Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Milka- laktator ma naprawde duzo plusow, zarowno dla Ciebie jak i dziecka. Mozesz nim rozbudzic i dlugo podtrzymywac laktacje, jesli dziecko nie dojada to mozesz pomyslec o karmieniu mieszanym, czyli Twoje mleko plus modyfikowane. I czasem piersi sa tak nabrzamiale, ze dziecko ma trudno uchwycic brodawke, wtedy mozna laktatorem troche spuscic cisnienia w cycu i otoczka mieknie, i dziecku jest naprawde lzej dobrac sie do jedzenia
No i sciagniete mleko mozna tez zamrozic, na czas wyjscia do lekarza, urzedu czy randki z Mezem
PS.
Czy mysliscie, ze mrozony szpinak moze wplynac na podniesienie zelaza?! Wyniki badan mam w normie, a cale zycie mialam zelazo pod kreska i ciagle nawracajaca anemie. A teraz non stop zjadam makaron ze szpinakiem, moze to jego zasluga?ilae, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
Niebieska ja zgadzam się z Tobą , u nas tez nianiana wyjazdach, wesrlach super się sprawdzg ala. Z tym że ja na taką z monitorem zalowalabym kasy, bo myślę że jak dziecko zacznie pałac to i tak do niego pójdziesz. Mi zalezalo żeby baza mogla tez działać na baterię przynp ple erowej imprezie.
MisiuKolorowy wg mnie nie potrzebujesznazapas w ogole butelki ew jedną dla swojego spokoju. Jeśli się okaże że przerzucasz się na butle to max Co ja kupi w ciągu 15 min. Ale to moje zdanie i wiem ze wiele mam ma inne.
Ja np nie chciałam laktatora bo stwierdziłam ze będę karmić piersia a pozniej wymyslilam sobie ze spróbuję jeno karmienie mieć ze ściągnięte go ikupilam. Nigdy mi się nie udało wiec i tak wydatek był nie potrzebny
W ogóle tyle kasy wydalam bez sensu ze szok mimo dobrych rad ze cos nie będzie mi potrzebnetakże każda z nas musi to przejść
-
Venice - a znowu moja szwagierka dokupiła elektryczny i mówi, że bardzo pomału jej odciągał, że ona ręcznie szybciej wypompowała dlatego elektryczny oddała. Uznałam, ze na początek wystarczy mi ten ręczny, jak będę widziała, ze muszę odciągać częściej to dokupię elektryczny, te ręczne są tak tanie, że nawet nie będzie szkoda zakupu.
ilae - ja też nie wiem jak będzie z pokarmem ale na pewno warto mieć laktator od samego początku, już w szpitalu może Ci się przydać. Więc warto mieć choćby taki ręczny a jak przyjdzie co do czego to ten sprzedać i kupić później lepszy
miśKolorowy - ja zatrzymam się na jednej butelce 125ml, którą będę mieć przy laktatorze. Małe dziecko nie wypije więcej a skoro nawet nie wiem czy będę karmić butelką to więcej nie kupuję. Jak mały będzie pił z butli to jedynie dokupię szklaną ale tez o pojemności 125 ml bo wydaja mi się bardziej higieniczne. No a jak będzie pił sporadycznie to ta plastikowa wystarczy.
