X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa- my uzywalismy smoczka przy Diabolinie, jak zaczely sie przeplatane noce z kolkami to samo ciumkanie bylo wyrazna ulga, a pozniej pomagal bardzo duuzo przez okres zabkowania. Odstawilismy po skonczeniu 1,5 roku i dziecko ma normalny zgryz, nie sepleni, ba! Ona sama wyrzucila sprzet po wizycie na fotelu u dentysty ;)

Niebieskaa, eforts, niania.ogg lubią tę wiadomość

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś kiedyś powiedział piękne słowa, z którymi się zgadzam:
    Karmi się miłością.

Ja do tego dodałabym swoje własne słowa:
    Priorytetem jest, aby rodzić siłami... miłości.
    (nieważne "którędy")

I to mój komentarz w temacie wyższości jednych porodów nad innymi i jednych karmień nad innymi.

Podpisano:
    Mama Córynki urodzonej przez cesarskie cięcie, karmionej w sposób mieszany*

* i celowo nie piszę, że karmionej tak "nie ze swojego wyboru". Bo tak naprawdę to obojętne, skoro kocham moje dziecko nad życie.

Taśka22, Jagah, eforts, _strawberry_juice, sallvie, nutella_, Kjopa3, koniczynkaa, vitae13, MyHappy, Omon, Lokokoko, Marsylia lubią tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do cc/sn i kp/mm. ja zawsze myślałam, że "załatwię" sobie cc, myśl o porodzie była dla mnie przerażająca. ale jak zaszłam w ciążę bardzo chciałam urodzić siłami natury, i nie dla tego, że jest to lepsze dla dziecka, ale dlatego, że ja czułam taką wewnętrzną potrzebę przeżycia tego. jestem bardzo szczęśliwa, że się udało :) ale jakby było jakiekowiek zagrożenia dla dziecka czy dla mnie, i ciąża zakończyła się przez cc. nie miałabym do siebie ani krzty pretensji czy żalu. bo wiem, że to byłoby najlepsze rozwiązanie.

teraz chcę karmić piersią, walczę o to, ale mój mały ssak rani mi brodawki bo tak mocno ssie, że nawet nie moge jej wyjąć sutka jak na chwilę przyssie się za płytko. i tak - podałam jej kilka razy mm. w szpitalu jak była pod lampami, bo nie miałam ze stresu mleka, a i ona była senna i nie chciała ssać. to wtedy była dla niej najlepsze - butelka z mm. starałam się odciągać dla niej laktatorem, ale był tylko 20-40 ml.

każda z nas ma swoje przeżycia, problemy, wątpliwości. ale każda z Nas robi wszystko co Najlepsze do dziecka.

eforts, Reni1982, Monna lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka Ty naprawdę miałas poród jak z filmu. Rany. Horror i science fiction w jednym. Dobrze że finał zakończył się sukcesem i oboje Jesteście cali i zdrowi ;)

Jagah moja Kornela była cały wieczór nadaktywna i gdzieś tam mi caly czas grzebala :)

Niebieska ja używam smoczka jak córka ewidentnie chce coś podziamgać i szuka cyca po jedzeniu :)

Co do porodu i karmienia to uważam że to bardzo indywidualna sprawa. Każda mama chce najlepiej dla swojego dziecka i robi to co uważa za słuszne albo konieczne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 13:06

Jagah, Niebieskaa lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah a moja spała w najlepsze, nawet podczas porodu musieli ją pobudzać bo nie współpracowała - kazali mi jeść słodycze i pić słodką wodę, podawali glukozę.

Jagah, eforts lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka,
    No to masz historię do opowiadania na wszystkie przyszłe urodziny syna.
    Ależ przeżycie! Niesamowicie dzielna z Ciebie kobieta, że zachowałaś zimną krew.
    Wszystkiego dobrego dla Was!

SheWolf,
    Powiało grozą z Twojego postu.
    Gratuluję przyjścia Izabelli na świat.
    Dochodź do siebie, odpoczywaj i wracaj do nad.
    Wszystkiego naj dla Was!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 13:36

She Wolf lubi tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• sy__la Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję nowym Mamusiom :-)
    Dla Was wszystkich najlepsze życzenia Świąteczne.

Katka80 ale miałaś przeżycia- jak to jeden poród jest zupełnie inny od drugiego... postępowanie rozwarcia tak samo.. 5 cm rozwarcia a czułaś tylko cmienie... ciekawa jestem jak będzie u nas.. :) póki co nic się nie dzieje.

Niebieskaa nam położna na SR mówiła żeby ewentualnie smoczek dopiero włączyć po 1 miesiącu życia dziecka, aby to karmienie uregulować dobrze i dopiero wtedy ewentualnie jak już będziesz wiedziała ile dziecko zjada ile przybiera z jaką siła ssie itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 13:21

Niebieskaa lubi tę wiadomość

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeja Katka... Co historia... pewnie nie często mają takie akcje na oddziale. Najważniejsze że jesteście razem bezpieczni.

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chętnie poznam/poznałam opinie na temat smoczka. W sumie daje nie wiem jakie jest prawidłowe postępowanie :)
    Jedna położna mówi dawać inna że nie.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My smoczka używamy. Ale ja karmię z butli. Julian się bardzo przy nim uspokaja.

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka, Twoja opowieść jest przerażająca! ale opowiedziałam mężowi ze slowami "widzisz? musisz odebrać telefon jak będę dzwonić bo nigdy nie wiadomo..."

