X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Kamiliia24 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wielkie dzięki bo ja sie nie odnajduje w tych wszytskich sprawach ;) przyda sie poczytać ;)

f2wl3e5ey0rxbebl.png

f2w3yx8d54ohfowx.png

• kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 13:10

ojejku, eforts, misKolorowy lubią tę wiadomość

Awf3p2.png
  • Reni1982 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamiliia24- ja tez zdecydowanie nie jestem pro-urzedowa....ale coś udalo mi się znalexc

Reni1982

09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami :)
    dqpr2n0a86al9imd.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem bezrobotna z prawem do zasilku do 19.03 ale nie dlatego ze tak chcialam. Mialam pracowac w ciazy i od 1.10 dostac umowe o prace (wczesniej pare miesiecy pracowalam na czarno) niestety we wrzesniu zaczęłam przez caly kazdy dzien wymiotowac dodatkowo bylam oslabionai ledwo zylam. Dopiero od listopada funkcjonuje lepiej. Pracy nie wzielam ze wzgledu na stan zdrowia bo noe dalabym rady w tym stanie jako jedyna pracownica biura rachunkowego majacego okolo 30firm robiąca za ksiegowa i kadrowa (dodam ze na kadrowa to dopiero w czerwcu sie wyksztalce na papierze). Praca ciężka osoba co poszla na moje miejsce pow mi ze nawet nieraz nie ma czasu zjesc i do tego siedzi tez nieraz po godzinach i za to nie ma placone.
    Mam w tej chwili 500+ na dwoje dzieci bo moj prog nie moze przekraczac 1200zl bo corka ma orzeczenie o niepelnosprawnosci plus za orzeczenie dostaje az 153zl. Ja dostaje 350zl alimentow jeszcze.
    Mąż zarabia najnizsza krajowa mimo 4roku pracy w tej samej pracy niestety takie sa realia pracy w malym miescie na wschodzie kraju.
    Do pracy chcę pójść ale najlepiej dopiero jak corcia będzie miala 3latka i pojdzie do przedszkola, ale jeśli bedzie trzeba pojde wczesniej. Mama i tesciowa mimo ze blisko mieszkaja nie pomoga mi przy corce bo obydwie pracuja.

Nie wyobrazam sobie calego zycia przesiedzieć w domu bo mam 500+. Maksymalnie do 3rz corki posiedze, ale nawet jakbym nie miala 500+ to tez tak bym chciala. Przy poprzedniej corce tez do pracy poszlam jak miala 3latka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 09:19

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Vero Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska tak tak w zależności od tego "jak chorujesz " odbierasz sobie franchise czyli taki od górna kwotę do ktorej to Ty będziesz płaciła za usługi lekarskie, wtedy płacisz comiesięczne ubezpieczenie duzo wyższe jesli np wiesz ze chorujesz duzo ale w momencie wykorzystania tej kwoty dalej płacisz wysokie ubezpieczenie z tym ze usługi juz sa płacone przez ubezpieczyciela ( nie wlicza sie oczywiście dentysty itd itd ) a jesli chodzi o ciążowy pakiet to musisz go płacisz przynajmniej z rocznym wyprzedzeniem, możesz tez mieć ubezpieczenie prywatne pol prywatne wszystko zależy od tego czego potrzebujesz :)

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lipca 2018, 13:11

Awf3p2.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak Vero pisze, dlatego ja mieszkając tutaj nie wyobrażam sobie, że jak malutka trochę podrośnie nie znajdę pracy i "zrobię następne" żeby mieć jakieś zasiłki. :D Nie ma zasiłków a dodatkowo sporo się płaci za to ubezpieczenie i trzeba mieć pozwolenie na pobyt. Żeby było zabawniej bezrobotny płaci ciut więcej bo musi dopłacić też wypadkowe (normalnie opłaca pracodawca). Jeśli nie pracujesz przynajmniej rok to nie ma absolutnie żadnych zasiłków.
    Vero teraz się poczułam jak patologia bo nie pracuję na razie (no pracowałam przez rok w dwóch miejscach, nie w zawodzie, ale ja tego za pracę prawdziwą nie uznaję):D Niestety życie się czasem kompilkuje.. miałam zacząć pracować po ciąży ale żeby dojść do 3 trymestru z 1 ciąży zrobiły się 3 a w laboratorium. po przejściach, w ciąży pracować nie mogę :( Nie przerwaliśmy starań bo baliśmy się, że jak to odłożymy to szanse jeszcze spadną i nigdy się nie doczekamy maleństwa... :( Czułam się w obowiązku wytłumaczyć, że nie jestem patologią i żaden kraj nie traci na moje utrzymanie :P Traci mój mąż co nie raz sobie wyrzucam :( ale niestety choroby/powikłań nikt nie wybiera.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 09:33

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Korcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Sunshine mi się wydaje że macierzyński jest naliczany od miesiąca poprzedzającego poród - czyli ur w kwietniu to dochód liczony kwiecień 2016-marzec 2017. Wydaje mi się że tak miałam przy córkach ale nie chciałabym wprowadzać Cie w błąd.

