X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • ewelina84 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Hej dziewczyny,ja po wizycie, z małą wszystko ok, waży 1430 i też ma długie włoski, śmiesznie to wygląda na tym USG, ułożyła się już główką w dół i oczywiście rozrabia. Połykała wody i pokazywała nam język w międzyczasie:)
    Co do szyjki to jest miękka a powinna być twarda, ale skróciła się tylko do 4,30. Pani doktor mówi, że długość szyjki czasem zależy od położenia i czy główka mocno naciska w dół.
    W każdym razie dostałam luteinę, która ma szyjkę utwardzić, ale mogę normalnie chodzić, bóle miesiączkowe powinny niepokoić gdy budzą w nocy, wtedy zgłosić się na IP
    Przepuklinę mam, od tego może boleć brzuch przy zginaniu ale nic się z tym nie robi, nie widzi też wskazań by nie rodzić naturalnie, także ogólnie ok:)
    Dziwi mnie tylko to że następną wizytę wyznaczyła dopiero na za miesiąc i nie dała jeszcze skierowania na HIV i HCV a przecież po 34 to rodzić można w sumie w każdej chwili

HCV miałam ale HIV nie i raczej nie będę,co lekarz to inne badania u nas w szpitalu ponoc nie wymagają

• lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Hej dziewczyny,ja po wizycie, z małą wszystko ok, waży 1430 i też ma długie włoski, śmiesznie to wygląda na tym USG, ułożyła się już główką w dół i oczywiście rozrabia. Połykała wody i pokazywała nam język w międzyczasie:)
    Co do szyjki to jest miękka a powinna być twarda, ale skróciła się tylko do 4,30. Pani doktor mówi, że długość szyjki czasem zależy od położenia i czy główka mocno naciska w dół.
    W każdym razie dostałam luteinę, która ma szyjkę utwardzić, ale mogę normalnie chodzić, bóle miesiączkowe powinny niepokoić gdy budzą w nocy, wtedy zgłosić się na IP
    Przepuklinę mam, od tego może boleć brzuch przy zginaniu ale nic się z tym nie robi, nie widzi też wskazań by nie rodzić naturalnie, także ogólnie ok:)
    Dziwi mnie tylko to że następną wizytę wyznaczyła dopiero na za miesiąc i nie dała jeszcze skierowania na HIV i HCV a przecież po 34 to rodzić można w sumie w każdej chwili

Kochana to super :) Z ta szyjką to dziwnie, bo jest długa, ale byle się tam za bardzo nie rozmiękczała...moja teraz 4,4 cm ale twarda na szczescie i zamknieta.
    NO u mnie też przepulkina i co, to samo co u Ciebie :)
    U mnie też wizyty co miesiąc, u jednego i drugiego ginia, a czytalam gdzies ze powinny byc co 2 tyg...hmmm...
    Co do HIV ja miałam robione na początku, bo w Wawie wiekszośc szpitali wymaga.
    Musze przejrzeć co teraz mi zlecili. NA pewno cytomelagie kazała zrobić, tokso znów, i jakieś inne.
    Aha i jeden i drugi lekarz jak pytalam o ruchy to powiedzieli, ze ich interesuje ilosc po 36 tyg..więc ciekawie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 13:50

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Zastanawiam się czy jak już będę na etapie prania i ubierania pościeli to od razu włożyć ją do łóżeczka? Chyba najpierw wystarczy zamontować ochraniacz i prześcieradło (pod prześcieradło jakiś nieprzemakalny podkład) a do tego ewentualnie lekki kocyk lub tylko pieluszka tetrowa. Na samym początku bez poduszki i bez kołderki. Jak sądzicie?

Pisalysmy o tym duzo wczesniej lub tez na wyprawce lipcowej jest tez duzo o tym rozważań :)
    Ja kupie posiel w kwestiach wizualnych...razem z ochraniaczem :) NAtomaist na poczatku, mam nadzieje, ze mala bedzie chciala spac w spiworku lub otulaczku, w ostatecznosci lekki kocyk.
    Przescieradelko kupilam od razu z wszytym podkladem, ma dobre opinie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 14:07

Camilia lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula zrobiłam sporo zakupów u tego sprzedawcy co podałaś.

