mamami pytam jak tam nocki, słyszę : "super, śpi dobrze"..A potem wychodzi, że śpi ale budzi się na karmienie co 2-3 godziny. A moja jak poszła spać przed 21 tak wstawała o 6, a na wadze przybierała idealnie, więc nie trzeba było wybudzać. W ciągu dnia nadrabiała z jedzeniem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 23:14
bobas2015, MagdaWaw lubią tę wiadomość
-
atat wrote:Dzis znów byłam na usg, potwierdzona pępowina dwunaczyniowa i...
Hmmm
Pod koniec stycznia łożysko było 1/2, teraz jest 2/3 - to tylko 3 tygodnie i tak sie łożysko postarzalo?
Martwi mnie to troszkę...
Niebieska pewnie masz rację, że to wynika z tego, że w No lekarze o niczym nie informują pacjentek, dlatego też one tak to opisują. Nie ma co się martwić na zapas, miejmy nadzieję, że kolejne badanie wyjdzie ok, a Marianka po prostu będzie odrobinką
Atat a lekarz jakoś wyjaśnił to, że przed ten wychodziła mu trój naczyniowa?Niebieskaa lubi tę wiadomość
-
ilae wrote:Czy z Hippa do mycia coś takiego będzie ok?
http://www.aptekagemini.pl/hipp-zel-do-mycia-ciala-i-wlosow-400-ml.htmlfajny skład przede wszystkim no i mi odpowiada zapach, pachnie jak dzidziuś
ilae lubi tę wiadomość
Filipek - 09.03.17 -
aniołkowa mama - super, że udało ci się załapać na polską sr
Niebieska z Chrupką na pewno wszystko dobrze.
Teklaa wrote:Dziewczyny polecam Wam profil zaufany ja mam od xx czasu nawet tak PIT rozliczam wszystko wiem, jest tez szybciej, tak samo teraz z ZUS ciekawa byłam kiedy i ile zapłacą, a w tym profilu wszystko jest, moje każde l4 od-do, widze wyliczenia, za jaki okres przyznane, jaka kwota i nawet kiedy wypłata, w ubiegłym miesiącu miałam pierwsza wypłatę od ZUS wszystko sie zgadzało i w terminie, a teraz widze ze kolejny przelew bedzie ciut większy i odrazu dzien po kiedy kończy sie obecne zwolnienie jestem wręcz zaskoczona oby tak dalej, oczywiscie najpierw sama wyliczyłam i cos mi sie nie zgadzało zadzwoniłam do księgowej i powiedziała ze od tej kwoty co widze w systemie minus 18% (dziady :p ) i faktycznie wtedy było wszystko ok
Edit dodam jeszcze ze moje l4 nie jest od 1do30 tylko mix i nie miałam problemu, a tego sie bałam ze bedzie w kratkę wypłacane i po głupiemu
Udało mi się zalogować na profil ZUS i co? Okazało się, że od 3 miesięcy wypłacali mi L4 płatne 80%. Muszę jechać i to wyjaśnić.
Jutro robię drugie podejście do becikowego. Zebrałam chyba wszystkie dokumenty jakie chcą.
aniołkowa mama, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
misKolorowy wrote:Niebieska pewnie masz rację, że to wynika z tego, że w No lekarze o niczym nie informują pacjentek, dlatego też one tak to opisują. Nie ma co się martwić na zapas, miejmy nadzieję, że kolejne badanie wyjdzie ok, a Marianka po prostu będzie odrobinką
Atat a lekarz jakoś wyjaśnił to, że przed ten wychodziła mu trój naczyniowa?
Pomylił sie we wpisie. Dzis reklamowałam tamten opis. To był przypadkowy lekarz ale na świetnym sprzęcie - usg w lux med.
Pępowina już sie wyjaśniła ale to łożysko? Tak szybko by sie postarzalo? Chyba ze wtedy tez z łożyskiem sie pomylił.
ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1
-
Ja juz nie spie od 4:30 zbudzil mnie bol podbrzusza i tak trzymalo mnie godzine. Raz bolalo mocniej a raz lzej.
Zasnęłam tez późno bo gdzies o polnocy.
Teraz juz nie zasnę bo jak to w szpitalu rano dużo się dzieje. -
Nie diczytalam was wszystkich ale wam.powiem ze mij gin podal sterydy bo chce byc przygotowany na ewentualne wczesniejsze cc. Mam badane przeplywu co tydzien powiedzial ze jesli mu sie nie spodobaja przeplywy znaczy sie beda slabe wywoluje porod i nie czeka i dlatego dostam sterydy. A zle przeplywy to male dziecko czyli hipotrofia twierdzi ze lepiej mu bedzie na zewnatrz niz ududis sie w brzuchu.
Mialam.dzis sen ze mi mala obumarla matko boska a od rana zero ruchuale po tych sterydach wogole ponoc malo ruchow to norma dobrze ze mam dzis wizyte. Wczoraj wyszlam ze szpitala a jak szlam o chlusla mi tak gdzies setka wody az przemoklam pocialamdo gina ale mowi ze tu nic sie nie dzieje i ze to pewnie moje nie trzymanie moczu. No nic czekam az mala wstanie i zacznie sie ruszac to odetchne. A tak wogole to wyniki mi robili na krzepliwosc i w szpitalu okazuje sie ze ddiner spadl z 2500na 1600a norma ta sama i reszta wynikow w normie na krzepniecie..dziwadla jakies ale tylko sie cieszyc:) ah kupilam taka posrednio czapeczke wiec ie ciesze ale reszta zakupow przez neta bo wczoraj wyszlam i do sklepu nie doszlam bo woda chlusla wiec musze w necie szukac.
Monika34