X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak - dziękuje za wsparcie :* Ja się moją wagą nie przejmuję, bo wiem, że wiele osób szybko zrzuca zaraz po porodzie i to bez wysiłku,a le jakieś takie "dobre rady" z jej strony mnie drażnią bo zaczynam się tą wagą przejmować. Rozumiem, że przybranie 30 kg w ciąży to nic dobrego, no ale żeby mi to groziło to chyba powinnam mieć teraz już plus 10 a nie 4 :/ ehh.. zamykam ten temat ;)

Dziewczyny a jak to jest ze zwolnieniami L4? Jeśli miałam teraz dwa od mojego gina to następne mogę przynieść np. od lekarza ogólnego? Wypisze mi tylko dlatego, że jestem w ciąży czy musiałabym być chora? A gdybym zmieniła teraz ginekologa? ZUS nie robi problemów, że jedno zwolnienie od takiego lekarza a inne od drugiego? Niby pogodziłam się z tym L4 leżącym bo i tak pogoda paskudna ale na chodzącym też mogłabym leżeć w domu i nie przejmować się, że akurat gdzieś wychodzę. Kombinuję więc, że może lekarz ogólny dałby mi chodzące? Zastanawiałam się tez nad zmianą gina na kobietę, do której chodzę na prenatalne i na połówkowe, wydaje się taka na luzie, młoda dziewczyna.. tylko co jeśli ta też da mi leżące? mam do niej 30 km a do mojej obecnej 15 km :) Może podpytać na połówkowych od czego zależy L4 leżące a chodzące i jak ona to widzi w mojej sytuacji? Może wygada się, że swoim pacjentkom daje chodzące? Ehh.. wiem, kombinator ze mnie ;( ale spacery by się przydały, poza tym niedługo szkoła rodzenia, wszystkich świętych a ja muszę kombinować jak do domu pojechać bo już będę wtedy na ZUSie :( można w ogóle tak w połowie zmienić lekarza prowadzącego?

Martynka - no własnie nie mówi mi wprost, że dużo, ale cały czas przestrzega, że trzeba uważać i zaczynam się zastanawiać, ze może coś chce mi przez to powiedzieć :/ a może po prostu przewrażliwiona jestem..

Lokokoko - moje belly -> kalendarz ciąży -> wykres wagi ale chyba musisz miec wykupiony abonament ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 13:09

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Omon Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak ja tak jak dziewczyny, od rana myślami z Tobą, sama czekam na wiadomość jak na szpilkach, więc nawet nie próbuję sobie wyobrażać co Ty teraz przeżywasz. Ale jeszcze chwila, zadzwonią z dobrymi wieściami i odetchniemy :)

Mnie lekarz ani razu nie ważył, ale na każdej wizycie pyta o wagę i wpisuje do karty. Nie waży pewnie dlatego, że ja się zawsze na 20 umawiam a najlepiej się ważyć rano. Pierwszy raz trochę zaniżyłam wagę, bo miałam startową 52,7 a podałam 52, bo jakoś miałam przeczucie, że mi poleci. No i ostatnio jak powiedziałam, że jest 49 to powiedział tylko "o". Ale później powiedziałam, że mam brak apetytu, że martwi mnie ten spadek wagi itd. to powiedział, że jego teraz interesują parametry dziecka, a że są w porządku to nie ma podstaw mi powiedzieć że muszę ważyć więcej. Powiedział, że prawdopodobnie do następnej wizyty się odbije. A dziś stanęłam rano i było równo 48, a ostatnio już odbijało w górę :/ Moja waga jeszcze ma czasem takie coś, że się zdecydować nie może i dzisiaj się całkiem przeraziłam jak stanęłam a tam zaczęło mi migać 47,9/48,0 ale ostatecznie wyświetliło się 48, więc chociaż tyle :P

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png

Wysłany: 20 października 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni - ja biorę kwas foliowy bo nie da się go przedawkować, a jest też potrzebny do produkcji czerwonych krwinek, czyli zapobiega anemii z niedoboru kw. foliowego :)

karolyn, Reni1982, Antonelka, vitae13 lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Dzisiaj wizyta... czas na melisę nr 1 ;p
    Dziewczyny mam nadzieje, ze wiecie zebron Boze nie mozna pic melisy w ciazy? U mnie nawet na opakowaniu jest napisane.

• Hashija Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka1234 wrote:
    Dziewczyny mam nadzieje, ze wiecie zebron Boze nie mozna pic melisy w ciazy? U mnie nawet na opakowaniu jest napisane.
    serio? ja piłam do tej pory :) melisa chyba z pomarańczą z biedronki

• Hashija Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm ja znalazłąm info że melisa jest zupełnie bezpieczna dla rozdrażnionych mamusiek w ciąży i nawet może zmniejszać mdłości...

karolyn, Antonelka lubią tę wiadomość

• Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa mamo piękne te misie. Powodzenia na wizycie :-) Jedziesz dziś po wyniki do Invikty? Ja pojadę chyba jutro bo zasypiam. Jutro odbiorę synka ze szkoły i pojedziemy. Przypomniałaś mi o tym wyszywaniu i chyba się za to wezmę :-)

Annak czekam również na wiadomości i jestem dobrej myśli :-)

Pati biedulko nie stresuj się mocno kochana. Wiem,że to trudne.

Różowy kordonku mam dwa aniołki, misie 2 jeden jest z piłką, delfinki,motylki. Ja bym chciała zrobić Anioła Stróża to dla obydwóch bym musiała i zobaczyłam papieża i te na niego chrapkę mam ale to z miesiąc, dwa wyszywania. Ja też zaczęłam na technice w szkole i bardzo mi się spodobało. Tygrysa wyszywałam jak miałam 19 lat.

