Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas ładnie chwyta nóżki, ale nigdy w tym samym czasie nie podnosi główki. Przekręca się na boki i udaje jej się przekręcać na brzuszek i na razie to tyle. Zauważyłam też, że gdy siedzi w leżaczku lub na kolanach to ciągnie główkę, ale chwieje jej się ona jeszcze. W przyszłym tyg. mamy wizytę u rehabilitanta bo miała stwierdzone napięcie mięśniowe, więc wiem, że moje małe ma pewne braki. Dziś kończy 4 mies.
agadana lubi tę wiadomość
-
Część kochane!!!! Aaaaalllleeeeeee dawno mnie tu nie było
Widzę,ze macie podobne rozterki do moich.
Mój kochany chłopczyk ma już ponad 3.5 msc.
Wczoraj właśnie wyniosłam na strch pierwszy karton za małych ubranek.
Filipek ma już 65cm.
A ile wazy dowiem się na szczepieniu 6 września.
8 idziemy do rehabilitanta na konsultacje, bo mój mały krzywo leży. Wydaje mi się ze ma asmetriw. Ale damy radę.
Położony na brzuszku wysoo unosi głowę podparty na przedramionach rozgląda się ciekawy.
Łapie sie za prawa stopę i dziś zaczął powoli za leqa.. ogonnie prawa strona jest jakoś bardziej rozwinięta. Takie mam wrażenie
Non stop gada bez przeeeerwyślini ie na potęgę. Tylko ze właśnie z próbą trakcji dramat bo w ogóle nie unosi główki tzymany na rękach trzyma sztywno, ale tak to nie
zobaczymy.
Kocham tą moją pchelke mocno.
agadana, sallvie, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r
[ -
To teraz się zmartwiłam...u nas Synek sporadycznie się przekręci z brzuszka na plecy, nóg nie chwyta....za to w leżaczku podnosi głowę, złapany za ręce podnosi się do pozycji siadania. Slina leci potwornie. Gada jak najęty...Pierwsze stałe jedzonko za nami: dynia i brokuł. Nadal ulewa...9 sierpnia skonczylismy 4 miesiące..
A matka przeszla na dietę bo waga stanęła w miejscu..Reni1982
09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami
-
Agadana myślę że to kwestia chcenia. Może Twój synek jest po prostu leniwy i nie chce mu się tej główki jeszcze ciągnąć
spokojnie. Moja Kornela skończyła 5 miesięcy i w ogóle się nie łapie za stopki a z tego co czytam to już nawet 4miesieczniaki się łapią
jakoś w ogóle się tym nie martwię bo wiem że Kornelka to zrobi jak będzie mieć ochotę
Loko no helołgdzieś Ty była jak Cię nie było
agadana lubi tę wiadomość
-
Wiecie co z tymi umiejętnościami dzieci to na prawdę z dnia na dzień
pisałam 13 że mała w ogóle stóp nie chwyta a od dzisiaj robi to namiętnie na każdym kroku
Każde dzieciątko wszystko w swoim tempieNela np głowę zaczęła podnosić dopiero mając 3 miesiące i 11 dni
A teraz ? Ma 4,5 miesiąca a ona potrafi chwilę sama usiedziećKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Milka to tu to tam
a tak serio to macierzyństwo mnie pochłania.. kocham być mamą. !!!
No mi też się wydaje że nie można porównywać. My jak z małym byliśmy jak miał dwa miesiące u neurologa to była wielka afera że strony pani doktor że dziecko głowy nie trzyma. Teraz Filipek nie ma z tym problemu.
Kochane mamusie cieszmy się swoją rolą jAk nas coś niepokoi sprawdźmy).
Ja też tak schizuje i doskonale was rozumiem. Tylko,ze przerobilam kilka książek nt niemowlaków i ich rozwoju miesiąc po miesiącu i w każdej była i na norma więc w pewnym momencie zadałam sobie pytanie-ktra norma jest najlepsza? Która ksozk mm się sugerować???
Tak jak mówi Sallvie jednego dnia Filipek nie potrafił,a następnego już umie. A bywa i tak że na ostatnie czasy przewracał się na boki a teraz już tego nie robi...lenistwoMilka1991 lubi tę wiadomość
[ -
Trochę się uspokoiłam a trochę na nowo zmartwilam ale widocznie wszystko w swoim czasie- dzięki za odzew, jak zwykle niezawodne! U nas chwyta nóżki od jakiegoś czasu a z tym obracaniem się z pleców na brzuch i odwrotnie to tak jak u Loko- kiedyś częściej, teraz jakby mniej ale jak chce to potrafi. Głowę w pionie trzyma ładnie, na kolanach też chce siedzieć ale żeby z pozycji na plecach ją udźwignąć to jednak za ciężko
-
Moja córcia do tej pory za super zabawę uznawała właśnie przekręcanie się z pleców na boki czy brzuch a teraz jak odkryła stopy to nie obchodzi ją tamto tylko za te stopyłapie na każdym krokuKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Moje małe dość szybko powtarza różne zachowania, gdy jej coś pokazujemy. Pomagaliśmy jej najpierw dotykając jej rączkami nóżek, chwytała jedną ręką za stopę, drugą za kostkę, a potem już naturalnie badała nowy obiekt w buzi. Wczoraj wieczorem i w nocy przekręciła się przez sen na brzuszek (dziś też w wózku), a że nie jest to dla niej wygodna pozycja, bo podnosi głowę i ręce w tym samym czasie to marudzi i się męczy. Nie wiem jak ją nauczyć podpierać się na przedramionach?