Karola patrzyłam na ceny w smyku on-line i faktycznie jest tanio, nawet taniej niz w innych sklepach, ktore wydawaly mi sie tanie :)
    Takze na pewno w nim tez zamowie cześc rzeczy :)

Karola:), Paula_29 lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Kochana to super :) Z ta szyjką to dziwnie, bo jest długa, ale byle się tam za bardzo nie rozmiękczała...moja teraz 4,4 cm ale twarda na szczescie i zamknieta.
    U mnie też wizyty co miesiąc, u jednego i drugiego ginia, a czytalam gdzies ze powinny byc co 2 tyg...hmmm...
    Musze przejrzeć co teraz mi zlecili. NA pewno cytomelagie kazała zrobić, tokso znów, i jakieś inne.
    Aha i jeden i drugi lekarz jak pytalam o ruchy to powiedzieli, ze ich interesuje ilosc po 36 tyg..więc ciekawie.

Ja też mam wizytę dopiero za miesiąc, czyli będzie to już 36 tydzień ale moja gin zaznaczyła, że jeżeli cokolwiek by się działo i coś mnie niepokoiło to bez zapowiedzi mam przyjechać i mnie zbada między pacjentkami. Co to ruchów to nawet sama mnie zapytała czy mierze. Moja zazwyczaj 10 ruchów w trakcie 10 minut wykonuje, więc jest w porządku. Lekarka powiedziała również, że gdybym zauważyła zbyt częste i jakieś "wariackie" ruchy małej lub wręcz odwrotnie - brak ruchów przez kilka godzin też mam się zgłosić, a w razie krwawień od razu jechać do szpitala.

U nas ciążą od początku przebiega prawidłowo, więc moja ginka stwierdziła, że nie ma sensu widzieć się wcześniej. Natomiast po 36 tygodniu na pewno wizyty będą co tydzień lub co najmniej co dwa.

Co do HIV ja też miała robione po pierwszej wizycie tak samo HCV, WR i tokso. Tydzień temu miałam jeszcze powtórzone badania na tokso plus HBs.

Ale z tego co wiem do HIV można sobie zrobić za darmo indywidualnie bez skierowania od lekarza.

Karola:) lubi tę wiadomość

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Pisalysmy o tym duzo wczesniej lub tez na wyprawce lipcowej jest tez duzo o tym rozważań :)
    Ja kupie posiel w kwestiach wizualnych...razem z ochraniaczem :) NAtomaist na poczatku, mam nadzieje, ze mala bedzie chciala spac w spiworku lub otulaczku, w ostatecznosci lekki kocyk.
    Przescieradelko kupilam od razu z wszystym podkladem, ma dobre opinie.

Kochana podaj dokładnie jakie to prześcieradełko z tym podkładem, bo mnie zainteresowało to, byłaby to dobra opcja :)

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja89waw wrote:
    Ja też mam wizytę dopiero za miesiąc, czyli będzie to już 36 tydzień ale moja gin zaznaczyła, że jeżeli cokolwiek by się działo i coś mnie niepokoiło to bez zapowiedzi mam przyjechać i mnie zbada między pacjentkami. Co to ruchów to nawet sama mnie zapytała czy mierze. Moja zazwyczaj 10 ruchów w trakcie 10 minut wykonuje, więc jest w porządku. Lekarka powiedziała również, że gdybym zauważyła zbyt częste i jakieś "wariackie" ruchy małej lub wręcz odwrotnie - brak ruchów przez kilka godzin też mam się zgłosić, a w razie krwawień od razu jechać do szpitala.

U nas ciążą od początku przebiega prawidłowo, więc moja ginka stwierdziła, że nie ma sensu widzieć się wcześniej. Natomiast po 36 tygodniu na pewno wizyty będą co tydzień lub co najmniej co dwa.

Co do HIV ja też miała robione po pierwszej wizycie tak samo HCV, WR i tokso. Tydzień temu miałam jeszcze powtórzone badania na tokso plus HBs.

Ale z tego co wiem do HIV można sobie zrobić za darmo indywidualnie bez skierowania od lekarza.

