Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula_29 wrote:Ja nic nie wiem na ten temat, czytam w necie i większość tak jak Karola mówi że nierefundowane ale nie wiem czy to nie jakaś ściema bo otworzyłam sobie rozporządzenie ministra zdrowia a tam jest wyszczególnione więc powinno być refundowane, ale oni oszczędzają na nas na czym się da
Wklejam rozporządzenie
http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal1opnadnoworodk_201209211353.pdf
Co o tym myślicie?
Nie chce by lekarz mi wmawiał że mam sobie robić GBS i HCV na własną rękę skoro mogę mieć na NFZ
http://www.sosrodzice.pl/posiew-na-paciorkowce-w-ciazy-gbs/2/
Ja i tak place za badania, wiec za to też bede placic, ginia ma mi pobrac na nastepnej wizycie... -
GBS to wymaz z pochwy i odbytu koniecznie! Też chodzę prywatnie, więc i tak będę musiała płacić, ponoć kosztuje nie więcej niż 40 zł i robiony jest około 36 tygodnia i nie ma sensu robić prędzej, bo jak wyjdzie dodatni to i tak z tym nic nie zrobią. Antybiotyk pomaga doraźnie, dlatego muszą dać 4 h przed porodem. Jeżeli poród się nie rozkręci, to dają kolejną dawkę itd. Wczoraj rozmawiałam z kumpelą na ten temat, u niej nie zdążył antybiotyk zadziałać, bo urodziła w ciągu 3 h, prędzej leżała już w szpitalu, bo przenosiła ciążę 10 dni, ale z racji tego, że akcja rozpoczęła się o 2 w nocy, zapomnieli jej podać...Mały na szczęście zdrowy, ale bała się, bo zakażenie grozi nawet zapaleniem opon mózgowych u dziecka.
-
Dziewczyny, co do pupy dzidziusia? Wczoraj widziałam się z kumpelami, obie są mamami i przekonywały, że bepanthen jest najlepszy. Natomiast na mojej liście wyprawkowej widnieje sudocrem, pewnie gdzieś to wyczytałam. Weszłam na blok srokao, no i oczywiście sudocrem odradzają na maxa. Teściowa natomiast też go poleca, ale chyba jednak myślę że bepanthen wygrywa...
-
lolka83 wrote:Kochane dzięki za wsparcie Nikt tak nie rozumie jak wy...
W pon prywatnie ide do jakiejs kardiolog, teraz jej opisze cala sytuacje od A do Z, niech mysli co z tym zrobić...
w srode mam na nfz, ale nie chce tyle czekac, bo powinnam jakis lek juz brac..no wlasnie z tym na uspokojenie moze tez powinni pomyslec...moze faktycznie podswiadomie mam jakas schize
Dziewczyny GBS pobiera sie jako wymaz z pochwy, a czytałam, że powinno sie zrobic dwa, z pochwy i odbytu, czy wam cos na ten temat lekarze mowili...?
Pamietam jak moja kolezanka miala pobierane to z pochwy ok, ale z odbytu jej wyszlo i musiala pozniej dostac antybiotyk.
Moi znajomi i mąż też się czasami ze mnie śmieją, że jestem hipochondrykiem i lekomanką ;-P A ja poprostu wolę wiedzieć i dmuchac na zimne. Teraz jak troszczę się jeszcze o moje dzieciątko to tym bardziej szybko reaguję jak coś się dzieje. Także dobże Cię rozumiem. Głowa go górylolka83 lubi tę wiadomość
-
Karola:) wrote:Dziewczyny, co do pupy dzidziusia? Wczoraj widziałam się z kumpelami, obie są mamami i przekonywały, że bepanthen jest najlepszy. Natomiast na mojej liście wyprawkowej widnieje sudocrem, pewnie gdzieś to wyczytałam. Weszłam na blok srokao, no i oczywiście sudocrem odradzają na maxa. Teściowa natomiast też go poleca, ale chyba jednak myślę że bepanthen wygrywa...
Ja też ostatnio usłyszałam od znajomej która ma dwójkę małych dzieci, że Bepanthen jest najlepszy. I na pupę i na nasze brodawki. Także zainwestuję w niego -
Ja kupiłam i jedno i drugie, ponieważ bepanthen można stosować częściej a sudocrem jak już są odparzenia bo jak się go stosuje za często to później nie pomaga. No i bepanthen też na brodawki się nadaje. Do pupy dobry jest też alantan w maści na co dzień
Co do badań GBS można wykonać od 35 tyg, na wynik jeśli coś hodują czeka się około tygodnia, więc warto nie zwlekać jakby się dzidzia pchała wcześniej na świat, bo jak nie ma wyniku w trakcie porodu to dają Ci antybiotyk czy trzeba czy nie trzeba
Ja chce jeszcze na własną rękę wykonać cytomegalię, nie mam HIV i HCV a potrzebne do szpitala u mnie i jeszcze toksoplazmozę, więc mi się nie uśmiecha płacić 200zł skoro mogę mieć za darmo, w końcu po coś te składki płacimy -
Paula_29 wrote:Dziewczyny a jak już jesteśmy przy lekach kupujecie octenisept do pępka i do gojenia rany po porodzie?