Milka - tez byłam nastawiona na elektryczny, ale pomyślałam tak: jak kupię od razu elektryczny a nie będę używać to stracę 500 zł. A jak kupię ręczny i nie będę używać, albo zdecyduję się dokupić później elektryczny to stracę tylko 100 zł. Poczytałam opinie i widzę, że wiele osób ma zdanie podzielone. Te elektryczne chwalą ale przy odciąganiu dużej ilości mleka, kiedy dziecko w ogóle nie je z piersi no i takie odciąganie podobno trwa dłużej - przynajmniej u mojej szwagierki tak było. No i niektóre laktatory są bardzo głośne. Ale wiadomo, że jak odciągasz cały czas to jakaś wygoda jestJa na razie zostanę przy ręcznym byleby mieć cokolwiek w szpitalu i na te pierwsze dni a jak już będę wiedziała na czym stoję i jak wygląda sprawa z moją laktacją to zastanowię się czy ten laktator mi wystarczy czy dokupić elektryczny
miśKolorowy - to tak jak u mnie. Smaruję się od poczatku ciąży, najpierw zwykły balsam nawilżający a od 4 miesiąca Palmers masełko i balsam przeciw rozstępom i tez omijałam tyłek, bo był ostatnią częścią ciała, na której spodziewałam się rozstępów no i.. zdziwiłam sięWięc teraz smaruję wszystko
Jagah - no wody piję mnóstwo, ale jakiś celulit już przed ciążą miałam - przynajmniej an tyłku. A teraz jest wszędzieno ale nie dziwi mnie to bo ani nie jem zdrowo, ani się nie ruszam, ani nie masuję skóry, nie używam żadnych specyfików. Pomartwię się tym po ciąży
Dziękuje za rady odnośnie leginsów
Też skłaniam się ku większemu rozmiarowi bo przy takich elastycznych getrach nawet jak sa za duże to tego nie widać. Mam od szwagierki fajne ciążowe, tylko nie są ocieplane i ona ma własnie L/XL. Są duże ale tylko w części brzuszkowej bo mogłabym je naciągnąć nawet na piersi ale absolutnie nic się nie zwija, nie marszczy, więc jest przynajmniej wygodnie
Tylko rajty muszę pod spód nakładać dlatego myślałam kupić po prostu takie ocieplane i chyba też wezmę L
aniołkowa mama - pamiętaj też, że decydując się na jakąś firmę butelek, praktyczniej będzie kupić laktator z tej samej firmy odsysasz wtedy mleko prosto do butelki bez zbędnego przelewania. Butelka tez zazwyczaj jest w zestawie więc wystarczy jedynie kupić smoczek odpowiedni do wieku dziecka. Za pomocą adaptera możesz bezpośrednio pod laktator podpiąć pojemniczek do przechowywania mleka i tam odciągać a później za pomocą tego adaptera możesz bezpośrednio przypiąć smoczek do takiego pojemnika i obyć się bez butelkiWięc dobrze wszystko mieć z tej samej firmy. Ja o tym nie pomyślałam dlatego nastawiona byłam na laktator medela ale buteleczki chciałam z aventu i teraz miałabym pod górkę bo musiałabym się bawić w przelewanie. I między innymi z tego względu zostałam przy Avencie.
Tak jest praktyczniej też pod kątem zakupów bo bierzesz wszystko od jednego sprzedającego. Ja kupiłam u jednej osoby laktator, pojemniczki do mleka, jakieś uszczelki do butelki, smoczki do butelki, uchwyty itd.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 13:30
Jagah, Milka1991 lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
eforts - no wlasnie tak to juz bywa, ze kazda ciaza i matka rzadza sie swoimi prawami
Kazdy wychwala co innego, i wszyscy patrza pod katem swojej sytuacji domowej, jak finansowej. Tez kupilam kilka rzeczy, ktore calkowicie mi sie nie przydaly, glownie na kosmetykach zaliczylam kilka zonkow, ale nauka nie poszla w las i tym razem planuje dluzsze karmienie niz 6 tyg
W temacie karmienia to polecam tez nakladki na brodawki, mnie uratowaly po masakrze w szpitaluMialam taki biust, ze corka z trudem mogla dosiegnac brodawek, wiec jak juz zlapala to szarpala z nerwami, wiadomo jak w reklamie, glodny nie jestes soba
Takze wrocilam do domu juz z ranami, i nakladki duzo zniwelowaly bol i ulatwily zlapanie pokarmu przez dziecko. Teraz tez zakupie, jakby cos, cokolwiek!
eforts, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
Jagah wrote:
W temacie karmienia to polecam tez nakladki na brodawki, mnie uratowaly po masakrze w szpitaluMialam taki biust, ze corka z trudem mogla dosiegnac brodawek, wiec jak juz zlapala to szarpala z nerwami, wiadomo jak w reklamie, glodny nie jestes soba
Takze wrocilam do domu juz z ranami, i nakladki duzo zniwelowaly bol i ulatwily zlapanie pokarmu przez dziecko. Teraz tez zakupie, jakby cos, cokolwiek!
