X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_k1 wrote:
    Ja juz materac kupilam vitmat:), dzis w Tesco z FF byly spiworki z puchatkiem, ladne kremowe po 39 zl.mysle nad nimi i nad tymi mothercare eh hehe.
    Lozeczko bede zamawiac za 2 tyg.
    Dzis tez buciki i paczke skarpetek kupilam hi,a Maly 1250g wazy....i wszystko ok.
    Mam nadzieje, ze dobijemy do 3 kg:)))))

Co do ochraniacz y na lizeczko, w kilku sklepach spotkalam sie ze zdaniem, ze lepiej kupic ochraniacze-takie pidklady ok 70 na 40 jakos tak i tylko miec podlozone pod Dzidzie, bo w koncu materac jest super wiec nie potrzebne sa na calyy i lepsza wentylacja wowczas jest...:/

Jak ten Vitmat? ja musze go zamowic i nie wiem na co czekam :)
    NO ja znów o tych ochraniaczach slyszalam rozne opinie, dlatego zakupilam te co pokazywlama Karoli, bo one maja swietna wentylacje, mam tez takie zwykle, pewnie sprawdzee ktore beda najlepsze :)
    Ja jakis czas temu kupilam dwa spiworki w FF bo byly w promocji wlasnie za ta cene,jeden z kubusiem puchatkiem, do tego dwa kocyki bawelniane, tez z puchatkiem i wydaja sie bardzo dobre. Dokupie na pewno ten spiworek motherhood z podusia i jeden otulacz.
    Jeny to moja ma 1750g to jakis wielkolud!

misia_k1 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka nie wielkolud tylko po 30 tyg dzidzie zaczynają przybierać około 200gr tygodniowo, także dogonimy Cię

lolka83, misia_k1, karusia lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Lolka nie wielkolud tylko po 30 tyg dzidzie zaczynają przybierać około 200gr tygodniowo, także dogonimy Cię

Paula, z tym przybieraniem to roznie, ale niby po 30 tyg faktycznie powinny zaczac przybierać. Do końca ciązy ok 30-50% obecnej wagi.

Moja 1750 miała w 29 tyg, a teraz nie wiem. Doktor stwierdziła, że duże dziecko sie szykuje... :) Bo jej wymiary odpowiadały na 31,5 dni :P
    ale widac taka jej uroda :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 23:29

Paula_29 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2014, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tej krwi pępowinowej, moja koleżanka ze studiów pracuje w banku krwi pępowinowej. Ma mi polecić jakiegoś specjalistę i umówić na rozmowę...

Kończyła ze mną specjalizację z genetyki, tylko ja w innym kierunku poszłam, a ona została w tych tematach.

zobaczymy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2014, 23:36

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Paula, z tym przybieraniem to roznie, ale niby po 30 tyg faktycznie powinny zaczac przybierać. Do końca ciązy ok 30-50% obecnej wagi.

Moja 1750 miała w 29 tyg, a teraz nie wiem. Doktor stwierdziła, że duże dziecko sie szykuje... :) Bo jej wymiary odpowiadały na 31,5 dni :P

Lolka pociesze Cię :) Córka mojej znajomej w 30 tygodniu + 1 dzień ważyła ponad 2100 :), więc Twoja jak najbardziej jest w normie :) za to moja wczoraj ważyła 1665g i jest w dolnej granicy wg centyli także spokojnie ;)

karusia, Karola:), lolka83 lubią tę wiadomość

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka a czy wkleisz raz jeszcze ten link ze spiworkiem z mothercare, pamietam ze znalazlas go za ok 90 zl.
    A te spiworki to kupunesz od 0-6.
    To z FF piszemy o tym samym spiworku. Kocyk tez byl do tego ale za 30 zl jakos w promocji,a Ty chyba pisalaso 18 zl?

Materac Vitmat lateks kokos zamowilam:)
    He to Moj Synus przy swoich Kolezankach jest drobniuuutkiii,ale tak jak Paula pisze,mam nadzieje ze od 30 tyg zacznie szybciej przybierac na wadze.

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:

To ja zrozumiałam, że teraz waży 1750:)
    Ale może wcale nie znaczy że będzie przybierać do końca i będzie duża tylko może urodzisz wcześniej:)Jak już mała osiągnie swoje 3 kilo:)
    Poza tym właściwie u Ciebie waga nie ma tak dużego znaczenia bo masz cesarkę, także 3 czy 4, ważne by zdrowa była:)

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Co do tej krwi pępowinowej, moja koleżanka ze studiów pracuje w banku krwi pępowinowej. Ma mi polecić jakiegoś specjalistę i umówić na rozmowę...

