Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karusia wrote:
    Koleżanka mi dzisiaj powiedziała, że jej znajoma przez całą ciążę miała mieć dziewczynkę i wczoraj urodziła chłopca... Ciekawe czy któraś z nas urodzi prawdziwą "niespodziankę" ;P

Jak jeden lekarz sprawdzał, to tak może sie zdarzyc :)
    Mysle, ze u mnie 3 lekarzy sie nie myliło :P

karusia, Iwo lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Karola:) Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale się rozpisałyście :) ale fajnie się czyta :)
    Paulina, podaj maila, to Ci wyślę foty.

Co do gotowania, to w ciąży mój dar jakoś zniwelował się, to chyba przez ten pierwszy trymestr, ale generalnie nie mam z tym większych problemów i lubię, natomiast piec nienawidzę! Po pierwsze to dlatego, że nie lubię słodyczy - OCZYWIŚCIE W CIĄŻY POLUBIŁAM :) a po drugie nie ma kto tego zjeść za bardzo :)

Na SR było o karmieniu, ale w sumie nie dowiedziałam się niczego nowego, co już przeczytałam w poradnikach itp. poza tym cały czas myślałam o mojej wizycie u lekarza...a więc tak:
    Szyjki nie badała, gdyż na tym etapie ma już prawo się skracać, więc nie wiem ile ma teraz cm, generalnie jest jeszcze twarda - to stwierdziła po badaniu na fotelu. Dzidzia głową w dół, także spoko, z tym że przez 3 tygodnie przybrała 850 gram!!! Waży 2900.
    Zaszalała :) ja przytyłam jakieś 1300, więc łącznie 11,5-12 kg. Termin wychodzi wg usg na 27 czerwca, czyli co wizytę się przyspiesza. Tym razem ginka nie powiedziała, że mam się tym nie sugerować, tylko że albo dziecko postanowi wyjść prędzej albo będzie duże. Wszystko się okaże na kolejnej wizycie - 26.06 - o ile dotrwam :P Jeżeli będzie duża i do 10.07 nie urodzę i będzie miała 4 kg, no to proponują cesarkę. Nie chce schizować, panikować itp. Wszytstko się okaże i na nic nie mam wpływu, ale wiem, że w weekend pakuje już torbę na max :P
    Wizyta w sumie była krótka i konkretna, badanie, gbs, usg, pogadanka i wszytsko :) oszczędzać się już nie muszę, mam robić wszystko (oczywiście w ramach rozsądku), ćwiczyć, chodzić na spacerki itp. :)

lolka83, am, maja89waw, karusia, Camilia lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • maja89waw Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wczoraj bylismy wieczorem na usg. Z malą wszystko ok, przytyla dokladnie kilogram przez miesiac ! Czyli teraz 2638 :) gin stwierdzila ze moze byc juz z nami za 3 tyg, bo łozysko jest bardzo dojrzale i mala jest wieksza o 2 tyg.

A teraz wlasnie wrocilismy ze spotkania z polozna i ona stwierdzila ze porod moze byc pozniej niz termin hehe :) i komu tu wierzyc :))))
    Zajwalifikowalismy się do Domu Narodzin na Żelaznej i jestem mega szczesliwa z tego powodu :)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 21:10

Karola:), karusia lubią tę wiadomość

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Dziewczyny, ale się rozpisałyście :) ale fajnie się czyta :)
    Paulina, podaj maila, to Ci wyślę foty.

Co do gotowania, to w ciąży mój dar jakoś zniwelował się, to chyba przez ten pierwszy trymestr, ale generalnie nie mam z tym większych problemów i lubię, natomiast piec nienawidzę! Po pierwsze to dlatego, że nie lubię słodyczy - OCZYWIŚCIE W CIĄŻY POLUBIŁAM :) a po drugie nie ma kto tego zjeść za bardzo :)

