X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drugi dzień czuję jakieś dziwne kłucie jakby w pochwie lub przy szyjce macicy, do tego twardnieje i boli mnie brzuch. Zdenerwowałam się tym i poszłam do szpitała na izbę przyjęć. Na szczęście był mój lekarz prowadzący, zrobił mi usg dopochwowe i brzuszne i stwierdził, że nie ma żadnego zagrożenia. Prawidłowa szyjka macicy, długość 3,5cm. Z dzidzią też wszystko dobrze, waży już 1516g. Położna zrobiła mi też ktg więc poraz pierwszy usłyszałam bicie serduszka mojej córeczki. Aż się wzruszyłam. Zapytałam czy te kłucia tam na dole są normalne i usłyszałam, że w ciąży to często się zdarza- mam brać No-Spę i więcej leżeć.

misia_k1 lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia to dobrze, że sprawdzilas na wszelki wypadek :)

U mnie dzis tez dupnie, w południe pikawa mi do 150 dawała, aż pierwszy raz wzielam ten istopin, co mi przepisali na wlasnie przyspieszone tetno...
    PO 30 min wrocilo do normy, ale mam wrazenie, że coraz czesciej ten puls jest juz wyzszy...nie jest to mile uczucie, ale cisnienie, nie bylo podwyzszone...
    jak to powiedział kardiolog uroki ciazy...eh
    Wyszlam do lidla ale juz nie bylo 1,2 tylko 3 wiec olalam te pampersy.
    W Wawie mega duszno, co chwila burza, czuje sie zle dzis, zmul, jakis brak sily, tez mi duszno, eh, ja nie wiem jak to bedzie jak sie zaczna upały...

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • ewelina84 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:

U mnie dzis tez dupnie, w południe pikawa mi do 150 dawała, aż pierwszy raz wzielam ten istopin, co mi przepisali na wlasnie przyspieszone tetno...
    PO 30 min wrocilo do normy, ale mam wrazenie, że coraz czesciej ten puls jest juz wyzszy...nie jest to mile uczucie, ale cisnienie, nie bylo podwyzszone...
    W Wawie mega duszno, co chwila burza, czuje sie zle dzis, zmul, jakis brak sily, tez mi duszno, eh, ja nie wiem jak to bedzie jak sie zaczna upały...

A ja myslałam,że ja tylko dzisiaj tak się czuje a widze że coś z pogodą dzisiaj,spałam popołudniu dwie godziny.Oczy mnie szczypią,glucho mam w uszach nie moge sie skupic masakra.U nas tez co chwile pada duszno jest ech....jeszcze dwa miesiące:)

lolka83 lubi tę wiadomość

• Karola:) Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co ja dzisiaj przeżyłam, nie życzę nikomu...
    Pojechałam z babcią do Bydgoszczy na badanie scyntygrafii kości, w między czasie miałam odebrać ten mój wózek. Oczywiście nie wiedziałam za bardzo na czym to badanie polega, mnie to bezpośrednio nie dotyczyło. Ponadto lekarz kierujący widział mnie w ciąży (nawet coś na ten temat skomentował), a pani rejestratorka nie wpadła aby zapytać lub poinformować na czym badanie polega i że ciężarne to lepiej niech nawet do tego budynku nie wchodzą...
    Więc ja sobie grzecznie pojechałam, weszłam z babcią do rejestracji, wypełniłam wszystkie dokumenty (babcia o kulach i niedosłysząca) i babcie podprowadzam do gabinetu, w którym miały być podane izotopy dożylnie. Nadmienię, że brzuszek mój jest naprawdę widoczny. Im bardziej w głąb budynku, tym więcej znaczków oznaczających promieniowanie zauważyłam, więc wchodząc do gabinetu takiego jakby pielęgniarskiego, pierwsze moje zdanie - chyba nawet zamiast "dzień dobry", brzmiało, czy tu jest promieniowanie, bo ja jestem w ciąży...Babka nakrzyczała na mnie, że mam stąd natychmiast wyjść, że tu wszyscy są napromieniowani, że w ogóle do budynku nie powinnam wchodzić, że od babci to na 3 metry, mnie zamurowało, zostawiłam tylko babci rzeczy, a ona nadal mówiła do mnie, wyganiając mnie, że ona nie będzie ponosić odpowiedzialności, jeżeli coś się stanie z moim dzieckiem...wybiegłam wręcz z rykiem. Nie mogłam się uspokoić, zadzwoniłam do męża, przestraszył się także. Za godzinę przyjechali teściowie, odebrali babcię z tego badania, zawieźli do domu itp. a ja przeżyłam koszmar po prostu. Tak strasznie się zdenerwowałam, z tej bezsilności, że nikt mnie nie uprzedził, a co jeśli bym się nie zapytała i bym tam siedziała z babcią godzinę lub więcej :( mam nadzieję, że nic się nie stało mojej córeczce i że będzie zdrowa...
    W między czasie poczytałam o tym w internecie, teoretycznie przez te kilka minut nic nie powinno mi grozić, ale mówię Wam stres niesamowity!