Vero,kiedy wychodzicie?

Wiecie,pracują w pomocy społecznej z różnymi ludźmi uważam, że na wszystko powinniśmy sobie zapracować, 500 + dla tych co odprowadzająca podatki, zasiłek dostaniesz jeżeli zrobisz to i to. Jest słaby przez informacjami pomiędzy instytucjami. Ehhh h nie mogę i tym za dużo myśleć bi czuje jak podnosi mj się ciśnienie.

8p3o3e3k2s82vwqj.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolkowaaaa, no cos Ty! jak Cie znam na podstawie Twoich wpisow to nie podejrzewalabym Cie przenigdy o wykorzystywanie systemu.
    Oczywiscie, ze sa przerozne sytuacje zyciowe i w zadnym wypadku nie chcialabym czarno-bialo oceniac, bo czesto nie znamy calej prawdy, a oceniamy kogos na podstawie skrawkow informacji oraz wlasnych interpretacji. Sytuacje sa przerozne, a moje wrazenia zdobylam na podstawie informacji z pierwszej reki, wiec niestety poznalam takie osoby, ktore szczycily sie oszukiwaniem systemu norweskiego.

Ja zanim dostalam prace w zawodzie, pracowalam przez rok w przedszkolu. Tak sie pieknie zlozylo, ze sporo wynioslam z tej pracy i otrzymalam wiele z kontaktu z dzieciakami, jednakze meczylam sie przeokrutnie i przeplakalam wiele dni, ze nie moglam pracowac w tym co lubie, tylko zmuszona bylam do pracy w przedszkolu. Glowna moja motywacja bylo cwiczenie jezyka i zdobycie jakis pieniedzy i zeby to doswiadczenie jakos wygladalo w cv. Jednak nie raz rozwazalam np. pojscie na zwolnienie lekarskie. A na moja pierwsza rozmowe o prace w zawodzie polecialam biorac urlop na zadanie, ktory mozna wykorzystywac tylko w przypadku choroby.

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieniaczek wrote:
    ZUS nie może Ci wypłacać mniej niż masz w umowie, bo zasiłek chorobowy w ciąży wynosi 100% pensji przecież. Jeszcze nie jest odciągana z wypłaty składka na coś (nie wiem czy właśnie nie chorobowa), więc powinnaś dostawać nawet więcej niż wypłaty. Ja tak mam. Przy płatnościach z ZUSu trzeba pamiętać, że oni wypłacają zasiłek za okres zwolnienia, a nie pełne miesiące. Jak masz zwolnienie np. na 21 dni, to za tyle masz wypłatę, a kolejne dni przy kolejnym zwolnieniu. Wtedy ciężko się w tym wszystkim odnaleźć. Dziewczyny polecały tu założenie profilu zaufanego w ZUSie wtedy widzisz w nim wszystko, podstawę zasiłku, za jakie dni wypłacają i kwotę do wypłaty. Zorientuj się, bo np. Marsyli płacili 80% zasiłku mimo, że miała na L4 kod B (ciąża).

Co do samego pytania, to znalazłam informację, że te 12 miesięcy liczy się sprzed powstania niezdolności do pracy, czyli 12 miesięcy przed zwolnieniem będzie brane pod uwagę. Ja np. poszłam na zwolnienie pod koniec października, to mam liczone podstawę z pensji (z dodatkami) od października 2015 do września 2016, czyli podstawa powinna być taka sama, jak obecnego zasiłku chorobowego, który pobierasz.

Chodzi o to, że ja miałam 3 razy podwyżkę w czasie tych 12 miesięcy z których ZUS wylicza sobie średnią. Wiec tych pieniędzy mam mniej niż na ostatniej umowie :(

A ostatnia podwyżka była taka konkretna. Bardzo ciężko na nią pracowałam, sporo energii, nerwów, nadgodzin...podwyżkę dostałam od lipca a od sierpnia jetem na zwolnieniu...wiec nic mi po niej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2017, 09:45

atdc2n0at8s9ecys.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korcia narazie zostajemy na cały tydzień dopiero woda ze mnie schodzi po sterydach , I powoli skurcze sie wyciszają ale byc moze za tydzień juz będziemy w domu