Ooo.. właśnie razem z laktatorem kupiłam też nakładki na sutkiNie wiedziałam jaki rozmiar bo były i małe i standard więc wzięłam jedne i drugie - i tak tańsze o połowę niż w aptece, więc opłacało się. Do tego kupiłam też wkładki laktacyjne na dzień i jedną paczkę na noc. Jest jeszcze czas ale to rzeczy, które raczej na pewno się przydadzą a tak to zapłacę raz za przesyłkę i odhaczę kilka pozycji w mojej liście wyprawkowej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 13:36
Najbliższa wizyta 15.03
-
Powiem Wam cos moje drogie... uwielbiam to miejsce...a na poczatku bylam sceptycznie nastawiona...stado bab gadajacych tylko o ciazy - tzn. takie bylo moje wyobrazenie zanim sie tutaj zapisalam i nabijalam sie z tych nazw: marcowki, kwietniowki, lutowki...i myslalam sobie: czy te kobiety nie maja na co innego zuzywac swojego czasu?
A teraz...jak sie ciesze, ze tu jestem! ile wspanialych rad i opinii tu uzyskuje, mozna dostac wsparcie, dobre slowo, ciekawa opinie itd itp. jeste smiesznie, smutno, ciekawie, wesolo... I przynajmniej meza nie zameczam dylematami w stylu: ile pieluszek tetrowych kupic:P
Fajnie, ze jestescie!sallvie, Jagah, Justyna Sz, aniołkowa mama, misKolorowy, Venice, karolyn, Taśka22, Szczęśliwa Mamusia, Lokokoko, Kjopa3, ilae, Milka1991, Omon, Antonelka, sy__la lubią tę wiadomość
Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
-
niebieskaa Ja to zawsze marzyłam za to trafić do tych "marcówek" "kwietniówek" itp itd
Co prawda to prawda, ile tu rad, opinii a ile wsparcia od kobiet, które właśnie przechodzą to samo co Ty !!Niebieskaa, misKolorowy, Szczęśliwa Mamusia, Lokokoko, Milka1991, Antonelka lubią tę wiadomość
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Rozowy Kordonek- rodzilam w 2012 i nie moglam korzystac z laktatora w szpitalu, polozne na nawal mleka kazaly chlodzic piersi, a na rozbudzenie laktacji - popijac duzo wody, herbate z mlekiem i w obu przypadkach - jak najczesciej przystawiac dziecko do piersi
Takze zorientuj sie, jak to teraz wyglada w szpitalu z uzywaniem laktatora.
Co do butelek to procz mleka, dziecka pije tez herbatki, np. koperkowa na wzdecia i lepsza prace jelit albo wode, takze przelewanie, plukanie i wyparzanie bedzie na porzadku dziennymMy kupujemy od razu dwie, bo akurat wybrana firma robi dwupaki promocyjne, jedna wieksza, druga mniejsza. Z tej samej firmy zakupie tez smoczek, bo w trakcie kolek duzo pomogl.
Dzieki za info o zelazieJestem w sumie zaskoczona, ze mam takie dobre wyniki, a czuje sie jak weteran wojenny
PS!