Już tego wózka nie chciałam odbierać, ale w końcu za namową męża odebrałam. Jest cudowny <3

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, jak bylam u denstyty to facet z parkingu mnie pokierowal w przychodni skrotem przez akurat oddzial onkologiczny...cholera widac bylo brzuch bo bylo to ok miesiac temu, to przychodnia, wiec bylo kilka salek, chwila moment przeszlam. Wychodzac od dentysty pytam w szatni faceta czy nie ma innego skrotu na parking niz przez ten oddzial, on oczy wytrzeszczył, że kto mnie tamtędy wysłał, co prawda szlam moze ok minuty, ale schize zlapałam. TYm razem tez od razu pielegniarka mnie zaprowadzila innym skrotem do samochodu, ale powiedziala, żeby lepiej nie kręcić sie po takich miejscach w ciazy. Na szczescie u mnie to trwalo sekusndy i nic tam takiego nie bylo...
    ale ja sie pytam jak wchodzilas to przeciez pracownicy widzieli, wiec nikt nie zareagowal? Eh...
    Kochana na pewno nic malutkiej nie bedzie, bo bylas chwilke, więc bez schiz...nic sobie sama nie wysmylaj...zawsze mzoesz podpytac ginia jak to wyglada...Sciskam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 17:47

Karola:) lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:

Też się cieszę, że to sprawdziłam bo jestem spokojniejsza a spokój u nas jest na wagę złota.
    Ja również byłam dzisiaj w Lidlu i też już pampersów nie było.
    A co do dzisiejszego samopoczucia to od samego rana jakoś beznadziejnie się czuję. Czytając wpisy widzę, że nie tylko ja tak mam więc to zapewne pogoda :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 20:29

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola o kurcze to przeżyłaś dzisiaj stres niesamowity. Jednak myślę podobnie jak Lolka, że nic małej się nie stało, na szczęście zareagowałaś w porę i tam nie siedziałaś. Spokojnego wieczoru życzę ;-)

Karola:) lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka jeszcze wracajac do szlafroka ;-) napisz mi prosze czy ten material jest rozciagliwy?
    Nie wiem jaki rozmiar wziac :( dzieki!!!!!!! :)

Wysłany: 7 maja 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, no niestety ludzie nie zareagowali. To jest bardzo przykre!

Też samopoczucie u mnie dzisiaj nie najlepsze, te emocje, stres i pogoda, przed chwilą spałam z 1,5 godziny :) A malutka o dziwo szaleje :)

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane zamówiłam dzisiaj materac Vitmat lateksowo- kokosowy rozmiar 120*60, pojutrze też powinno już być łóżeczko. A do tego dzisiaj szwagier przywiózł mi upatrzony wcześniej wózek (Tutek Grander grafitowo- srebrny). Używany ale stan idelany więc jestem mega zadowolona :-D
    No i cena super!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 20:37

Karola:), lolka83, Iwo, misia_k1 lubią tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camille87 wrote:
    Lolka jeszcze wracajac do szlafroka ;-) napisz mi prosze czy ten material jest rozciagliwy?
    Nie wiem jaki rozmiar wziac :( dzieki!!!!!!! :)