Aniołkowa broń Boże bym tak nie pomyślała sa różne przypadki losowe, a sama wiem ze na znalezienie pracy potrzeba czasu zreszta ja wiem jaki jest system I wiem ze to państwo w żaden sposób Ci nie pomaga :) co najwyżej worki na śmieci nam dadzą hahha chociaż jak pomyśle ze w moim kantonie za te worki płaci sie ponad 160zl to nie takie głupie mając pampersy trzeba je wynosić duzo częściej hahahh

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Reni1982 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati--wschód kraju? A jakie wojewodztwo...? Ja też ze wschodu...i też z pracą słabo...
    Ja jak urodzę w marcu mam prawo do macierzysnkiego (marne szanse wg Pani Dr), jak w kwietniu zostaję kosiniakow,tj polowa mniej niż mam teraz...a nasze same opłaty za wynajem mieszkania, rachunki,kredyt to prawie 2000 miesięcznie...ale damy radę jakoś..

Reni1982

09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami :)
    dqpr2n0a86al9imd.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vero no właśnie dlatego dają te worki :D:D ale i tak dużo za mało żeby to starczyło :p Także zamiast 500+ szwajcarzy dają 50 worków + no szaleństwo :D:D

kasieniaczek lubi tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Gakin Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to i ja mam pytanie. Od polowy sierpnia jestem na zwolnieniu bo nie mogłam pracować. Moj macierzynski to bedzie 80% ze średniej za okres sierpien 2015-2016 czyli dokładnie 80% tego co dostaję teraz czy jeśli urodze 01.04 to bedzie to 80% za okres marzec2016-2017 i wtedy licza mi miesiecznie te kwoty ktore teraz dostaje na zwolnieniu czy jeszcze inaczej? Ktos wie na pewno jak to jest?

Filipek - 09.03.17 :)
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok. Dzwoniłam do ZUS. jestem na zwolnieniu od sierpnia 2016, wiec średnią będą mi wyliczać z miesięcy sierpień 2015-lipiec 2016

IGA.G, Korcia lubią tę wiadomość

atdc2n0at8s9ecys.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://mamygadzety.pl/najlepsze-produkty-targow-kids-time-2017/

ojojoj...ile nowych inspiracji :P:D

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Gakin Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine bardzo mądrze zrobiłaś, przynajmniej wszystko jasne. Wynika z tego ze bedzie to 80% tego co mamy teraz mniej więcej, dobrze to rozumiem? bo widzę że jesteśmy od tego samego momentu prawie.

Filipek - 09.03.17 :)
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa u mnie na SR było podobne gadanie, że ból to poświęcenia dla dziecka, że dzięki niemu mamy lepszą więź jak nie bierzemy znieczulenia. haha to co mają powiedzieć matki po cc, że nie mają więzi? głupota totalna. oczywiście tyle kobiet rodziło i my urodzimy, ale skoto medycyna idzie do przodu to dlaczego mamy z tego nie korzystać

Reni tak, chyba normalne :) pisałyśmy o tym na weekend. kilka dziewczyn tak ma i skurcze i napieranie na szyjkę :)

Reni Pati jest chyba z Chełma? zapamiętałam bo mam tam rodzinę :)

Reni1982 lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni1982 wrote:
    Pati--wschód kraju? A jakie wojewodztwo...? Ja też ze wschodu...i też z pracą słabo...
    Ja jak urodzę w marcu mam prawo do macierzysnkiego (marne szanse wg Pani Dr), jak w kwietniu zostaję kosiniakow,tj polowa mniej niż mam teraz...a nasze same opłaty za wynajem mieszkania, rachunki,kredyt to prawie 2000 miesięcznie...ale damy radę jakoś..
    Lubelskie

Reni1982 lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• atat Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie było, ja uważam, że należy wspierać ludzi i Państwo musi pomagać. No ale bez przesady. W przypadku Pati to pracodawca jest nie fair, bo zatrudnial ją na czarno i gdyby nie 500 plus zostałaby na lodzie w ciąży zle sie czujac.
    To pracodawca w takim przypadku ma obowiazek dbac o pracownika.

Ja sie tylko wkurzam, ze jest to niesprawiedliwe. Nie mam zadnych ulg, znizek, dodatkow do niczego. Nawet do kredytu na mieszkanie. Wiec sumujac wszystko uczciwie pracujac mam pewnie mniej nawet niz osoby które łapią sie na pomoc od Państwa. To nie zacheca do pracy.

Ale zostawiajac ten temat :)

Wiosna nam przyszła drogie Panie a to znaczy, że chyba za dużo "misiowatych" rzeczy kupilam mlodemu. Czy na wyjscie za miesiac pluszowy kombinezon nie bedzie za cieply?

Czujecie jak marcowki sie rozpakowuja?
    Ja mam termin na poczatek kwietnia i czuje juz ten dreszczyk emocji :)

Antonelka, Milka1991 lubią tę wiadomość

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
‹‹ 1682 1683 1684 1685 1686 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