Skoro jest temat karmienia i niektore z Was kupuja hurtem od jednego sprzedawcy, to rozejrzyjcie sie tez za termoopakowaniem do butelekPolecam wybierac sprzet z mozliwoscia podpiecia do gniazdka w aucie, bo czasem w trasie mozna przygrzac sciagniete mleko, herbatke, itd
No i cieplo trzyma kilka godzin, na krotkie trasy to fajny sprzet.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 13:48
-
Jagah, Kordonku dzięki za rady
No mimijumi taka droga wiec się zastanawiam, poza tym generalnie jest dostępna raczej przez internet. Zestaw tommee tippee jest raczej dostępny u mnie, do tego ma w zestawie już też smoczki z różnymi przepływami. Jeszcze się zastanowię jaki laktator to może i co do butelek zmienię zdanie choć to wszystko z Medeli wydaje mi się przesadzone z ceną. Pewnie sa dobre ale wątpię żeby aż tak się różniły, w ogóle jeśli chodzi o buteleczki i inne akcesoria...
Czy ktoś miał może laktator z Tommee Tippee?
Ewentualnie zastanowię się nad Aventem, też ma zestawy startowe tj. zestaw butelek, od razu ze szczoteczką, smoczkami itp. i do tego wtedy laktator od nich.
Jeśli chodzi o laktatory ręczne z mojego doświadczenia nie mogę się wypowiedzieć ale koleżanki mówiły, że jak się często odciąga to aż ręka może boleć no i w tym czasie kompletnie nic nie da się zrobić a z laktatorem elektrycznym jest się w stanie coś obok chwycić, zrobić, cokolwiek. Dla mnie każda taka wygoda ważna bo nie będę miała nikogo do pomocy. No męża przez pierwsze 3 tygodnie, potem dupaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 13:45
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
aniołkowa mama - dlatego zależy ile kto laktatora będzie używał
Jeśli ktoś w ogóle nie karmi piersią tylko jedzie na laktatorze to na pewno elektryczny będzie zbawieniem
a jeśli traktuje się go na "w razie czego" to myślę, że wystarczy ręczny. Taki też łatwiej zabrać gdzieś w drogę. Fakt, że u mnie mąż jest bardzo chętny do odciągania, więc będę mieć pomoc
Na pytanie czy będzie mi ręcznym co chwile pompował aż mu się oczy zaświeciły i mówi "kup już teraz to teraz Ci zacznę odciągać"
Chłopy..
Jagah - no pewnie co szpital to inne wymagania, wiadomo, że to dobrze jak nacisk jest kładziony na karmienie piersią ale jakby mi miały dopajać dziecko sztucznym to wolę mieć ten laktator choćbym miała potajemnie odciągać
odnośnie butelek to tez temat rzeka. Ja czytam, ze noworodka w żadnym razie nie powinno się przepajać ani herbatkami ani wodą, że mleko ma wszystko czego potrzebuje i ewentualnie herbatki to po 6 miesiącu życia. Więc drugą butelkę nieco większą myślę kupić dopiero w tym okresie
Co do termosu zaznaczyłam sobie to jako zakup opcjonalny, czyli do zdecydowania po porodzie. Bo skoro karmić nie będę butelką to po co mi te wszystkie podgrzewacze, sterylizatory, termosy itd. Z drugiej strony dałaś mi do myślenia tą podróżą w aucie. Jadąc do mojej rodziny 3h spędzamy w samochodzie. Wiadomo, można się zatrzymać na poboczu i nakarmić dziecko piersią, ale może butelka i taki termos "w awaryjnych" sytuacjach nie byłyby głupieTak samo gdy trzeba jechać na dłuższe zakupy, nie w każdej galerii jest pokój dla karmiących.. o tym nie pomyślałam. Wydawało mi się, ze termos to tak jak idę na dłuższy spacer a myślę sobie "tu na wsi nie da się zapuścić nigdzie daleko, więc do 3h wróce by nakarmić małego"