Hmm, no nie wiem czy az bardzo rozciagliwy jest...
    taki srednio...ja mam l/xl i jest spoko, lekko luzny, na brzuch jeszcze troche miejsca jest :) tylko ze ja musialam patrzec na obowód piersi i tu też jest ok.
    Nie jest to duzy wydatek, takze chyba lepiej wziąć większy rozmiar niz sie nosi.
    Piekne sa koszulki lupoline co zamowilam, wspanialy material i swietnie sie ukladaja :) Mąż jak mnie zobaczył, to stwierdził, ze slicznie :)

http://www.e-lady.pl//files/image/17738_Koszula_nocna_MAMA_ROSA_1341_e2ot.jpg
    http://www.e-lady.pl//files/product/21629/biustonosz_lupoline_bielizna_model_1338.jpg

Camille87, misia_k1 lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Kochane zamówiłam dzisiaj materac Vitmat lateksowo- kokosowy rozmiar 120*60, pojutrze też powinno już być łóżeczko. A do tego dzisiaj szwagier przywiózł mi upatrzony wcześniej wózek (Tutek Grander grafitowo- srebrny). Używany ale stan idelany więc jestem mega zadowolona :-D
    No i cena super!

Ja go zamawiam jutro razem z łóżeczkiem Pacyga :)

Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2014, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Lolka :-) w zasadzie najwiekszy dostepny byl wlasnie l/xl co zauwazylam dopiero po napisaniu posta ale roznica rozmiarow to 1cm wiec kupilam :-) ja mam raczej male piersi :P
    Co do tych koszul to sa piekne jeszcze jakbym wygladala jak ta modelka to maz by padl :P
    Ale dla mnie troche cena za wysoka. W ciazy jednak mozna byc seksowna i ponetna ;-)

• lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 01:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camille87 wrote:
    Dzieki Lolka :-) w zasadzie najwiekszy dostepny byl wlasnie l/xl co zauwazylam dopiero po napisaniu posta ale roznica rozmiarow to 1cm wiec kupilam :-) ja mam raczej male piersi :P
    Co do tych koszul to sa piekne jeszcze jakbym wygladala jak ta modelka to maz by padl :P
    Ale dla mnie troche cena za wysoka. W ciazy jednak mozna byc seksowna i ponetna ;-)

To fakt, ale akurat te wystarcza na dluzej, bo maja taki kroj, że można nosić w ciazy i po :)
    A ja miałam też w e-lady 20zł rabatu więc troszkę zaoszczędziłam :) co do modelki to nie odstaje od niej, sama na studiach dorabialam jako fotomodelka :-) czemu ty niby mialabys odstawiać :-) pamiętaj każda z nas jest piękna :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 03:01

Camille87 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy jak już będę na etapie prania i ubierania pościeli to od razu włożyć ją do łóżeczka? Chyba najpierw wystarczy zamontować ochraniacz i prześcieradło (pod prześcieradło jakiś nieprzemakalny podkład) a do tego ewentualnie lekki kocyk lub tylko pieluszka tetrowa. Na samym początku bez poduszki i bez kołderki. Jak sądzicie?

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ! My właśnie wróciłyśmy z wizyty u gin i malutka ma się bardzo dobrze. Waży prawie 1700g, serduszko i resztę narządów ok. Mamy pierwsze wyraźne zdjęcie 3d :) caaały tatuś - nos, policzki jak u chomiczka :D

Pytałam mojej gin też o kwestie krwi pępowinowej i powiedziała, że w sumie to nie chce doradzać czy tak czy nie. Ona 12 lat temu oddała krew pępowinową swojej córki do banku, a wtedy kosztowało to o wiele więcej niż dziś i do tej pory "na szczęście" się ta krew nie przydała. Ostatecznie powiedziała, że jeżeli dla kogoś nie jest to spory wydatek to warto taką krew pobrać i nie pluć sobie w brodę za jakiś czas jeżeli ktoś zachoruje w rodzinie, że tego nie zrobiliśmy. Natomiast jeżeli dla kogoś jest to spory wydatek to powiedziała, że lepiej te pieniądze przeznaczyć na inne potrzeby dziecka.