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • ilae Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie takie bron Boze co do tej melisy. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
    Melisa raz na jakiś czas nie zaszkodzi :)

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Jula222 Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka1234 wrote:

Pierwsze słyszę.. mi w ciąży z Mała kazał pić na uspokojenie i wyciszenie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 13:35

bl9chdgeprsz4jls.png
    ug379vvjahkjd57g.png
    Aniołek 2.02.2013 (11 tydz.) [*][*][*] Zawsze będziesz w naszych serduszkach Aniołeczku!
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka, nie wiem skąd ta informacja :D może jakaś firma się broni i na wszystkich swoich wyrobach pisze żeby nie brać w ciąży? Dwóch ginekologów mi polecało bardzo melisę na stres w ciąży :) Poza tym opakowaniem skąd masz takie wiadomości? Od ginekologa? Bo może moi wtedy jacyś niedoinformowani?:D

https://parenting.pl/portal/melisa-w-ciazy takich informacji można znaleźć całą masę :D

Wiadomo, wszystko z umiarem, nie piję codziennie 5 :D Piję sobie zamiennie różne napoje żeby nie przesadzać z żadnym. Ale melisę akurat zalecił lekarz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 13:40

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka1234 wrote:
    Relanium można więc melisa raczej nie zaszkodzi ;) tez pije; )

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze macie racje, ja po prostu jesli juz czytam na opakowaniu, ze nie mozna to nie pije :-) ale moze i wy macie racje :-)

• sy__la Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dużo jest takich produktów a zwłaszcza ziół, gdzie na opakowaniu jest napisane np. "tylko do użytku zewnętrznego", a tak na prawdę od lat stosowano wewnętrznie i nadal można też stosować wewnętrznie - jeśli ktoś choć trochę się interesuje takimi sprawami. Niestety ale farmacja wypiera ziołolecznictwo dość skutecznie, bo wiadomo, że zioła działają na różne schorzenia, a wchodzą takie przepisy, że producenci muszą pisać takie rzeczy na opakowaniach. W tym przypadku, też na pewno producent się chroni w razie "w" i pisze taką informację :)

Edit: tak w sumie napisałam to poza tematem, ale myślę, że jak napijesz się 1 filiżankę melisy dziennie to nic Ci nie będzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 13:49

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • Wanda1986 Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moim opakowaniu informacja, że nie ma badań na kobietach w ciąży więc się nie zaleca. Ale to wiadomo, na każdych ziółkach tak jest napisane, bo na kobietach w ciąży nie prowadzi się żadnych badań. A moja gin poleca, podobnie jak miętę i rumianek. Ale ja z kolei tej melisy z pomarańczą z Biedry nie piję, bo zawiera jeszcze inne składniki, a nie wiem czy je wolno. Dlatego piję taką z apteki, która ma w składzie tylko melisę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 13:55

Rjsxp2.png
    mb8Xp2.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kjopa, ja dzisiaj jadę na wizytę do Gdyni a po niej chyba nie będzie mi się chciało do Invicty pojechać bo to dla mnie nie po drodze. Chyba poproszę brata żeby jutro odebrał bo studiuje w Gdańsku (może z upoważnienia).

Wanda ja też piję tylko te bez dodatków. Miętę pieprzową, melisę, czasem lipę, piłam też pokrzywę ale potem znalazłam dużo bardzo podzielonych opinii więc sobie darowałam, czasem też bardzo słabą zwykłą, czarną herbatę.

Dobra dziewczynki, ja zaraz uciekam na wizytę. Trzymajcie kciuki żebym nie wróciła z rykiem. Miłego dnia! :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 13:54

Milka1991, misKolorowy, Teklaa, Kjopa3 lubią tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Korcia Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Gdyni do jakiego chodzi cie gina? I na połowkowe do kogo idziecie?

8p3o3e3k2s82vwqj.png
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do dr Piątkowskiego. Prenatalne robiłam u pani doktor Altankhorol Damdinsurem i pewnie u niej też połówkowe. Normalne wizyty jak i prenatlne mam w Klif Med na Wrocławskiej.

Korcia lubi tę wiadomość

atdc2n0at8s9ecys.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozowy_Kordonku ja mam zwolnienie od internisty chodzące ciążowe, ale u mnie trochę inna sytuacja - bo ja nie byłam na zwolnieniu od gina, no i jestem chora. Nie jestem pewna czy internista zechce wystawić zwolnienie bez choroby. Chyba, że zaczniesz ściemniać jelitówkę :D w sumie jest nie do wykrycia :p źle się czujesz, wymiotujesz itd.

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Wanda1986 Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy kordonku ja zmieniałam lekarza w 18tc. ZUS nie robił problemów że l4 podpisane przez kogoś innego, grunt że moje nazwisko było :)

Rjsxp2.png
    mb8Xp2.png

Wysłany: 20 października 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dziękuję :) Zobaczę po połówkowych jak się sprawa potoczy bo lekarka, która je będzie robić pracuje w szpitalu w Tychach (ale nie wiem czy to aktualna informacja) i o szpitalu tym czytam pozytywne opinie. Gdybym więc zdecydowała się tam rodzić )a mam 30km) to wtedy przepiszę się do tej lekarki - większa szansa, że na porodówce spotkam jakąś znajomą twarz. Moja obecna niestety przyjmuje tylko prywatnie, nie pracuje w żadnym szpitalu.Gorzej jeśli tamta tez wywali mi L4 leżące, będę w takiej samej sytuacji jak jestem a jeszcze dalej będę musiała na wizyty dojeżdżać :/

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
‹‹ 595 596 597 598 599 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