Nie podoba jej się już też wsadzanie do fotelika sam. albo leżaczka - po prostu chce już siedzieć, albo żeby ją nosić na rękach. Trochę ją sadzam opierając o poduszkę Boppy, bo w jej wieku można już ćwiczyć mięśnie brzuszka w ten sposób. Dziś też dałam jej pierwsze dorosłe danie - ziemniaka:D całe kilka kęsów na spróbowanie. Chętnie brała do buzi, ale jeszcze słabo przełykała. A Wy czekacie do 6 mies. czy poznajecie już z pierwszymi smakami? My jutro w menu mamy brokuła.
Misiek ćwiczy siedzenie i bardzo to lubi:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2017, 23:19
Milka1991, sallvie, Lokokoko, Szczęśliwa Mamusia, agadana lubią tę wiadomość
-
Alsmum może spróbuj małej da rączki pod brodę jak mój Filipek nie chciał podnosić to tk zaleciła nam neurolog.. ooo albo zrób aki jakby wał z pieluchy/kocyka i daj małej pod paszki gdy leży na brzuszku a ręce daj tak jakby na ten wał. N wiem czy dobrze wytłumaczyła.
My jak Filipek skończy 4 msc to najpierw dynia a po 4 dniach brokuł. Podobno że co 4dni można nowe wprowadzić tak słyszałam)
Super ta poduszka. Nigdy o takiej nie słyszałam.
A coreńka cud miód :*AlsMum lubi tę wiadomość
[ -
Alsmum moja Kornela skończyła 5 miesięcy i też bardzo chętnie by posiedziala ale czekam z tym aż sama porządnie usiądzie. Co do rozszerzania diety to też czekam na 6 miesiąc. Na razie tylko zageszczam jej mleko na noc kleikiem. Miałam nadzieję że dzięki temu dłużej pospi ale się myliłam...
P.S. śliczny cukierek :*AlsMum lubi tę wiadomość
-
Alsmum
Ja zaczęłam rozszerzanie diety gdy moja Kornelia miała 4 miesiące i 2 dni
Zaczęliśmy od marchewki, po kilku dniach brokuł itd
Obecnie czekam aż organizm dojdzie do siebie po chorobie i będę jej wprowadzała na kolację kaszkę
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
No właśnie jak to jest z tym kleikoem ? Od ilu można ?
Mój Filipek zasypia po 19 śpi do 1-2 i później już o 6 pobudka. Wiem,z tragedi nie ma, ale może też jakoś dłużej by pospal. Chociaż dziś spał do 8:40 a ja razem z nim
Dziewczyny czy wasze dzievi mucza za przeproszeniem jak krowy? Filipek na okrągła wydaje takie dźwięki..
Ma prawie 4 miesiące, ale za siadanie to on się w ogóle nie bierze...
Jak tam u Was sprawy ząbkowania ?
[ -
nick nieaktualnyKoko Jazda do nas na FB dziewczyny , tak na Cuebie tam czekają
:-*.
Co do ząbkowania Ania już od msc się ślini i marudzi , zauważyłam ostatnio jakby wychodziły jej dwa dolne zęby , ale jakoś wyjść nie mogą , a czasami tak marudzi że jest nie do wytrzymania .
Ja na razie nie rozszerzam diety , a jak to jest z tym kleikiem to nie wiem .
-
Loko zwykły Kleik ryżowy można od 4 miesiąca. Ja dałam od 5. Do butelki mm na noc daje parę łyżek kleiku, robi się takie gestsze mleko
Moja Kornela wydaje przeróżne dźwięki ale to raczej nie muczenie
A ząbki się pojawily u nas na fb u paru dzieciaczkowu Kornelki na razie cisza
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
Nela też niby już ząbkuje ale zęby przebić się nie chcą
W ogóle jaki tu ruch się zrobiłKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Szczęśliwa mamusienko
) właśnie bardzo bym chciała. Ale martwię się że już się D was nie wbije. W sensie e ciężko będzie mi się zaaklimatyzować.
(
Milka najs.mozw xos pomyśle.
Mój Filipek od dwóch dni jest tak nieznośny że tosen.Non-stop marudzi. Non-stop. Już nie wiem co mu jest. Ślini ie gryzie ma dwie białe plamki na dolnych ziaslach
)) czeekamy!
Milka1991, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
[ -
Marysia na pewno nie będzie Ci viężko
dziewczyny są super i często wypytują gdzie Ty i czy się odzywałaś
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Loko No ba. Są nawet sugestie że Jesteś osobą podstawioną przez administratorów bbf skoro tak bardzo nie chcesz do nas dołączyć haha. Masz szansę udowodnić że tak nie jest
Iga też się bardzo opierała aż w końcu dołączyła i nie było problemu z aklimatyzacja
tak samo jak tu. Jedna dołączyła w sierpniu,druga w styczniu, trzecią w marcu itd..I mimo to wszystkie znalazły wspólny język po krótkim czasie
A nasze fb to nieprzebrane źródło wiedzy ! I Aprilova jak się wkrecilasallvie, Lokokoko, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość