X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • karusia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem chcemy oddać krew pępowinową głównie z powodu białaczki, na którą niestety chorował mój tato, kuzynka i kuzyn, z pierwszej linii. Ponadto dziadkowie tez są po nowotworach, więc tego dziadostwa jest u nas w rodzinie dużo :( W mojej sytuacji nie wybaczyłabym sobie, gdyby w przyszłości (tfu tfu!!) krew pępowinowa miała uratować życie dziecka, lub kogoś z moich bliskich... Miejmy nadzieję, że się nigdy nie przyda, ale jeśli mnie stać to nie będę oszczędzała na zabezpieczeniu przyszłości mojej rodziny.

Ponadto jestem zdeklarowanym od dawna dawcą szpiku kostnego i śledzę uważnie wszelkie nowinki medyczne dotyczące szpiczaków i jest dla mnie dziwne, to co mówią Wasi znajomi lekarze, polecam umówić się na rozmowę z profesorem z instytutu hematologii w warszawie i bazować na opinii specjalisty, który z nie jednym przypadkiem miał do czynienia, gdzie komórki macierzyste pozyskane z krwi pępowinowej uratowały, a przynajmniej w niektórych przypadkach przedłużyły życie choremu...

A dlaczego ciągle jest u nas to tak mało popularne i czemu tych zabiegów jest mniej niż jak ktoś wspomniał w USA? Dlatego, że duży procent społeczeństwa polskiego to ludzie biedni, których na to zwyczajnie nie stać, kolejny odsetek, to ludzie, którzy nawet nie mają o tym zielonego pojęcia oraz Ci którzy wiedzą, ale bazują na cudzych opiniach, zamiast samemu porozmawiać ze specjalistą, lub też tacy, którzy myślą, że to ich nigdy nie spotka. I daj Boże, żeby nas to nigdy nie spotkało! Tego Wam wszystkim życzę, bo przeszłam swoje z białaczką w najbliższej rodzinie i krew pępowinową zmagazynuję na pewno :)

Karola:), Iwo lubią tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png
  • BiB Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    Dziewczyny a jak u Was z ph moczu, u mnie wyszło wczoraj za wysokie i nie wiem co to oznacza
    Mam tez pytanie o badania: robiłyście już HCV i HIV , bo do szpitala podobno potrzebne?

Jutro robię mocz to zobaczę jak moje ph, poprzednie 3 tyg temu było w normie.

HCV mam zlecone i też robię jutro, HIV podobno na nfz zlecają po 30 tyg, więc dowiem się dopiero na następnej wizycie, chociaż na tym hiv mi tak nie zależy, bo nie miałam się gdzie i od kogo zarazić...

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BiB wrote:
    Jutro robię mocz to zobaczę jak moje ph, poprzednie 3 tyg temu było w normie.

HCV mam zlecone i też robię jutro, HIV podobno na nfz zlecają po 30 tyg, więc dowiem się dopiero na następnej wizycie, chociaż na tym hiv mi tak nie zależy, bo nie miałam się gdzie i od kogo zarazić...

Ale ponoć HIV wymagają w szpitalu.

Paula_29 lubi tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karusia to że w Polsce społeczeństwo to ludzie biedni to akurat nie ma decydującego znaczenia, bo krew pępowinowa jest tez często pobierana od kobiety rodzącej do banku na potrzeby ogółu i badań. Polecasz profesora z Warszawy z hematologii, ja tak jak mówię mam takie info od hematologów z Krakowa a nie zwykłych lekarzy ginekologów czy ogólnych. Pamiętaj że wiele lekarzy ma z tego profity i musi to polecać, artykuły często są sponsorowane. Zadaj lekarzowi pytanie nie czy warto tylko czy sam przechowuje krew dla swoich dzieci czy wnuków. Jeśli hematolodzy twierdzą, że sami dla swoich dzieci nie przechowują krwi pępowinowej to mnie to trochę zastanawia, bo ich chyba na to stać.

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 15:14

Karola:), lolka83, karusia lubią tę wiadomość

17u93e5e8a1j9elc.png 6b9cca1390b828e5.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo gdybym wiedziała, że rzeczywiście tak jest to płaciłabym bez wahania i ja nie jestem przeciw tylko za wiele tu dla mnie niewiadomych a jednak nie ma co ukrywać jest to niezły biznes. Co do przerywania wcześniej opłat to chyba to ma najmniejszy sens bo i tak największe opłaty są na początek, u nas W Krakowie to ok. 2500zł (+,- parę stówek musiałabym znaleźć ta kartkę z banku gdzie nam to zapisywali)
    Poczekam aż maż pogada z tym hematologiem od przeszczepów i zobaczymy jakie on będzie miał konkluzje. Ja nie neguję tych komórek macierzystych, ale jeśli rzeczywiście ilość krwi wystarcza dla 7-10 kg dziecka to trochę się to mija z celem

