Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2018, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno mnie tu nie było, ale czasem Was podczytywałam. Jak Wasze dzieciaczki się pozmieniały, śliczne mają te malutkie buziaczki.

Loko jak zdrowie Filipka?

Kamillia wysłałam Ci wreszcie link z naszymi ćwiczeniami na priv:) A czy neuro mówił, że powinien sprężynować (oczywiście na czworakach? bo jeśli stojąc to chwilę się zejdzie zanim zacznie zginać kolana).

Sallvie czy mała zrobiła Wam prezent pod choinkę i ruszyła o własnych siłach?:)

U nas wyszły dwa zęby, biedna była na Nurofenie i żelach przez kilka dni, nie chciała też nic jeść, a dziś na kolację pół dużego słoika indyka w pomidorach, 7 chrupek kukurydzianych i cała saszetkę musu owocowego. Muszę się poprawić z gotowaniem, bo sporo słoiczków u nas w ostatnim czasie idzie, ale co nie zrobię to ląduje w misce dla psa, podejrzewam, że albo smaków nie dobieram, albo konsystencja nie ta, ratuję się piersią i mam nadzieje, że jak już będzie gryzła to będzie wsuwać to co my, nie w formie papki.

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2018, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zauważyłam też dzisiaj, że mała zaczyna nieśmiało robić papa, na razie zamyka piąstkę, jak wypuszczamy psa na dwór. Drugą umiejętnością, albo zabawą jest wycieranie mi buzi chustką, albo to tam ma pod ręką. Bardziej to ja się nabijam na jej wyciągniętą rączkę z chustką i wycieram jej ręką, a ona się cieszy, bo kojarzy już zależność przyczynowo-skutkową. Pamiętam, ze syn nie robił papa tylko wysyłał buziaczki, z córka zobaczymy jak to będzie.

• sallvie Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlsMum na święta zaczęła stawać o własnych nogach, a od kilku dni robi pierwsze niepewne kroczki, daję jej 2 do 3 tygodni na takie chodzenie z prawdziwego zdarzenia :)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2018, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo dla małej, a powiedz jak ona siada? Moja robi szpagat i dopiero jak pupa jest niska to siada, ale dziś fizjoterapeuta pokazała nam fajne triki na prawidłowe siadanie jak i wstawanie i natchnęło mnie to na nakręcenie kolejnego filmiku:) zobaczymy czy się uda.

Dziewczyny czy myjecie ząbki maluchom? I czy macie pasty z fluorem, czy bez? My mamy jabłkowo-bananową bez fluoru i bardzo ona smakuje, ale kolejna pasta na pewno będzie już z fluorem.

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej :)
    Ah mnie też już tutaj dawno nie było :)

Sallvie artystka zdolna ;)

Alsmum super! Alusia pięknie się rozwija.

Co i nas ? Filipek wczoraj sam usiadł. :)
    Mówi tata, lala,mama, baba, da, mnam,AM :)
    I śpiewa :-D ahahhaha

Odnośnie mycia zębów. My mamy chusteczki brush baby z ksylitoelm i pastę nenedent (bez fluoru, z nadtlenkiem krzemu i ksylitolem") plus dwie szczoteczki jedną dla Filopka żeby uczył się co do czego a druga dla mnie na palec :)

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AlsMum wiesz co ciężko mi wytłumaczyć jak siada bo słaba w tłumaczeniu jestem :D Ale generalnie na pewno nie robi szpagatu przy siadaniu haha :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum nie polecam dzieciom pasty z fluorem bo to nie powinno być polykane. Fluor tez jest bardzo szkodliwy dla osób chorujących na tarczyce. Moja kumpela dentysta mówi ze maluszkom wystarczy płukanie woda jamy ustnej.

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotruś raczkuje; )

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodzę się z bobasem :)
    Dziecko może jak i dorosłych od nadmiaru fluoru dostać fluorozy. :)
    Woda sama powinno się niby do roku :)
    Ale nadltenek krzemu i ksylitolem też jest bezpieczny:) więc ja używam tego :)

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Kamiliia24 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki AlsMum :)

Nagrywacie miło was się ogląda :)

U nas bez zmian. Piotrek nie usiadł i nie przyjmuje pozycji czworaczej. Dodatkowo nie reaguje na imię. Miał chwilowy okres ze tak ale teraz tak go wszytsko absorbuje ze reakcji brak. Mam nadzieje ze to nie jakiś autyzm