misKolorowy, Omon lubią tę wiadomość
Najbliższa wizyta 15.03
-
Butelka w awaryjnych sytuacjach jest ok, ale jak się karmi piersią i nie ma problemów z laktacją to łatwiej wyciągnąć "cycka" niż bawić się w to podgrzewanie, odmierzanie, wyparzanie butelek itd..Do karmienia w miejscach publicznych świetnie sprawdzają się takie chusty do karmienia, które zakłada się na siebie na szyję jak fartuch. pełen komfort i nie trzeba świecić gołą piersią
Różowy Kordonek a powiedz mi czy myślisz, że przy hemoglobinie 11 można uzupełnić żelazo samą dietą? Mi lekarz nie przepisywał tabletek, bo chcę spróbować bez i wyregulować to jedzeniem, ale coś jestem sceptycznie do tego nastawiona. Dzisiaj zrobiłam powtórkę morfologii to zobaczę co mi wyszło. Generalnie położna mówiła, żeby jeść dużo warzyw, nasion różnego rodzaju, rośliny strączkowe, jajka, mięso. -
Kordonku ja też baaaardzo bym chciała karmić piersią ale niestety czasem na chęciach się kończy... Na dwie świeże mamuśki, które znam 1 używa laktatora non stop bo mały z cyca nie chce pić a druga miała taki nawał, że już w szpitalu ściągała a teraz okazuje się, ze maluch za mało na wadze przybiera i i tak musi karmić butelkę mieszankami na zmianę z cycem...
Co do szpitali to już słyszałam, że czasem kobiety muszą chować gotowe mleczka, smoczki, butelki itp. bo oddziałowa zabieraDla mnie to chore bo można oczywiście podzielić się dobrą radą tj. powiedzieć, że lepiej bez itd. ale nie wszystkie mamy chcą karmić piersią i to ich wybór akurat. Ja chce karmić ale każdy robi jak uważa. Warto podobno ściągać to mleko całkiem początkowe i nawet mrozić bo jest najlepsze dla maluszka
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Różowy Kordonek- przepraszam Cię, ale nie mogę sobie wyobrazić jak maluszek ma przetrwać lato bez wody? Nie wiem czy samo mleko zaspokoi pragnienie
My mamy długą trasę, ponad 10h. Mamy wyhaczone stacje, gdzie można przebrać dziecko i ewentualnie podgrzać butle. Ale czasem były sytuacje awaryjne i takie termosy albo termoopakowania ratowaly nas od krzyków i paniki
Venice - Twoja wersja podoba mi się najbardziej, w sensie przenosny cycuch i podany w idealnej temperaturze -
Macie moze jakiś sprawdzony sklep/sprzedawcę np. z alllegro, który ma rożki + otulacze + różne pieluszki, kocyki itp. Fajnie by było nie zamawiać od 100 sprzedających... oczywiście sprawdzone i najlepiej w rozsądnej cenie... nie będę pieluch po 100 zł zamawiać...
Reni1982, ilae lubią tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Z tego co ja czytam z poradnikow ze szpitala, to jesli karmi sie piersia, to dladziecka to jest pokarm ale i napoj.
Mysle, ze ta wiedza skads sie wziela i jesli dodatkowa woda i herbatki bylyby wskazane, to by sie o tym mowilo.
Co innego przy karmieniu butla. Wtedy dodatkowa woda jest zalecana.Jagah lubi tę wiadomość
25 cs; 3 IUI udane- 15.04.17
17 cs2.11.2019
P. 04.03.2014 - 10tc [*] D. 19.08.2018 - 11tc [*] 5.9.2023 - 5tc [*]
45 lat | Hashimoto | Endometrioza | MTHFR 1298A-C homo | Czynnik V(R2) hetero | NK 21,5% —> Encorton 20mg, po 2 cyklach —> NK 8% | ANA2 1:2560 typ drobnoziarnisty -
Hej dziewczyny.