Na SR było o karmieniu, ale w sumie nie dowiedziałam się niczego nowego, co już przeczytałam w poradnikach itp. poza tym cały czas myślałam o mojej wizycie u lekarza...a więc tak:
    Szyjki nie badała, gdyż na tym etapie ma już prawo się skracać, więc nie wiem ile ma teraz cm, generalnie jest jeszcze twarda - to stwierdziła po badaniu na fotelu. Dzidzia głową w dół, także spoko, z tym że przez 3 tygodnie przybrała 850 gram!!! Waży 2900.
    Zaszalała :) ja przytyłam jakieś 1300, więc łącznie 11,5-12 kg. Termin wychodzi wg usg na 27 czerwca, czyli co wizytę się przyspiesza. Tym razem ginka nie powiedziała, że mam się tym nie sugerować, tylko że albo dziecko postanowi wyjść prędzej albo będzie duże. Wszystko się okaże na kolejnej wizycie - 26.06 - o ile dotrwam :P Jeżeli będzie duża i do 10.07 nie urodzę i będzie miała 4 kg, no to proponują cesarkę. Nie chce schizować, panikować itp. Wszytstko się okaże i na nic nie mam wpływu, ale wiem, że w weekend pakuje już torbę na max :P
    Wizyta w sumie była krótka i konkretna, badanie, gbs, usg, pogadanka i wszytsko :) oszczędzać się już nie muszę, mam robić wszystko (oczywiście w ramach rozsądku), ćwiczyć, chodzić na spacerki itp. :)

KOtus to przytyła Wiki :)
    A następna wizyta dopiero za 3 tyg? Hmm, Mi powiedzieli, że teraz to juz cześciej, kazali co tydzien, lub dwa, w zaleznosci co bedzie sie działo :)

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Kunita Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_29 wrote:
    A u mnie znowu wracają mdłości, od kilku dni po obiedzie tak mnie muli że nie mam siły jeść. I znowu mi mięso śmierdzi jak w I trymestrze, a myślałam że na końcu już nie ma takich objawów
    Czy którejś z Was się to zdarza?
    Mdłości nie mam, ale od mięsa mnie odrzuca całą ciążę. Synek będzie chyba małym wegetarianinem..

• am Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to ładnie twoja dzidzia rośnie,
    a Ty mało przytyłaś, ja 12 kg na plusie już chwilę temu przerobiłam :)

Jeśli chodzi o oszczędzanie to ja właśnie mam na odwrót, do tej pory mogłam wszystko, od wczoraj mam uważać co najmniej tydzień, ale trudno mi to przychodzi, chyba musiałabym leżeć, a z drugiej strony wyjście do sklepu to już taki duży wysiłek, że nie mogę w to uwierzyć, tak mi doskwiera kręgosłup, że najchętniej wszystko robiłabym na siedząco.

dxom6iyec1xrevh9.png a22c285df4fa527a.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moja gin kazala przyjsc za dwa tygodnie na przepływy a jakby się coś działo to albo do szpitala na ktg albo do niej. Widze ze wszystkim nam wroza wczesniejsze porody. Hehe, ciekawe jak to bedzie na prawde :)))

Karola:) lubi tę wiadomość

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [email protected]

8p3ovfxmkhui00ao.png gpedxzdv7oki5wqi.png

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    KOtus to przytyła Wiki :)
    A następna wizyta dopiero za 3 tyg? Hmm, Mi powiedzieli, że teraz to juz cześciej, kazali co tydzien, lub dwa, w zaleznosci co bedzie sie działo :)

Gdyby się coś działo mam przyjeżdżać do niej do szpitala. Pierwsze ktg przesunęła na 23.06 czyli w sumie za 2,5 tyg. Już prędzej wiedziałam kiedy będzie wizyta, także za bardzo się tym nie przejęłam że tak rzadko :)

No wróżą te wcześniejsze porody, ale któż to wie. Ja myślę, że albo faktycznie zostanę późną czerwcówką z jakiejś szybkiej akcji, ale przenoszę o tydzień lub dwa, dzidzia będzie wielka, trafie na jakiegoś lekarza, którzy będzie kazał rodzić i będzie masakra :P

maja89waw lubi tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina23 wrote:

Paulinka, wyślę albo dzisiaj późnym wieczorem albo jutro ok ?

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • Kunita Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, no to mam tak samo, jak Ty:) Dzidzior przez 3 tyg przybrał 1 kg. Za 3 tyg kolejne usg, sprawdzające, czy to taki chwilowy skok na wadze, czy też rośnie małe smoczysko;). Z tym, że mi doktor nic nie mówił o wcześniejszym wyjściu dzidziusia, tylko że będzie on duży. No nic, od 27 czerwca mam ciążę donoszoną i niech się wtedy dzieje, co chce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 21:37

Karola:) lubi tę wiadomość

Wysłany: 5 czerwca 2014, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kunita wrote:
    Karola, no to mam tak samo, jak Ty:) Dzidzior przez 3 tyg przybrał 1 kg. Za 3 tyg kolejne usg, sprawdzające, czy to taki chwilowy skok na wadze, czy też rośnie małe smoczysko;). Z tym, że mi doktor nic nie mówił o wcześniejszym wyjściu dzidziusia, tylko że będzie on duży. No nic, od 27 czerwca mam ciążę donoszoną i niech się wtedy dzieje, co chce.