Kończyła ze mną specjalizację z genetyki, tylko ja w innym kierunku poszłam, a ona została w tych tematach.

zobaczymy...
    A co ona sama mówi o tym? pewnie jako koleżanka powie prawdę co i jak?
    Chociaż ja jak przeczytałam te wypowiedzi z forum lekarskiego gdzie wypowiadali się neonatolodzy, hematolodzy i genetycy to naprawdę zwątpiłam

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • ewelina84 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja ide we wtorek do mojego gin i zobaczymy jak tam nasza Tośka przybrala na wadze:)

• Camilia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:

No pewnie, że dogonimy :-)
    Moja dzidźka w 28+6 ważyła 1516g także też nie tak mało ale to zapewne ma po mamusi ;-P

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka więc dobrze kojarzyłam, że na ten podkład do którego podałaś pierwszy link zakłada się prześcieradło? Ale powiem Ci, że to prześcieradło nieprzemakalne też jest godne uwagi. Ciekawe tylko jak później po praniu sbędzie się sprawować.

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś wylądowałam na izbie przyjęc...wykończy mi tak pikawa...puls rano był ok. Jednak ok godz. 12 poczulam sie zle, serce wali, patrze puls 160, wzielam lek, polozylam sie, bo czuje ze bede miec odjazd...eh,za chwile sprawdzam, a tu oprocz pulsu cisnienie jakies chore 160/100, tak spanikowalam, nie wiedzialam, czy karetka, czy taxi, czy zaraz to przejdzie...
    ja się dodatkowo nakrecam w takich sytuacjach, że nie wiem, czy nerwy mi tu sie nie dokładają.
    Po 20 min nic, wiec dzownie po taxi, do meza nie moge sie dodzwonic, bo na szkoleniu, mama chora, tata w pracy, masakra...pojechalam do szpitala, od razu ktg,ale tu wszystko dobrzek, jak do nich przyjechalam mialam 140/90, po ktg spadło 111/60 p.100.
    Mowie wam, zrobili mi ekg znów wszystko w normie...trafilam na jakiegos porzadnego ginia, mowi, że niestety teraz bedzie najgorszy czas, a jesli przed ciaza mialam takie napady, to bedzie coraz gorzej no i on jednak by mi wdrozyl juz staly lek na ta pikawę, bo jak bede miec takie napady, to sie psychicznie wykoncze...przepisalmi cos, ale widze ze to beta bloker, mam sie jeszcze skonsultowac z kardiologiem, w pon ide, maja mi cos dobrać...
    Ogolnie nie jest to powazne, ale lepiej, abym w tym czasie cos pobrala...
    Mowie wam znow, schiza, stres...a pozniej juz bylo ok...
    Rodzice uznali,że jestem hipochondrykiem, bo zamiast przeczekać to ja lece do szpitala, kurcze tak sie na nich wkurzylam, jak mi pikawa wali 160 i nie przechodzi to na co mam czekac...eh :( nie chodzi o mnie, tylko małą...nie wiem sama, czy faktycznie przesadzam :(...
    Ogolnie to dziwnie, bo nagle sie to pojawia i znika...a ja pozniej sie czuje dobrze.
    Niech juz mi dadza jakis lek, bo mnie coraz bardziej ten puls meczy :(

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_k1 wrote:
    Lolka a czy wkleisz raz jeszcze ten link ze spiworkiem z mothercare, pamietam ze znalazlas go za ok 90 zl.
    A te spiworki to kupunesz od 0-6.
    To z FF piszemy o tym samym spiworku. Kocyk tez byl do tego ale za 30 zl jakos w promocji,a Ty chyba pisalaso 18 zl?

Materac Vitmat lateks kokos zamowilam:)
    He to Moj Synus przy swoich Kolezankach jest drobniuuutkiii,ale tak jak Paula pisze,mam nadzieje ze od 30 tyg zacznie szybciej przybierac na wadze.