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 15:15

karusia lubi tę wiadomość

• Iwo Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 18:19

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w Krakowie darmowe bankowanie też robią, położna o tym mówiła, co do tych 60 kg to ja uzyskałam inne informacje od lekarzy więc nie bardzo w to wierzę. Wiem, że są banki w których można kilka kaset przechować więc może wtedy starcza na więcej kilogramów tylko że opłata wzrasta kilkukrotnie.
    A co do tych przypadków opisanych na stronie nie bardzo wiem jak się do nich ustosunkować, myślę, że zapytam lekarzy raz jeszcze pokazując im ta stronę, bo nie jestem do końca przekonana o ich wiarygodności z jednego względu. Parę lat temu pracowałam w firmie która produkowała pewien sprzęt rehabilitacyjny i wiem, że gdy odpowiednią sumę proponowali lekarzom wystawiali podobne informację o tym, że takiemu pacjentowi pomogło na dane schorzenia, choć nie do końca było to prawdziwe. Nie chce mówić, że tu tez tak jest, mam nadzieję że nie, natomiast dziwi mnie to że skoro to rzeczywiście prawdziwe przypadki sporo lekarzy się na to nie decyduje
    Papier przyjmie wszystko, ale chętnie dopytam o to raz jeszcze

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprosiłam lekarza o sprawdzenie opinii na forum lekarskim gdzie pytania zadawała jedna z lekarek spodziewająca się dziecka. 99% odpowiedziało na nie
    Przytaczam jedną fajną wypowiedź lekarki:
    Już wkrótce też zostanę mamą i też rozważałam taką ewentualnosc. To bardzo powszechne postepowanie wśród nie-lekarzy, natomiast nie znam lekarza, ktory by zafundował swojemu dziecku taką atrakcję. Po pierwsze - krwi za mało; po drugie - warunki przechowywania niepewne; po trzecie - w razie choroby hematologicznej nie przeszczepisz dziecku jego własnej krwi z uwagi na prawdopodobieństwo wystąpienia w niej tej samej mutacji; po czwarte - przypadki przeszczepów autologicznych ( w tym ten podany na stronie pbkm) to niezbyt udane eksperymenty medyczne (swoją drogą dziwię się, że na taki eksperyment podany na str pbkm zgodziła się komisja bioetyczna)

To mnie jednak przekonuje raz jeszcze na nie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 16:21

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Iwo Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    x

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2014, 18:19

karusia lubi tę wiadomość

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, każdy ma swoje zdanie, zrobi jak uważa, jeszcze mamy 2 miesiące na zbieranie opinii, może w międzyczasie dowiemy się jeszcze czegoś rozsądnego bo na razie jak widać dużo sprzecznych opinii

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Ale ponoć HIV wymagają w szpitalu.

Ja robilam na poczatku ciąży bo w szpitalu wymagaja.

Karola:) lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy butelki zamawiacie na allegro może??Zauważyłam duzą różnicę miedzy cena w sklepie a na allegro, ale czesto jest napisane, ze są to butelki z opakowania zbiorczego i zastnanwiam się czy są one oryginalne....>>
    Macie może jakiś sprawdzony sklep internetowy np.z allegro z którego zamawiałyście wiecej rzeczy i butelki???

Ja dzisiaj dostałam od przyjaciółki 3 worki ciuchów dla Małego....jest tego taaakkk dużo i w super jakosci i stanie , że dosłownie nie mam co już kupować;/

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_k1 wrote:
    Dziewczyny, czy butelki zamawiacie na allegro może??Zauważyłam duzą różnicę miedzy cena w sklepie a na allegro, ale czesto jest napisane, ze są to butelki z opakowania zbiorczego i zastnanwiam się czy są one oryginalne....>>
    Macie może jakiś sprawdzony sklep internetowy np.z allegro z którego zamawiałyście wiecej rzeczy i butelki???

Ja dzisiaj dostałam od przyjaciółki 3 worki ciuchów dla Małego....jest tego taaakkk dużo i w super jakosci i stanie , że dosłownie nie mam co już kupować;/

Nie wiem jak cenowo to wychodzi, ale ja większość rzeczy kupie w sklepie niedaleko mnie-cenowo korzystny, maja duzy wybor, tylko, ze ja bede kupowac stacjonarnie.
    http://www.calineczka.pl/sklep/

Co do allegro wydaje mi sie, że jesli nie jestes pewna to po prostu patrz na opinie na allegro, zazwyczaj weryfikują gnioty :)
    Większość rzeczy kupiuje na allegro i kieruje sie opiniami, na razie sie nie zawiodlam :)
    Czesto tez korzystam z ceneo, aby sprawdzic najkorzystniejsze oferty :)

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • ewelina84 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_k1 wrote:

Ja zamawiałam z allegro butelki własnie taniej bo z opakowania zbiorczego.przyszły oryginalne i jestem zadowolona.

• misia_k1 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o superr dziekuje Ewelina:):)hehe bo byłam w szoku, że np na allegro za 10 zł masz butelke a w sklepie są po ok 30 zł.:):)
    To dziś zamawiam

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina84 wrote:
    Ja zamawiałam z allegro butelki własnie taniej bo z opakowania zbiorczego.przyszły oryginalne i jestem zadowolona.

Skoro jestes zadowolona mozesz podac aukcje lub sprzedającego?

misia_k1 lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam avent na aukcji u tego sprzedającego w oryginalnym opakowaniu i jeszcze kilka innych rzeczy, wydaje mi się ok, produkty dobre, dostawa szybka
    http://allegro.pl/avent-butelka-airflex-125-ml-antykolkowa-smoczek-i4203716578.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 13:53

misia_k1 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • ewelina84 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Skoro jestes zadowolona mozesz podac aukcje lub sprzedającego?

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1402323

sprzedawca burnada

‹‹ 109 110 111 112 113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