No właśnie Kunita, sądzę, że drugi scenariusz który napisałam powyżej jest bardziej prawdopodobny, chyba że dzieciaczki stwierdzą, że starczy tej masy i zaczną sobie odpoczywać tylko przed wyjściem na świat :)

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    am wrote:
    Karola to ładnie twoja dzidzia rośnie,
    a Ty mało przytyłaś, ja 12 kg na plusie już chwilę temu przerobiłam :)

Jeśli chodzi o oszczędzanie to ja właśnie mam na odwrót, do tej pory mogłam wszystko, od wczoraj mam uważać co najmniej tydzień, ale trudno mi to przychodzi, chyba musiałabym leżeć, a z drugiej strony wyjście do sklepu to już taki duży wysiłek, że nie mogę w to uwierzyć, tak mi doskwiera kręgosłup, że najchętniej wszystko robiłabym na siedząco.

Ja przez ta miekka szyjke sie lekko schizowałam we wtorek, ale skoro powiedzieli, ze poki sie nie skraca i nie rozwiera to ok. Mam normalnie funkcjonowac, ale na spokojnie. Zobaczymy co za tydzień będzie z nia się działo.
    Moja kuzynka wczoraj mi mowila, ze jej miesiac przed porodem zaczela wlasnie mięknąc szyjka i lekarz mowil, ze to dobra oznaka, bo organizm sie szykuje do porodu. Urodziła chyba ok tygodnia przed terminem.
    JA wlasnie koncze pakowac walizki. W jedną upchałam siebie, w druga mała i kosmetyki.
    CZy rogal do karmienia zabieracie? On mi zabierze następna walizkę, ale widziałamm że dziewczny biorą...jeszcze rozek ?! buhaha :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2014, 22:16

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • karusia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwo wrote:
    Hmmm, aż tak mały "interes: miał, że USG nie pokazało ;)hehe ;) mój młody świeci genitaliami na każdym USG i nie mam wątpliwości :)

Hahaha dobre :D

U nas mała na ostatnim 3g też tak ładnie pokazała co ma między nóżkami, że nie mamy wątpliwości co do trafności lekarza ;)

km5st5odu2rt42xe.png
  • am Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:

CZy rogal do karmienia zabieracie? On mi zabierze następna walizkę, ale widziałamm że dziewczny biorą...jeszcze rozek ?! buhaha :)

Rogala nie zabieram, nie wiem czy jakiegoś jaśka nie spakuję do tego karmienia, tak na chwilę, moje pakowanie dzisiaj polegało na tym że przygotowałam część rzeczy ale niestety do torby nie trafiły, jakoś nie mogłam się na to zdobyć, może jutro będzie lepszy dzień na to i łatwiej mi to przyjdzie.....

dxom6iyec1xrevh9.png a22c285df4fa527a.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

CZy rogal do karmienia zabieracie? On mi zabierze następna walizkę, ale widziałamm że dziewczny biorą...jeszcze rozek ?! buhaha :)[/QUOTE]

U nas rożek jest wymagany do szpitala, dostałam go na liście na dniach otwartych( położna kazała wziąć) więc zabieram

lolka83 lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie rozwiałyście moje wątpliwości bo też zastanawiałam się nad rożkiem:)czyli jednak biorę:)

Paula_29 lubi tę wiadomość

Wysłany: 5 czerwca 2014, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę i rożek i rogala, ale to już w osobną torbę (nie walizkę, tylko taką do ręki), bo bym musiała wszystko przepakowywać aby rogala zmieścić. Chyba że się wkurzę i zapakuję faktycznie wszystko w jedną gigant torbę i podzielę na 3 części w reklamówki jakoś :)

lolka83, Paula_29 lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2014, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dwie male walizki, jedna moje rzeczy, druga dla malej, muszę jakoś zabrać rożek i fasolke. Zostawiam w domu torbę z rzeczami na zmiane: recznikami, koszulkami i ciuchami, żeby maz mi przywiózł.

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2014, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie też się zastanawiam czy mężowi szykować jakieś rzeczy na zmianę do przywiezienia, mój mąż raczej wie gdzie co jest ale w tym nowym stanie nie jestem pewna czy nie będzie lekko roztargniony:)

‹‹ 174 175 176 177 178 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