Kochana tak śpiworki 0-6 bralam, kocyk jeden za 25 zl byl, drugi za 18 zł.
    Śpiworek:
    http://motherhood.pl/sklep/spiworek-3w1-15

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka a nie stresujesz się czymś za bardzo? Może nawet nie całkiem świadomie no bo rzeczywiście dziwne że jak przyjeżdżasz do szpitala ( czyli niby jak jesteś już spokojna i bezpieczna) to ciśnienie spada.
    Bo takie skoki ciśnienia jeśli z sercem u Ciebie ok to mogą być wynikiem stresu czy jakiś obaw

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 22:02

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Lolka a nie stresujesz się czymś za bardzo? Może nawet nie całkiem świadomie no bo rzeczywiście dziwne że jak przyjeżdżasz do szpitala ( czyli niby jak jesteś już spokojna i bezpieczna) to ciśnienie spada.
    Bo takie skoki ciśnienia jeśli z sercem u Ciebie ok to mogą być wynikiem stresu czy jakiś obaw

Paula, wlasnie od 15 roku zycia mialam takie napady, nie wiedzieli co mi jest..mega badan, ekg, holtery, nic...pozniej przeszlo, uaktywnilo sie silnie po smierci mojego wujka tak z 6 lat temu...pol roku pikawa szlalała, mialam wszystkie badania, echo serca, wszystko ok...tez przeszlo.
    Mam dwa podejrzenia, albo nerwicowe, albo podejrzenie wady wpw - moj tata ma utajona ta wade...
    OStatnio kardiolog powiedzial, że moje serce moze byc tak skonstruowane, że wlansie tak reaguje na rozne sytuacje, nawet podświadomie...
    Bo skoro pikawa przed ciaza byla ok 100, to w ciazy wiadomo, ze bedzie wzrost duzy...i nie powinno byc to niczym dziwnym, tylko teraz te akcje, coraz czesciej :(
    Jedenak wiesz, ja sie mecze, bo ostatnio ten puls nie schozi ponizej 100-nawet 130 czesto skacze, a z tymi napadami to nie wiem juz.
    Chce jakis lek, aby sie to uspokoiło...bo mnie to meczy bardzo :(
    A jak nadchodzi atak nie umiem sobie z tym pogardzic, wpadam w panike i chyba jest jeszcze gorzej :(
    Nie wykluczam, ze ciąża + jakis stres i moze to sie jeszcze nasila.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2014, 22:13

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka współczuję Ci bardzo, ale wcale się nie dziwię, że wylądowałaś na IP. Ja generalnie nie jestem panikarą, a w ciąży martwię się podwójnie, ale to chyba normalne. Wole dmuchać na zimne. Strasznie się zestresowałam z tym promieniowaniem, że naraziłam moje dzieciątko - wczoraj się dowiedziałam od 3 położnych, że gorszy był pewnie mój stres, płacz i bezradność niż to całe promieniowanie, które raczej przez te kilka minut nie zdążyło przeniknąć do małej...także doskonale Cię rozumiem. Trzymaj się :*

lolka83, misia_k1 lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka to rzeczywiście nieciekawie, ale widać że stres swoje robi, może powinni Ci jeszcze przepisać coś na uspokojenie, hydroksyzynę można w ciąży brać bez obaw

Dziewczyny orientujecie się może czy GBS jest w ciąży refundowany?

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 9 maja 2014, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Lolka to rzeczywiście nieciekawie, ale widać że stres swoje robi, może powinni Ci jeszcze przepisać coś na uspokojenie, hydroksyzynę można w ciąży brać bez obaw

Dziewczyny orientujecie się może czy GBS jest w ciąży refundowany?

Wczoraj na SR mówiła położna że nie...

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2014, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dzięki za wsparcie :) Nikt tak nie rozumie jak wy...

W pon prywatnie ide do jakiejs kardiolog, teraz jej opisze cala sytuacje od A do Z, niech mysli co z tym zrobić...
    w srode mam na nfz, ale nie chce tyle czekac, bo powinnam jakis lek juz brac..no wlasnie z tym na uspokojenie moze tez powinni pomyslec...moze faktycznie podswiadomie mam jakas schize :(

Dziewczyny GBS pobiera sie jako wymaz z pochwy, a czytałam, że powinno sie zrobic dwa, z pochwy i odbytu, czy wam cos na ten temat lekarze mowili...?
    Pamietam jak moja kolezanka miala pobierane to z pochwy ok, ale z odbytu jej wyszlo i musiala pozniej dostac antybiotyk.

Paula_29 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2014, 01:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic nie wiem na ten temat, czytam w necie i większość tak jak Karola mówi że nierefundowane ale nie wiem czy to nie jakaś ściema bo otworzyłam sobie rozporządzenie ministra zdrowia a tam jest wyszczególnione więc powinno być refundowane, ale oni oszczędzają na nas na czym się da
    Wklejam rozporządzenie
    http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal1opnadnoworodk_201209211353.pdf
    Co o tym myślicie?

Nie chce by lekarz mi wmawiał że mam sobie robić GBS i HCV na własną rękę skoro mogę mieć na NFZ

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