Ze względu na wadę wzroku (krótkowzroczność) muszę mieć konsultację okulistyczną, czy nie ma przeciwwskazań do naturalnego porodu. Zastanawiam się kiedy się udać do okulisty. Czy wizyta początkiem grudnia nie będzie za szybka?
Niestety co do zakupów na allegro na razie nikogo nie mogę polecić. Jak na razie jeszcze nie zaczęłam szykować wyprawki. Siostra ma już trójkę dzieci (najmłodsze urodzone w marcu) i na święta jadę w rodzinne strony to ciuszki mam dostać od niej. A pozostałymi zakupami planuję się zająć w lutym, bo do końca stycznia zamierzam pracować. Chociaż teraz siedzenie 8h w pracy już wykańcza.
-
Ja nie wiem jak to dziala ze ja pracując miałam więcej czasu na forum i niz teraz na l4...
Przywiozlam teraz dziecko na zajęcia z integracji sensorycznej to mam godzinkę na nadrobienie forum
Jutro idę z nim do dentysty wyleczyć dwa zęby które okazały się jednak czterema, bo popsuly się na stycznych. Pierwszy raz będzie miał to robione w znieczuleniu bo nie pozwolił sobie robić na żywca... wycena takiej drobnej usługi - ponad 1000 zł. A to tylko mleczaki. Moje kochanie nie zna jeszcze ceny ale obawiam się ze nas obydwoje wymelduje.
Co do problemów pieluchowo butelkowo laktatorowych. Zaczynając od końca - u mnie laktator na 100% tak. Miałam ręcznego aventa. Sprawdzil się ale... ale już nie chce spędzać pół dnia na dojeniu cycków. U mnie pokarmu było mało. Próbowałam rozkręcić laktacje. Udało się na tyle ze w nocy byliśmy bez butli - to duże ułatwienie. Ale co się napompowalam to moje. Teraz rozważam medele - bo najlepsza. Ale nie wiem jeszcze która.
Butli dla Mikołaja miałam chyba z tysiącjuz przed porodem
aventa lovi tomy dr Browna. Ten ostatni był najlepszy i na nich jechaliśmy juz do końca. Teraz też sobie jedną albo dwie takie kupie.
Pieluszki miałam tetrowe - chyba ze 20. Dobrze się nimi myje oknawięc się nie zmarnowały. Flanelowych tez miałam kilka - kładłam głównie na przewijak. A teraz scieram podloge nimi. Sa super
Muslinowych i bambusowych nie znam. Ale się zapoznam
Aaa i przestańcie mnie namawiać na nianiędo tej pory wydawało się że to zbędny wydatek ale wasze argumenty do mnie trafiają
Nooo to teraz mogę iść siku skoro już jestem na bieżąco.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 15:42
-
Yammi wrote:Hej dziewczyny.
Ze względu na wadę wzroku (krótkowzroczność) muszę mieć konsultację okulistyczną, czy nie ma przeciwwskazań do naturalnego porodu. Zastanawiam się kiedy się udać do okulisty. Czy wizyta początkiem grudnia nie będzie za szybka?
Niestety co do zakupów na allegro na razie nikogo nie mogę polecić. Jak na razie jeszcze nie zaczęłam szykować wyprawki. Siostra ma już trójkę dzieci (najmłodsze urodzone w marcu) i na święta jadę w rodzinne strony to ciuszki mam dostać od niej. A pozostałymi zakupami planuję się zająć w lutym, bo do końca stycznia zamierzam pracować. Chociaż teraz siedzenie 8h w pracy już wykańcza.
Hej
Co do okulitsy to powinien lekarz skierowcac w jak dobrze pamietam III trymestrze. Okulista bada ci wzrok i stwierdza na podstawie (Teraz nie pamietam czego-skleroza) czy możesz rodzić naturalnie czy nie
Byłam na początku miesiąca żeby sprawdzić sobie czy nie pogorszyło mi się z oczkami i ładnie mi Pani doktor wytłumaczyłaYammi lubi tę wiadomość