Faktycznie gin wspominal,że po 36 tyg pewnie bedziemy widywac sie częściej, Natomiast pod koniec maja ma mi wyznaczyc termin cesarki.
    Tak to prawda, moi tez mowia, ze jakby sie cos dzialo to mam jechac lub do nich dzwonic.
    Co do ruchów to zawsze pytaja czy czuje małą. Tez pytalam dwoch kolezanek, to im to samo lekarze mowili, ze dopiero po 36 tyg bardziej na to zwracac uwage. Ja i tak oberwuje je juz sama od dawna. Mala jest aktywna, ale pewnie jakby mnie cos zaniepokoiło to bym do lekarza sie udala.
    Z tym HIV nawet nie wiedzialam, przepisali to zrobilam, ale cos za to placilam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 14:30

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Kochana podaj dokładnie jakie to prześcieradełko z tym podkładem, bo mnie zainteresowało to, byłaby to dobra opcja :)

KOtek to ten:
    http://www.smyk.com/snibbs-ochraniacz-na-materac-z-gumka-60x120-cm,p1066281664,swiat-niemowlaka-p?gclid=CLCugJinnL4CFQP3wgodI4QAaA
    a ten wiekszy
    http://www.smyk.com/snibbs-przescieradlo-nieprzemakalne-70x140-cm,p1083606790,swiat-niemowlaka-p

Ja przeplacilam i dalam 29 zl, do tego w hurtowni, dlatego część rzeczy kupiłam wczoraj na allegro, a czesc juz dokupie w smyku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 15:21

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz tez powiedział, że na razie nie musze liczyć ruchów ale codziennie powinnam je czuć. Wizyty także mam co miesiąc więc to chyba standard jak się nie dzieje nic niepokojącego. A co do szyjki macicy to moja ma 3,5cm ale jest twarda więc chyba dobrze prawda? Bo czytam że Wy w większości macie ponad 4 cm :-)

lolka83, Paula_29 lubią tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png

Wysłany: 8 maja 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Mój lekarz tez powiedział, że na razie nie musze liczyć ruchów ale codziennie powinnam je czuć. Wizyty także mam co miesiąc więc to chyba standard jak się nie dzieje nic niepokojącego. A co do szyjki macicy to moja ma 3,5cm ale jest twarda więc chyba dobrze prawda? Bo czytam że Wy w większości macie ponad 4 cm :-)

Camilia, ja miałam od samego początku szyjkę niecałe 3,5 cm. Najważniejsze że jest twarda i się nie skraca.

Ja ruchy mam liczyć, ale tego nie robię bo te 10 ruchów na godzinę rano i wieczorem robi w max 10 minut :P
    Praktycznie cały czas ją czuję <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 15:29

Paula_29 lubi tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    KOtek to ten:
    http://www.smyk.com/snibbs-ochraniacz-na-materac-z-gumka-60x120-cm,p1066281664,swiat-niemowlaka-p?gclid=CLCugJinnL4CFQP3wgodI4QAaA
    a ten wiekszy
    http://www.smyk.com/snibbs-przescieradlo-nieprzemakalne-70x140-cm,p1083606790,swiat-niemowlaka-p

Ja przeplacilam i dalam 29 zl, do tego w hurtowni, dlatego część rzeczy kupiłam wczoraj na allegro, a czesc juz dokupie w smyku.

Też mam ten podkład Snibbs (dostałam od koleżanki) ale myślałam, że na to jeszcze zakłada się prześcieradło...

lolka83, Karola:) lubią tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam dwa: podklad i to:
    http://www.smyk.com/snibbs-przescieradlo-nieprzemakalne-60x120-cm,p1083606781,swiat-niemowlaka-p?reko=quartic

jeszcze nie doczytalam, ktore jakie ma wlasciwosci, dopiero zobaczylam teraz, ze to co innego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 15:47

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:

U nas też właśnie szpitale wymagają, także muszę się upomnieć na następnej wizycie. Cytomegalię też muszę zrobić, ale skierowania nie dostanę bo nie jest refundowana, mam nadzieję, że nie będzie problemów z resztą, toxo musiałam robić na własną rękę, bo nie chciałam się prosić mimo że jest w liście refundowanych co 3 m-ce tym bardziej, że ja nigdy nie przechodziłam
    O ruchy nie pytałam , sama policzę czasem sama dla siebie ale jak mała zaczyna się ruszać, to 10 ruchów w ciągu 10 min to min:)