Narazie próbuje się wspinać na mnie i wtedy podciąga nogi pod siebie ale nic po za pełzaniem nie doszło z umiejętności :)

f2wl3e5ey0rxbebl.png

f2w3yx8d54ohfowx.png

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila spokojnie. Mój bąbel też nie czworakuje i nie siada. Za to pelza pięknie i staje wszędzie gdzie się da, uwielbia się wspinać. I z pozycji na stojąco umie siadać, tylko z leżenia jakoś nie :p ale to nic, niech robi po swojemu ;) gaduła z niej przeokrutna no i maruder level 1000 :D ale to wina ząbków bo w końcu zaczęły wychodzić, już drugi na horyzoncie :)

Kamiliia24, agadana, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Kamiliia24 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to my świątecznie i z 4 stycznia :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ccbbda838660.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab2144af6bb5.jpg

Piotrek wazy około 8200 i mierzy jakieś dobre 77-78 cm. Nosimy 74/80 i ciegle gubimy skarpety :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2018, 20:28

Milka1991, agadana, Szczęśliwa Mamusia, Lokokoko, AlsMum, Jagah lubią tę wiadomość

f2wl3e5ey0rxbebl.png

f2w3yx8d54ohfowx.png

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamila ja się wczoraj pochwaliłam że mój mały usiadł sam i od wczoraj już w ogóle tego nie robi :-d także wiesz ;)

Ale Cię Piotrusiu stroi ta mama :) mały prsystojniak z Ciebie :-*

Dziewczyny mam pytanie do mam które mają materac pianka lateks... Jak to jest ? Najpierw powinno spać bobo na piance czy na lateksie ? I kiedy przewracamy. Wiem wczas pytam, bo Filip ma już 8 miesięcy :-D ale zapomniałam jak to ma być.

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 12 stycznia 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamillia, tak jak Milka pisze, maluch ma jeszcze czas żeby rozwijać się ruchowo, tym bardziej, że duży z niego chłopiec, a jaki śliczny - sesja extra.

A powiedzcie mamy czy maluchy przy każdym ząbku tak marudzą, jak przy tych pierwszych?

A z fluorem oczywiście nie należy przesadzać, tym bardziej, że znajduje się on w pokarmach i w wodzie z wodociągów, ale moim zdaniem powinno się go dostarczać w małych ilościach dla ochrony szkliwa, dlatego na etykiecie jest zawsze info o wyciskaniu pasty o wielkości ziarenka groszku.

Milka, a Twoja gaduła jak siada, tzn. kuca na dwóch nóżkach, klęka na jednym kolanku, czy klapie na pupę?

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem Alsmum bo u nas wyszły dwa i inne za nic nie chcą wyjść. Ale są różne opinie :)

Mnie martwi że mój synek wstaje na paluszkach ( nie sam, bo nie potrafi ( ale jak ja go stawiam.

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum siada tylko ze stania, najczęściej trzyma się czegoś i po prostu osuwa na tyłek ale dziś z kolei siada przodem, zgina kolanka i opada na łydki ;) nie potrafię jej nauczyć siadać normalnie, robi pozycję syrenki i tyle, próbuje jej podciągnąć rączkę do podporu ale nie kuma...

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julian tez nie siedzi :/ tzn. potrafi sie czegos zlapac i podciagnac, i usiasc w litere w :/ korygujemy do siadu na stopy, on sam tez sobie tak nieraz skoryguje. Potrafi tez z podlogi usiasc w litere w.. Ale zeby usiasc z nozkami do przodu to ni huhu.. :(

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O niania siema :)
    No to nasze dzieciaki mają podobne umiejętności ;) Ja chyba się złamie i jutro zadzwonię do fizjo umówić się na wizytę bo jednak trochę mnie to martwi...

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2018, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko na paluszkach to chyba jeszcze wszystkie nasze maluchy lubią stawać. Moje małe też wygina e różki we wszystkie strony. Najpierw żeby wstać podciągała się na rękach,a nogi ciągnęła za sobą i stawała najpierw na grzbiecie nogi, to samo z siadaniem zupełnie na odwrót, albo opada na tyłek. Teraz jej pokazuje, żeby klękała przy siadaniu, albo kucała, a przy wstawaniu też żeby zginała nóżkę i stawiała nogę na podeszwie - powili łapie, ale wykrzywia nóżki we wszystkie strony przy tym. Litera W też się zdarza i korygujemy.

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum,a Alusia jak stoi na całych stopach to jaka ma pozycję ?? Lekko taka przybiera jest? Czy jak?

Jejku dziewczyny mój mały zaczął walić głową o oparcie od krzesełka... Wiadomo naczytałam się w internetavh i zaś mam o czym myśleć.. czy takie uderzenie głową zawsze jest zwiastunem poważnych problemów neuro??

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
‹‹ 2253 2254 2255 2256 2257 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