Paula pępek teraz robi sie szarym mydłem z wodą ale do rany sie przyda i jeszcze maść na gojenie sie rany która nazywa się tribiotic. -
ewelina84 wrote:Paula pępek teraz robi sie szarym mydłem z wodą ale do rany sie przyda i jeszcze maść na gojenie sie rany która nazywa się tribiotic.
Jak czytam opinię to wiele osób i lekarzy poleca ten octenispet, szare mydło swoją drogą ale i tak uważam że czymś przemywać trzeba, a o tribioticu na ranę pierwszy raz słyszę.Na forum polecają szare mydło, tantum rosa i octenisept właśnie. Poza tym wolę psikać niż smarować kroczę bo to mniej nieprzyjemne -
Octenisept 250 ml - moj maz po wycieciu wyrostka tylko tym musiał psikać, zalecenie lekarza i najlepiej sie sprawdził.
Kupię bepanthen i sudocrem, bo bepanthen sprawdzi sie na codzien a sudocrem na trudniejsze sytuacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2014, 15:20
Paula_29, Karola:) lubią tę wiadomość
-
Paula_29 wrote:Camilia a jaką pojemność, myślisz że 50 ml wystarczy czy to 250?
Myślę, że 50 ml powinno starczyć. No i ten mały ma atomizer więc aplikacja będzie łatwiejsza. A jakie jeszcze leki oprócz Octeniseptu i Bepanthenu kupujesz? Jakiś lek przeciwólowy dla dzidzi (paracetamol, ibuprofen) w syropie, czopki glicerynowe, czopki przeciwbólowe, Espumisan w kroplach, witamina D ???
A pisząc szare mydło masz na myśli płyn do higieny intymnej Biały Jeleń czy Biały Jeleń w kostce?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2014, 15:24
Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Camilia wrote:Myślę, że 50 ml powinno starczyć. No i ten mały ma atomizer więc aplikacja będzie łatwiejsza. A jakie jeszcze leki oprócz Octeniseptu i Bepanthenu kupujesz? Jakiś lek przeciwólowy dla dzidzi (paracetamol, ibuprofen) w syropie, czopki glicerynowe, czopki przeciwbólowe, Espumisan w kroplach, witamina D ???
A pisząc szare mydło masz na myśli płyn do higieny intymnej Biały Jeleń czy Biały Jeleń w kostce?
Efferalgan w czopkach na gorączkę, paracetamol w syropie
Ibuprofenu w syropie na razie nie kupuje bo koleżanka pediatra powiedziała że w razie gdyby stan zapalny był u takiego maluszka to i tak trzeba jechać do lekarza więc dokupię go później, espumissan w kroplach, K i D witaminy twist off (bo przy karmieniu piersią podobno od 8-mego dnia życia się podaje)i disnemar do noska
A szare mydło takie prawdziwe w kostce( firmy barwa) nie biały jeleń bo on ma jeszcze jakieś dodatki chyba
Chce mieć takie podstawowe pod ręką jakby coś się w nocy działo, a mój mąż byłby w pracy to nie będę ganiać z noworodkiem po nocnych aptekach -
JA na pewno kupie duza ilosc, bo przyda sie po cesarce i w wogole w domu jest swietny na rożne rany, wiec lepiej zeby bylo go wiecej My miesimy 250ml jako atomizer.
Co do tych leków dla małej to pewnie wszystko kupie jak skończę szkołę rodzenia, zobaczę co oni tam jeszcze powiedząWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2014, 17:41
Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Po cesarce pewnie się dłużej goi, nie wiem jak przy naturalnym porodzie, też miałam zamiar kupić większy ale jak czytał to mówią że przy normalnym porodzie ta 50 starczyła, a w sumie później bez sensu by stało i traciło termin ważności
Co do tych leków to przecież nie mieszkamy za końcu świata, zawsze można podejść do apteki i dokupić, także ja na razie tylko takie które wiem, że na 100% muszę mieć. A pewnie się okaże że co miesiąc będziemy biegać po coś nowego
Tyle że na początku takim maluszkom niewiele można podać, więc za dużo możliwości nie mamy:) Nawet paracetamol oficjalnie w ulotce jest od 3 m-ce, no ale to już zabezpieczenie firm farmaceutycznych -
Paula, ja sobie od Ciebie ściągę zrobiłam:) ale też podpytam na SR.
Wczoraj już część rzeczy na gemini zamówiłam-ale bardziej dla siebie kosmetyki i np. majtki, podkłady.
A macie już sprzęt do noska-tzn aspirator?? Bo też chce zamówić i zastanawiam się jakiiiPaula_29 lubi tę wiadomość
-
ja kupiłam gruszkę do noska, zastanawiam się nad aspiratorem, ale nie wgłębiałam się jaka jest różnica?
Ja właśnie chce zamówić już hurtem bo doczytałam tak niektóre opinie że długo na przesyłkę trzeba czekać, więc robię wywiad co i jak i chce zamówić już wszystko przynajmniej z tego miejsca, bo szkoda dwa razy za przesyłkę płacić