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do akcesoriów dla niemowlaków i dla mam apteka gemini też ma dobre ceny i dużą ofertę, a myślę, że skoro to apteka to mają oryginalne rzeczy, ja będę tam parę rzeczy zamawiać
    Zobaczcie sobie:
    http://www.aptekagemini.pl/

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny co do akcesoriów dla niemowlaków i dla mam apteka gemini też ma dobre ceny i dużą ofertę, a myślę, że skoro to apteka to mają oryginalne rzeczy, ja będę tam parę rzeczy zamawiać
    Zobaczcie sobie:
    http://www.aptekagemini.pl/

zamawialam tam kilka razy i wszystko bylo ok :)

Paula_29 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    zamawialam tam kilka razy i wszystko bylo ok :)
    To dobrze wiedzieć, ceny są ok:)

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png

Wysłany: 8 maja 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po SR, podobało mi się, aczkolwiek na tych pierwszych zajęciach w sumie nic nowego się nie dowiedziałam. Jedyne co zauważyłam, to że jest duży nacisk na karmienie piersią, poród rodzinny i niestosowanie smoczka od razu do uspokajania dziecka...
    Ciekawe jak będzie dalej :)
    Kupiłam dzisiaj miękki przewijak, prześcieradło i materac do kołyski :)
    Niedługo będę bankrutem :P zwolnienie lekarskie ciążowe powinno być płatne 200 %, chociażby jeden miesiąc :)

lolka83, Paula_29, misia_k1 lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Ja po SR, podobało mi się, aczkolwiek na tych pierwszych zajęciach w sumie nic nowego się nie dowiedziałam. Jedyne co zauważyłam, to że jest duży nacisk na karmienie piersią, poród rodzinny i niestosowanie smoczka od razu do uspokajania dziecka...
    Ciekawe jak będzie dalej :)
    Kupiłam dzisiaj miękki przewijak, prześcieradło i materac do kołyski :)
    Niedługo będę bankrutem :P zwolnienie lekarskie ciążowe powinno być płatne 200 %, chociażby jeden miesiąc :)

U nas było 1,5 godziny rozmowy z psychologiem, bardzo mi sie to podobało, o znaczeniu partnera przy i po porodzie, o lękach i innych takich psychologicznych i emocjonalnych stanach przed i po porodzie. Drugie 1,5 godziny ćwiczenia z fizjoterapeutą, w tym panowie uczyli sie masażów na nas, a my ćwiczyłyśmy na piłkach :) Zobaczymy co bedzie w poniedziałek.

U mnie wczoraj na allegro poszło na pierdy 250zl, a jeszcze tyle do kupienia.
    Lozeczko i materacyk to tez bedzie niezla sumka...pewnie na dniach zamowie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 21:07

Paula_29, Karola:) lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png

Wysłany: 8 maja 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    U nas było 1,5 godziny rozmowy z psychologiem, bardzo mi sie to podobało, o znaczeniu partnera przy i po porodzie, o lękach i innych takich psychologicznych i emocjonalnych stanach przed i po porodzie. Drugie 1,5 godziny ćwiczenia z fizjoterapeutą, w tym panowie uczyli sie masażów na nas, a my ćwiczyłyśmy na piłkach :) )

U nas też dużo o emocjach i roli partnera w ciąży, w czasie i po porodzie. Tym razem sama teoria. Od następnych zajęć - 1h teoria + 1h ćwiczenia, no i mój luby za tydzień mam nadzieję, że będzie bo dzisiaj niestety nie mógł :(

Aaa...i porównałam brzuszek i malutki w sumie jest :)

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz materac kupilam vitmat:), dzis w Tesco z FF byly spiworki z puchatkiem, ladne kremowe po 39 zl.mysle nad nimi i nad tymi mothercare eh hehe.
    Lozeczko bede zamawiac za 2 tyg.
    Dzis tez buciki i paczke skarpetek kupilam hi,a Maly 1250g wazy....i wszystko ok.
    Mam nadzieje, ze dobijemy do 3 kg:)))))

Co do ochraniacz y na lizeczko, w kilku sklepach spotkalam sie ze zdaniem, ze lepiej kupic ochraniacze-takie pidklady ok 70 na 40 jakos tak i tylko miec podlozone pod Dzidzie, bo w koncu materac jest super wiec nie potrzebne sa na calyy i lepsza wentylacja wowczas jest...:/

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