Lisku, ja jeszcze nie urodziłam. Nastawiam się na sn. Uważam, że jest to lepsze ALE jak urodzę przez cc moje dziecko nie będzie gorsze. Sama chciałaś rodzić sn. Nie zawsze można. Czasem swoją odpowiedzialność i miłość do dziecka pokazujesz decydując się na cc dlatego, że to jest dla Was bezpieczniejsze i lepsze! Pezypadek przypadkowi nie równy.
    Zobacz ile nas rodzi po lekach, in-vitro itp. itd. czy te dzieci też są gorsze? Przecież "lepiej" byłoby donosić ciążę naturalnie, bez pomocy medycyny... no nie. Lepiej gdybym straciła najpierw 10 ciąż a potem trafiła na tę szczęśliwą? (lekarz mówił mi że mam ok. 5% szans na donoszenie ciąży bez leków). Zdecydowanie nie. Nie byłoby lepiej dla mnie ani dziecka gdyby urodziło się u mamy z tak zjechaną psychiką i nadwyrężonym organizmem po tylu próbach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 15:21

eforts lubi tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Gabi 19 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj po kąpieli małej jak zaczęłam czyścić pępek to zauważyłam trochę krwi na patyczki. Trochę się przestraszył. Jak długo wasze dzieci mają kikutki na pępka. My mamy juz dwa tygodnie i nie chce odpaść. Używamy octanusept

2nn3ugpje3080cv7.png

1usa20mmk6qkf2j1.png

https://www.maluchy.pl/sl-72637.png

• Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kochane za odpowiedzi w sprawie smoczka. Na razie mam tylko jasny przekaz ze szpitala: smoczek jest beee. Ale to jest jeden koniec tej kwestii wiec chętnie poznam opinie bardziej wyśrodkowane:) tak mysle teraz po porodzie, ze Norwegia jest jescze bardziej nastawiona na naturę niż myślałam. Mysle ze w Pl zarządziliby cesarkę po odpływaniu wód płodowych... wody zaczęły mi odpływać o 2 w nocy w piątek, a mała była na świecie dopiero w sobote o 11.42, czyli po prawie 34 godzinach.

Ja na pewno będę dawać smoczek, ale poczekam ten 1. miesiac tak jak Ty piszesz sy_la.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 14:53

sy__la lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też się uspokaja przy smoczku, ale skoro może mieć to negatywny wpływ na karmienie to odstawiłam go...

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Ja na pewno będę dawać smoczek, ale poczekam ten 1. miesiac tak jak Ty piszesz sy_la.

Stawiam dyche, że Marianka będzie miała w nosie smoczek po miesiącu :D
    Plus nie używania swoją jest taki że nie musisz obstawiać :)

Niebieskaa, sy__la lubią tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi 19 wrote:
    Wczoraj po kąpieli małej jak zaczęłam czyścić pępek to zauważyłam trochę krwi na patyczki. Trochę się przestraszył. Jak długo wasze dzieci mają kikutki na pępka. My mamy juz dwa tygodnie i nie chce odpaść. Używamy octanusept
    Nie ma reguły. U Zuzi pepek trzyma jak nie wiem, a u Hani juz odpada, myślę ze gora 2 dni powisi. A pielegnuje tak samo.
    Też używam Octanisept. U Hani tez troszke pobrudzil ubranko krwia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 15:25

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Stawiam dyche, że Marianka będzie miała w nosie smoczek po miesiącu :D
    Plus nie używania swoją jest taki że nie musisz obstawiać :)
    Mój pierwsze 1.5 miesiąca nie używał bp nawet nie chciał.. potem bez smoczk a bym chyba umarła ze zmęczenia przy ząbkowanie.. wszystko zależy od dziecka..

Niebieskaa lubi tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • eforts Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bobas2015 wrote:
    Mój pierwsze 1.5 miesiąca nie używał bp nawet nie chciał.. potem bez smoczk a bym chyba umarła ze zmęczenia przy ząbkowanie.. wszystko zależy od dziecka..

No nie ma reguły :) tak tylko obstawiam :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She Wolf Gratulacje! Cudownie, że Amelka jest już na świecie!

Katka niesamowity poród!! wiesz zazdroszczę Ci, bo z tego co piszesz to przebiegł niespostrzeżenie bez żadnych trudności - poza nieoczekiwanym miejscem oczywiście.

Niebieska ad. smoczka to na pewno ma on swoje minusy, ale jest jedna zaleta, która moim zdaniem przewyższa wszystkie wady. Dziecko nie potrafi się samo uspokoić, a długotrwały płacz niekorzystnie wpływa na malucha. Dlatego gdy inne sposoby zawodzą wówczas podanie smoczka, aby uspokoić dziecko myślę, że jest najwłaściwszą opcją. Oczywiście nie można przesadzać ze smoczkiem, np. podczas snu należy wyjmować oraz odstawić, gdy już nie będzie takiej mocnej potrzeby korzystania z niego. My odstawiliśmy przy pierwszym dziecku gdy skończył 1,5 roku - maluch dykcję ma świetną, ale zaczął późno mówić, ma też odrobinę krzywy zgryz i teraz zastanawiam się czy to wina smoczka, czy po prostu tak by było tak czy inaczej. Nie wiem, ale smoczek bardzo nam pomógł, a przy drugim dziecku już wiem, żeby podawać smoczek z głową, gdy będzie taka potrzeba.

Niebieskaa, Kjopa3, Katka80, niania.ogg lubią tę wiadomość

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    Ktoś kiedyś powiedział piękne słowa, z którymi się zgadzam:
    Karmi się miłością.

Ja do tego dodałabym swoje własne słowa:
    Priorytetem jest, aby rodzić siłami... miłości.
    (nieważne "którędy")

annak, piękne słowa... myślę, że lisek się z nimi zgodzi i podpisze pod nimi:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 15:36

‹‹ 2083 2084 2085 2086 2087 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