Myślę, że rozsądne podejście - my będziemy z mężem jeszcze dyskutować - jesteśmy akurat na etapie wykańczania domu, jutro kupujemy większy rodzinny samochód i oczywiście wyprawka dla malutkiej... także wydatków mamy masę...

Camilia, Karola:), lolka83, karusia, misia_k1 lubią tę wiadomość

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Zastanawiam się czy jak już będę na etapie prania i ubierania pościeli to od razu włożyć ją do łóżeczka? Chyba najpierw wystarczy zamontować ochraniacz i prześcieradło (pod prześcieradło jakiś nieprzemakalny podkład) a do tego ewentualnie lekki kocyk lub tylko pieluszka tetrowa. Na samym początku bez poduszki i bez kołderki. Jak sądzicie?

Ja pakuje wyprane ubranka i inne rzeczy w worki próżniowe i wysysam z nich powietrze odkurzaczem. Myślę, że to dobry pomysł. Potem tylko przed samym porodem wyprasuje te najmniejsze i włożę do szafy.
    Co do pościeli to podobno używa się jej póżniej - moje siostry i inne mamuśki na początku przykrywały pociechy kocykiem albo rożkiem rozłożonym lub dzieciaki spały w tych takich specjalnych śpiworkach - tylko te śpiworki podobno nie każdemu dziecku podchodzą :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 10:24

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja89waw wrote:
    Ja pakuje wyprane ubranka i inne rzeczy w worki próżniowe i wysysam z nich powietrze odkurzaczem. Myślę, że to dobry pomysł. Potem tylko przed samym porodem wyprasuje te najmniejsze i włożę do szafy.
    Co do pościeli to podobno używa się jej póżniej - moje siostry i inne mamuśki na początku przykrywały pociechy kocykiem albo rożkiem rozłożonym lub dzieciaki spały w tych takich specjalnych śpiworkach - tylko te śpiworki podobno nie każdemu dziecku podchodzą :)

Też własnie tak myślę, żeby zacząć od jakiego lekkiego kocyka na przykład z bawełną w końcu będzie lipiec.
    Maja to duża już Twoja córcia jest- super ;-) Jeszcze trochę i każda z nas będzie się chwaliła dzidźką powyżej 2 kg :-)

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,ja po wizycie, z małą wszystko ok, waży 1430 i też ma długie włoski, śmiesznie to wygląda na tym USG, ułożyła się już główką w dół i oczywiście rozrabia. Połykała wody i pokazywała nam język w międzyczasie:)
    Co do szyjki to jest miękka a powinna być twarda, ale skróciła się tylko do 4,30. Pani doktor mówi, że długość szyjki czasem zależy od położenia i czy główka mocno naciska w dół.
    W każdym razie dostałam luteinę, która ma szyjkę utwardzić, ale mogę normalnie chodzić, bóle miesiączkowe powinny niepokoić gdy budzą w nocy, wtedy zgłosić się na IP
    Przepuklinę mam, od tego może boleć brzuch przy zginaniu ale nic się z tym nie robi, nie widzi też wskazań by nie rodzić naturalnie, także ogólnie ok:)
    Dziwi mnie tylko to że następną wizytę wyznaczyła dopiero na za miesiąc i nie dała jeszcze skierowania na HIV i HCV a przecież po 34 to rodzić można w sumie w każdej chwili

Karola:), lolka83, Camilia lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png

Wysłany: 8 maja 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam pomysł z tymi workami próżniowymi, ale znajomi i rodzina odradzili, że przesadzam i że nie można dziecku sterylnych warunków stwarzać. Także te do 62 cm poprałam i poprasowałam, poukładałam w szafie na ręczniku i przykryłam ręcznikiem. Ciuszki do szpitala przeprasuje raz jeszcze jakoś w połowie czerwca jak będę wybierać wyprawkę.
    Ja do kołyski materac, podkład pod prześcieradło i prześcieradło tylko wkładam, bez ochraniacza, bo tam jest wąsko, kocyki mam ze 4, śpiworek jeden, rożek, w razie gorącego lata pieluszka tetrowa chyba wystarczy nawet.

Iwo, lolka83 lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